Diskusia o islame
Diskusia o isláme - otázky a odpovede
Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.
Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.
Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.
@dahliaa
k 1 a 2: Usudzujem tak práve na základe toho ústneho tradovania. Takisto sa tradovalo Evanjelium. Čo v ňom dnes máme?
Druhým argumentom je samotná veda o hádisoch, pri ktorej sa posudzuje, či sú viac alebo menej autentické, alebo neautentické. Už to samo o sebe poukazuje na fakt, že mnoho z nich, je úplne neautentických //pričom Boh v Koráne hovorí o svojej knihe ako o Knihe Jasnej, bez protirečení//. Tie hádisy, ktoré zatiaľ neodporujú vede (alebo len čiastočne), sú zatiaľ označované za autentické. Dobudúcna sa pri ich posudzovaní bude opäť brať ohľad na aktuálne zistenia. Uvediem príklad:
- hádis, ktorý hovorí, že "horúčka je z tepla ohňa pekla, zníž ju vodou" (https://sunnah.com/bukhari/59/74)
V minulosti si ľudia mysleli, že to takto funguje, dnes vieme, že sa horúčka nie je z pekla, ale je to imunitná odpoveď organizmu pri vytváraní protilátok a zbíja sa antipyretikami a chladom (aj chladnou vodou).
- alebo hádis: „Ak niekomu z vás spadne mucha domáca do nápoja, mal by ju ponoriť (do nápoja) a vybrať, pretože jedno z jej krídel má chorobu a druhé má liek na choroba.” (Opäť: Sahih Bukhari: https://sunnah.com/bukhari/59/126) - vážne toto niekto nasleduje? Je to Sahih, doporučovaná sunna.
Taktiež neverím tvrdeniam typu:
- "satan je v nose" - Sahih, Bukhari (tzv. "autentický" hadis) (https://sunnah.com/bukhari/59/104)
- "Ak muž pozve svoju manželku, aby sa s ním vyspala a ona odmietla k nemu prísť, potom na ňu anjeli zoslali svoje kliatby až do rána." (https://sunnah.com/bukhari/67/127) Sahih, tzv "autentický"
- "Zlé znamenie je v ženách, dome a koni." (https://sunnah.com/bukhari/67/31) znovu Sahih, Bukhari
- "„Pozrel som sa na Raj a videl som, že väčšina jeho obyvateľov boli chudobní; a pozrel som sa na (Pekelný) oheň a videl som, že väčšina jeho obyvateľov boli ženy.“ (znovu - Sahih: https://sunnah.com/tirmidhi/13/15)
- proste toto sú skôr typické arabské predislamské, predkoránske povedačky namierené proti ženám..
Pán jeden, dva, tri je príklad vysvetlení islamských vedcov. Keď si pozrieť objasnenia toho hádisy, nájdeš všetky tri (líšia sa podľa toho, kto ich vysvetľuje, preto som to dala ako príklad).
Čo sa týka historických dokladov, ich spísanie je jasne datované (majú to uvedené priamo v tých zbierkach), takže sa to popierať nedá.
V texte vyššie som uvidela nesprávny rok pri Bukharim zbierke (ten iný rok má ešte iná hádisová zbierka). Má to byť správne takto:
"Najstaršou zbierkou hádisov sunny sú výroky zbierky Muwatta, ktorú zozbieral Muwatta Imam Malik (711–795 nl) približne 120 rokov po smrti proroka Muhammada. Zbierka obsahuje 1,720 hádisov. Za ňou nasledujú iné zbierky, z nich najvýznamnejšia zbierka hádisov je zbierka: Bukhari, datovaná do roku 846 nl. (tj. 216 rokov po smrti proroka Muhammada), ktorá obsahuje približne 7,000 hádisov. Muhammad al-Bukhari, ktorý ju zozbieral, žil v rokoch: 810-870."
@eva8
Je to smer, ktorý sa upína na tvrdenia Koránu:
- o výlučnom nasledovaní Koránu
"Toto je Kniha, ktorú sme zoslali dole a ktorá je požehnaná, nasledujte ju. A vyvarujte sa, azda sa vám dostane milosť. (Korán, 6:155)"
- o jasnosti a úplnom zákone (toho čo potrebujeme) v Koráne:
"A zoslali sme dole na teba Knihu ako objasnenie všetkého a správne usmernenie a milosť a radostnú zvesť pre tých, ktorí sa Bohu oddali. (Korán, 16:89)
Nezanedbali sme v Knihe nič. (Korán, 6:38)"
- o preverovaní si všetkého, čo nám iní tvrdia (že tomu máme veriť):
"Nenasleduj to, o čom nemáš poznanie. Pretože za sluch, zrak a srdce, za to všetko sa nesie zodpovednosť. (Korán, 17:36)"
Áno, Korán neuvádza ani hijáb (šatku na hlave), nie to ešte nikáb.. uvádza iba slušné oblečenie a skromné (slušné) správanie.
Taktiež si Korán nezakladá na brade, alebo iných vonkajších prejavoch. Záleží na srdci a viere človeka, nie na zovňajšku (ale slušnosť má byť dodržaná).
Áno, tento smer nerozlišuje medzi mužom a ženou z hľadiska vedenia - muž a žena majú podľa Koránu rovnakú dušu, vedia teda viesť náboženskú obec a modlitbu rovnako.
Áno, obriezku koránsky smer nepovažuje za nutnú (je to vec názoru, a doporučená je iba v prípade zdravotných problémov).
Áno, polygamia je prísne znížená, tak ako je to v Koráne.
Púť je považovaná za potrebnú, ale má to byť skutočne o púti - nie "o hádzaní kamienkov do satana" (sunna)
Celkovo koránsky smer má také akoby motto, že ak empiricky potvrdený vedecký poznatok odporuje náboženstvu, je chybné je dané náboženstvo, nie veda. Veda objasňuje a má objasňovať náboženské otázky.
V skupinách Koranistov (napr. na FB) som našla skutočne veľmi intelektuálne vzdelaných ľudí. Mnohí s rôznymi titulmi, pred a po mene, rodným jazykom hovoriaci arabi, ktorí študovali staroarabskú religionistiku (a ktorí rozumejú a vedia Korán správne prekladať).. Muslimovia z akéhokoľvek kúta sveta 🙂
Jedine zo Saudskej Arábie veru veľmi ich tam niet. Prečo? Lebo v Saudskej Arábii je považovaný koranizmus za odpadlíctvo a je zaň trest smrti (krásna ukážka sunnitského salafistického islamu v praxi). Oproti tomu, koranizmus neukladá žiaden trest smrti (vysvetlené tu: https://www.quran-islam.org/faq/quranic_laws/de...)
@lenkakravcova Ďakujem. Toto sa mi ľúbi:
"Veda objasňuje a má objasňovať náboženské otázky"
🙂
@lenkakravcova Ohledně hijabu. Jak si tedy Koránisté vysvětlují např. tento verš? Slovo ,,závoje".
33:59
Proroku, řekni manželkám svým, dcerám svým i věřícím ženám, aby přitahovaly k sobě své závoje! A toto bude nejvhodnější k tomu, aby byly poznány a nebyly uráženy. A Bůh je odpouštějící, slitovný.
@lasoli Je to víra. Bůh v Koránu hovoří o tom, abychom následovali Proroka Muhammada s.a.w.s., že on je nám příkladem (jsou na to různé verše). Učenci, kteří znají tisíce hadísů zpaměti je uvádějí jako věrohodné. Bůh to jen tak v Koránu nesděluje. On ví nejlépe a Korán je pro nás platný do konce světa.
@eva8 Víra v Boha, který sám říká, abychom si z Jeho Posla brali příklad a následovali ho. 3:164 Věru Bůh již prokázal přízeň věřícím, když k nim vyslal posla z řad jejich, jenž sděluje jim znamení Jeho, očišťuje je a UČÍ JE Písmu a MOUDROSTI, zatímco předtím byli v bludu zjevném. 3:132 a poslouchejte Boha a posla, snad dostane se vám slitování. 33:21 A věru máte nyní v poslu Božím příklad překrásný pro každého, kdo doufá v Boha a v den poslední a kdo Boha hojně vzpomíná.
@lenkakravcova
,,k 1 a 2: Usudzujem tak práve na základe toho ústneho tradovania. Takisto sa tradovalo Evanjelium."
Ale i Korán se dochovával a dodnes dochovává i v ústní podobě. To samé hadísy. Proč Bůh tedy v Koránu říká, že máme následovat Moudrost (Sunnu), kterou Posel učil? Jen tak...?
Ohledně těch hadísů o andělích a ženách, peklu, ráji, o mouše... Proč si myslíš, že to není pravda? Co ty o tom víš, abys tohle mohla posoudit? Jen proto, že se ti to třeba nelíbí nebo nehodí ještě neznamená, že to není pravda. Nemusí být vše tak, jak bychom si přáli. Určité hadísy se mohou vázat jen ke konkrétnímu případu.
,,Pán jeden, dva, tri je príklad vysvetlení islamských vedcov. Keď si pozrieť objasnenia toho hádisy, nájdeš všetky tri." - O které tři pány se jedná? Já je nenašla, ani ta jejich tvrzení. Mohla bys vložit odkaz?
@lenkakravcova inak lenka sa cudujem ze si na to az teraz dosla ,po nasom usmernovani.Takze saudska arabia uz nieje taka krasna ako ju opisujes?I ked osobne si myslim ze este si neskoncila s hladanim,pretoze ani toto koranictvo nieje az take dokonale,tu som sa ta pytala na suru 4:31 a nahypoteku a radsej si neodpisala,spomenula si len oko,za oko,co je pre zidov,inak preco to je potom spomenute v korane ked to je pre zidov?
Ale aspon si troska porozmyslala a isto prides niekedy aj na to,ze joran vibec nieje nadcasovy.
Cize kolko manzeliek ma podla koranistov mat moslim?Jednu? A muz a zena su si rovni nadalej?Potom preco zenu moze muz bit ked neposluchne a ipacne sa to v Korane nespomina? Dalej Podla Koranistov je svedectvo zeny rovne svedectvu muzov?
Inak som ti tu davnejsie posielal odkaz kde sa spomina ze Saudi vyrastaju vo wahabistickej spolocnosti a podporuje IS,ty si to vtedy samozrejme prehliadala.
@lasoli ja som ženu udrela, v práci... Bola jak zmyslov zbavená a vyzliekla sa mi roed kolegami, keď som k nej prišla a dohovaral jej, aby prestala nepočuvala a vyletela na mňa, tak jasne, ze som jej dala facku až sa jej hlava otočila.. Sama zo seba som bola prekvapená, ale čo už.. Bolo to pre jej dobro... Čiže v takomto kontexte nevidím nič zlé na tom, aby sa žena aj "kvetom udrela alebo crepnikom".. V dnešných dobách sa ľudia moslimovia, až tak nedržia od slova do slova toho co je napísané... To aby sme sa my kresťania držali toho, aby sme koho kameňovali, aj zeny
@lasoli
🙂 tie tvoje odpovede sú vtipné. Ku koranizmu som sa hlásila viac menej od konverzie, ale dávala som šancu aj hádisom (keďže som rešpektovala názor sunnitov - stále ich vieru rešpektujem, ale nechcem už obhajovať niečo, v čo neverím a ani som neverila).
O tom sme si už pýtali. Ak nechceš chápať, nepochopíš.
Verš o úžere je kritikou úžery. Neboj ja si hypotéku nechcem dobrovoľne nechávať do konca života. Každý rozumný človek sa jej snaží zbaviť 🙂
Prečítaj si to na stránke, ktorú som poslala. Všetky tieto tvoje otázky sú tam zodpovedané. Vieš anglicky? Ak nie, použi translátor 🙂
Neprehliadla som to. Ale tak načo by som riešila wahabistov? K tým som sa nikdy neradila a nesúhlasím s nimi, tak zbytočne ich riešiť.
@dahliaa Odpíšem aj na tvoje komentáre. Len momentálne idem dať dieťa spať, tak uvidím, či dnes, alebo zajtra. Myslím na to.
@dahliaa
3:164 áno, hovorí ako píšeš.
Pozri ale:
- Je to Kniha , ktorá ti bola zoslaná dole. Nech nie je v tvojej hrudi pocit úzkosti z nej. Zoslaná bola, aby si ňou varoval a ako pripomenutie pre veriacich. Nasledujte to, čo vám bolo zoslané dole od vášho Pána a nenasledujte mimo Neho žiadnych dôverníkov. Málokedy sa ale poučíte. (Korán, 7:2-3)
Korán je podľa Boha dokonalý (nechýba tam vysvetlivka ničoho):
- Nezanedbali sme v Knihe nič. (Korán, 6:38)
Je to kniha jasná:
- A či iného než Boha mám chcieť ako zákonodarcu?! A On je pritom Ten, kto k vám zoslal Knihu jasnú. A tí, ktorým sme dali Knihu, dobre vedia, že je (Korán) zoslaný dole od Pána tvojho s pravdou. Nepatri teda k tým, ktorí pochybujú. Slová Pána tvojho sa naplnili v pravde a spravodlivo. Niet toho, kto by Jeho slová menil. A On všetko počuje a všetko vie. (Korán, 6:114-115)
- To sú znamenia Božie (Korán), prednášame ti ich v pravde. V aké slová po Božích a po jeho znameniach budú veriť? (Korán, 45:6)
- V aké slová po ňom (Korán) budú veriť? (Korán, 7:185)
- V aké slová po ňom budú teda veriť? (Korán, 77:50)
To "slová" je v arabčine "hadith".
Trest za to, ak by Muhammad pridal do zákona niečo mimo Koránu:
- Zoslaný dole od Pána tvorstva je on (Korán). Keby nám bol (Muhammad) pripísal nejaké slová, boli by sme ho uchopili za pravú ruku a potom by sme preťali jeho tepnu. Nikto z vás by tomu nedokázal zabrániť. (Korán, 69:43-47)
Taktiež sa tam píše, že Muhammad bol poslaný ako varovateľ, nie ako vykladateľ (hádisy sú určitým výkladom).
Sunnitský smer sa snaží iných zastrašovať trestom za “nenasledovanie Posla”. Pripodobňuje nasledovanie sunny k nasledovaniu Posla, nevidiac medzi týmito dvoma zdrojmi obrovský rozdiel. Každý z nás, ktorí nasledujeme Korán, by nasledoval dnes Proroka Muhammada, ak by bol medzi nami prítomný.
Príkaz nasledovania posla je jasne vyjadrený v mnohých veršoch Koránu, ako napríklad:
- Pre tých, ktorí budú nasledovať posla - proroka neznalého písma, ktorého nachádzajú napísaného u nich v Tóre a Evanjeliu, ktorý im bude prikazovať chvályhodné veci a zakazovať odsúdeniahodné veci a ktorý im bude povoľovať dobroty a zakazovať všetko zlé a nečisté a ktorý ich odbremení od ťažkých úkonov a pút, ktoré ich zväzovali. Tí, ktorí v neho uverili a podporili ho a pomáhali mu a nasledovali svetlo, ktoré bolo s ním zoslané dole, to budú tí, ktorí prospeli. (Korán, 7:157)
- Povedz (Muhammad): „Ak máte radi Boha, tak ma nasledujte, Boh vás bude mať rád a odpustí vám vaše hriechy“. A Boh je odpúšťajúci a milostivý. (Korán, 3:31)
Taktiež to isté v 2:143, 3:53, 8:64, 9:117, 26:215.
Otázka znie: čo znamená nasledovať posla? Tradiční sunnitskí učenci tento príkaz Koránu “nasleduj posla” interpretujú nasledovaním sunny, hádisov. Ak skúmame tému sunny v Koráne, nájdeme tri dôležité veci:
a.) Korán hovorí len o jednej sunne (doporučená zákonitosť), ktorá nemá náhradu a tou je Sunna Božia (Korán):
- Je to zákonitosť Božia, ktorá sa uplatnila už u tých, ktorí boli predtým. Nenájdeš, že by sa zákonitosť Božia zamenila. (Korán, 33:62)
b.) Jedinou zákonitosťou, ktorá bola prorokovi uložená bola zákonitosť Božia (Korán):
- Pre proroka nikdy nebolo hriechom to, čo mu Boh uložil. Je to zákonitosť Božia, ktorá sa uplatnila už u tých, ktorí boli predtým. Príkaz Boží je určený a predurčený. (Korán, 33:38)
c.) Nik sa nesmie odkloniť od zákonitosti Božej:
- Čakajú snáď na zákonitosť, ktorá sa uplatnila už u tých prvých? Nenájdeš, že by sa zákonitosť Božia zamenila. Nenájdeš, že by sa zákonitosť Božia odklonila. (Korán, 35:43)
d.) Nikde v Koráne nečítame slová “sunna Muhammada”
- Nasledovanie posla alebo nasledovanie akejkoľvek osoby znamená nasledovať to, čo táto osoba nasledovala. Z vyššie uvedených veršov je jasné, že jediná sunna, ktorú prorok Mohamed nasledoval, bola Sunna Božia, ako je podrobne uvedené vo Svätom Koráne.
Z toho vyplýva, že aby sme mohli nasledovať posla, musíme aj my nasledovať to, čo nasledoval posol, čo nie je nič iné ako Sunna Božia. Sunna Boha nemá náhradu a je podrobne opísaná vo Svätom Koráne.
@dahliaa
Čo je na tej muche pravdivé? „Ak niekomu z vás spadne mucha domáca do nápoja, mal by ju ponoriť (do nápoja) a vybrať, pretože jedno z jej krídel má chorobu a druhé má liek na chorobu.” (Opäť: Sahih Bukhari: https://sunnah.com/bukhari/59/126
Jedno jej krídlo je dobré, druhé zlé? Akým spôsobom? Ak neponoríš muchu, ktorá inak chodí po hnoji, tak budeš mať len chorobu, alebo len liek? Keď ju vymáčaš poriadne v nápoji, ktorý vypiješ, tak budeš mať aj chorobu aj liek? To už nie je lepšie ju rovno zjesť, ak to má také "čarovné účinky"?
Som človek, som veriaca v Boha a mám rozum. Študovala som medzi predmetmi aj zoológiu, aj iné prírodovedné predmety a skutočne mušie krídla sa neodlišujú podľa ich strany 🙂
A keďže nasledujem:
- Nenasleduj to, o čom nemáš poznanie. Pretože za sluch, zrak a srdce, za to všetko sa nesie zodpovednosť. (Korán, 17:36)
tak ten hádis nasledovať nemôžem, aj keď ho niekto označil za autentický.
O tých pánoch:
názory: https://islamqa.info/en/answers/159518/ruling-o... - pes je diabol a žral ovce (salafistická stránka)
https://seekersguidance.org/answers/halal-and-h... - psy boli nebezpeční a prenášali choroby
(sunnitská stránka)
@dahliaa
Ó, prorok, povedz svojím manželkám, svojim dcéram a veriacim ženám, aby "youdneena" ich plášte. Je to lepšie, aby ich rozpoznali a neublížili im. Boh je odpúšťajúci a milosrdný. (Korán, 33:59)
Na začiatok si treba preložiť, ktoré slová čo znamenajú v staroarabčine.
Keď skúmame slovo „yudneena“ a jeho deriváty v Koráne, nájdeme nasledujúce použitia tohto slova: slovo "yadneena" je sloveso a znamená znížiť. Slovo "daniyah"' je prídavné meno a znamená nízky. A slovo 'adna' je tiež prídavné meno a znamená nižšie.
1. 1- Slovo „daniyah“ (prídavné meno), znamená visieť nízko:
- On je Ten, ktorý zniesol vodu z neba. S ním vyrábame rastliny všetkých druhov, potom s ním vyrábame zelenú vegetáciu, z ktorej vychádza viacero zŕn. A z paliem, z ich pošiev, sú zhluky „daniyah“ (nízko visiace), tiež záhrady viniča, olív a granátových jabĺk, podobné a rozdielne. Pozrite sa na jeho plody, keď kvitne a dozrieva. V tom sú znamenia pre ľudí, ktorí veria. 6:99
- So svojimi zrelými plodmi „daniyah“ (visiace nízko). 69:23
2- Slovo „adna“ (prídavné meno), znamená nižšie alebo menej:
- Nevidíte, že Boh vie, čo je na nebesiach a čo na zemi? Žiadni traja ľudia sa nemôžu tajne porozprávať bez toho, aby bol ich štvrtým, ani piati bez toho, aby bol ich šiestym, ani „adna“ (menej) alebo viac bez toho, aby bol s nimi, nech sú kdekoľvek. Potom im v Deň zmŕtvychvstania oznámi, čo urobili. Vskutku, Boh pozná všetko. 58:7
- Dáme im ochutnať „adna“ (menší) trest pred väčším trestom, aby sa snáď vrátili. 32:21
3- Slovo „dana“ (sloveso), znamená pohyb nadol alebo nižšie:
- Potom 'dana' (pohol sa dole) a visel zavesený. 53:8
Vyššie uvedené slovo "youdneena" a jeho ekvivalenty (od neho odvodené) znamená nižší - stiahnuť dole, zvesiť dole (nie zahaliť sa, alebo stiahnuť na seba). Boh v tomto verši nariadzuje znížiť svoje plášte (čo je opak toho, čo tvrdí sunnitský islam).
V staroarabskom jazyku Boh prikazuje ženám, aby znížili svoj odev (niektoré ženy nosili nikáb tradične, iné hijáb), aby boli rozpoznané (minimálne tvárou). Boh prikazuje ženám spravodlivé slušné oblečenie.. Ak Boh prikazuje znížiť, spustiť odev, tak telo nebude nikdy plne zakryté a teda to odporuje sunnitskému výkladu.
Verš 33:59 nehovorí ani o povinnom nikábe, ani o povinnom hijábe, ale práve naopak - hovorí o príkaze toho, aby boli ženy rozoznateľné (ak má niekto nikáb, tak ťažko splní túto podmienku).
@lenkakravcova O těch psech jsou to ale různé hadísy. To není jeden hadís, který by vycházel z různých, rozdílných vyprávění a na základě toho vznik jeden bez jasné znalosti důvodu, proč tomu tak je. Nebo já stále nerozumím, jak to myslíš. Jeden z nich vypráví dokonce Aisha a ta není pán.
@lenkakravcova Ve verši 33:59 nehovoří se o oděvu - jilbab? Pokud se nemýlím, tak ženy proroka Muhammada s.a.w.s. a muslimky té doby právě jilbab oblékaly. Pak chceš tedy říct, že se tedy Prorok Muhammad neřídil tím, co mu Bůh sdělil ,,Ó, prorok, povedz svojím manželkám" a ony místo toho chodily zbytečně zahalené v jilbabu než aby tedy uposlechly Boha a chodily odhalené (jak uvádíš)? Určitě by ti na tohle dal lepší odpověď někdo, kdo Arabsky opravdu hovoří.
@lenkakravcova 3:164 Věru Bůh již prokázal přízeň věřícím, když k nim vyslal posla z řad jejich, jenž sděluje jim znamení Jeho, očišťuje je a UČÍ JE Písmu a MOUDROSTI, zatímco předtím byli v bludu zjevném.
Co se u Koránistů myslí MOUDROSTÍ, kterou prorok Muhammad učil věřící. Písmem je myšlen Korán, který si taktéž zapamatovávali. Proč by je tu MOUDROST učil, když by si to stejně nezapamatovali. Mělo by to smysl je tu moudrost učit? Když by stačil jen Korán, proč by je učil i moudrosti? Korán je kniha od Boha a každé slovo v ní má význam a svůj smysl.
@lenkakravcova Ohledně much. Já se o ně nikdy nezajímala, přestože tento hadís znám. Nevím, co je na těch zkoumání pravda nebo ne. Možná, že dnešní věda do takových informací třeba ještě ani nedošla, přestože opravdu křídla much jsou různá ale tady ti posílám nějaké dva odkazy v ruštině na tohle téma. Zkus si to až budeš mít čas přes google přeložit. 🙂 Možná, že bys něco našla i v angličtině.
http://www.ansar.ru/science/muha-na-odnom-kryle...
https://islamnews.ru/dostovernost-hadisa-podtve...
@dahliaa
Páni sú metafora rôznych výkladov, ktoré vychádzajú z viacerých tvrdení tradovaní. Tieto tvrdenia zastupovali určite osoby (dala som tam príklad 3 pánov, kľudne by to mohli byť 3 ženy, proste nejaké 3 osoby - to je nepodstatné aké). Podstata toho je inde.
Áno, hovorí sa tam o jilbabe hneď za tým slovom "znížiť, stiahnuť nižšie", ktorý si ženy dávali cez seba, od hlavy až po päty. Nemienim ťa presviedčať o svojom názore.
Dospelá som k názoru, že takéto správanie som mala v minulosti a bolo to viac škodlivé, než by to prinieslo osoh. V Koráne sa píše "v náboženstve niet donútenia", musím sa to naučiť viac aplikovať do svojho života voči iným. 🙂
Máš ruky, máš nohy, máš rozum. Ak máš záujem, over si význam slov, ktoré sú vo verši spomínané. Presveč sa sama, či to co píšem je alebo nie je pravda. Tak ako prorok nebol na to, aby niekoho nútil, nemôžem byť ani ja, ak si mam z neho brat príklad a nasledovať ho tak ako verím, že by som mala. Ja verím že podla tohto výkladu slov tohto verša nie je hriechom sa zahalovat, ale zároveň s ďalšími verša mi Koránu o odeve z toho vyplýva, že zahalenie nie je nutné pre tvar a vlasy. Vyzdvihuje sa slušne správanie, zahalenie pohlavných orgánov a partii, slušne a skromne odievanie, bez upozornovania na seba (napr v našej krajine hijab túto funkciu úplne ruší, lebo na nás ťahá všetky pohľady okolia).
Nemám za zlé nikomu, ak verí v niečo iné a inak to vo svojom živote praktizuje.
@dahliaa
Ten link, článok o tých muchach je dobrý hoax.
Môžeš si skúsiť dohliadať tie štúdie realne. Ich výsledky. Napr toto:
https://www.jstage.jst.go.jp › _pdf
The Right-Wing of Fly (Musca domestica) as a Neutralization of Drinks Contaminated
Shallahu’alaihiwassalam povedal: „Ak do plavidla spadne mucha, ktokoľvek z ty, nechaj ho, nech to všetko ponorí (do nádoby) a potom to vyhoď, lebo v jednom z jeho krídel má chorobu a ten druhý má liek“ (Al-Bukhari). Tento hadís vyvoláva kontroverziu, pretože vseobecné muchy sú prenášačom šírenia chorôb zo špinavých miest do jedla alebo nápojov. tam- výskum bol vykonaný na pravej muche (Musca domestica) ako neutralizácia nápoje kontaminované mikróbmi. Tento výskum použil metódu úplnej náhodnosti Navrhnite 5 ošetrení a 2 opakovania. Ošetrenie sa uskutočnilo sterilizovanou vodou (pozitívna kontrola), pitná voda pridaná k baktériám Escherichia coli (negatívna kontrola) a pitná voda kontaminovaná baktériami Escherichia coli s prídavkom 1, 2 a 3 krídel z pravej strany. Výskum začal tým, že sme vzali pravé krídlo muchy a pokračovalo riedenie kultivačných skúmaviek Escherichia coli 6-krát. Inokulácia bakteriálnej kultúry sa uskutočňovalo použitím metódy Pour Plate na agare Eosin Metylén Blue, ktorý sa inkuboval 12–48 hodín pri teplote 37˚C. Získavanie údajov sa vykonáva pozorovaním výpočtu počet mikróbov pomocou počítadla kolónií každých 12 hodín. Údaje, ktoré sa získali pre 48-hodinová inkubácia ukazuje „0“ ako výsledok, ktorý nie je možné analyzovať pomocou SPSS. Výsledok Indikacie: mikrobiálny vývoj nenastáva na kontaminovaných nápojoch pridaním pravého krídla Musca domestica.
Druhý výskum: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18600198/
Študoval sa význam krídel muchy domácej (Musca domestica L) pri mechanickom prenose baktérií. Kvapôčka fosfátom pufrovaného fyziologického roztoku s obsahom Vibrio cholerae sa prevalila pozdĺž jedného krídla každej muchy domácej. Žiadna sa neprilepila na krídla, ale malé časti baktérie boli izolované z približne polovice krídel. Vibrio cholerae sa rozšíril na povrch predných krídel každej muchy v bezvedomí, ktorá sa potom umiestnila do fľaše. Keď nadobudla vedomie, typy činností, ktoré vykonávala počas piatich minút, boli zaznamenané predtým, ako bola mucha domáca zabitá a baktérie na jej krídlach boli očíslované. Kontrolou boli domáce muchy zabité pred očkovaním. Podiel domácich múch s baktériami na krídlach a priemerný počet zostávajúcich baktérií bol výrazne nižší na živých domácich muchách ako na usmrtených kontrolách. Medzi živými domácimi muchami boli baktérie zistené na menšom počte domácich múch, ktoré lietali (25 %) ako tých, ktoré nelietali (81 %). Okrem toho bol priemerný počet baktérií na prvom z nich podstatne nižší ako na druhom (5 oproti 780 kolóniám). Oba tieto parametre sa však významne nelíšili medzi skupinou, ktorá vykonávala a skupinou, ktorá nevykonávala úpravu krídel; vzlety a výstupy na krátke vzdialenosti a kotrmelce. Krídla domácich múch v bezvedomí priviazané k hrudníku boli naočkované V. cholerae. Po nadobudnutí vedomia mohli muchy domáce pohybovať krídlami v letových pohyboch až na 30 sekúnd. Na všetkých domácich muchách zostalo malé množstvo baktérií. Domáce muchy sa umiestnili do komory obsahujúcej tekutú návnadu obohatenú V. cholerae. Po dvoch hodinách sa 10 postupne odstránilo a kultivovalo sa na V. cholerae. Baktéria bola izolovaná zo štyroch domácich múch: dve z nôh a dve ďalšie z ich tiel bez nôh a krídel. Záverom možno povedať, že krídla muchy domácej nehrajú dôležitú úlohu pri mechanickom prenose baktérií suspendovaných v nepriľnavom tekutom médiu z dôvodu nízkej rýchlosti prenosu baktérií na krídla a slabého zadržiavania baktérií na krídlach počas bežných činností muchy domácej.
Z toho vyplýva, že od bežnej muchy sa človek prenosom baktérií z jej krídel do vody vpodstate nemá ako nakaziť.
@dahliaa k 3:164
Verše 16:44, 16:64, 3:164 a 2:129 boli interpretované tak, že podľa nich sunniti tvrdia, že keďže je posol poverený vysvetľovať a učiť Korán, potrebujeme hadís, ktorý vysvetľuje Korán. Na overenie tohto tvrdenia sa musíme zaoberať dvoma samostatnými tvrdeniami:
1- Čo je posol schopný naučiť a objasniť ľuďom?
2- Môže posol viesť ľudí k pravému významu a posolstvu Koránu?
3- Autorizujú tieto verše hadísy ako ďalší zdroj popri Koráne?
Po prvé: Čo je posol schopný naučiť a objasniť ľuďom?
Slová v 16:44 jasne hovoria, že posol môže ľuďom objasniť veci len prostredníctvom toho, čo im bolo zoslané (Korán).
Je dôležité porozumieť rozdielu medzi učením ľudí lingvistike Koránu v protiklade k vedeniu ľudí k správnemu pochopeniu posolstva Koránu. Posol Boží alebo akýkoľvek ľudský učiteľ s potrebnými znalosťami môže ľudí naučiť význam slov Koránu a tiež ich naučiť správne recitovať Korán a dokonca aj to, ako si zapamätať Korán naspamäť. Ľudský učiteľ však nikdy nemôže viesť ľudí k správnemu pochopeniu posolstva Koránu. Ak to bolo v schopnosti posla vyučovať posolstvo Knihy, prečo mnohí ľudia počas života proroka zostali neveriacimi a vyhýbali sa? Preto čítame v úvodných 2 veršoch súry 55, že je to Boh, kto je učiteľom Koránu.
Po druhé: Môže posol viesť ľudí k pravému významu a posolstvu Koránu?
Bežné nedorozumenie vzniká, keď sa na jeden alebo dva verše pozeráme izolovane. Bez toho, aby sme sa pozreli na všetky relevantné verše, ktoré sa zaoberajú jednou konkrétnou témou Koránu, možno dospieť k zavádzajúcej dedukcii.
Ak si prečítame 16:44, 16:64, 3:164 a 2:129 samostatne, môže sa zdať, že posol dokáže ľuďom plne vysvetliť Korán a že je učiteľom Koránu, ale keď čítame 55:1-2, ktorý hovorí, že Boh je učiteľom Koránu? A čo 75:19, kde Boh hovorí s poslom a jasne mu hovorí, že je to On (Boh), kto vysvetlí Korán?
V dôsledku toho je potrebné akceptovať význam, ktorý by bol v súlade so všetkými príslušnými veršami Koránu a nie iba s 2 alebo 3 veršami samostatne.
Boží posol nemôže nikoho viesť, ani nemôže zaručiť, že každý človek pochopí pravé posolstvo Koránu. Je to Boh a jedine Boh, kto môže viesť ľudí a kto môže vysvetliť posolstvo Knihy tým, ktorí si zaslúžia vedenie.
Verše Koránu, ktoré potvrdzujú túto pravdu, sú početné, ako napríklad:
Ty (Mohamed) nemôžeš viesť tých, ktorých miluješ, ale je to Boh, kto vedie, koho chce. On najlepšie vie, kto sú tí vedení. 28:56
A v 72:21 je poslovi prikázané zvestovať všetkým ľuďom:
Povedz (Ó Mohamed), nemám moc ti ublížiť ani ťa viesť. 72:21
Posol je nástroj a prostriedok medzi Bohom a ľuďmi, ale posol nemôže zmeniť to, čo je v srdci, ani nemôže vložiť vieru do žiadneho srdca, ani nikoho nemôže viesť. Jediné, čo dokáže, je odovzdať Božie posolstvo:
Jedinou povinnosťou nášho posla je jasné doručenie (Koránu). 5:92
TRETÍ: Oprávňujú vyššie uvedené verše hadís ako ďalší zdroj popri Koráne?
Slová v 16:44 jasne hovoria, že posol môže ľuďom objasniť veci len prostredníctvom toho, čo im bolo zoslané (Korán). V 6:114 máme potvrdenie, že jediným zdrojom práva je Korán a že obsahuje všetky podrobnosti, ktoré potrebujeme. Okrem toho mal posol zakázané pripisovať Bohu akékoľvek ďalšie učenia alebo pridávať ku Koránu, ktorý dostal od Boha. Ak by to urobil, dopustil by sa veľkého omylu, ktorý by znamenal prísny trest od Boha (pozri 69:44-46).
Jedinou povinnosťou posla je doručiť Božie posolstvo a nič iné:
Jedinou povinnosťou posla je doručenie (Božie posolstvo) a Boh vie, čo odhaľujete a čo skrývate. 5:99
V nasledujúcom verši Boh objasňuje správny význam toho, ako bolo prorokom prikázané, aby ľud oboznámili s Písmom. Slovo použité tu je rovnaké slovo v 16:44 a 3:164 a je to „yubayyin“:
Boh uzavrel zmluvu s tými, ktorí prijali Písmo: „Tubayyinnu'nahu (dá to jasne najavo) ľudu a nebudeš to skrývať.“ Hodili ho však za chrbát a vymenili ho za lacnú cenu. Naozaj mizerné je to, čo kúpili. 3:187
Správny význam slova "yubayyin" je tu potvrdený skutočnosťou, že v tom istom verši Boh použil opačné slovo "yubbayyin", ktoré je "skryť". Opakom skrývania nie je vysvetľovať, ale hlásať. V tomto verši máme ďalší náznak, že úlohou každého posla, ktorý prináša Božie posolstvo, je zvestovať ho ľuďom a nie ho skrývať.
Jedným z veľmi jasných posolstiev Koránu je, že v momente, keď niekto presadzuje akékoľvek osobné učenie, ktoré nie je v Koráne povolené, okamžite sa previní z vyhýbaniasa a je mu sľúbená prísna odplata:
Alebo majú partnerov, ktorí im uzákonia náboženstvo, čo Boh neschválil? Keby nebolo rozhodujúceho Slova, už by bol nad nimi vynesený rozsudok. Previnilcov skutočne čaká bolestný trest. 42:21
---------------------------------
Na záver: posol je oprávnený použiť Korán iba na kázanie ľuďom. Posol má odovzdať posolstvo Knihy všetkým ľuďom a vyzvať všetkých, aby prijali a nasledovali Korán, ale nemôže nikoho viesť ani zaručiť, že niekto dosiahne skutočné posolstvo Knihy. Ak posol nemôže nikoho viesť (72:21), tak je úplne nelogické tvrdenie, ktoré hovorí, že hadís ponúka vedenie..
@lenkakravcova ok Lenka,ale stale sa nevyhadrujes k podstatnej sure 4:31.Ok ale resoektujem,na tej sure nieje nic prijemne.A myslim ze teraz mas dost vysvetlivaciek pre daliu.
@dahliaa musim pozriet,kt presne som zrejme sim ho oznacila zle,ide o suru kde sa pise citujem bite zenu,ale dohladam ho,ty aj lenka a @habibim ste sa idvolavali na hadisy,ze sa ma bit bez modriny atd,nech dam priklad.Lenze teraz ak lenk neuznava hadisy,to bitie zeny je podla textu ake?Lebo hadisy opisovali aspon sposob,v Korane je popisane ako treba zenu bit ak neposluchne?
@lasoli Ano, to je verš 4:34 Muži zaujímají postavení nad ženami proto, že Bůh dal přednost jedněm z vás před druhými, a proto, že muži dávají z majetků svých (ženám). A ctnostné ženy jsou pokorně oddány a střeží skryté kvůli tomu, co Bůh nařídil střežit. A ty, jejichž neposlušnosti se obáváte, varujte a vykažte jim místa na spaní a bijte je! Jestliže vás jsou však poslušny, nevyhledávejte proti nim důvody! A Bůh věru je vznešený, veliký.
Dle mého, jak jsem psala i předtím. Hadísy jsou také důležitým pramenem. Proto Bůh sám v Koránu zmiňuje to, co jsem uvedla výše. 3:164 Věru Bůh již prokázal přízeň věřícím, když k nim vyslal posla z řad jejich, jenž sděluje jim znamení Jeho (Verše Koránu), očišťuje je a UČÍ JE PÍSMU (Koránu) a MOUDROSTI (Sunně), zatímco předtím byli v bludu zjevném.

@lenka567899 Keď myslíš. Ty sa radíš kam?