Diskusia o islame
Diskusia o isláme - otázky a odpovede
Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.
Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.
Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.
@adrestia Áno. Ako náboženský záväzný beriem Korán.
Hadisy beriem ako historické dokumenty ktoré môžu, ale nemusia byť autentické, takže im veľkú váhu neprikladám. Mám pocit, že je kvôli nim niekedy viac sporov ako úžitku.
V Koráne je písané, že obsahuje všetko dôležité pre veriaceho. Tak sa podľa toho aj riadim. 🙂
@lenkakravcova Považuješ teda za správne, aby syn zdedil po rodičoch viac majetku ako dcéry (Korán 4 : 11), že svedectvo ženy má polovičnú hodnotu ako svedectvo muža (Korán 2 : 282) a že cudzoložníci musia byť zbičovaní (Korán 24 : 2).
@adrestia vies o tom, ze saria nie je oficialne vo vsetkych statoch zakonna a su staty, kde mas sariu ciastocne zahrnutu, ale drviva vacsina z nich uz presla na sekularizaciu zakonov. Paradoxne, europa si tu navyvazala extremistov-wahabistov predovstekym, pod zamienkou ohrozenia ich zivota v domovine (lebo ich nazory a vyklad islamu a koranu bol velmi krajny a nevyhovujuci vacsinovemu obyvatelstvu, ktory su "miernejsi"). A ti tu zavadzaju svoju sariu- tu, ktoru ich domovske staty sekularizuju a stanovuju mimo zakon...
@adrestia
Áno, plne s tým súhlasím. Rozoberiem čiastkovo nižšie.
DEDENIE:
Žena dedí polovicu z toho, čo muž, pretože žena v islame nemá podľa Koránu povinnosť živiť ani seba ani rodinu. Muž má túto povinnosť danú ako náboženskú povinnosť. Ak žena nepracuje - ale stále dedí 1/2 - tak je to okej. Ak ale by muž nepracoval, mal by podľa islamu hriech pred Bohom, za ktorý sa bude v deň súdny zodpovedať.
Muž má náboženskú povinnosť sa postarať o svoju matku, ak by jej muž (jeho otec zomrel), rovnako tak postarať sa o sestry (ak by rodičia zomreli) a manžel má povinnosť starať sa o manželku.
Ak žena pracuje - rieši sa to inak a to použitím dedenia podľa závete.
4:11. Boh vám odkazuje o vašich deťoch: Mužskému potomkovi náleží rovnaký podiel, aký náleží dvom potomkom ženského pohlavia. Ak by šlo o ženy, dve a viac, tak im náležia dve tretiny z toho, čo zanechal. Ak by bola jedna, tak jej náleží polovica. A jeho rodičom, každému z nich náleží šestina z toho, čo zanechal, ak by mal deti. Ak by deti nemal a jeho rodičia by po ňom dedili, tak jeho matke náleží tretina. Ak by mal bratov, tak jeho matke náleží šestina. To potom, ako sa vykoná odkaz, ktorý by odkázal alebo by sa splatila dlžoba. Vaši otcovia a synovia, neviete, kto z nich je pre vás užitočnejší. Je to povinnosť od Boha. A Boh všetko vie a múdrosťou oplýva.
BIČOVANIE CUDZOLOŽNÍKOV
24:2. Tú, ktorá sa dopustí mimomanželského pohlavného styku a toho, kto sa dopustí
mimomanželského pohlavného styku, zbičujte, každého z nich sto údermi a nech sa vás nezmocní voči nim žiaden súcit, ktorý by vás viedol k poľaveniu v dodržiavaní náboženstva Bohom určeného, ak veríte v Boha a v Deň posledný. A nech dosvedčí uplatnenie trápenia voči nim skupina veriacich.
Áno, myslím si, že je to spravodlivé. Dnes sa ľudia podvádzajú ako keby sa nič nedialo. Neuvedomujú si to, ako druhému škodia, ako rozbíjajú rodiny. Len tak. Dnes sa na Slovensku najviac rodín rozpadá kvôli nevere a alkoholizmu.
Čo sa týka trestu, ten môže byť odpustený v prípade, že s tým súhlasí poškodená strana (podvedený jedinec) a rieši to len napr. rozvodom. Dnes sa to najčastejšie rieši rozvodom. Raz za čas sa niekde - myslím v Indonézii napr. - ešte vykonáva aj fyzický trest, ale väčšina krajín od toho upúšťa, lebo sa im nechce naháňať neverníkov kade tade..
SVEDECTVO 2 ŽIEN:
Toto je vec pôžičiek a vymáhania dlhov, nie všeobecné svedectvo ženy. Nie je to o tom, žeby ženy vedeli menej, alebo boli hlúpejšie. V očiach Alláha sú ženy a muži rovní. Majú však iné funkcie. Žena poväčšine ak jej muž dlží peniaze, tak nevie byť tak striktná (česť výnimkám) ako muž, ktorý žiada vrátenie peňazí. Preto sú tam 2 ženy + muž, alebo resp. 4 ženy bez muža (taký ženský gang 🙂 ).
Nie je to zákon všeobecný, je to zákon na uzatváranie zmluv ohľadom pôžičiek a následného splácania alebo vymáhania dlhov.
Vy, ktorí ste uverili, ak by ste požičiavali pôžičku na čas stanovený, tak ju spíšte. A nech
ju medzi vami spíše pisár spravodlivo.....Ak by to neboli dvaja muži, tak muž a dve ženy z radov svedkov, s ktorými súhlasíte, ak by sa jedna z nich zmýlila, pripomenie to jedna z nich tej druhej. ... A nesmie byť poškodený pisateľ a ani svedok. A ak by ste tak urobili, bude to spurnosť z vašej strany. A bojte sa Boha. A Boh vás učí. A Boh o všetkom vie. (2:282 časť citácie)
Ja osobne napr. nechcela by som byť na mieste niekoho, kto svedčí (za dlžníka) pri uzatváraní pôžičky a tým pádom na seba preberá zodpovednosť za následné vymáhanie.. Určite nie ak by som bola sama + muž. Čo by sme zvládli? Dvaja muži vedia peniaze dostať späť,, a aj 4 ženy narobia dost hluku 🙂 Nejaký pár je v tomto menej presvedčivý. Ale teda to je môj názor a moja viera. Ak niekto plánuje byť svedkom pri uzatváraní pôžičky, nech sa riadi tým , čo uzná za vhodné. Viera má vychádzať z racionálnych základov.
mam velmi zmiesane pocity. Davajme si pozor. Poviem svoj priklad. Po spoluziti s istym clovekom sa nalepilo na mna jeho spravanie. Je to prirodzene, ze sa ovplyvnujeme. Preto si velmi davajme pozor, v akej spolocnosti sa pohybujeme. Ja som velmi ovplyvnitelna, nedokazala som sa ubranit vplyvu, aj ked som predtym nevedela pochopit pri pozerani filmov zeny v podobnej situacii, do ktorej som sa dostala ja. Proste neuvedomila som si to. Pritom byvalu svokru a byvale svagrine mam naozaj rada, boli to velmi dobre zeny
https://svet.sme.sk/c/22763035/lukostrelca-z-no...
@haley7897 v radii dokonca vraveli, ze to nebol luk, ale nalkonoec bodna zbran.Teda bodal sipmi motivaciu neviem.
@lenkakravcova ano, mali ho sledovat. Len pdkial bezmu kapacity na sledpvanie kazdeho podozriveho? Vsak ajmedziteror utokmi spachani v minulosti boli uz predtym podozrive osoby.
@lenkakravcova mile smajliky 🙂
@lenkakravcova kazen vypocujem inokedy, dakujem
@lenkakravcova citala som. Pekne. Nase heslo v 18. r. "S usmevem jde vsechno lip, dokonca i laska" 🙂
Ale i zial treba vyjadrit, vypustit zo seba.No nie vyburit/vyzurit sa na ludoch.
Ked sa pisalo o optimizme, pripominalo mi to teoriu pozitivneho myslenia.
Verim v silu myslienky, som optimista, verim v dobro ludi 🙂
@eva8 Tie podozrivé osoby, častokrát liečené na psychiatrii v minulosti, alebo so sklonmi ku agresivite a nepríčentnosti si myslím, že by mal niekto sledovať. Peniaze idú častokrát na úplne hlúposti, politikom do vrecka, pritom toto by bolo určite oveľa lepšie, keby sa každý jeden takto podozrivý jedinec sledoval poriadne a predišlo sa takýmto útokom. Vieš, čo bol útok vo Vrútkach na škole ,myslím, že to bolo minulý rok, čo tam zomrel učiteľ a boli zranené deti.. tak aj ten človek bol vraj v minulosti podozrivý a nemal to v hlave vporiadku. Keby boli takýto ľudia denno denne sledovaní, tak by sa zamedzilo niektorým činom, alebo aspoň by sa zmiernil dopad ich činov (hneď by sa volal vrtuľník na pomoc obetiam, nie až o 10-20 minút, keď už môže byť neskoro).
"V roku 2019 mal nožom napadnúť pracovníčku pokladne na železničnej stanici vo Vrútkach, no vyviazol s podmienkou. Vo väzbe neskončil. Na problémovú minulosť útočníka upozorňujú aj viacerí ľudia na sociálnych sieťach."
https://www.topky.sk/cl/10/1918425/Identita-uto...
@lenkakravcova vies si predstavit situaciu teraz pocas covidu a po covide? Vela ludi skoncilo na psychiatrii...
@eva8 Veľa ich tam ale neskončilo s tým, že chceli niekoho zabiť, alebo niekoho napadli zbraňou. Väčšina je ich tam kvôli depresii a pokuse o samovraždy a podobne.
@lenkakravcova no pocas covidu sa zvysilo domace nasilie.... Ale bude dobre.
Ked clovek nevidi vychodisko, moze mu prepnut
@lenkakravcova ono ten útočník z Vrútok mal byť podľa viacerých zdrojov v minulosti v škole šikanovaný. Netvrdím, že to niečo obhajuje, a bola to adekvátna reakcia, ale človek aspoň chápe spojitosť.
Ó čo išlo tomuto druhému z článku co pridala @eva8 mi uniká. Nikde som sa nedocitala konkrétny motív. Len vagne popísané extrémistické prejavy. Len netuším v akom smere. A áno, tiež som čítala, že mal viacero druhov zbraní. Ono, je fakt ze akákoľvek motivácia by aj tak nemala reálny a logicky základ, jediným vysvetlením prečo sa hrať na nasra**ho amora a strieľať po náhodných nevinných ľuďoch je chorá hlava.
@lenkakravcova jj, akurát som z nej odstrihla bývalú kolegyňu, ak som chcela profilovku nedalo sa inak, u mňa su fotky kde sa zázrakom pozerám do kamery rarita 🙈
@haley7897 Jaaj, to u nás tak s deťmi (kopa fotiek zo zadu alebo úplne iným smerom ako majú byť) :D
Ti šatka zvýrazňuje pekne jemné črty tváre. Veľmi pekná si. 🙂
@lenkakravcova si poklad. Popravde mi trvalo nájsť sposob aby vyzeral aspoň ako tak dôstojne 🙈, zostal na mieste počas dňa a nemusela som sa stresovať ako vyzerá 🤷🏻♀️
No a fotky detí alebo s deťmi sú osobitná kategória 😅 tiež len mizivé percento fotiek obsahuje obe deti - nerozmazane aspoň prevažnou časťou tela v zabere. A také kde sa dívajú mojim smerom, tie by som asi vedela spočítať na prstoch 😬
Už som videla hocičo , ale prestup z katolíckej viery na islam ešte nie! Rodičia boli nadšení ? Komunikujete spolu?
@annamalaga A znáš osobně nějaké muslimy? Je mnoho muslimů, kteří byli křesťané a přijali Islám. Tím, jak se člověk vzdělává, mění i své nározy, pohled na život...
@annamalaga Áno, komunikujeme spolu. Poznám minimálne 40 katolíkov, ktorí takto konvertovali, tu na Slovensku. Rodení Slováci. Pol na pol muži a ženy.
@lenkakravcova zaujimave. Chce to dosť veľkú odvahu.
@dahliaa poznáš niekoho, kto na veriacej Orave konvertoval na islam? Ja nie.
@annamalaga Na Orave nevím, bydlím v ČR. Slovenské muslimy moc neznám, ale vím i o Slovácích muslimech, kteří dříve byli křesťané.

@lenkakravcova Mám tomu rozumieť tak, že uznávaš iba právne predpisy obsiahnuté v koráne?