icon

Sex v manželstve a katolícke pravidlá

13. okt 2025

Ahojte hned na začiatok prosim aby sa k téme vyjadrovali hlavné ženy, ktoré sú veriace, alebo ma vedia pochopiť.
Poslednú dobu s manzelom riešime ako spolu sexualne žiť. Máme jedného syna ma 3 roky. Priznám sa, že si neviem predstaviť mať ďalšie deti. Ja niesom moc rodičovský typ ( ANO SU AJ TAKE ZENY) ale samozrejme svojho syna milujem. Je pravda, že čo sa týka sexuálneho života v našom manželstve, tak nepocitam si plodné a neplodne dni proste to mame prerusovane. ( Dopredu sa ospravedlňujem za detaily ale bez toho to pochopit nejde) Boli sme na spovedi a ja to vzdy poviem na spovedi... Nikdy mi k tomu knaz nic nepovie ... Od spovede sme boli raz v kostole potom o par dni sme mali styk po našom... Ja si proste neviem predstaviť ze musim mat s vlastným manzelom sex len ako podľa tabuľky a priznám sa, že co sa týka plodnych dni tak som si to nikdy nepocitala ... Môžem ísť vobec na ďalšie prijimanie? Neviem čo robiť. Je pravda ze toto som sa dozvedela az po našej svadbe , že manzelia si majú počítať tie dni. Preco o tom nehovoria normalne knazi? Poznam ľudí, ktorý o tom vazne NEVEDELI ze sa to takto smie a nesmie. Vzdy som si povedala no už keď sa vezmeme budeme môcť bez vycitiek žiť spolu sexuálne. A bum co sa nedozviem, že chránený, prerušovaný sex je aj v manželstve hriech 🤦 a aj to som sa dozvedela len dakde v článku... Ako sa poznam, druhe a ďalšie tehotenstvo by som znášala ťažko hlavne psychický... Syna sme planovali ale ďalšie dieta si nevieme predstaviť... Viem ze je aj nejaký pristroj ktorý nestoji male peniaze, na zistenie plodnych a neplodnych dni 😐 ale nakolko je to presne? Príde mi to proste prilis odveci aby som so svojim manzelom nemohla zit sexualne tak ako chceme my. Nie každý je na dalsie dieta pripraveny... Ved to nieje zviera ktore ked nechcem dam do utulku... Ja sa nesnažím najst obkluku lebo podla katolickej cirvi taka obkluka neexistuje... Iba pocitanie tych dni. Ale kto mi zaručí ze to je 100% a ďalšia vec ved aj umyselne pocitanie tych dni je vlastne vedome zabranenie pocatiu nie? Uz som z toho vsetkeho mimo. A hlavne co mam robit ci ist na prijimanie alebo nie... Ved som si svojho manzela vzala pred Bohom nepodvadzame sa milujeme sa nechodim od chlapa k chlapovi, co by bol hriech ale ze este aj toto... Ďakujem za vaše názory, odpovede, prosím aby sme sa v diskusii neurazali a neposudzovali sa...

kiki68
13. okt 2025

@anonym_autor to pocitanie dni je rovnaky hriech za mna, nakolko mas umysel zabranit pocatiu. Cize pre mna je to tak nejak akceptovatelne, knazi tiez akceptuju tieto metody, aj tu prerusovanu, nakolko tomu uplne nebranis. Lebo to nie je zarucena forma ako HAK, kondom. Hlavne kazdy knaz nejak chape, ze deti su velky zavazok a rodicia maju nejake moznosti a zaroven manzelstvo musi fungovat aj po tej intimnej stranke. Je to taka seda zona, bavili sme sa o tom a viac ludmi, ja mam muza ateistu, tomu je to jedno a ja by som do nejakeho len tak prerusivaneho ani nesla. Ale co viem, tak sem tam to napr muz vezme na seba, ze on ako brani pocatiu a ta zena teda nebrani. To tiez ide podla knaza. Je to naozaj velmi seda zona pre vela manzelstiev.

anonym_285
Odpoveď bola odstránená
anna777115
13. okt 2025
@amdornik

@anonym_autor cirkev si niečo také len vymyslela. je to opäť jeden z jej nástrojov strašenia. iba bububu, nič viac. rovnako, ako klieští svojich kňazov celibátom a tým pádom dopustí aj také situácie, že homosexuálni či pedofilní muži, ktorí vyrástli vedení k viere, sa mnohokrát stanú kňazom práve preto, lebo sú zúfalí (tlak okolia na "normálny" život a ich viera, ktorú majú, sú v kontraste s tým, čo cítia a ako by chceli žiť). celá katolícka cirkev je dosť chorá na hlavu.

týmto nezatracujem vieru v boha alebo inú nadpozemskú cirkev. mať vieru je super, o tom potom.

ale, autorka, orgazmus sa dá predsa dosiahnuť všelijak a určite by si mala väčšie potešenie z tejto fyzickej činnosti, keby si ho dosahovala. neviem, ako k tomu pristupuje tvoj manžel, či je v tomto väčší puritán alebo je práve on ten, čo by to chcel častejšie a urobilo by mu radosť, keby to "chutilo" aj tebe... asi sa treba porozprávať s ním a dohodnúť si svoje pravidlá, nie pravidlá cirkvi.
pri spovedi mlčať. ak máš sex s manželom a nerozdávaš sa cudzím, myslím a verím tomu, že boh toto nepovažuje za hriech, nech by ste to robili akýmkoľvek spôsobom. nikde som nepostrehla, žeby neotehotnieť bol hriech. fakt nikde.

držím palce, aby ste s mužom našli tú správnu cestu. urobte si vy dvaja vlastnú dohodu, ako sexovať tak, aby si podľa možnosti neotehotnela a zároveň tak, aby si z toho mala naozaj potešenie. môže pomôcť aj sexuológ, prípadne si naštuduj články apod., aby si pochopila, že to môže byť naozaj veľmi príjemné.

a hádam teda máte nejaké vzdelanie a vlastný rozum, aby ste pochopili, že cirkev má obrovské množstvo pravidiel "cez", presahujúcich zdravý rozum. držím palce.

@amdornik Ja nie som auyorka prispevku.

autor
13. okt 2025
@anonym_2cb318

Treba sa pozrieť do Biblie a trochu uvažovať.

Sex Boh určil len do manželstva, inak je to vážny hriech.
Hebrejom 13:4; 1. list Korinťanom 6:9-10; list Galaťanom 5:19–21

Manželia si nemajú odopierať sex.
1. list Korinťanom 7:3–5, Príslovia 5:18-19

Kto sa nestará o svoju rodinu, zaprel vieru a je horší ako neveriaci.
1. list Timotejovi 5:8

Z toho vyplýva že budem mať len toľko detí o koľko sa viem zodpovedne postarať a teda musím nejako kontrolovať plodenie detí, či už cez prerušovanú súlož, kondóm alebo niečo iné čo zabráni počatiu.

Cirkev na sex len za účelom plodenia detí vysvetľuje usmrtenie Onana Bohom, keď vykonal prerušovanú súlož. Len treba poznať celý príbeh aby sme pochopili ako to bolo.
1. Mojžišova 38:1–10
Onanova švagriná bola vdova bez potomstva. Podľa zákona sa mal brat mŕtveho muža oženiť z vdovou a tak zaistiť mŕtvemu bratovi potomstvo aby sa dedil majetok v jeho rodine.
Onan bol chamtivý a chcel získať majetok pre seba, preto pri súloži vypustil semeno na zem aby bratovi nesplodil potomka. Preto ho naň Boh nahneval a Onana usmrtil.

@anonym_2cb318 tak potom cirkev by mala mat zakon ktorý sa dodrziaval vtedy ze si musi zobrat brat manzelku svojho zosnuleho brata ale toto by asi neprešlo...

anna777115
13. okt 2025
@anonym_285
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_285 branim sa picatiu ale nebranim sa prijat dieta ktore bu uz pocate bolo. Bih povedal primite deti nie prijmite aby ste mihli počať.

amdornik
13. okt 2025
@belllinka

@amdornik ja si myslím, že jej muž je rovnaký puritán ako ona a že sa ani nesnažil ju nejako inak doviesť k orgazmu, ako iba zásunom dnu a von. Proste on sa urobí a je spokojný, čoby sa namáhal. A ona asi tiež nepozná svoje telo lebo veď masturbácia je hriech 🙄

@belllinka no to nie je spomenuté, možno sa k tomu autorka vyjadrí. ak je reálna

anna777115
13. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_2cb318 tak potom cirkev by mala mat zakon ktorý sa dodrziaval vtedy ze si musi zobrat brat manzelku svojho zosnuleho brata ale toto by asi neprešlo...

@anonym_autor To bol stary zakon. Cirkev sa riadi aspoň by sa mala riadiť Novym zakonom. Jeziš priniesol Novu zmlovu a stará už nema opodtatnenie.

hefo
13. okt 2025
@anna777115

Tak podĺa cirkvi dvaja ĺudia ktorí sú neplodní by už nemohli spoločne intimne zit, kedze nedojde k počatiu dietata, lebi vlastne aj neplodnost je zábranou k počatiu. Ale na drujej strane manželstvo bez intimity nie je naplnenétak ako to je? Treba použivať vlastný rozum a pytať sa či je toto čo trepú skutočne od Boha.

@anna777115 Práve naopak, tí môžu sexovať úplne divoko, lebo sa nemusia báť otehotnenia. Nič také, že neplodní (čo ostatne nebýva, pokiaľ nedošlo k odobratiu orgánov, ani 100%ne lekársky garantované) nesmú intímne žiť, sa v katechizme nepíše.

Ale osobne tiež nie som s "aktuálnou právnou úpravou" manželskej sexuality v katolicizme úplne stotožnený. Manželia, ktorí majú 4-5 detí, sa rozhodne nedajú označiť, ako že by sa bránili plodnosti, a podľa mňa by nemalo byť považované za zlo, pokiaľ sa bránia počatiu ďalších. Tie súčasné pravidlá akoby stále zododpovedali dobám vysokej detskej úmrtnosti a obmedzenej plodnosti v obdobiach hladu, a pod.

amdornik
13. okt 2025
@anna777115

@amdornik Ja nie som auyorka prispevku.

@anna777115 ja viem, ja som to adresovala autorke príspevku

anna777115
13. okt 2025
@hefo

@anna777115 Práve naopak, tí môžu sexovať úplne divoko, lebo sa nemusia báť otehotnenia. Nič také, že neplodní (čo ostatne nebýva, pokiaľ nedošlo k odobratiu orgánov, ani 100%ne lekársky garantované) nesmú intímne žiť, sa v katechizme nepíše.

Ale osobne tiež nie som s "aktuálnou právnou úpravou" manželskej sexuality v katolicizme úplne stotožnený. Manželia, ktorí majú 4-5 detí, sa rozhodne nedajú označiť, ako že by sa bránili plodnosti, a podľa mňa by nemalo byť považované za zlo, pokiaľ sa bránia počatiu ďalších. Tie súčasné pravidlá akoby stále zododpovedali dobám vysokej detskej úmrtnosti a obmedzenej plodnosti v obdobiach hladu, a pod.

@hefo Ani cirkev si stanovila vlastné zakony a pravidla, vlastne dogmy a ona sama ich nedokaže dodržiavať, ako napriklad celibat. Tieto cirkevne prikazy nemaju nič spoločne s učenim Ježiša Krista.

sissy27
13. okt 2025

@anonym_autor úprimne, na tvojom mieste to riešim presne tak, ako sa riešia iné hriechy v cirkvi - spácham, užijem si, vyspovedám sa, dostanem rozhrešenie, vybavené. Zariaďte sa s manželom tak ako vám dvom vyhovuje, Čo myslíš, čo sa kedy stalo ktorému kňazovi alebo inému cirkevnému hodnostárovi, keď sprznil deti? A že ich nebolo málo... Takže vaše používanie antikoncepcie v manželstve nie je žiadny hriech alebo teda len bezvýznamný.
A mimochodom, k orgazmu by si sa vedela dopracovať, keby si nemala v hlave to, že páchaš nejaké zlo, ako ti bolo celý život vtĺkané do hlavy. To nie je o tom, že "ti nebolo dopriate", ale o tom, že ty si nedopraješ.

hefo
13. okt 2025
@anna777115

@hefo Ani cirkev si stanovila vlastné zakony a pravidla, vlastne dogmy a ona sama ich nedokaže dodržiavať, ako napriklad celibat. Tieto cirkevne prikazy nemaju nič spoločne s učenim Ježiša Krista.

@anna777115 Ako že "ona sama ich nedokáže dodržiavať"? Ona, to je nejaká žena? Minimálne 95 % kňazov (ale myslím že aj viac, aspoň čo poznám ja) celibát dodržiava.
To je ako rozčuľovať sa, že štát má svoje vlastné zákony, ale trebárs kopec policajtov (väčšie percento než u kňazov) sú totálni vagabundi a agresívne tupelá.

carolynka
13. okt 2025

Tu je zretelne vidiet, ze nabozenstvo bolo vytvorene na kontrolu ludi az do takej miery, ze zena ma strach mat sex s vlastnym manzelom. Je na zamyslenie preco tato kontrola siaha az do spalni a posteli ludi, a tak velmi sa snazi zasahovat do intimneho zivota veriacich. Plne respektujem veriacich ale nerozumiem preco sa nechavaju ovladat vymyslenymi pravidlami muzov, ktori neziju v manzelstve ani intimnom zvazku. Je zaujimave ze v inych odnoziach krestanstva je knazom dovolene sa zenit a mat deti, ale niektori katolici este aj z usporiadaneho rodinneho zivota robia hriech.

anonym_32f5f5
13. okt 2025

@anonym_autor keď som nechcela otehotnieť používali sme ochranu, rátanie nie je 100% a mať dieťa keď naň nemám mi príde horšie než sexovať s manželom s ochranou. Manželský sex je utuzovanie vzťahu nie je len na robenie detí.

autor
13. okt 2025
@amdornik

@belllinka no to nie je spomenuté, možno sa k tomu autorka vyjadrí. ak je reálna

@amdornik som realna len je tu dost prispevkov a nestiham momentálne na vsetko odppvedat. A moj manzel nieje egoisticky v tomto cize vam asi nemusim do podrobna hovorit co a ako mame. Ak to nemam normalne co sa tyka orgazmu vie mi ho dopriat aj inak...

amdornik
13. okt 2025
@hefo

@anna777115 Ako že "ona sama ich nedokáže dodržiavať"? Ona, to je nejaká žena? Minimálne 95 % kňazov (ale myslím že aj viac, aspoň čo poznám ja) celibát dodržiava.
To je ako rozčuľovať sa, že štát má svoje vlastné zákony, ale trebárs kopec policajtov (väčšie percento než u kňazov) sú totálni vagabundi a agresívne tupelá.

@hefo ty nám chceš vážne tvrdiť, že 95% kňazov ani len nemasturbuje? 😀

anonym_1fb6cc
13. okt 2025

@anonym_autor 🫣😱… asi iba tolko

sticker
amdornik
13. okt 2025
@anonym_autor

@amdornik som realna len je tu dost prispevkov a nestiham momentálne na vsetko odppvedat. A moj manzel nieje egoisticky v tomto cize vam asi nemusim do podrobna hovorit co a ako mame. Ak to nemam normalne co sa tyka orgazmu vie mi ho dopriat aj inak...

@anonym_autor no tak potom kde je problém? nastavte si to vy dvaja a neťahajte do toho nejakého pána v sutane. jeho je do vášho intímneho života, s prepáčením vieš čo..

anna777115
13. okt 2025
@hefo

@hefo Ona ako cirkev, institucia. Ty ako vies ake percento tich knazov dodrziava celibat si s nimi 24 hodin denne, sledujes ich. Kazdy smr v sexualite nastavrný inak. Su aj asexualni ludia, ktorím nerobi problrm dodržiavanie tychto nezmyslov. Veĺa knazov je asexualnch ktorim nerobi ziadny problem cely život žiť v celibáte. Ale normalnemu zdravemu chlapovi to musi robit neskutocny problem.

anonym_2cb318
13. okt 2025
@hefo

@hefo všade sa nájdu zlý ľudia ktorí páchajú ťažké hriechy
ale tu vidieť rozdiel v prístupe cirkvi, namiesto toho aby vydali pedofilného kňaza trestnému stíhaniu, tak sa to snažia ututlať a v tichosti kňaza preložia na iné miesto kde pokračuje vo svojej trestnej činnosti a ťažkom hriechu
Takže cirkevný hodnostári, ktorý toto tutlú majú spoluvinu na tomto hriešnom konaní a prinášajú hanbu na cirkev ako organizáciu.

anonym_c988ba
13. okt 2025

kňaz, ktorý sa dobrovoľne vzdal sexu a možnosti mať rodinu ti ide kázať o tom kedy máš súložiť a koľko detí máš prijať??? keď už chcú kázať tak nech oni sami majú po 10 detí ako v iných cirkvách a vtedy môžu ísť príkladom ostatným
myslíš si, že mladý kňaz žijúci v celibáte neonanuje? však by ho roztrhlo a to už nie je hriech, či?

januska12323
13. okt 2025

Som ateista a aj ja chápem, že ak vnímaš boha ako všemohúceho nejaká antikoncepcia by tvojmu počatiu nezabránila. Ak by chcel aby si mala 10 detí budeš ich mať.

luccys
13. okt 2025
@simulienka2207

akoze...mam dost 🙄
ospravedlnujem sa, nechcem urazat - ale ved toto je uz fanatizmus....odtial-potial 🙂

@simulienka2207 Slovensko, 2025...

duratlicka
13. okt 2025

@anonym_autor Ahoj, cením si Tvoj zdravý nadhľad. To presvedčenie, že predchádzanie počatiu, je hriech, vychádza z toho, že Boh prikázal Adamovi a Eve, že majú byť plodní, rozmnožiť sa a naplniť zem. Myslím, že túto úlohu už ľudstvo splnilo. Takže neexistuje žiaden biblický dôvod, prečo by ste sa ako manželia nemohli chrániť nejakou vhodnou antikoncepciou, ktorá nezabíja oplodnené vajíčko. Biblia naopak učí, že človek by mal mať toľko detí, o koľko sa dokáže postarať. Píše sa v nej: "Ak sa niekto nestará o svoju rodinu, a najmä o tých, ktorí s ním žijú v jednej domácnosti, zaprel vieru a je horší ako človek bez viery." (1.list apoštola Pavla Timotejovi 5.kapitola 8.verš) Iná rada z Písma hovorí, aby sa manželia neodopierali jeden druhému, aby neboli v pokušení byť neverní. (1. list Pavla Korinťanom 7.kapitola) Nájdi si tú kapitolu v Biblii a porozmýšľaj, aká je naozaj Božia vôľa 🙂

anonym_2cb318
13. okt 2025

Zober si pôvodný boží plán s ľudmi tu na zemi, dal Adamovi a Eve príkaz 1. kniha Mojžišova 1:28 mali sa plodiť, množiť a naplniť zem a nie ju preplniť. Keďže ľudia pôvodne keby sa nevzbúrili nemali vôbec zomierať ale žiť tu večne a keby sme sa takto donekonečna množili tak by sme našu zem preľudnili, že život by tu nebol príjemný.

Čo boh potom plánoval to nevieme či by pripravil inú planétu na osídlenie, alebo by jednoducho zastavil rozmnožovanie, ale niečo by s tým aj tak urobil.

kiki68
13. okt 2025
@anna777115

@hefo Ona ako cirkev, institucia. Ty ako vies ake percento tich knazov dodrziava celibat si s nimi 24 hodin denne, sledujes ich. Kazdy smr v sexualite nastavrný inak. Su aj asexualni ludia, ktorím nerobi problrm dodržiavanie tychto nezmyslov. Veĺa knazov je asexualnch ktorim nerobi ziadny problem cely život žiť v celibáte. Ale normalnemu zdravemu chlapovi to musi robit neskutocny problem.

@anna777115 nasa suseda robi na dieceze celu hospodarsku spravu, nie vsak na SK a stale tam maju velke akcie, navstevy atd. Vraj vela knazov sa tam nejak pozabudne a stale maju ziadane mlade hostesky. Vraj uz riesili kadeco. Asi je im v tom celibate tazko. Teraz nehovorim, ze su taki vsetci, to vobec. Ale je to realna vec

anna777115
13. okt 2025
@kiki68

@anna777115 nasa suseda robi na dieceze celu hospodarsku spravu, nie vsak na SK a stale tam maju velke akcie, navstevy atd. Vraj vela knazov sa tam nejak pozabudne a stale maju ziadane mlade hostesky. Vraj uz riesili kadeco. Asi je im v tom celibate tazko. Teraz nehovorim, ze su taki vsetci, to vobec. Ale je to realna vec

@kiki68 Ano a potom su zbytocne afery a na citkev to vrha len cierny tieň. No ale čo si vymyslela to má. Mne je ĺuto, len tích mladích chlapcov, ktorí slubuju niečo s cim nie sú ani ztotožnení a nevedia v takom veku či to budú schopní dodržiavať. Ja si myslím že tí kňazi s tým celibátom superia celý život. Aspoň takí, ktorí su normálne orientovaní a nastavení.

kiki68
13. okt 2025
@anna777115

@kiki68 Ano a potom su zbytocne afery a na citkev to vrha len cierny tieň. No ale čo si vymyslela to má. Mne je ĺuto, len tích mladích chlapcov, ktorí slubuju niečo s cim nie sú ani ztotožnení a nevedia v takom veku či to budú schopní dodržiavať. Ja si myslím že tí kňazi s tým celibátom superia celý život. Aspoň takí, ktorí su normálne orientovaní a nastavení.

@anna777115 tiez si myslim, lebo v 25/26 rokoch nieco dozivotne slubit je pomerne naivne a potom to musi byt velmi narocne. Pretoze tam ide nielen o ten sex, ale aj to cele okolo, tie pocity lasky, otcovstva

anonym_ad7a02
13. okt 2025

@anonym_autor mna autorka prekvapuje, za takuto vec z nejakeho clanku vezmes vazne. A este tym riadis svoj zivot. Povedz si sama... kde je nejaka hranica zdraveho rozumu, sebavedomia,.. knaz ti nic nepovedal, lebo bezne zeny v densnej dobe sa chrania, pouzivaju kadejaku ochranu.. totiz ano nie kazda rodina, veriaca moze mat nekonecne vela deti, nech by akokolvek chceli a sexualny zivot patri aj do zivota veriacich ludi. SPYTALA si sa ked tak vasho knaza nazor na toto? ze co je hriech a co nie je? kde je hranica ako si strpcovat zivot? ;)
A inak nie je ti dozicene.. mozno ti nie je dozicene, lebo si to proste nveis uzit? porozmyslaj. Vela veci je totiz v hlave.
Preco by mala mat cirkev zakon? ty nemas zdravi rozum, nevies SAMA sa rozhodnut, bibliu poznas.. to je pre cirkev zakon. Mas zit v porozumeni, laske a spokojne a stastne.. dodrziavat desatoro a neublizovat ludom. Hotovo. Tazke? nikomu neublizis prerusovanou sulozou a ani antikoncepciou, prave naopak, odopieranim si normaneho moderneho fungovania si odopieras spokojnost doma.

anonym_ad7a02
13. okt 2025
@anna777115

@anna777115 presne pre toto proste pre mna rimskokatolicka cirkev je nezmyselna vo vela veciach. JA (schvalne pisem, ja lebo inych nesudim, nech si robia ako chcu) by som ani nemala chut radit sa s knazom, ktory vie o zenach/rodinnom zivote figu borovu a to fakt nemyslim v zlom. Evenjelicka cirkev to je nieco ine.. ten mi moze povedat co to o rodinom zivote a trampotach v nom.