Mám rešpektovať rozhodnutie dcéry o 1. svätom prijímaní?
Ahojte žienky, riešim takú menšiu dilemu.
Som pokrstená, mám 1. sv. prijímanie, dcérka je tiež pokrstená .... v rodine máme všetci "slávnosti" ale mimo starých rodičov som sa do kontaktu s vierou nedostala, naposledy som bola v kostole na sv. omši kvôli sv. omši možno keď som mala 11 rokov. Teraz mám tesne po 40. Moji rodičia do kostola nechodili len starkí, chceli odo mňa aby som mala 1. sv. prijímanie a potom nech sa rozhodnem už sama a ja som to akosi neriešila.
Dcérka má možnosť ísť na 1. sv. prijímanie ale vyjadrila sa že nechce, neviem nerozoberali sme to nejako hlbšie prečo, len že nechce. Ja by som naproti tomu bola rada ak by to 1. sv prijímanie mala. Možno v niekde v hĺbke mám zakotvené tie tradície z mojej rodiny, možno je to tým, že si uvedomujem že niečo riadiť tento svet musí a nechcem jej tým, že bude žiť úplne bez viery zobrať možnosť vlastného rozhodnutia či žiť vo viere bude chcieť alebo nie. Osobne si myslím, že život s vierou je podstatne ľahší a "plnší" predovšetkým v tých ťažších chvíľach.
Ako by ste to riešili rešpektovali by ste jej rozhodnutie alebo naopak? Ide mi skôr o to, či sa niekto napriek tomu že doma sa viera neriešila, mal možnosť dostať sa do kontaktu s vierou.
Na prvé sväté prijímanie má ísť ten, kto verí, že v Eucharistii je živý Boh Ježiš Kristus, chce ho prijať, a samozrejme chce toto vyznávať a žiť aj naďalej. Pokiaľ ty ani dcéra toto neveríte, a pokiaľ už teraz viete, že ďalej do kostola a na prijímanie chodiť nebudete, tak tu "slávnosť" nerobte. Ak to chcete len ako tradíciu, je to skôr neúcta k tomu, čo vyznáva katolícka cirkev.
@anonym_autor ty si bola naposledy v kostole ked si mala 11 rokov a cudujes sa ze dcera tam ist nechce? a preco bymala ked ani ty tam nechodis? preco by tomu mala verit ked jej vieru nikto neodovzdal? smutno mi je...a ze "slavnosti". Ach....
@anonym_autor ja som tiež nechcela. Ani birmovku. Ale mám ich obe. V boha neverím, do kostola nechodim. Spravila som to len pre babku, aby bola spokojná. A pre seba aby som mala svadbu v kostole.
@anonym_a6c299 tak toto je pokrytectvo najhrubšieho zrna. V Boha neveríš, ale v kostole prisaháš vernosť na kríž. 🤮
@anonym_a6c299 tak toto je pokrytectvo najhrubšieho zrna. V Boha neveríš, ale v kostole prisaháš vernosť na kríž. 🤮
@adreena a čo? 😄 vieš že mi to je úplne jedno?
Respektovala by som to, tieto masakarady su pre jednoduchych ludi, dcerka ma ocividne viac rozumu ako jej predchadzajuce generacie. Praveze by som bola na nu hrda, ze uz v tak mladom veku je natolko rozumna.
@anonym_a6c299 hovori sa ze Boh sa urazat nenecha..len tolko..aspon sa nesmej ked sa uz nehanbis...
@hopsas nikde sa nesmejem 😄 oki
@malinkajozka no tak toto sa velmi mylis, je to presne tak ako autorka napisala, zivot s vierou je ovela lahsi. Ateista neberie veci ze no stalo sa, na to si kde prisla? Praveze veriaci si povie no stalo sa, lebo sa tak malo stat a co sme my, ze ideme spochybnovat boha? Presne takto to beru vsetci moji veriaci priatelia/rodina a cloveku az rozum zostava stat, ako stale mozu verit, ze ten boh je nieco dobre, ked sa im niektorym stali take hrozne osobne tragedie, ze to je na viac zivotov. Este som nevidela veriaceho, co by sa rucal z toho co mu boh robi.
A k otazke, nechajte to pokojne na nu, ved ma cely zivot na to, aby sa rozhodla. A ano, poznam 1 cloveka, ktory sa dal na vieru a dorobil si tieto veci neskor v zivote. A poznam tiez takeho, ktory to riesil len kvoli svadbe v kostole, aj ked nasledne nepraktizuje. A poznam aj takeho, ktory veri, len jednoducho veri a nepotrebuje k tomu nic oficialne. Takze moznosti je viac.
Vieru moze pochopit len dospely clovek. Absolutne nechapem preco sa krstia babatka, to je fakt cisto ludska stranka na ovladanie ludi, ani jezis by s tym nesuhlasil. Ozajstnu vieru, nie to co tvrdia v kostoloch, ani veriaci so sviatostami tomu poriadne nerozumeju, ale tak robia ako vsetci okolo robia. K viere nepotrebujes instituciu, ktora ti riadi ako zit zivot.
Respektuj ju.
@anonym_autor porozpravala by som sa s ňou a vysvetlila jej čo to prijímanie je a čo znamená. V tom veku pravdepodobne nechce ísť lebo nejde kamoška alebo tak. Viem, že keby som rodičmi nebola vedená k sviatostiam od malička, v dospelosti by som ťažko hľadala motiváciu k tomu dorobiť si ich. Málokto nájde Boha v dosoelosti keď v tom nebol vychovávaný.
Vieru moze pochopit len dospely clovek. Absolutne nechapem preco sa krstia babatka, to je fakt cisto ludska stranka na ovladanie ludi, ani jezis by s tym nesuhlasil. Ozajstnu vieru, nie to co tvrdia v kostoloch, ani veriaci so sviatostami tomu poriadne nerozumeju, ale tak robia ako vsetci okolo robia. K viere nepotrebujes instituciu, ktora ti riadi ako zit zivot.
Respektuj ju.
@hederamonstera nie je to pravda vieru môže pochopiť aj úplne malé dieťa a je naozaj veeeeeelmi odvážne tvrdiť že vieš čo by Ježiš chcel alebo nechcel
@malinkajozka ok, to ma prekvapilo, lebo som to naozaj este nezazila a to mam v okoli naozaj vela veriacich, aj v blizkom. U niektorych este predsalen prevazi racio nad vierou 🙂 Inak len zo zvedavosti, ty pracujes niekde v nemocnici ci hospici s takymi ludmi?
@hederamonstera nie je to pravda vieru môže pochopiť aj úplne malé dieťa a je naozaj veeeeeelmi odvážne tvrdiť že vieš čo by Ježiš chcel alebo nechcel
@hopsas ano, prikazy a zakazy vie pochopit aj dieta, to je pravda. A o tom jezisovi si to vies dohladat, to nie je moja domienka.
@hopsas no to by ma velmi zaujimalo, ako moze uplne male dieta pochopit vieru. Nic v zlom, ale toto je absurdne tvrdenie.
Akceptovala by som jej rozhodnutie.
Iba, by som podotkla, že to nie su slávnosti, ale sviatosti. Pokiaĺ niekto v tom nevidí rozdieĺ, nie je o čom.
Akceptovala by som, ako sa rozhodla dcéra.
@hopsas no to by ma velmi zaujimalo, ako moze uplne male dieta pochopit vieru. Nic v zlom, ale toto je absurdne tvrdenie.
@modrahruska nie nie je, tak ako vieš dieťatu vysvetliť iné veci vieš mu vysvetliť aj vieru, že Boh ho miluje a pomáha. Ja neuznávam odovzdávanie viery príkazmi ale motiváciou a príkladom. Deti nie sú hlúpe. Dokážu to pochopiť. Nám tiež ako deťom bolo vysvetľované prečo máme sviatosti, prečo chodíme do kostola, atď. Nikdy sme nepočuli odpoveď "musíš"
@anonym_autor
Osobne si myslím, že život s vierou je podstatne ľahší a "plnší"
ale ty nezijes vierou a ani tvoja dcera.
byt ako kojenec pokrsteny neznamena zit s vierou.
ked bude zit s vierou v boha pojde aj na to 1.sv.p. hoci ako 30rocna a mozno vystupi z cirkvi co ty vies.
@modrahruska nie nie je, tak ako vieš dieťatu vysvetliť iné veci vieš mu vysvetliť aj vieru, že Boh ho miluje a pomáha. Ja neuznávam odovzdávanie viery príkazmi ale motiváciou a príkladom. Deti nie sú hlúpe. Dokážu to pochopiť. Nám tiež ako deťom bolo vysvetľované prečo máme sviatosti, prečo chodíme do kostola, atď. Nikdy sme nepočuli odpoveď "musíš"
@anonym_4b4fb5 ale toto nie je vysvetlenie viery. Je to len verklikovanie niecoho, co si dieta zapamata a ked sa ho opytaju, povie. Je to tvrdenie, ktore ho naucis, ale dieta nie je hlboko presvedcene zo svojej vlastnej vole, zo svojho rozhodnutia. Je to len nieco naucene a to podla mna nie je viera. To pride az neskor (alebo nepride) ked tomu bude naozaj aj verit, nie len opakovat po tebe.
@anonym_autor ja som tiež nechcela. Ani birmovku. Ale mám ich obe. V boha neverím, do kostola nechodim. Spravila som to len pre babku, aby bola spokojná. A pre seba aby som mala svadbu v kostole.
@anonym_a6c299 svadbu v kostole mozes mat aj bez sviatosti.
a preco svadba v kostole?
@anonym_autor ja by som ju oboznámila s tým, že ak by chcela v budúcnosti svadbu v kostole prijímanie musí mať, ale je aj možnosť dorobiť si ho potom, hoci jednoduchšie je ho mať a nech sa rozhodne ako chce. Ak nechce ísť nech nejde.
@marsmykkok nemusi mat ani krst na svadbu v kostole.
@anonym_a6c299 svadbu v kostole mozes mat aj bez sviatosti.
a preco svadba v kostole?
@natalka13 a prečo nie? Vyzerá to lepšie
@anonym_autor teraz to riešim. S manzelom do kostola nechodime, ale mame aj birmovku. Preto lebo sa patri... Moj syn mi povedal ze nechce ísť na prijimanie a ja ho rešpektujem. Keď dospeje a bude chcieť podstúpiť túto sviatosť nebudem mu brániť...
@anonym_autor toto uz je taky prezitok z cias minulych,bralo sa to ako povinna jazda,ci chces ci nechces,lebo sa to "patri"...
My s manzelom chvalabohu sme tuto tradiciu zrusili,kedze nechodime do kostola,nie sme praktizujuci krestania nemodlime sa.aj ked obaja mame vsetky sviatosti lebo sa to patrilo a muselo.nase deti nie su pokrstene,aj ked rodina a babky s tym nesuhlasia,nechodia ani na nabozenstvo,na etike sa ucia pekne veci ako hodnota priatelstva,lasky atd,a to si myslim ze je postacujuce.na prijmanie nepojdu,nevidim v tom zmysel,kedze ich nevedieme k viere.ak budu v buducnosti chciet a budu tomu rozumiet,nevidim problem,branit nebudeme.
U vas by som to takisto riesila...

a veď môže byť veriace aj bez sviatosti predsa. ...