icon

Sex v manželstve a katolícke pravidlá

13. okt 2025

Ahojte hned na začiatok prosim aby sa k téme vyjadrovali hlavné ženy, ktoré sú veriace, alebo ma vedia pochopiť.
Poslednú dobu s manzelom riešime ako spolu sexualne žiť. Máme jedného syna ma 3 roky. Priznám sa, že si neviem predstaviť mať ďalšie deti. Ja niesom moc rodičovský typ ( ANO SU AJ TAKE ZENY) ale samozrejme svojho syna milujem. Je pravda, že čo sa týka sexuálneho života v našom manželstve, tak nepocitam si plodné a neplodne dni proste to mame prerusovane. ( Dopredu sa ospravedlňujem za detaily ale bez toho to pochopit nejde) Boli sme na spovedi a ja to vzdy poviem na spovedi... Nikdy mi k tomu knaz nic nepovie ... Od spovede sme boli raz v kostole potom o par dni sme mali styk po našom... Ja si proste neviem predstaviť ze musim mat s vlastným manzelom sex len ako podľa tabuľky a priznám sa, že co sa týka plodnych dni tak som si to nikdy nepocitala ... Môžem ísť vobec na ďalšie prijimanie? Neviem čo robiť. Je pravda ze toto som sa dozvedela az po našej svadbe , že manzelia si majú počítať tie dni. Preco o tom nehovoria normalne knazi? Poznam ľudí, ktorý o tom vazne NEVEDELI ze sa to takto smie a nesmie. Vzdy som si povedala no už keď sa vezmeme budeme môcť bez vycitiek žiť spolu sexuálne. A bum co sa nedozviem, že chránený, prerušovaný sex je aj v manželstve hriech 🤦 a aj to som sa dozvedela len dakde v článku... Ako sa poznam, druhe a ďalšie tehotenstvo by som znášala ťažko hlavne psychický... Syna sme planovali ale ďalšie dieta si nevieme predstaviť... Viem ze je aj nejaký pristroj ktorý nestoji male peniaze, na zistenie plodnych a neplodnych dni 😐 ale nakolko je to presne? Príde mi to proste prilis odveci aby som so svojim manzelom nemohla zit sexualne tak ako chceme my. Nie každý je na dalsie dieta pripraveny... Ved to nieje zviera ktore ked nechcem dam do utulku... Ja sa nesnažím najst obkluku lebo podla katolickej cirvi taka obkluka neexistuje... Iba pocitanie tych dni. Ale kto mi zaručí ze to je 100% a ďalšia vec ved aj umyselne pocitanie tych dni je vlastne vedome zabranenie pocatiu nie? Uz som z toho vsetkeho mimo. A hlavne co mam robit ci ist na prijimanie alebo nie... Ved som si svojho manzela vzala pred Bohom nepodvadzame sa milujeme sa nechodim od chlapa k chlapovi, co by bol hriech ale ze este aj toto... Ďakujem za vaše názory, odpovede, prosím aby sme sa v diskusii neurazali a neposudzovali sa...

anonym_6bcea8
13. jan 2026
@anonym_4c3b27

@pr85 v každom z nás je kúsok Boha, a našou úlohou je zjednotiť sa do spoločného celku. Ale to nepôjde keď sa budú jedni vyvyšovať nad inými tým, že si myslia, že sú už ďalej (dodržiavaním katolíckych pravidiel) a ani netušia, že až tak ďaleko veru nie sú.

@anonym_4c3b27 presne. Úplne mi to pripomenulo tento vtip

Príde chlap do neba a svätý Peter ho berie na prehliadku.
Ukazuje mu obrovské lúky, ľudí oddychujúcich na oblakoch, niekde hrá hudba, inde sa griluje, niekto diskutuje, niekto len tak spí.
Zrazu prídu k vysokému múru. Za múrom je úplné ticho.
Svätý Peter zdvihne prst k ústam a pošepká:
„Pst… potichu.“
Chlap sa čuduje:
„Prečo potichu? Veď sme v nebi.“
Peter sa nakloní a zašepká ešte tichšie:
„Tam sú katolíci… oni si myslia, že sú tu sami.“
Chlap sa zamyslí a pýta sa:
„A prečo ich neupozorníte, že tu sú aj ostatní?“
Svätý Peter sa usmeje:
„Skúšali sme. Ale neverili, lebo tí ostatní nemali presne rovnaké zvyky, pesničky a poradie modlitieb.“

slovakboy
13. jan 2026
@anonym_4c3b27

@anonym_2cb318 tu to mas vymenovane, bacha, aj necudne leginy su zakazane:
https://christianitas.sk/15-smrtelnych-hriechov...

@anonym_4c3b27 tá stránka je kontroverzná a nemá nič spoločné s oficiálnou katolíckou cirkvou. Konšpirácie, výmysly. Odporuje druhému varikanskemu koncilu, šíri nezmysly o Covide, LGBTI a práva žien považuje za útok na európsku civilizáciu a kresťanstvo, vyvoláva pocit ohrozenia, že Netflix propaguje satanizmus ako dlhodobý plán, kritizuje autority Cirkvi atd atd.

katariinam
13. jan 2026
@pr85

@yoxinka Som katolík a verím, že katolicka Cirkev je tá pravá, pretože ju založil sám Ježiš Kristus. Preto sa snažím dodržiavať jej pravidlá, vrátane pravidiel ohľadom antikoncepcie.

@pr85 ale tie pravidla su vymyslene ludmi.

A vies mi prosim opisat stav bez boha? Lebo neviem si to predstavit a nejak moja ex svokra mi nedala na to odpoved a zaujima ma to

pr85
13. jan 2026
@katariinam

@pr85 ale tie pravidla su vymyslene ludmi.

A vies mi prosim opisat stav bez boha? Lebo neviem si to predstavit a nejak moja ex svokra mi nedala na to odpoved a zaujima ma to

@katariinam tie pravidlá pochádzajú z Biblie, ktorá inšpirovaná Bohom.
Stav bez Boha je absencia Božej prítomnosti a prítomnosť diabla a démonov. Buď si istá, že to nechceš zažiť.

natalka13
13. jan 2026
@pr85

Stav bez Boha je absencia Božej prítomnosti a prítomnosť diabla a démonov. Buď si istá, že to nechceš zažiť.

@pr85 lutujem vas vsetkych pre ten zivot v neustalom strachu z pekla.

katariinam
13. jan 2026
@natalka13

@pr85 lutujem vas vsetkych pre ten zivot v neustalom strachu z pekla.

@natalka13 presne... ja sa na toto neviem uz pozriet inac len s lutostou...
ja som verila ze veriaci riesia len lasku a ako ju odovzdavat ale cele to zavana tym strachom z pekla.......... potom je to krcovite,neuprimne..

katariinam
13. jan 2026
@pr85

@pr85 v biblii sa nepise o metode symptotermalnej.......

anonym_2cb318
13. jan 2026
@pr85

@pr85 kde v Biblii je podklad na tie katolícke pravidlá, že mať prerušovaný sex v manželstve (ktorý už poznali aj Židia za čias Mojžiša), alebo použiť kondóm je hriechom?

anonym_6bcea8
13. jan 2026
@anonym_2cb318

@pr85 kde v Biblii je podklad na tie katolícke pravidlá, že mať prerušovaný sex v manželstve (ktorý už poznali aj Židia za čias Mojžiša), alebo použiť kondóm je hriechom?

@anonym_2cb318 katolícke učenie sa opiera o príbeh Onana, ktorý vylieval semeno, aby nesplodil dieťa svojmu bratovi. V ich kultúre platilo, že ak zomrie muž a nezanechá deti, jeho brat si ma vziať jeho manželku a splodiť potomka a dediča svojmu bratovi. Onan to však nechcel a preto prerusoval. Boh ho za to zabil. Preto je pre katolíkov toto taký strašný hriech a zároveň sa o toto opierajú aj pri masturbácii. ALE! Už si neuvedomujú, že Onanov hriech nebol vo “vylievani semena” ale v tom, že odmietol splodiť potomka, ktorý by zdedil majetok a bol nad ním. Čiže hriech bol o niečom uplne inom ako o súložení. Ale veď ľudia sa dobre ovládajú divnými príkazmi

pr85
14. jan 2026
@katariinam

@natalka13 presne... ja sa na toto neviem uz pozriet inac len s lutostou...
ja som verila ze veriaci riesia len lasku a ako ju odovzdavat ale cele to zavana tym strachom z pekla.......... potom je to krcovite,neuprimne..

@katariinam Boh je láska, ale to aj spravodlivý Sudca. Hriechy by sme nemali páchať z lásky k nemu.

anonym_4c3b27
14. jan 2026
@pr85

@pr85 kto je to diabol a demon? Nestvoril ich nahodou ten isty Boh, ktory stvoril zvysok?

katariinam
14. jan 2026
@pr85

@katariinam Boh je láska, ale to aj spravodlivý Sudca. Hriechy by sme nemali páchať z lásky k nemu.

@pr85 boh takto podmienuje lasku?

pr85
15. jan 2026
@katariinam

@pr85 boh takto podmienuje lasku?

@katariinam Boh je láska, ale zároveň je aj spravodlivý.

pr85
15. jan 2026
@anonym_4c3b27

@pr85 kto je to diabol a demon? Nestvoril ich nahodou ten isty Boh, ktory stvoril zvysok?

@anonym_4c3b27 áno, stvoril ich, ale padlí anjeli (diabol a démoni) Boha odmietli a vybrali si cestu zla.

anonym_4c3b27
15. jan 2026
@pr85

@anonym_4c3b27 áno, stvoril ich, ale padlí anjeli (diabol a démoni) Boha odmietli a vybrali si cestu zla.

@pr85 ved ta cesta zla casom moze byt cesta dobra, niekomu to trva dlhsie, kym sa mu premeni jeho dusa. Naco hned niekoho onalepkovat, ze je zly?
Aj bezni ludia, ktori najprv robili zlo a hresili, sa casom obratili, ved aj Jezis povedal: „Lekára nepotrebujú zdraví, ale chorí. Neprišiel som povolať spravodlivých, ale hriešnikov.“

pr85
15. jan 2026
@anonym_4c3b27

@pr85 ved ta cesta zla casom moze byt cesta dobra, niekomu to trva dlhsie, kym sa mu premeni jeho dusa. Naco hned niekoho onalepkovat, ze je zly?
Aj bezni ludia, ktori najprv robili zlo a hresili, sa casom obratili, ved aj Jezis povedal: „Lekára nepotrebujú zdraví, ale chorí. Neprišiel som povolať spravodlivých, ale hriešnikov.“

@anonym_4c3b27 diabol a demóni sa nikdy nemôžu pokajať a sú na veky odsúdení v pekle. Ináč aký súvis má toto s témou Sex v manželstve a katolícke pravidlá ?

anonym_4c3b27
15. jan 2026
@pr85

@anonym_4c3b27 diabol a demóni sa nikdy nemôžu pokajať a sú na veky odsúdení v pekle. Ináč aký súvis má toto s témou Sex v manželstve a katolícke pravidlá ?

@pr85 a kto to kde napisal? Kde to je v Biblii napisane? A kde je v Biblii napisane, ze len symptotermalna a billingsova metoda je povolena?

maja22
15. jan 2026
@anonym_4c3b27

@anonym_4c3b27 Nedajú sa porovnávať padlí anjeli a ľudia. Človek nemá také poznanie Boha, ako majú anjeli. Preto človek má šancu zmeniť svoje zlé konanie na dobré, lebo on je celý svoj život v procese. Učí sa Boha poznávať a milovať, ak to chce a môže v tomto napredovať. Anjeli sú duchovné bytosti a boli (sú) pred Božím trónom. Oni už vedia, kto je Boh a tí padlí ho odmietajú. Ich rozhodnutie už nemá čo ovplyvniť, sú v stave nepriateľstva voči Bohu a vybrali si to sami.

anonym_4c3b27
15. jan 2026
@maja22

@anonym_4c3b27 Nedajú sa porovnávať padlí anjeli a ľudia. Človek nemá také poznanie Boha, ako majú anjeli. Preto človek má šancu zmeniť svoje zlé konanie na dobré, lebo on je celý svoj život v procese. Učí sa Boha poznávať a milovať, ak to chce a môže v tomto napredovať. Anjeli sú duchovné bytosti a boli (sú) pred Božím trónom. Oni už vedia, kto je Boh a tí padlí ho odmietajú. Ich rozhodnutie už nemá čo ovplyvniť, sú v stave nepriateľstva voči Bohu a vybrali si to sami.

@maja22 a kedze je kusok Boha v kazdom z nas, ucit sa treba milovat ludi. Kto miluje ludi, svojho blizneho, miluje aj Boha, pretoze je v kazdom z nas, aj v tom zlom. Cize zalezi len a len na laske.

Hentie katecheticke rozpravky o padlych anjeloch ja neberiem. Su to len klasicke principy podane pre jednoduchych ludi, ktori by nepochopili vyssi level o procese vyvoja duse.

katariinam
15. jan 2026
@anonym_4c3b27

@maja22 a kedze je kusok Boha v kazdom z nas, ucit sa treba milovat ludi. Kto miluje ludi, svojho blizneho, miluje aj Boha, pretoze je v kazdom z nas, aj v tom zlom. Cize zalezi len a len na laske.

Hentie katecheticke rozpravky o padlych anjeloch ja neberiem. Su to len klasicke principy podane pre jednoduchych ludi, ktori by nepochopili vyssi level o procese vyvoja duse.

@anonym_4c3b27 presne tak........

scorpionflower1
15. jan 2026

@anonym_autor ja sa k viere vyjadrovat nebudem, som ateistka, ale poznam nemalo deti, ktore boli pocate z prerusovanej suloze, takze by som byt tebou pouzivala ak inu ochranu. Ak existuje Boh urcite chce, aby ste boli s manzelom stastni a k tomu patri aj zdravy sexualny zivot, ved je predsa z lasky.

katariinam
15. jan 2026
@scorpionflower1

@anonym_autor ja sa k viere vyjadrovat nebudem, som ateistka, ale poznam nemalo deti, ktore boli pocate z prerusovanej suloze, takze by som byt tebou pouzivala ak inu ochranu. Ak existuje Boh urcite chce, aby ste boli s manzelom stastni a k tomu patri aj zdravy sexualny zivot, ved je predsa z lasky.

@scorpionflower1 presne, len niekto si to boji pripustit a potom sa dodrbu aj dobre vztahy lebo sa boja sexovat.....

scorpionflower1
15. jan 2026
@katariinam

@scorpionflower1 presne, len niekto si to boji pripustit a potom sa dodrbu aj dobre vztahy lebo sa boja sexovat.....

@katariinam podla mna ma viera hlavne cloveku pomahat, ale cirkev si vymysla tak neprirodzene, krkolomne pravidla, nehodiace sa do 21. storocia, ze katolikom viac komplikuje zivot ako pomaha.

anonym_2cb318
15. jan 2026
@scorpionflower1

@katariinam podla mna ma viera hlavne cloveku pomahat, ale cirkev si vymysla tak neprirodzene, krkolomne pravidla, nehodiace sa do 21. storocia, ze katolikom viac komplikuje zivot ako pomaha.

@scorpionflower1 Toto robili ľudom židovský náboženský vodcovia, farizeji ktorých Ježiš za to odsúdil. Okrem zákona nakladali ľudom rôzne pravidlá a nezmyslené výklady, takže konať to čo sa páči Bohu bolo pre ľudí ťažkým bremenom. A tak znechutili ľudom boha a urobili z toho len nezmyslené mechanické dodržiavania pravidiel a povinnosti, namiesto toho aby budovali v ľuďoch lásku k Bohu.

maja22
15. jan 2026
@anonym_4c3b27

@anonym_4c3b27 Neber, nemusíš. Ja verím v existenciu anjelov aj démonov. V Písme sa o nich píše pomerne dosť, aj keď stále sú zahalení istým rúškom tajomstva.

katariinam
15. jan 2026
@scorpionflower1

@scorpionflower1 aano, suhlasim, ja som si zazila svoje, v domneni ze lubim cloveka pre ktoreho Boh je laska ako pre mna som bola ochotna hlupo dodrziavat vsetko co vyzadoval az nas to znicilo.....

anonym_2cb318
15. jan 2026

Ako je otvorené novému životu katolícke Taliansko vs katolícka Rwanda, v grafe je priemerný počet detí na plodnú ženu
taký malý počet detí v Taliansku nebude sledovaním hlienu a vyzerá to že aj v Afrike už spoznali antikoncepciu
https://countryeconomy.com/countries/compare/it...

katariinam
Autor odpoveď zmazal
scorpionflower1
16. jan 2026
@anonym_2cb318

@scorpionflower1 Toto robili ľudom židovský náboženský vodcovia, farizeji ktorých Ježiš za to odsúdil. Okrem zákona nakladali ľudom rôzne pravidlá a nezmyslené výklady, takže konať to čo sa páči Bohu bolo pre ľudí ťažkým bremenom. A tak znechutili ľudom boha a urobili z toho len nezmyslené mechanické dodržiavania pravidiel a povinnosti, namiesto toho aby budovali v ľuďoch lásku k Bohu.

@anonym_2cb318 ved sa tu bavime o katolickej cirkvi, autorka je katolica, preco sem pleties zidov?

anonym_ce9143
16. jan 2026

Pevne dufam ze autorka ako spravna krestanka uz prestala spat so svoji muzom.. je to otrasny hriech a pojdes za to do pekla ak sa nespamatas