icon

Svadba katolíka v evanjelickom kostole

tonkoantonko
Včera o 10:54

Ahojte,
mám otázku ohľadom svadby medzi katolíkom a evanjelickou partnerkou. Chceli by sme sa zosobášiť v evanjelickom kostole, keďže partnerka si „dupla nohou“ a tak to proste byť musí. Zmieril som sa s tým. Rovnako aj deti budú všetky evanjelické.

Rád by som sa teda dozvedel, ako to funguje s dišpenzom alebo povolením od katolíckej cirkvi a či je jeho získanie komplikované. Máte skúsenosti s tým, že katolík a evanjelička sa vzali v evanjelickom kostole a katolík si pritom zachoval svoju vieru?

Budem vďačný za osobné skúsenosti alebo rady, ako to prebieha v realite.

mizoko
Včera o 11:46
@tonkoantonko

@mizoko My v to veríme jednoducho inak, každý podľa svojej tradície a presvedčenia, a nie je to o tom, že by sme sa navzájom „premeriavali“ alebo boli nedostatoční. Len proste si chcem zachovať svoju vieru, nič viac.

@tonkoantonko ale veď veríš v rovnakého boha. Tam rozdiel nie je a to je jediné podstatne na celej viere. Tuná už padli slová ako odpadlici a klacíri! Omg,to vážne? Je tvoja žena dobrý človek? Tak je jedno ako vieru žije hlavne že je to dobrý človek. A tvoje deti budú tiež. Teda ak v nich nezasejes sám tu pýchu ktorou evidentne katolíci trpia

mizoko
Včera o 11:47
@thirstymonk

@lukbe To znamená, že nie je dovolené takýto sobáš urobiť. Je proste zakázaný taký obrad bez povolenia biskupa. Čiste teoreticky sa ale kňaz na to môže vybodnuť, na svoje vlastné riziko zosobášiť... No a také manželstvo je platné. Len bolo nedovolene vyslúžené. Asi tak.

Inými slovami - je zakázané spovedať tých, čo žijú v konkubináte, z toho dôvodu, že sú v ustavičnom hriechu. Napriek tomu ti ukážem menovite aspoň 10 kňazov, ktorých poznám a ktorí dávajú rozhrešenia jak keby sa nechumelilo. Takéto rozhrešenia, samozrejme, nie sú platné, je to veľká svätokrádež, zľahčovanie hriechov, atď... ale proste robia to, lebo sú superliberálni a majú na to "svoj názor". Cirkev by sa už s takými mohla začať vysporiadavať.

@thirstymonk cirkev by už mala zaniknúť a n cht ľudí žiť. Cirkev nema patent na moralku

anonym_60a21b
Včera o 11:48
@mizoko

@anonym_60a21b verím v to,že človek je vždy človek nech vyznáva vieru akokoľvek. Nikto nie je lepší ani horší len pre to,ako svoju vieru vyznava

@mizoko nikto nevravi o niekom, ze je lepsí. Ak si veriaca, patríš do istej cirkvi a platia pre teba isté pravidlá. Ak nie si, neplet sa sa do toho. Aj tak tomu nerozumieš. Ži si svoj život.

mizoko
Včera o 11:49
@anonym_60a21b

@mizoko nikto nevravi o niekom, ze je lepsí. Ak si veriaca, patríš do istej cirkvi a platia pre teba isté pravidlá. Ak nie si, neplet sa sa do toho. Aj tak tomu nerozumieš. Ži si svoj život.

@anonym_60a21b ako som písala,je to verejná téma a teda vyjadriť sa môže každý či sa to tebe páči alebo nie. Náboženstvo zasahuje do života každého - veriaceho aj ateistu. Takže si svoj názor že sa nemám vyjadrovať strc niekam. Až vaše náboženstvo nebude ovplyvňovať všetkých tak sa starať nebudem. Dovtedy ale ano

anonym_1be57c
Včera o 11:50

@thirstymonk nie, dvojmo to nejde

cucoryedka
Včera o 11:53

@tonkoantonko riesenim by mohlo byt, ak by pri sobasiacom akte bol pritomny knaz RKC a prebehli by dva sobasiace akty (ci je to mozne neviem, treba sa opytat na tvojej fare) 😊 my sme opacne - ja som katolicka, muz evanjelik nepraktizujuci - riesili sme dispenz od biskupa

anonym_78a911
Včera o 11:56

@tonkoantonko ide Ti o sviatosti? Alebo nechodis na spovede a sv.prijimanie?

natalka13
Včera o 11:59

svojimsposobom nic si nemusis vybavovat iba sa zucastnit sobasa. ziadne povolenie, budes ako neveriaci zenich.

tonkoantonko
autor
Včera o 12:01
@anonym_78a911

@tonkoantonko ide Ti o sviatosti? Alebo nechodis na spovede a sv.prijimanie?

@anonym_78a911 Ide mi o sviatosti áno, chcem ostať praktizujúci katolík.

goodidea
Včera o 12:05
@tonkoantonko

@tonkoantonko ak chces ostať katolík tak je lepšie aby ste mali svadbu v katolíckom kostole, pretože svadbou u evanjelikov budeš ako keby zradca ak to mám napísať takto, partnerka myslím svadbou v katolíckom nepríde o nič ty budeš ako keby exkomunikovany..ja to tak mám, som katolík a svadbu som mal v evanjelickom..ale ja to neriesim Max sa na Tom smejem pretože Bohu je toto úplne uprdele

natalka13
Včera o 12:06
@tonkoantonko

@tonkoantonko tak potrebujes dispenz ALE tam slubujes ze deti budu katolici a to ty nemozes slubit.

anonym_b33c93
Včera o 12:17
@mizoko

@thirstymonk cirkev by už mala zaniknúť a n cht ľudí žiť. Cirkev nema patent na moralku

@mizoko to sa stane nie zaniknutím, ale zrušením

anonym_3467c0
Včera o 12:20
@mizoko

@thirstymonk jasne,vy športujete ľudí na tých lepších - teda seba a tých ostatných! A vraj že viera je láska! No vidím!

@mizoko keby si sa trošku orientovala v histórii, tak by si chápala čo v histórii cirkví znamená odpadlíci, že sa tým nevyjadruje postoj k ľuďom, ale k odpojeniu cirkví a keby si nebola takto úplne zbytočne natlakovaná, tak by si videla normálnu diskusiu na úrovni, kde všetci chápu o čo ide ... okrem teba. A prezradím to tajomstvo - evanjelici a katolíci spolu vychádzajú úplne v pohode, jediným problém sú také primitívne a od veci názory ako ten tvoj.

anonym_5878fd
Včera o 12:28

rodičia boli rôznej viery. sobáš mali na úrade. Deti sme boli pokrstené v rôznych kostoloch. niekto v ev., niekto v rk.
Otec mal vybavený dišpenz, tak chodil aj na prijímanie.
Neviem či robíš dobre keď sa takto necháš oblbnúť budúcou. Mne by vadilo to dupnutie nohou zo strany budúcej manželky.

anonym_59726f
Včera o 12:36

ja som katolíčka, vydávala som sa v ev. kostole. nič sme neriešili. Evanjelická farárka to brala úplne v pohode, žiadne papierovačky. Nie som praktizujúci katolík, hoci mám všetky sviatosti, tak mi bolo jedno, čo si o tom katolícka cirkev aj s jej obštrukciami myslí.

anonym_14531b
Včera o 12:40
@mizoko

@thirstymonk vy snáď nemáte jedného boha? Za mňa choré zmýšľanie toto. Takto športovať ľudí. Že odpadlici! Sú to ľudia! Rozumieš tomu?! Stále ľudia,aj keď boha vyznávajú inak. Spamatajte sa

@mizoko su dane cirkevne zakony, na jednej, aj druhej strane. Netusis, co je SVIATOST a tak nemozes pochopit, preco pre katolika nie je platny sobas v evanjelickom kostole. To pre neho znamena, ze nemoze prijimat sviatosti. Do kostola chodit moze, ale kedze z pohladu rkc nema platny sobas, tak nemoze chodit na spoved a prijimanie, pretoze zije akoby zenaty ani nebol. Tak to proste je. Preto nerozumiem tej evanjelicke, ja som evanjelicka bola a keby som nou aj ostala, chcela by som kvoli manzelovi sobas v katolickom kostole, pretoze pre mna by sa nic nezmenilo, ale pre neho by to bolo takto lepsie.
Lenze zbytocne sa tu chodis nad tym rozculovat. Ked je raz zakazane kradnut, tak snad natruc nepojdes kradnut, lebo co mi mozete, nejake zakony su mi ukradnute! Tak sa spravas, ako male decko, co dupe nozkou.
Ono sviatosti su vazna vec a samotne sviatostne manzelstvo je paralela ku vztahu Jezisa k jeho Cirkvi, podotykam, jeho apostolskej cirkvi, ktora nemala prerusenu liniu svatenia knazov od svateho Petra. Evanjelicki knazi vlastne knazi nie su, su len studovani pastori, nemaju proste tu duchovnu nadvaznost, ktora sa prerusila odclenenim sa od katolickej cirkvi v case reformacie. Ale toto neznamena to, ze by nam neboli evanjelici dost dobri, to si mylne vysvetlujes, ano, su ludia, maju vieru, Boh ich ma rad. Preco by nie? Ale su iste pravidla, ktore platia proste. Ja mam inak maminu evanjelicku, otec je nepraktizujuci katolik, sobas mali na urade. Ale napriklad si zavesila nad dvere kriz a suseda dosla, ze to co mas, ved Ty nie si katolicka! A mamina jej pohotovo povedala, ze ci my evanjelici neverime v toho isteho Jezisa, co zomrel za nas na krizi? Tak si to pripominam, co sa Ti nepaci?
Evanjelici nemaju vo zvyku zobrazovat kriz, ani svatych. Takze neviem, kto koho ako berie. Stale je to o ludoch. My sa v rodine respektujeme. Autorova buduca pani manzelka je trosken horenos a panovacna sa mi zda...

thirstymonk
Včera o 12:43
@mizoko

@mizoko Dobre tetka, ešte že ty ho máš :D

thirstymonk
Včera o 12:44
@anonym_59726f

ja som katolíčka, vydávala som sa v ev. kostole. nič sme neriešili. Evanjelická farárka to brala úplne v pohode, žiadne papierovačky. Nie som praktizujúci katolík, hoci mám všetky sviatosti, tak mi bolo jedno, čo si o tom katolícka cirkev aj s jej obštrukciami myslí.

@anonym_59726f No vidiš, tak potom nie si katolíčka. To aj ja som vegetarian, ale žerem mäso a je mi jedno, že sliepky prdia vajca v klietke 30x30cm. Ale som vegetarian! :D

anonym_3467c0
Včera o 12:45
@tonkoantonko

@tonkoantonko ono keď už ideme do hĺbky, tak týmto aktom sa vlastne vedome zriekneš svojej viery pre seba, aj svojich potomkov v rámci nejakej aktívnej účasti. Treba zvážiť či to stojí za to. Svokrovci sú tiež evanjelik/katolíčka, ale on nepraktizoval vieru nejako aktívne, svatbu mali v RKC, deti tiež, teraz ona chodí do svojho kostola, on do svojho.

thirstymonk
@mizoko

@thirstymonk vy snáď nemáte jedného boha? Za mňa choré zmýšľanie toto. Takto športovať ľudí. Že odpadlici! Sú to ľudia! Rozumieš tomu?! Stále ľudia,aj keď boha vyznávajú inak. Spamatajte sa

@mizoko Všetci máme jedného Boha, dokonca aj ty. Aj indián z rezervácie, aj Putin, aj Hitler. Čáu

natalka13
@anonym_14531b

@mizoko su dane cirkevne zakony, na jednej, aj druhej strane. Netusis, co je SVIATOST a tak nemozes pochopit, preco pre katolika nie je platny sobas v evanjelickom kostole. To pre neho znamena, ze nemoze prijimat sviatosti. Do kostola chodit moze, ale kedze z pohladu rkc nema platny sobas, tak nemoze chodit na spoved a prijimanie, pretoze zije akoby zenaty ani nebol. Tak to proste je. Preto nerozumiem tej evanjelicke, ja som evanjelicka bola a keby som nou aj ostala, chcela by som kvoli manzelovi sobas v katolickom kostole, pretoze pre mna by sa nic nezmenilo, ale pre neho by to bolo takto lepsie.
Lenze zbytocne sa tu chodis nad tym rozculovat. Ked je raz zakazane kradnut, tak snad natruc nepojdes kradnut, lebo co mi mozete, nejake zakony su mi ukradnute! Tak sa spravas, ako male decko, co dupe nozkou.
Ono sviatosti su vazna vec a samotne sviatostne manzelstvo je paralela ku vztahu Jezisa k jeho Cirkvi, podotykam, jeho apostolskej cirkvi, ktora nemala prerusenu liniu svatenia knazov od svateho Petra. Evanjelicki knazi vlastne knazi nie su, su len studovani pastori, nemaju proste tu duchovnu nadvaznost, ktora sa prerusila odclenenim sa od katolickej cirkvi v case reformacie. Ale toto neznamena to, ze by nam neboli evanjelici dost dobri, to si mylne vysvetlujes, ano, su ludia, maju vieru, Boh ich ma rad. Preco by nie? Ale su iste pravidla, ktore platia proste. Ja mam inak maminu evanjelicku, otec je nepraktizujuci katolik, sobas mali na urade. Ale napriklad si zavesila nad dvere kriz a suseda dosla, ze to co mas, ved Ty nie si katolicka! A mamina jej pohotovo povedala, ze ci my evanjelici neverime v toho isteho Jezisa, co zomrel za nas na krizi? Tak si to pripominam, co sa Ti nepaci?
Evanjelici nemaju vo zvyku zobrazovat kriz, ani svatych. Takze neviem, kto koho ako berie. Stale je to o ludoch. My sa v rodine respektujeme. Autorova buduca pani manzelka je trosken horenos a panovacna sa mi zda...

@anonym_14531b joj kolko katolikov zije nadivoko a chodia aj na prijimanie.
deti krstia davsju na 1.sv. p.....

thirstymonk
Včera o 12:47
@mizoko

@mizoko A to je na tom to najlepšie - Cirkev nikdy nezanikne 🙂 Boli tu väčší hrdinovia - napríklad Nero, Kaligula, ďalší rímski cisári, boli tu ozbrojené konflitky medzi katolíkmi a protestantmi, bol tu Napoleon, bol to komunizmus. Ako je možné, že ani jedno z vyššie uvedeného tu už nie je, ale jedna svätá katolícka Cirkev tu je stále a stále tu aj bude? 🙂 Hmm?

A teraz dajaka "mizoko" si myslí, že sovjim hrdinským vypisovaním od klávesnice zruší celú cirkev, no to sa musím smiať.

thirstymonk
Včera o 12:47
@natalka13

@anonym_14531b joj kolko katolikov zije nadivoko a chodia aj na prijimanie.
deti krstia davsju na 1.sv. p.....

@natalka13 A to má byť ospravedlnenie, alebo "tiché svolení"? 🙂

natalka13
Včera o 12:48
@thirstymonk

@natalka13 A to má byť ospravedlnenie, alebo "tiché svolení"? 🙂

@thirstymonk ja ich nesudim, konstatujem ich falos a zo strany cirkvi benevolentnost lebo ved kazda ovecka dobra.

thirstymonk
Včera o 12:53
@natalka13

@thirstymonk ja ich nesudim, konstatujem ich falos a zo strany cirkvi benevolentnost lebo ved kazda ovecka dobra.

@natalka13 Jo, tak s tým úplne súhlasím...

luk25
Včera o 12:54
@tonkoantonko

@tonkoantonko ak chces ostať praktizujuci katolík , jediná možnosť je uzatvoriť manželstvo v rímskokatolíckom kostole, inak prídeš o možnosť prijímať sviatosti. Tu nejde o to v alebo Boha veríme, ale v štruktúre a "pravidlách" RKC cirkvi. Na sobáš v evanjelickom ti ani biskup dispenz alebo povolenie nedá, ako ti tu píšu v komentároch. A celkovo , asi by som porozmýšľala o svadbe keď píšeš že si dupla nevesta.... U nás v rodine máme rovnaký prípad ale sama nevesta prišla stým že bude sobáš v rimo, aby jej partner neprišiel o možnosť prijímať sviatosti, aj súhlasila že deti sú krstene v rimo.

bykaterina
Včera o 12:56

normlane je to platne, moja svagrina je evanjelik a svagor katolik, uz su zobrati cez 30r.
len si zisti priamo na urade co vam treba vybavit.

thirstymonk
Včera o 12:57
@bykaterina

normlane je to platne, moja svagrina je evanjelik a svagor katolik, uz su zobrati cez 30r.
len si zisti priamo na urade co vam treba vybavit.

@bykaterina Ale on sa nepýta na platnosť "na úrade" :D Ale na platnosť v cirkvi. A tam to rozhodne platné nie je. Teda v RKC.

bykaterina
Včera o 12:57
@luk25

@tonkoantonko ak chces ostať praktizujuci katolík , jediná možnosť je uzatvoriť manželstvo v rímskokatolíckom kostole, inak prídeš o možnosť prijímať sviatosti. Tu nejde o to v alebo Boha veríme, ale v štruktúre a "pravidlách" RKC cirkvi. Na sobáš v evanjelickom ti ani biskup dispenz alebo povolenie nedá, ako ti tu píšu v komentároch. A celkovo , asi by som porozmýšľala o svadbe keď píšeš že si dupla nevesta.... U nás v rodine máme rovnaký prípad ale sama nevesta prišla stým že bude sobáš v rimo, aby jej partner neprišiel o možnosť prijímať sviatosti, aj súhlasila že deti sú krstene v rimo.

@luk25 to co je za hovadina že by nemohol prijimat ? vsak aj nezorbratí v kostole chodia na prijímanie.

bykaterina
Včera o 13:00
@thirstymonk

@bykaterina Ale on sa nepýta na platnosť "na úrade" :D Ale na platnosť v cirkvi. A tam to rozhodne platné nie je. Teda v RKC.

@thirstymonk jasne že na urade to je platne a aj v cirkevne. ved sa nebral v mesite . uz si zase robite vsetci svoje zakony ako vo vsetkom ...
a ciste teoreticky keby nebol platny pred bohom, tak na prijmanie moze chodit ako chodia aj iní alebo rozvedení. amen