icon

Diskusia o islame

lenkakravcova
4. mar 2021

Diskusia o isláme - otázky a odpovede

Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.

Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.

Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.

lasoli
1. dec 2021

@roja01 Aha,ale pointa ostava ta ista.Dakujem za upozornenie.

lasoli
1. dec 2021

@dahliaa opravujem,teda nemyslia si to isl duchovni ale diskutujuci a ja s tym len suhlasim.(prava zien a muzov v Islame)

dahliaa
1. dec 2021

@lasoli Však to říkal ten muž ve videu. Po 24 minutě. Nevím, co je zač, ale Islámský duchovní asi nebude, jestliže má stejný názor s tím, co píše @roja01 a Korán nepovažuje za absolutní Boží zjevení. Těžko říct.

dahliaa
1. dec 2021

@roja01 Píšeš tedy, že ,,Ak bude prijaty do duchovneho sveta tym, ze zaniklo jeho materialne telo, stane sa bezpohlavnym, pretoze duch je duch a nie je ani zena ani muz. "

Alláh v Koránu říká toto:
Súra 43:70 Vejděte do ráje, vy i manželky vaše, v radování!“
Súra 2:25 Oznam radostnou zvěst těm, kdož uvěřili a zbožné skutky konali, že pro ně jsou připraveny zahrady, pod nimiž řeky tekou. A kdykoliv se jim za odměnu dostane z nich ovoce, tu řeknou: „Toto je jako to, co nám již dříve bylo uštědřeno,“ avšak dostalo se jim jen něco podobného. A budou tam mít manželky čisté - a budou tam nesmrtelní.
Súra 56:35, 36 Dívky ty jsme zvláštním stvořením stvořili
a pannami jsme je učinili

Což poukazuje na to, že bude rozdělení na ženy a muže. Allahu alam. Pakliže ale nebereš Korán za úplné Boží zjevení, tak je celá tato diskuze zbytečná.

roja01
1. dec 2021

@dahliaa ano, ja som velmi rada, ze nie som zviazana vo svojej viere ortodoxiou v ramci konkretneho nabozenstva. Ani sa nepotrebujem dohadovat, ktore nabozenstvo je to prave.

dahliaa
1. dec 2021

@roja01 To, že neuznáváš Korán jsi mohla napsat hned, zbytečné zde diskutovat nad dvěmi naprosto rozdílnými pohledy na Islám, Alláha a život zde a po smrti.
Tak snad brzy dostanou ti ,,tajní" imámové povolení od vedení AllatRa, aby mohli veřejně vystoupit se svým poznáním... 🙂
Měj se hezky.

roja01
1. dec 2021

@dahliaa ja som nikde nepovedala, ze neuznavam Koran. Opat sa opakujem. Som toho nazoru, ze v svatych knihach je vela pravdy a znalosti, ale aj veci pozmenene alebo pridane ci zamlcane. Pekny den.

dahliaa
1. dec 2021

@roja01 Psala jsem, že neuznáváš Korán jako úplné Boží zjevení. Podle tebe si v něm lidé něco pozměnili, doplnili, zamlčeli. Alláh sám v Koránu ujistil, že Korán bude zachován v původní podobě do konce. Podle tebe jsou tato slova lež. Tak není o čem diskutovat...

roja01
1. dec 2021

@dahliaa, hovoris, ze nejaky uceny zapisal, ze Alah uistil... Ja sa ta nechcem dotknut. Viem, ze Koran je jedna z najcistejsich svatych knih. A vidis, ludia su ludia, kazdy si casti Koranu (aj keby bol na 100% pravdivy) vyklada inak.

dahliaa
1. dec 2021

@roja01 Ano. Věřím, že Všemohoucí Alláh poslední zjevení ochráni do konce.

lasoli
3. dec 2021

@lasoli A naprikald prvy prorok ktory bol este pred Abrahamom,ktory posobil v okolo Iranu a zalozil zoasterizmus ,z ktoreho nakoniec cerpali aj Abrahamovske nabozenstva,on je spomenuty v Alltare?

roja01
3. dec 2021

@lasoli ano

lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal
dahliaa
3. dec 2021

@lenkakravcova Super 😊 In Sha Allah večer se na ně podívám.

dahliaa
3. dec 2021

@lenkakravcova Teda ty informace o Hinduismu jsou dost děsivé. Oběti atd. to jsem vůbec netušila.
Velmi dobře zpracované video. Ma Sha Allah ☝

roja01
4. dec 2021

Prave zacala Medzinarodna konferencia Klimaticke zmeny Čas pravdy. Amir Aziz - Imam najstarsej mesity v Nemecku prehovoril na pociatku tejto konferencie, ze sa modli za zjednotenie a uspech tejto konferencie. Tesne pred nim prehovoril duchovny rimskokatolickej cirkve, ze papez Frantisek pozehnal tuto konferenciu.

roja01
4. dec 2021

Presny nazov na You Tube je GLOBÁLNÍ KRIZE - ČAS PRAVDY

lenkakravcova
autor
6. dec 2021

Ženy, nechceli by ste sa niektoré zapojiť do tejto iniciatívy? 🙂
https://www.facebook.com/muslimovia.sk/posts/15...

dahliaa
8. dec 2021

@lenkakravcova To je super akce. 😊 Ráda bych se taky zapojila, ale nakoupit tady v ČR a poslat to k vám by se asi moc nevyplatilo. Ani nevím, jak to chodí.)) Šlo by, že bych ti poslala penízky na účet a ty dětem, až půjdeš do obchodu něco koupila? 🙂 U nás teď byla podobná akce v obchodním centru, kde se dětem kupovaly dárky do dětských domovů podle jejich přání. 🙂 Alhamdulillah. Takové akce mají smysl.

lenkakravcova
autor
8. dec 2021

@dahliaa Joj som dala zlý link 🙂 https://www.facebook.com/muslimovia.sk/posts/15...
Tu je správny.

Vieš čo, písalo mi už pár muslimov zo zahraničia, že sa zapoja - robíme to tak, že oni objednajú na našu (zatiaľ moju) adresu produkty, ktoré by chceli darovať, zaplatia a potom ja to vezmem do modlitebne, kde to budeme v januári baliť, rozdeľovať. Už sa prihlásili viacerí takto a potom miestni, ktorí chcú poskytnúť tiež veci do balíčkov, alebo aj krabičky.

Kľudne aj tak sa dá ako píšeš. Včera som bola v Tescu a tom natrafila na 95% výpredaj cvičiek školských, tak som nakúpila, po 0,5E, že im tam tiež pribalíme. Uhlomery som tiež takto zohnala po pár centov. Budem sa snažiť teraz pri nákupoch pozerať aj takéto výpredaje školských pomôcok, aby sme zabezpečili čo najviac toho - a potom to podľa veku detí nabalíme a prerozdelíme.

dahliaa
8. dec 2021

@lenkakravcova Skvělý 😊👍 Tak se kdyžtak domluvíme. Napsala bych ti, In Sha Allah. 🙂

lasoli
10. dec 2021

Zaujimavostou je ze,Indova a Hinduisti nepoznali nabozenske vojny az do obdobia Islamu. PhDr Dusan Zbavitel.DrSc

lenkakravcova
autor
10. dec 2021

@lasoli Tým by som si nebola taká istá,, napr. Kalinga War bola civilom prezentovaná aj ako vojna hinduistov voči budhistom.

lenkakravcova
autor
10. dec 2021

Pridávam poprs, kde sa dá nájsť citácie o prorokovi Muhammadovi v Biblii a Tóre 🙂
https://muslimovia.sk/o-islame/o-zivote-proroka...
Tento link.

lasoli
12. dec 2021

@lenkakravcova v ktorom storoci?Tak hinduisticke nabozenstvo je tolerantne a nepoznali vojny v mene ako to maju vo zvyku krestania alebo moslimovia.Ale idem si precitat.

lenkakravcova
autor
12. dec 2021

@dahliaa
@vevesh
@haley7897
@adrestia
@eva8
Neviem, ktoré ste sa v minulosti vyjadrovali k Talibanu, ale evidentne toto zoskupenie nie je islamské na aké sa hrá. Už dokonca schválili, že sa v krajine bude pestovať marihuana na vývoz.! 🤢 Pričom drogy sú v islame prísne zakázané.
Otras. Hlavne, že majú módnu políciu a starajú sa do toho, čo majú ženy oblečené. Ale príkazy Koranu nedodrzuju.. 😐 Pokrytectvo v praxi. Najviac ma udivuje, že ich aj po týchto informáciách niektorí muslimovia obhajujú..
https://www.novinky.cz/zahranicni/svet/clanek/t...

haley7897
12. dec 2021

@lenkakravcova hmmm takto. Napríklad CBD olej je povolený. A rovnako môže byť povolená aj marihuana v prípadoch ak je na medicínske použitie. Čím ale teda neriešim Taliban a ich "verziu Islamu"...

lasoli
12. dec 2021

@lenkakravcova a deti mas zaockovane?
Lebo ak ano,pozri sa ci ty neporusujes Koran.Na koronu si zaockovana?
Ohladom Talibanu,ano vychadza hlavne zo zvykoveho prava.Aj Saudi financuju IS,su . Ti napriklad vyrastali vo wahabistickej spolocnosti a je to v nich silno zakorenene.
Dalej marihuana nie?Porusuju teda Koran ale je to tiez vec pohladu,ty tiez porusujes zakon stanoveny v Korane,ked si si vedome vzala hypoteku,pre teba je toto ospravedlnitelne,pre Taliban zasa marihuana a obaja aj ty,aj Taliban si zijete v sulade s Islamom.Kedze kazdy si Koran vysvetluje po svojom.

haley7897
12. dec 2021

@lasoli prečo ťa tak veľmi fascinuje vyhľadávať a poukazovať na prípadné chyby iných? Si si istá, že nemáš žiadne vlastné? Lebo Boh sa ťa bude pýtať len na tvoje vlastne hriechy. Nerob si starosti s inými. A mimochodom minule som tu vysvetľovala že je fatwa ktorá hypotéku povoľuje. Rovnako fatwa ohľadom covid vakcíny + sú rôzne druhy vakcín. Napríklad u nás v škole deťom ponúkali okrem klasickej verzie proti chrípke v sprayi ktorá obsahuje porcine aj injekcnu verziu pre deti muslimov ktorá ho neobsahuje.
A mimochodom to ze si neakceptovala Islam nezamena že na teba sa následky za "porušovanie Koranu" ako to nazyvas nevzťahujú. Just sayin 🤷🏻‍♀️
Snažiť sa vyfabrikovat a vyťahovať nedostatky iných a verejne na ne poukazovať, kde je toto považované za správny prístup..?

lenkakravcova
autor
12. dec 2021

@haley7897 Keby to bolo na medicínske použitie bolo by to iné..
To sa však tvrdilo, aj keď začínali pestovať mak. Ze to pôjde na lekarenske morfium. Co je z toho dnes, vidíme: najväčší producent ópia, tvrdých narkotik.. 😐

@lasoli Áno deti mám zaočkované a aj ja som zaockovana. To neprotireci ničomu v islame. Práve naopak. O zdravie sa máme starať.
Moja hypotéka nikoho neposkodzuje (max mňa ak nebudem vedieť splácať). Výroba drog áno. Keď tvoje dieťa alebo vnúča skončí závislé (nikdy nevieš kto ho do toho stiahne), potom si budeš klepat po čele, čo za bludy si tu vypisovala.
Boh nám dal liečivé rastliny, aj konope, ja mak, aj chmeľ, aby sme nimi liečili ochorenia.. Nie aby sme z nich vyrábali drogy a ničili iným životy.