Ste tu takí, ktorí ste neveriaci a máte všetky sviatosti?
Ja sa trochu hnevám na rodičov. Rada by som bola keby som to nemala. Ako to vy vnímate ?
@anonym_autor Ano ja ich mam...moji rodicia chceli vyhoviet starym rodicom, hnevat sa na nich hnevam iba preto, ze ma nutili chodit do kostola, aj ked sami nechodili, len aby ulahodili starym rodicom, inak mi je to uplne jedno. Neukratilo ma to o nic...ale ani mi to nic nedalo 😁🫣.
...a maju podla teba nejaku vahu pokial ty sama vieru neprijmes..?
áno a je mi to jedno.
Ak ti ide o papier tak sa dá aj formálne vystúpiť ale je to na dlhé lakte.
Tiež by ma zaujímalo prečo ti to vadí, keď tomu neveríš, veď je to len formalita stará niekoľko rokov
Mozes stale vystupit z cirkvi, neviem presny postup, no viem ze sa to urcite da. U nas v obci tak jeden urobil
Neviem mám taký pocit, že to mali nechať na mňa. Spravili to tiež, len kôli starým rodičom a oni do kostola nechodia. A ešte na mňa aj tlačia aby som dala pokrstiť dcéru. A berú ma ako veriaci, že veď aj ja to mám tak musí aj dcéra. Ja to nechcem robiť len na oko.
Neviem mám taký pocit, že to mali nechať na mňa. Spravili to tiež, len kôli starým rodičom a oni do kostola nechodia. A ešte na mňa aj tlačia aby som dala pokrstiť dcéru. A berú ma ako veriaci, že veď aj ja to mám tak musí aj dcéra. Ja to nechcem robiť len na oko.
@anonym_autor Ved to rodicom vysvetli a rob si to, co Ty uznas za vhodne, ja nechapem, co vlastne riesis.
Ak ti to vadí, vieš z nej vystúpiť, ďalej už v cirkvi nebudeš evidovaná a “papierovo” sa ti sviatosti zmažú, takže ak by si niekedy chcela svadbu v kostole, krst, byť krstná/birmovná mama tak nebudeš môcť.
https://www.bezcirkvi.sk/formulare/vystupenie-z...
Ja osobne tiež absolútne neuznávam cirkev, ani neverím v to čo hlása, mám krst a príjmanie, na birmovku som už ísť odmietla.
Ja mám krst a prijímanie, ďalej som odmietla. Rovnako keď sa ma 350x pýtali kedy idem syna dať krstiť vždy som odpovedala, že nedám. Keď sa ma to spýtali starkí, tak som sa spýtala, či bude horším človekom bez krstu. Odvtedy to neriešili, síce pri druhom dieťati skúsili túto otázku ale som len odpovedala “ideme sa pohádať?” 🤣 a skončila celá debata, nikdy viac sa na to nespýtali.
@anonym_autor ved si dospela a o svojom dietati rozhodujes iba ty s manzelom. To znamena, ze rodicov uz posluchat nemusis.
nie som veriaca v cirkev, ale vychovavali ma ako katolicku, tak aj mam absolvovanu celu tu (pre mna) saskaren.. na rodicov sa nehnevam, oni tomu verili a mysleli to dobre.. a ja som si aj vdaka tomu, ze som v tom musela zit, mohla uvedomit, ze to nie je pre mna.. aj ked ten proces nebol zrovna prijemny a isto by mi bolo lahsie, keby som bola 'free' uz od narodenia, no ale bolo to, ako bolo, asi to malo svoj zmysel.. moje deti uz nevediem v duchu ziadneho nabozenstva.. s rodinou som o tom nediskutovala, uz boli v tej dobe zvyknuti, ze to nema zmysel 🙂
Mám všetky sviatosti, do kostola nechodím ani sa nemodlím , tiež to bolo len kôli rodine a preto lebo sa to tak robilo a patrilo. Trochu som rozdúchla vášne keď som deti nepokrstila a ešte aby toho nebolo dosť tak sme sa s mužom nevzali - to bolo rečí a rečí.....
Už nie som katolíčka ani kresťanka ale mám sviatosti. No, nepovažujem sa za neveriacu.
ja mam vsetkya som neveriaca .. a nevadi mi ze to mam .. niako ma to neobmedzuje nikomu to nevesiam na nos.. moj zivot nieje ani horsi a ani lepsi ... dcera ma tiez chodi na cirkevnu vlastne kvoly nej to ma edze to bola podmienka aby ju vzali a tiez teraz ked je uz starsia mi povedala,ze ona aj tak neveri .. ale ja som je to niako nevyhovarala a ani nenutila- sama sa rozhodla,ci chce alebo nechce verit ..ale na primanie isla-kedze tam bola cela trieda
@anonym_autor suhlasim, na oko by som to neurobila ani ja. Otvorene by som to rodicom vysvetlila.
Čau, taká je väčšina ľudí a väčšina ľudí to nerieši. My, pápeženci, sa z toho hrozíme, lebo sviatosť je pre nás tak posvätná vec ako gitara pre Hetfielda, alebo tenisová raketa pre Nadala. Alebo ako nejaký čokel pre psíčkara.
A vy si z toho vlastne robíte prdel, znesväcujete tieto posvätné veci. Ale to nehovorím, že je to tvoja vina, ty fakt nemôžeš za to, že ťa rodina donútila do sviatosti.
Je to smutný trend a najsmutnejšie na tom je, že tí, ktorí by mohli, s tým nič nerobia...
Kedy (v prvotnej cirkvi) vznikol katechumenát, teda časový úsek v živote človeka, kedy čakal na prijatie krstu. Trvalo to minimálne rok, počas toho ten človek musel študovať bibliu, zdokonaľovať sa vo viere atď atď... mnohí sa krstu nedožili, zabili ich rímania, alebo židia. A dnes pokrstia každého, kto má krvný obeh, aj keď o to vôbec nestojí...
@anonym_autor ano ja mam a je mi to jedno, deti som dala pokrstit aby mohli mat sobas v kostole a viac nic. Svokrovci skakali ale uz ich preslo.
Klasika, rodičiaaaa.. a starí rodičia, ešte horšie. Som pokrstená, mám prijímanie, viac som odmietla. Do kostola nechodím. Sobáš mám civilný. Aj keď vlastne v Boha verím. Dieťa sme pokrstili, lebo sme chceli, a ďalej.. uvidíme alebo možno sloboda 🤷🏻♀️
Čau, taká je väčšina ľudí a väčšina ľudí to nerieši. My, pápeženci, sa z toho hrozíme, lebo sviatosť je pre nás tak posvätná vec ako gitara pre Hetfielda, alebo tenisová raketa pre Nadala. Alebo ako nejaký čokel pre psíčkara.
A vy si z toho vlastne robíte prdel, znesväcujete tieto posvätné veci. Ale to nehovorím, že je to tvoja vina, ty fakt nemôžeš za to, že ťa rodina donútila do sviatosti.
Je to smutný trend a najsmutnejšie na tom je, že tí, ktorí by mohli, s tým nič nerobia...
Kedy (v prvotnej cirkvi) vznikol katechumenát, teda časový úsek v živote človeka, kedy čakal na prijatie krstu. Trvalo to minimálne rok, počas toho ten človek musel študovať bibliu, zdokonaľovať sa vo viere atď atď... mnohí sa krstu nedožili, zabili ich rímania, alebo židia. A dnes pokrstia každého, kto má krvný obeh, aj keď o to vôbec nestojí...
@thirstymonk keď už spomínaš prvotnú cirkev, skús mi vysvetliť ako rozumieš Skutkom apoštolov 2:37-42
Ako "každý kto má krvný obeh" robí pokánie zo svojich hriechov, prijme slovo Ježiša Krista a tak sa dá pokrstiť a potom sa ďalej venuje učeniu a modlitbám.
Ako tieto veci ktoré súvisia pred krstom a po krste robí malé dieťa ktoré ani nevie rozprávať.
Alebo keď krstil Ján Krstiteľ Evanjelium Matúša 3:1-6
ako dieťa vyznáva svoje hriechy, aby potom mohlo byť pokrstené
Nerobia potom z krstu formalitu a spoločenskú udalosť len na oko aby rodina neohovárala a samotný význam krstu je im ľahostajný?
Veď aj keď človek vstupuje do manželstva musí povedať sľub a áno že sa zaväzuje k niečomu tak aj krstom sa zaväzuje k niečomu o čom sa sám rozhodol.
@thirstymonk keď už spomínaš prvotnú cirkev, skús mi vysvetliť ako rozumieš Skutkom apoštolov 2:37-42
Ako "každý kto má krvný obeh" robí pokánie zo svojich hriechov, prijme slovo Ježiša Krista a tak sa dá pokrstiť a potom sa ďalej venuje učeniu a modlitbám.
Ako tieto veci ktoré súvisia pred krstom a po krste robí malé dieťa ktoré ani nevie rozprávať.
Nerobia potom z krstu formalitu a spoločenskú udalosť len na oko aby rodina neohovárala a samotný význam krstu je im ľahostajný?
Veď aj keď človek vstupuje do manželstva musí povedať sľub a áno že sa zaväzuje k niečomu tak aj krstom sa zaväzuje k niečomu o čom sa sám rozhodol.
@anonym_5cd858 "Ako tieto veci ktoré súvisia pred krstom a po krste robí malé dieťa ktoré ani nevie rozprávať."
Slubuju a maju tu vychovu a vedenie zabezpecit rodicia a krstni rodicia. Na to tu su. A teda ti, ktori idu krstit len pre tu paradu, tak vlastne klamu rovno pred Oltarom. Preto som nazoru, ze krstit dieta maju len ludia, ktori to myslia uprimne a naozaj veria a planuju dodrzat, co slubuju.
Možno potom by si im nadávala prečo ta nedali pokrstiť...Ľudia sú ľudia nie svätci majú pravo na sviatosti aj keď tolko nechodia do kostola. Ja som rozvedena a dnes som bola s dcerou v kostole lebo ide na sv. prijimanie a nikto ma neukameňoval za to že niesom spravna krestanka...Ale ja si robím tak ako to cítim a nikto nema pravo mi moralizovať.
ja ale je mi to úplne uprdele 🤷 jediné čo mi vadilo bolo nedeľné vstávanie do kostola 🙈
@anonym_5cd858 presne tak, v mene dietata slubuju rodicia a krstni rodicia. Robi sa to preto,.ze ked pokrstene dieta zomrie, ide rovno do neba.
Nehnevám sa. Je mi to jedno. Dcéru som tiež dala pokrstiť aby bol kľud v rodine ale už na to kašlem a chodí na etiku. Nemá ani 1.sv prijímanie
Ja mám sviatosti, birmovku aj manželstvo v kostole ešte z vlastnej vôle - bola som vtedy veriaca. Aj deti som dala pokrstiť, syn má aj prvé prijímanie (prihlásil sa sám, do kostola sme už s deťmi nechodili), dcéra už nie. Prišla som o vieru, čím viac mám odžité tým viac sa mi zdá celá cirkev a náboženstvo len ako manipulácia s ľuďmi. Boha predstavujú ako nekonečnú lásku a pritom podľa ich opisov sa správa tak, že keby mi dcéra prišla a takým chlapom domov tak jej poviem nech uteká od neho kade ľahšie 🤣 Už si vôbec neviem predstaviť že niečo z toho čo ma ako malú učili, je pravda. Ale nezazlievam to nikomu, mysleli to dobre. Administratívne ma netrápi že si ma niekde evidujú, v sčítaní som uviedla že som bez vyznania. Dnes by som deti na krst určite nedala a keď boli v rodine reči okolo dcerinho prijímania tak som ich rázne stopla že nič také nebude. Rodina pochopila a posledné roky už aj mama ktorá na mňa najviac tlačila, začala od cirkvi akosi bočiť 😀 Určite nedávaj krstiť ak to tak necítiš, to nemá zmysel. Cirkev sa potom oháňa tým koľko má členov a vynucuje si aby sa im prispôsobovali zákony a pritom už ich má väčšina národa na háku. Netreba to podporovať.
Ak tomu neveríš, tak to neplatí. A môžeš aj poslať žiadosť o vystúpenie z cirkvi.
Mňa by zaujímalo, ako môžu neveriaci oslavovať Vianoce. Vždy ma to zaujimalo, čo oni vlastne oslavujú.
Mňa by zaujímalo, ako môžu neveriaci oslavovať Vianoce. Vždy ma to zaujimalo, čo oni vlastne oslavujú.
@anonym_45c6d4 môžu oslavovať rímske Saturnálie narodenie boha slnka, ktoré sprevádzalo hýrenie a veselenie alebo sláviť sviatok zimného slnovratu

a v čom ti to prekáža keď ich máš? 😲