icon

Diskusia o islame

lenkakravcova
4. mar 2021

Diskusia o isláme - otázky a odpovede

Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.

Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.

Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.

ktochytavzite
15. sep 2021

@lenkakravcova A v Islame je to ako zahrnute?
Co potom tie deti,myslis ze klamu?Alebo preco si pamataju veci o kt nemaju kde tusit?Aj z minulosti ked este nebol internet a tv si deti pamatali ,co nemali odkial vediet.

eva8
15. sep 2021

@habibim ja som mala svokru veľmi rada. A zdá sa, že aj ona mňa, akoby zmäkla pri mne. Ona milovala všetky svoje deti a aj synovia starší od nej mali pred ňou rešpekt, čo sa týka mňa. Chránila ma pri mojich nevedomých prešľapoch 🙂 Bola vdova. V rodinách s manželom to bolo na verejnosti iné. Cítila som sa u nich ako doma, ale nechcelaa by som tak oklieštene žiť.

eva8
15. sep 2021

@dahliaa
myslela som ten verš 4:34, vzťah manžel-manželka, už sme ho mnohokrát rozoberali, stále každá z nás tvrdila to svoje
Čo sa týka vzťahu otec - dcéra, viem posúdiť len z našej rodiny, a celkovo bábätko chlapec, dievča spred 20 rokov - chlapčeka by sa pokúsili zachrániť. To mi stačí... Nechcem rozoberať, je to dosť neetické a aj bolestné pre mňa...
Nepamätám si verše, ktoré kážu, ako sa má syn správať k dcére a ako k synovi. Sú?
K tej rovnosti. Pred Bohom sme si všetci rovní. Podľa dedičskéoh práva dievča dedí menej než chlapec, vysvetľovalo sa to tým, že muž zabezpečuje rodinu finančne. Ako sa tie verše vzťahujú na súčasnosť? Platia ešte? Neviem.
@lenkakravcová
Strach považujem za prirodzený inštinkt. Chráni nás pred nebezpečenstvom. Ale strach, že budem potrestaná, ke´d niečo vyparatím, alebo urobím inak, to nie je podľa mňa ok. V práci samozrejme šéf zadáva, delí úlohy a tie sa rozkúskavajú. Treba vytvoriť celok, preto má každý nejakú úlohu. V dobrom kolektíve prevláda spolupráca, nie diktatúra.
P. Boha nepovažujem za diktátora. Keď sa previníme proti jeho slovám, potrestáme sa tým vlastne sami. O tom sme tiež diskutovali, to večné peklo považujem vlastne sužovanie sa vo vlastných myšlienkach, nepokoj, trápenie, výčitky svedomia. A za raj - pokoj, kľud, radosť. Rozdávame, čo máme. Nervozitu, alebo kľud. Proste mnohokrát cítime z človeka, akú má náladu. Sem-tam sa na nás zvalí celý svet. A hryzieme. Ale keď niekto permanentne klame, vyžíva sa v tom, potom v pozadí má strach (odhaľovanie mafie na sk), alebo ke´d je niekto pod tlakom, že bude potrestaný ak sa pomýli, alebo niečo vyvedie, môže sa začať cítiť menejcenný a podvedome núti ostatných. A aj v Talibane sú pošahaní ľudia, až tam to môže všetko smerovať, kto vie čo prebieha v ich hhlavách. Ale šťastní nie sú a tak tvoria peklo ostatným, je jedno, akú záštitu si vezmú... Svojim správaním urážajú Allaha. Alebo kto vie, ako to je. Sú tí teroristi oklamaní? Kým? Alebo sa len bránnia? A tak idú k tvrdému gró?

eva8
15. sep 2021

... nejdem k sudcovi, vyrovnavat si ucty, ale idem k Jezisovi, ktory ma miluje a uzdravuje ma....
... pri spovedi ide o radost. Nie o strach, ale oodpustenie v otcovom o jati. Ak sa hanbis, znamena to, ze nesuhlasis s tym, co robis. Nebud vaznom hanby....

Pocuvam vcerajsi prihovor papeza mladym na Stadione Lokomotivy v Kosiciach. Kto ma moznost, nech si vypocuje. Naozaj krasny, velmi dobry

lenkakravcova
autor
15. sep 2021

@ktochytavzite Deti majú bujnú fantáziu 🙂 Môj syn si tiež niekedy také hlúposti povymýšľa (ako napríklad, že susedkin pes zomrel (po dlhšom rozhovore o pár dní z neho vyjde, že to si len myslí, lebo dlho neštekal), alebo že na ceste je lopta (pri tom tam nič nie je) - po dlhšom rozhovore povie, že chcel aby tam bola..).

lenkakravcova
autor
15. sep 2021

@eva8 Bez jasných pravidiel, niet poriadku. Bez trestov za porušenie pravidiel, niet spravodlivosti.
Ak by sme nemali ústavu a neriadili sa ňou, bol by tu chaos a nespravodlivosť väčšia než je teraz. Väzni by neexistovali. Niekto by zabil človeka, a chodil po slobode.
Nikto by sa nemusel ničoho báť, pretože ako píšeš, sám by sa potrestal. No bolo by to tak správne? Chcela by si žiť v takomto svete?
Ja si teda raj nepredstavujem tak, že tam budem sedieť bok po boku vrahovi, ktorý neľutuje svoj čin.
Ty áno?

Ja osobne si preto myslím, že jasné pravidlá sú dôležité a aj jasný trest. Kto vie, čomu hrozí, ale nechce robiť zle, sa nemá čoho obávať. Čiže nemusí ani pociťovať strach. Strach v tomto prípade (alebo hanbu) pociťuje len ten, kto cíti, že jeho konanie nie je správne, no i tak takto nesprávne koná.

Čo sa týka talibanu.. to je zložitá téma.. USA tam okupovalo územie, ale momentálne je tam zase extrémizmus. Ani jedno nie je dobré. Možno je to aj rovnako nesprávne.

eva8
15. sep 2021

@lenkakravcova ... niekto by zabil cloveka.... Ak by sa riadil prikazaniami, nezabil by.
Potrebujeme zakony, uz Chamuraphy (?) vydal zakony. Sme ludia, mame slobodnu volu, potrebujeme si vytvorit ludske zakony, aby nebol chaos. Mas pravdu

ktochytavzite
15. sep 2021

@lenkakravcova no neviem ze az taku?Bola tu inak tema na MK,ze zena hlada dieta alebo mamu,kt dieta si pamata minuly zivot.Tu na sk,ta diskusia je aktualnejsia,mozno 2-3m stara.Jej dieta si pamata adresu kde zilo,vyhladali ti mamu,kdesi na vychide a tej mame naozaj umrelo dieta,a sedelo vsetko,co to dieta vravelo to.Ta mama toho dietata si tu matku vyhladala,inak stastie alebo zhoda nahod ze to bolo na sk a teda nebol problem si to zistit.
A nemyslim si ze to bol vymysleny pribeh.

ktochytavzite
15. sep 2021

@eva8 davnejsie som citala ale uz sa mi to neda vyhladat,ze 10 prikazani ma povid v Chamuraphyho zakonniku.

lenkakravcova
autor
15. sep 2021

@eva8 No tak by to bolo v ideálnom prípade. 🙂 Bohužiaľ na svete to tak nejde. Nie všetci ľudia majú dobré úmysly. Preto sú aj tresty. Keby boli všetci ľudia dobrí, stačil by zákon ako píšeš, bez trestov. Kvôli ochrane dobrých ľudí sú nutné aj tresty a oddelenie sa od týchto ľudí.

lenkakravcova
autor
15. sep 2021

@ktochytavzite Neviem, možno v prípade deti to ta môže byť. Tam by mi to ešte ako tak zmysel dávalo = pretože máme byť súdení podľa skutkov. Ak to dieťa ešte nič zo svojej vôle nevykonal, nemalo by byť za co súdené.
Ale reinkarnácia dospelých mi nedáva zmysel ako som písala vyššie.

lenkakravcova
autor
15. sep 2021

Inak ak by chcel niekto poslať zakát (almužnu) za tento rok na Slovensku niekomu v núdzi, tak poznám dve muslimky, Slovenky, ktoré sú momentálne vo finančnej tiesni. Obe sú bez manželov a obe vychovávajú deti a samé sú vážne choré.

roja01
15. sep 2021

@lenkakravcova ale su overene pripady, ze udalost, adresa a meno, ktore dieta uviedlo ako mu zname, presne sedelo, napriek tomu, ze sa narodilo o desatrocie neskor.

lenkakravcova
autor
16. sep 2021

@roja01 Možno s tými deťmi to tak môže byť. Ktovie.. Nevylučujem. Pri deťoch, narozdiel od dospelých, by to aj zmysel dávalo.

habibim
16. sep 2021

@lenkakravcova tu sa hovorí, že deti vidia a počujú veci (ako rôzne hlasy a anjelov) kým nezačnú rozprávať... Lebo len dovtedy sa im melek ukáže... Ak už dieťa vie rozprávať, viac sa ne ukazujú, aby ľuďom nebolo povedané, čo videli.. Niekedy deťom v podvedomí toto ostane a povedia o tom neskôr, a ľuďom to jasne, nedáva zmysel

lenkakravcova
autor
16. sep 2021

@habibim No toto je tiež možné. Vraj niektoré deti vidia tie druhé bytosti - jinnov, a tí im môžu povedať aj o tých iných deťoch, ktoré niekde zomreli atď. Ktovie no ako to v skutočnosti je 🙂

eva8
16. sep 2021

@ktochytavzite nieco take sa mi mari o tom zakonniku, ja som taka "svetska", davam vsetko mozne dokopy, aby som si niektore veci vysvetlila, pritom uprimne povazujem urcite myslienky (teda aj zakony) za bozie, priamo od Boha. Neviem, ci si to len nevsugeruvavam, ale naozaj (a mam z toho strach, aby sa to nezneuzilo, aby SOM to nezneuzila v zmysle MOJE ego) nejak v zhmotnenie myslienky. Proste sme casti celku, ako cely clanok je taky silny (teda slaby) ako jeho najslabsie miesto, teda celok, myslienka ma tiez svoje nedostatky. Napr. u mna: Tak a tak to dava logiku, no potom pride "Co ked?" Vsetko bude tak a tak, ale "co ked sa nieco stane?" Verim v p. Boha, ze to nedopusti, no myslenka uz tam je, uz som nieco zasiala. To je ta ludska nedokonalost? Dalej napr. tomu cloveku prajem zo srdca len to najlepsie, lebo spokojny je aj pokojny a neublizuje, tym pdom je slobodny a netrapi sa, lenze "ten clovek ublizil mojim detom, tak preco by sa mal mat lepsie ako oni?" Zas na druhej strane, minost nezmenim, no buducnost mozem uz pritomnostou, teda odteraz. To svetske je vo mne, @lenkakravcova - ta snaha o spravodlivost, o ktorej pises. Ale my nie sme sudcovia. P. Boh vsetko vidi, vsetko vie, nase myslenky sa zlievaju do celku, spajaju sa, tvoria to, v com zijeme. A potrebujeme aj tie ludske zakony, lebo sme nedokonali. Porovnam este ten CH. zakonnik s 10 bozimi zakonmi.
Zasa moja "filozoficka uvaha" 🙂 Ked sa nenahlim, v kuse sa rozpisem 🙂

eva8
16. sep 2021

@habibim kde tu sa hovori? V clanku?

eva8
16. sep 2021

@ktochytavzite uz viem, preco som to vypustila z pamate, ze 10 b. prikazani je odvodenych od Chammurapiho (predtym som to zle napisala) zakonnika. Lebo mi to nesedi. Podla wiki https://sk.m.wikipedia.org/wiki/Chammurapiho_zá... ich povazujem za svetske zakony. Normalne, ako "trestny zakonnik" 🙂 Skor sa mi zda, ze podobne bol pisany Koran. Presne co a ako. Aj pri dedicstve sa hovori o synovi a bratoch (nie dcerach a sestrach), v Korane sa dava viac muzom, nez zenam. Aj pri rozvode sa veno dava zene. Cize v Korane je spisane, ako dlhodobo fungovala spolocnost. Mohammed bol zcastovany clovek.
Som nevedela, ze je 4. najstarsi, ze su aj starsie najdene. Aj tak si myslim, ze od vzniku spolocnosti v kazdej tlupe platili hoci nepisane zakony

lenkakravcova
autor
16. sep 2021

@eva8 Podľa mňa trochu miešaš dve rozličné veci.

1. ľudský ústavný zákon, trestný zákon činov zasahujúcich do iných ľudí, tu na Zemi:
- ten potrebuje aj pravidlá a aj tresty. Ak by nepotreboval, neexistovala by ústava akú máme. Netrestali by sa krádeže väzením, netrestali by sa vraždy. Neexistovali by sudcovia. Ak by sa ti niečo stalo, nedovolala by si sa spravodlivosti, keby ťa napr. znásilnili.. Máme sudcov - táto funkcia bežne na Slovensku funguje a je dobre platená 🙂

2. Boží zákon tu na Zemi:
- a.) zákon mimo trestného zákona, veci, ktoré nezasahujú do iných: napr. to čo jeme: za to nie sú ľudia nijako trestaní (aj keď jedia zakázané veci,, za to bude trestať Boh, ak to skutočne zakázal no ľudia tak robia proti jeho príkazu). V tomto prípade nemáme byť sudcami jedni druhým, ale máme sa varovať pred konaním zakázaného (zase nemá nám z toho prepínať a len sa varovať a nič iné nerobiť :D :D )

- b.) činy, ktoré podliehajú trestnému zákonu - zasahujúce do iných: napr. krádež: tam je v kresťanstve to, že sa to ponecháva na Bohu a zároveň na trestnom zákone na Zemi (ktorý ale vychádza z desatora, nikomu sa to len tak neprepečie). V islame tento zákon podlieha ešte šárii, a teda môže byť prísnejší / alebo benevolentnejší než je to tak v ľudkom ústavnom zákone. V tomto prípade je otázne ako byť sudcami: pre veriacich je to rovné 1. ústavnému zákonu. Pre neveriacich je to pomaly šialenstvo :D

- 3.) Boží zákon tam na druhom svete:
Tam rozhoduje Boh. Nikto iný. My môžeme veriť, že zlí ľudia nebudú potrestaní a že sa trestajú sami už tu na Zemi, no vôbec to nemusí byť pravda. Boh hovorí aj v Biblii aj v Koráne, že on je Sudca, on trestá a každému "spočíta" čo urobil na Zemi. Podľa opisov v Biblii a v Koráne neverím, že by Boh poslal masového vraha, ktorý nič neľutuje, do raja sadnúť si vedľa človeka, ktorý sa celý život snažil Boha poslúchať - a plnil všetko, čo od neho Boh vyžadoval. Proste nebolo by to spravodlivé. A ja verím, že Boh je Spravodlivý.
Áno, je aj Milostivý - možno tomu vrahovi odpustí, ak to on úprimne ľutuje.. no i tak neverím, žeby dostal tento človek rovnakú odmenu ako človek snažiaci sa celý život. Úrovní raja i pekla je veľa, takže odmena bude priamo úmerná snahe. Spravodlivá.

lenkakravcova
autor
16. sep 2021

@eva8 https://sk.m.wikipedia.org/wiki/Chammurapiho_zá... Toto je to 1.) ako ústavný ľudský zákon, predchodca toho čo máme dnes v ústave.
Nie je to zákon od Boha, i keď sa oba zaoberajú aj spoločnými témami (čo je normálne, lebo aj ústava a aj Boží zákon riešia aj medziľudské vzťahy 🙂 ).

eva8
16. sep 2021

@lenkakravcova ano, presne si to spisala:
bozske zakony
ludske zakony

A uz sme davnejsie sa rozpravali, ze podla sarie je ten ludsky zakon prisnejsi nez sucasny zakonnik. Mne tam vadi to ponizenie pri trestani, uplne potlacenie ludskej dostojnosti, zdeptanie cloveka este za ziva.

lenkakravcova
autor
16. sep 2021

@eva8 Ešte mi napadla jedna vec.
Tebe vpodstate ako čítam vadia tresty podľa Sunny.
Počula si už o koranskom islame? Viac menej mne sa táto vetva dosť paci oproti iným. Ja ak by som si mala vybrať kam sa zaradiť - ak by to bolo úplne že nutné, tak by som sa radila asi možno aj tam.
To je vetva, ktorá sa riadi len Koránom a sunnu vníma ako historický kontext, nie zákonník. Teda má trest smrti jedine za vraždu ako sa uvádza v Korane. Za nič iné.
Potom napríklad také mnohozenstvo nie je pre koranistov doporucovane, lebo sa obávajú tej spravodlivosti voči všetkým manželkám.
Alebo za apostazu, zrieknutie sa islamu, nemajú žiaden trest.
Vpodatate je to taky a politický islam zameraný viac na vieru v Boha než na politiku a zakonodarstvo.
Bohužiaľ je napríklad v Saudskej Arábii za hlásenie sa k tomuto smeru trest smrti... Pričom toto je dokonca protikoranske jednanie (lebo v Koráne sa píše ze kto zabije veriaceho skončí v pekle).
Príde mi, že ten koransky islam je taky liberalnejsi. Neobmedzuje mužov aby nosili nutné brady, alebo ženy aby chodili v nikabe.. Zameriava sa viac sa duchovné záležitosti a následky v spoločnosti vzhľadom na koranske verše.

eva8
16. sep 2021

@lenkakravcova 😀 A pápež v minulosti odporučil jednému biskupovi (?) oholiť fúzy, že to je také svetské
Nepočula som o koranskom islame. Zaujímavé. (U nás svedkovia Jehovovi sa snažia riadiť len Bibliou) Mne hlavne vadí to, že viac spomínaš trest než odpustenie. Dôraz radšej kladiem na odpustenie, nie na trest. Spravodlivosťou je oháňať sa dosť zložité, pravda je relatívny pojem. Odpusť naše viny, ako aj my odpúšťame svojim vinníkom.... Proste mať v pozadí mojej mysle hrozbu trestu, že niečo robím/nerobím, len aby som nebola potrestaná a nie preto, že sa to prieči mojej morálke, ľudskosti, rozumu... vyvoláva vo mne nátlak, nie slobodu.... Však možno aj ty si zažila pocit robiť niečo proti tvojej vôli. Aký si mala z toho pocit?

lenkakravcova
autor
16. sep 2021

@eva8 Jaaj, no to ja tak automaticky v písanom texte robím. Rátam s tým, že odpustenie má už každý spracované :D :D Asi to budem musieť komunikovať trochu inak 🙂 aby nedošlo k nedorozumeniu.

Ja chápem tie zákony nie z pohľadu zákon - trest, ale zo širšieho hľadiska,, a proste ten trest vnímam už len ako posledný opravný prostriedok.
Jasné, že napr. krádež nerobím nie preto, lebo sa bojím trestu,, ale hlavne preto, lebo si uvedomujem, že toto by som nechcela aby iní robili mne a zároveň si uvedomujem, že ten človek okradnutý bude smutný, lebo na to drel aby mal. A ešte teda zároveň to posledné hľadisko spravodlivosti - že nie je dobré mať niečo zdarma, na čo sa iný snažil..
Ako to čo už píšem, to už je len to posledné hľadisko opravného prostriedku, kedy žiadne porozumenie činu neprichádza do úvahy, keď daný človek koná egoisticky bez zábran a ohľadu nie len na nejaké vyššie spoločneské dobro ale ani len na dobro poškodeného jedinca.

eva8
16. sep 2021

@lenkakravcova ešte narýchlo, nech nezabudnem. Trest nepovažujem za opravný prostriedok. To skôr nekonečnú trpezlivosť, príklad, porozumenie a vcítenie.
Mne sa dostalo kopec pomoci, preto si myslím, že dostať niečo, neznamená len výmenný obchod, niečo za niečo. Proste pozerám na svet, že ak niečo mám, dám. Najhoršie je, že ja som taký škrečok, všetko odkladám s tým, že ešte sa to môže zísť, som škrob, lebo šetrím na horšie časy, ale napr. čo sa týka pomoci, ktorú môžem a viem poskytnúť svojimi schopnosťami, nečakám za to odmenu. Aj pracovala by som zadarmo, keby nebolo potrebné z niečoho žiť 🙂 Vyhovovala by mi asi prvotnopospolná spoločnocť 🙂 Deti mi kedysi vraveli, že som z doby kamennej.... 😀

ktochytavzite
16. sep 2021

@lenkakravcova taky masovy vrah sa musi velakrat narodit aby tie vrazdy olutoval alwbo bol z neho dobry clovek hodny uz vacneho odpocinku.Toto mne dava vyznam,nie ze ho Boh potresce,cize potom by bol Boh zakerny kat a nie ako ho opisuje Koran spravodlivy,milostivy atd.
A odkial ma povod delenie jedla na dobre a zle?Vies ze to moze byt na zaklade umrti ludi,kt zjedli pokazene bravcove,kedze toto maso sa rychlejsie kazi ako naor hovadzie a ine?Ze Boh toto nenariadil ale ludia na zaklade vlastnych skusenosti to skonponovali do Koranu?Taktiez preco krestani nejedia maso v piatok?Ale rybu mozu.Pretoze vtedy bol nedostatok jedla,hl masa,preto sa to vkonponovalo.
Za mna Boh nebude rieist taketo malichernosti ako nariadovat co ma clovek jest a co nema.
Inak opice su v Islame ako brane?Mozu sa jest alebo nemozu?Je to zakazane alebo dovolene?

lenkakravcova
autor
16. sep 2021

@eva8
Asi mame na to iný pohľad. 🙂 Keby by som mala povedať ja osobne, čo mi príde divne s trestami celkovo napr v Biblii oproti Koranu je to, že sa tam rieši trest v apokalypse. To isté hadis voči Koranu. Nerozumiem načo je to dobre. Je to síce také snívanie čo a ako.. Ale ani v Biblii a ani v hadisoch to neznie dobre. V jednom majú pomriet neveriaci, v druhom tiež... No odveci.

Radšej sa sústreďujem tu na tento život.
Častokrát som sa stretla a stretávam sa s tým, že ľudia riešia čo bude na konci sveta. Aj tu to v diskusii zaznelo, čo som sa snažila nájsť tie hadis čo sa tam o tom píše. Otázkou však je, či vôbec nejaký koniec sveta má prísť.

Ak by som to brala z toho koranskeho hľadiska, ktoré som to vyššie spomínala, tak tam nemá ako Biblia a ani hadis nejakú extra úlohu a Koran ako taký žiadnu apokalypsu nespomína. Len každého poslednú hodinu. Takže tie také boje (tresty) voči neveriacim na konci sveta sú ak nepozerám na hadisy a Bibliu, úplne odveci.

@ktochytavzite To zase nie. Myslím si, že Boh dal zákaz bravčového z dôležitého dôvodu. Zdravie človeka je dôležité. Nemyslím si, že je to malichernosť. Aj dnes vidíš koľko ľudí má cievne choroby, a dosť na to vplýva cholesterol. Väčšina bravčových produktov ho obsahuje veľa.
Opica je zakázaná (podľa hadisov).

habibim
16. sep 2021

@eva8 nie nie, tu kde žijem, v Bosne, medzi moslimami... Ale hovorili tak aj naše babky, keď sa bábätko usmieva spánku tak hovoria, že vidí anjeliky..a verím tomu, že je to tak, lebo keď deti začnú rozprávať, zrazu sa už nesmeju v spánku, už s aim neukazujú, lebo by mohli o nich deti povedať dospelým

habibim
16. sep 2021

@lenkakravcova tu o tých zákonoch by som sa len zmiernila, že tu medzi moslimami sa hovorí ze len jeden dobrý skutok ta môže poslať do raja.. Ak ten najhorší úprimne olutujes.. Manžel má spolužiaka, ktorý sa strašne zaľúbil do jednej dievčiny, ale ta bola zasnúbená už s druhým.. Keď otec tej dievčiny videl, že došiel za ňou, išiel ho upozorniť, nech jej alda pokoj.. Ten spolužiak v amoku toho otca nožom zabil, do brucha bez rozmýšľania, vykrvacat.. Dostal za to 25rokov..este 8 musí odsedieť.. A až po nejakom čase si uvedomil svoje chyby, a vy pomáha v base so všetkým, taktiež daruje krv, kostnu dreň atď, kde to treba, už za ním chodia ako za prvým sa ho opýtaju, on bez váhania ide, chce dať.. Myslím si, že pre neho najväčším trestom bolo, že jeho otec sa tak z tohi co urobil, zrútil, že oslepol, zomrel pred 2rokmi a jeho mama od samoty a smútku 10 mesiacov po manželovi zomrela... Nebol ani na jednom pohrebe...
Ďalší prípad sa stal v Haniske pri Košiciach, mojej učiteľky dcéra s manželom išli autom a nejaký blázon ich obiehal a auto sa vyrutilo v protismeru tak strhol volant do nich a ono do jarku, dcéra mŕtva... Mama si vydupkala, aby ten vodič (mladý chlapec, a mal vypite) bol pri obhliadke na mieste, pri tom ako dcéru doviezli domov a prezliekala ju a taktiež na pohrebe.. A takéto tresty sú podľa mňa viac na popravku človeka než pozemské zákony...
Ale musíme mať aj ich, na udržanie poriadku..
No tie Božie sú podľa mňa na inej úrovni, než naše zmýšľanie siaha