Kde sa dáte pochovať?
Toto je trosku morbidna téma, sme mladi ale nejak som sa zamyslela v case dusiciek, o pochovávani.
Odsťahovala som sa ku priatelovi do jeho mesta,keď som otehotnela cca 50 km od mojho rodného bydliska. Nie sme zobratí, mame 9 r dieta.
Bohužiaľ Nemame dobre vzťahy medzi rodinami, myslim moj partner s mojou rodinou. Keď idem na navstevu tak tam domov chodím sama. Oni sa nestretávajú.
Keď padla otazka, o pochovavani, tak priatel očakáva že budem pochovaná tu. Ja som sa na to hneď zháčila že prečo, že veď chcem byt predsa pochovaná tam odkiaľ pochadzam. On mi na to dal argument že predsa mam byt tam kde bude on aby sme boli pochovaní jedneho dna spolu. Nikdy som sa nad tým nezamýšľala ale pointu to ma, len mi to pride trochu nefér.
Vztah k tomuto mestu vobec nemam, nepaci sa mi tu, najradsej by som byvala prec. Za domov žiaľ pokladám stale rodisko, hoci tam nežijem.
Aky na to mate názor vy, ktorý bývate prec zo svojho rodiska, v muzovom rodisku, kde by ste sa dali pochovať vy v takej situacii?
A kam “za tebou” budú chodit napríklad deti a pozostalý? Uctiť si tvoju pamiatku
A kam “za tebou” budú chodit napríklad deti a pozostalý? Uctiť si tvoju pamiatku
@anonym_autor spomenu si tam, kde budu, nemusia nikde cestovat. Tak ako si my spominame na tych co su pochovani na druhom konci Slovenska.
@anonym_autor je to priateľ nie manžel. Čiže z hľadiska toho kto mi je bližšia rodina by som na tvojom mieste išla tam odkiaľ pochádzaš. Prečo si ťa nevezme? Potom by ste boli spolu ako manželia.
@anonym_autor mam rovnaky nazor ako @viestta . Zatial to vsak nie je legalne okrem vyhradenych miest.
Nedavno mi zomrel blizky clovek a spolu s rodinou sme sa s nim rozlucili na mieste ktore mal rad. Sviecku mu zapalujem u nas na kopci na skalach, je to "nase" spolocne miesto kam si chodievam poplakat. Cintorin mi je neprijemny, neosobny, prilis verejny.
@anonym_autor Tak aby to pozostali mali blizko. Moji rodicia su 500 km. Ked raz zomriem, to mam vazne chciet od mojich deti aby isli k mojmu hrobu 500 km? No, asi nie.
Nikde. Nechám zo seba urobiť diamant. A je mi úplne fuk, ci ma potom predaju, rozrezu alebo stratia. Po sto rokoch ani pre neštekne po tom, kto alebo aká som bola. A tiež mi je úplne ukradnuté ci ma niekto bude uctievať po smrti.
@anonym_autor mam rovnaky nazor ako @viestta . Zatial to vsak nie je legalne okrem vyhradenych miest.
Nedavno mi zomrel blizky clovek a spolu s rodinou sme sa s nim rozlucili na mieste ktore mal rad. Sviecku mu zapalujem u nas na kopci na skalach, je to "nase" spolocne miesto kam si chodievam poplakat. Cintorin mi je neprijemny, neosobny, prilis verejny.
@anonym_4fd041 co prosim ta nie je legalne? Lebo popol si mozes vziat domov a kto bude zistovat, ci si niekoho rozptylila na mori alebo na plazi ci v lese?
@anonym_autor spopolniť a vysypat pod novozasadeny strom u nás na záhrade - môj muž má zakázané ma pochovať klasicky 😁 Ja si na pomníky nepotrpim.
zváž si, kto sa bude starať o hrob, poplatky, udržiavanie, či to v tvojom rodisku bude mať kto robiť. Predpokladám, že to bude vaše dieťa, kto sa bude starať o hrob, tak sa nechaj pochovať tam, kde keď vyrastie bude žiť. Cestovať na cintorín x kilometrov pre čistenie hrobu a zapálenie sviečok tiež nie je výhra.
Ja chcem aby ma spopolnili a moj popol vysypali na nejake pekne miesto, je mi v podtate jedno ake. Nechcem sa vyhadzovali peniaze za taku zbytocnost ako je hrob a platenie poplatkov zan. Ked si niekto spomenie, spomenie sa aj bez honosneho (alebo skromneho) hrobu. Ked si na mna nebude chciet spomenut ani ten najhonosnejsi hrob ho k tomu nedonuti.
@viestta podobne zmyšlam, zvlášt pri tých pálkach
niekto musi začat, neviem prečo všetci na tom tak šialene trvaju že to telo musi byt pekne pochopvane, s kamenom a so všetkym
radšej nech zapali hocikedy na okne mi sviečku ako nácvik cez november lebo sa patri
zváž si, kto sa bude starať o hrob, poplatky, udržiavanie, či to v tvojom rodisku bude mať kto robiť. Predpokladám, že to bude vaše dieťa, kto sa bude starať o hrob, tak sa nechaj pochovať tam, kde keď vyrastie bude žiť. Cestovať na cintorín x kilometrov pre čistenie hrobu a zapálenie sviečok tiež nie je výhra.
@done tak som sa nad tým nezamyslala. My to napríklad mame tak, že mame veľkú rodinu, mama mala 9 súrodencov a ti, ktorí už nie sú medzi nami, sú pochovaní všetci v ich rodnom meste, odkiaľ pochádzame aj mama aj ja aj oco. Hoci oni (zosnuli) zili so svojou vlastnou rodinou kade tade po Slovensku - Martin, LM, Orava, východ. Vždy sme mali tradíciu že ostatní clenovania na dušičky pricestovali na cintorín do toho nášho mesta
Poznám prípad kde manželka vdova sa odsťahovala na iný koniec Slovenska do rodného mesta, manžel bol pochovaný v meste kde predtým spolu žili, zaplatila exhumáciu uzavreli cintorín, vykopali ho, dali do kovovej truhly previezli a znovu pochovali aby ho mala "nablízku".
Ja podobne ako Viestta, nech ma niekde rozsypu a budu mat pokoj. Ja nepotrebujem mat cedulku a aj tak po par generaciach budem uz len neznama osoba pre nich. Spominat mozu kde len chcu, nemusia ist na cintorin.
No asi to uz po smrti moc neovplyvnim. A je mi to vlastne jedno.
Moje telo nech dajú na lekárske účely a potom kľudne spopolnia. Je to už len telo bez duše. Duša je dôležitá, tá totiž niekde bude.
Moje telo nech dajú na lekárske účely a potom kľudne spopolnia. Je to už len telo bez duše. Duša je dôležitá, tá totiž niekde bude.
@anonym_3a4b6f v podstate Ano, mas pravdu
@anonym_autor ja dnes tu žasnem ,akože nie je to jedno?
Nieje nad kremaciu. Pojdes na druhy koniec sveta ,urnu beries so sebou ,pripadne rosypat na pekne miesto,ako uz bolo spomenute.
Ja chcem aby ma spopolnili a moj popol vysypali na nejake pekne miesto, je mi v podtate jedno ake. Nechcem sa vyhadzovali peniaze za taku zbytocnost ako je hrob a platenie poplatkov zan. Ked si niekto spomenie, spomenie sa aj bez honosneho (alebo skromneho) hrobu. Ked si na mna nebude chciet spomenut ani ten najhonosnejsi hrob ho k tomu nedonuti.
@viestta Presne tak to chcem aj ja a aj moji rodičia..Nech nikto nemá starosti s hrobom,nech sa nikdy nerieši,kto ako často na môj hrob chodí a kto tam čo priniesol a nepriniesol..Kto si na mňa bude chcieť spomenúť,ten si spomenie aj bez toho,aby prišiel k hrobu a sviečku mi môžu zapáliť aj doma v obývačke..
@anonym_autor mozem mat predstavu, ale ono to dost zavisi, ci ju zrealizuju ti, co budu moj “pohreb” vybavovat. Moja teta nechcela byt pochovana vedla manzela, co si myslis, kam ju supli. K nemu 😀 Takze ak vyhras, ze prezijes ty jeho, mozes si ho upratat kam budes chciet. Trosku na odlahcenie.
@anonym_autor ja dnes tu žasnem ,akože nie je to jedno?
@dvoncb neviem ja som sa nad tým nikdy nezamyslala, prišlo mi to take automatické. Až teraz keď sme sa na tom “nezhodli” som sa zamyslela. Ale Ano, asi je to v podstate jedno.
Keďže nie ste manželia o tvojom pochovávaní budú rozhodovať rodičia ako rodina nie tvoj frajer, tak si môže myslieť čo chce. Ak sa mýlim opravte ma.
Keďže nie ste manželia o tvojom pochovávaní budú rozhodovať rodičia ako rodina nie tvoj frajer, tak si môže myslieť čo chce. Ak sa mýlim opravte ma.
@januska12323 minule sa riešilo priateľka s priateľom žili v Nemecku, tam mali prácu a byt na hypotéku, predčasne porodila upadla do kómy a babičke bolo ďaleko chodiť do Nemecka tak urobila zbierku na internete na prevoz dcéry a vnúčaťa na Slovensko aby ich mala blízko
Ona rozhodovala o zdravotnej starostlivosti dcéry aj o vnúčati keďže nestihli mať vybavené papiere o otcovstve.
no ja tiez nechcem lezat na cintorine. dokonca nechcem mat ani ten klasicky pohreb s uz ma obklucili. ideal spalit vysypat. alebo ja neviem co.
deti mozu zit kade tade po svete kto sa bude starat o hrob? nikto. pre mna su cintoriny neosobne. nevnimam tam tych ludi. nechodim tam. ak aj idem lebo sa patri vobec tam na nich nemyslim. nic sa mi tam s nimi nespaja. necitim ich tam. takze je mi jedno kde a ako budem. svokor chcel byt pochovany v rodnej dedine. nikto tam uz nezije furt tam treba cestovat. svokru tam vozi muz kazdy tyzden. je to od ruky. co uz. ja toto detom robit nechcem. navyse som presvedcena ze neboztikom je upne fuk kde su
V podstate je mi to jedno. Tá prehnaná honba za mamonom ešte aj pri zosnulých... Moja predstava? Lúka plná kvetov, kde sa rozsype popol a v strede veľký kameň, kde sa len vytesá meno po mene. Žiadne sviečky, vence, umeliny... kto chce si spomenie, kto nechce nie ... Lebo keď som aj teraz videla tú honbu za najväčším vencom, sviečkou, kahancom...
A na pobavenie...známy chce byť pochovaný jak voľakedy 🫣 loď, šíp a tak...dúfam, že keby sa pominul skôr ako jeho žena nešupnú tam aj ju 😁 ešte zohnať tú loď a more 😁
A inak keď ide o mňa najradšej by som bola spopolnená a vysypaná niekde. Po smrti mi to bude aj tak jedno.
Nechcem byt pochovana na cintorine. Normalne ma to desi. Spopolnena a nech ma hoc aj do zachodu vysypu ale nie na cintorin
Je to iba priatel, cize to vybavovat asi ani nebude. Alebo si kupite svoj hrob neskor. Alebo uz teraz.