Svadba katolíka v evanjelickom kostole
Ahojte,
mám otázku ohľadom svadby medzi katolíkom a evanjelickou partnerkou. Chceli by sme sa zosobášiť v evanjelickom kostole, keďže partnerka si „dupla nohou“ a tak to proste byť musí. Zmieril som sa s tým. Rovnako aj deti budú všetky evanjelické.
Rád by som sa teda dozvedel, ako to funguje s dišpenzom alebo povolením od katolíckej cirkvi a či je jeho získanie komplikované. Máte skúsenosti s tým, že katolík a evanjelička sa vzali v evanjelickom kostole a katolík si pritom zachoval svoju vieru?
Budem vďačný za osobné skúsenosti alebo rady, ako to prebieha v realite.
@tonkoantonko ja som toto riesila.Mala som moznost po uzatvoreni manzelstva v evanjelickom kostole tzv.konvalidaciu,alebo sanaciu manzelstva. Robi sa to administrativnou formou.Katolicka stranka ma moznost potom pristupovat k svoatostiam.Mam.to od biskupa.
@natalka13 ,,Musím ísť do dôsledkov a povedať, že sobáš uzavretý v evanjelickom kostole by bol platný aj pred Katolíckou cirkvou vtedy, ak by vášmu synovi udelil dišpenz (vyňatie, oslobodenie) podľa kán. 1008 CIC jeho kompetentný miestny ordinár. Ak by teda mal platné manželstvo pred Katolíckou cirkvou, mohol by pristupovať k svätému prijímaniu a k iným sviatostiam.,, citovanie Dudu z KN
@thirstymonk jasne že na urade to je platne a aj v cirkevne. ved sa nebral v mesite . uz si zase robite vsetci svoje zakony ako vo vsetkom ...
a ciste teoreticky keby nebol platny pred bohom, tak na prijmanie moze chodit ako chodia aj iní alebo rozvedení. amen
@bykaterina rozvedeny musi mat povolenie od biskupa aby mohol chodit na prijimanie.
bavime sa o cirkvi nie o uradnom sobasi a pred jeho cirkvou zosobaseny nieje.
jasne ze nik nekontroluje pri spovedi ci je nieje sobaseny. aj ja mozem ist na spoved a to nemam ziadnu sviatost.
@natalka13 ,,Musím ísť do dôsledkov a povedať, že sobáš uzavretý v evanjelickom kostole by bol platný aj pred Katolíckou cirkvou vtedy, ak by vášmu synovi udelil dišpenz (vyňatie, oslobodenie) podľa kán. 1008 CIC jeho kompetentný miestny ordinár. Ak by teda mal platné manželstvo pred Katolíckou cirkvou, mohol by pristupovať k svätému prijímaniu a k iným sviatostiam.,, citovanie Dudu z KN
@bykaterina ale musel slubit ze deti budu katolici a to autor temy slubit nemoze lebo deti budu evanjelici.
@bykaterina rozvedeny musi mat povolenie od biskupa aby mohol chodit na prijimanie.
bavime sa o cirkvi nie o uradnom sobasi a pred jeho cirkvou zosobaseny nieje.
jasne ze nik nekontroluje pri spovedi ci je nieje sobaseny. aj ja mozem ist na spoved a to nemam ziadnu sviatost.
@natalka13 bavim sa stale o cirkevnom ( ktorý je nasledne aj uradny sobas, lebo na zaklade obradu si vydata/zenaty)
to čo spomínaš ale u teba by nebola spoveď.
No, teoreticky by dostat dispenz mohol, ale aj tam su pravidla a tie asi neprejdu cez buducu nevestu - deticky chce mat tiez evanjelikov. Mne to pripada, ze ona si jeho vieru nevazi, ked nie je schopna spravit ani maly ustupok, a teda ja rozmyslam, ci toto manzelstvo bude ok. Kedze on si chce vieru zachovat.
U nas v dedine sme mali pripad, uz maju davno dospele deti, ze sice sa brali v katolickom kostole, manzel katolik, manzelka evanjelicka, deti dali pokrstit v evanjelickej cirkvi, lebo zili v evanjelickej dedine a chodili do kostola s mamou. On chodil na svate omse do vedlajsej dediny a deti s mamou. Fungovalo im to. A sobas bol v 80-tych rokoch, takze to bolo trosku ine. Tajne. Len tu v tomto pripade ide aj o to, ze ona nechce urobit ani jeden ustupok..🤔
@anonym_59726f No vidiš, tak potom nie si katolíčka. To aj ja som vegetarian, ale žerem mäso a je mi jedno, že sliepky prdia vajca v klietke 30x30cm. Ale som vegetarian! :D
@thirstymonk veď som to jasne napísala, že nie som praktizujúca katolíčka. Bohužiaľ v tejto krajine ma počítajú ku katolíkom preto, lebo ma rodičia dali pokrstiť, prijímanie, birmovka. Sama som o tom nerozhodla.
Skus sa este opytat-mozno u teba na fare ako to je. Lebo ak si ty rkc tak dieta aj ked bude pokrstene u evanjelikov. Tak bude mat prislusnost po tebe ako po otcovi zdedenu. Neviem to lepsie vysvetlit. Skus goglit alebo sa viac pytat.
Tu bude ale stale asi problem. "Dovolia" ti aby si vobec navstevoval kostol? Aj s detmi? Ci su zasadne proti? Nevedia tiez nejaky kompromis? Aj o tom to je ci?
@thirstymonk veď som to jasne napísala, že nie som praktizujúca katolíčka. Bohužiaľ v tejto krajine ma počítajú ku katolíkom preto, lebo ma rodičia dali pokrstiť, prijímanie, birmovka. Sama som o tom nerozhodla.
@anonym_59726f nikto ťa ku katolikom neráta, rátajú sa ovečky jednotlivých vier iba vtedy keď je sčítanie obyvateľstva. A je na tebe čo tam zakliknes.
Ja som katolíčka vydatá v evanjelickom kostole, deti mám krstené v evanjelickom kostole, poplatky a dane platíme evanjelickej cirkvi. Kde je problém?
@anonym_59726f a práve to je na Tom to smutné. Nemohla si sa rozhodnúť sama keď si už z toho mala rozum. Moje deti sa môžu rozhodnúť či chcú byť veriace alebo nie a ak áno tak kam chcú patriť. To je podľa mňa jediná správna cesta. Keď sa človek rozhodne v dospelosti sám. Nie že zaňho v detskom veku rozhodnú rodičia.
ja som katolíčka, vydávala som sa v ev. kostole. nič sme neriešili. Evanjelická farárka to brala úplne v pohode, žiadne papierovačky. Nie som praktizujúci katolík, hoci mám všetky sviatosti, tak mi bolo jedno, čo si o tom katolícka cirkev aj s jej obštrukciami myslí.
@anonym_59726f ja som katolíčka a snúbenec je evanjelik čiže to asi budeme mať podobné/rovnaké. Som nepraktizujuci katolík a tiež mám všetky sviatosti. Sobáš bol normálne platný hej? Lebo mne je to akože aj jedno že kde sa vezmeme :D ešte sme to neriešili a ani sa mi nechce popravde :D tie veci ohľadom kostola. Pre mňa by ani nemusel byť sobáš v kostole ale asi bude musieť.
@tonkoantonko dobre zváž, koho si berieš, keď už teraz si ,,dupla''nohou....ja by som sa s tým veru nezmierila.....
@tonkoantonko dobre zváž, koho si berieš, keď už teraz si ,,dupla''nohou....ja by som sa s tým veru nezmierila.....
@anonym_aecd52 a keď si stupne nohou on tak je to ok? On si môže dupnúť a ona nie? V čom je rozdiel? Je snáď katolík niečo viac ako evanjelik? Viete čo,tak si hľadajte len vašu "rasu" keď ste tak neznasanlivi.
@thirstymonk jasne že na urade to je platne a aj v cirkevne. ved sa nebral v mesite . uz si zase robite vsetci svoje zakony ako vo vsetkom ...
a ciste teoreticky keby nebol platny pred bohom, tak na prijmanie moze chodit ako chodia aj iní alebo rozvedení. amen
@bykaterina píšeš hlúposti, rozvedení možno chodia aj k sviatostiam, ale len ti, co ziju sami a tiež musia mat povolenie.
@bykaterina píšeš hlúposti, rozvedení možno chodia aj k sviatostiam, ale len ti, co ziju sami a tiež musia mat povolenie.
@anonym_60a21b a vieš čítať s porozumením? Píšem niečo iné ako ty?
@luk25 to co je za hovadina že by nemohol prijimat ? vsak aj nezorbratí v kostole chodia na prijímanie.
@bykaterina podľa cirkevných zákonov nemôže.
@anonym_1be57c Takže dovolenosť od biskupa, to sa žiada prostredníctvom farára? Aké sú predpísané pravidlá rkc? Lebo bude to kompletne evanjelický sobáš...nakoľko zhodou okolností jej rodičia sú evanjelickí farári iná možnosť neprichádza do úvahy.
@tonkoantonko ries to so svojim fararom, kde byvas. Sobas evanjelika u rkt je jednoduchsi, naopak je to tazsie, ako pisu, treba dispenz a neviem co este. Ries to dostatocne dopredu.
@bykaterina Chodia, ale nemôžu. Proste seru na to. To už je ich zodpovednosť, ale norma to rozhodne nie je. Je to svätokradež.
@bykaterina Ano, pišeš ale že totalne debiliny, akurat tak na pomýlenie...
Je to takto:
Na prijímanie môže ísť len ten, kto je v milosti posväcujúcej, čiže bez ťažkeho hriechu. Ťažkého hriechu sa človek zbaví krstom a spoveďou. Keďže 99,9% papežencov bolo pokrstených ako bábätka, zostáva im len spoveď.
Rozhrešenie PLATNE dostane len ten, kto svoje hriechy ĽUTUJE a SNAŽÍ sa ich napraviť (nehovorím, že aj napraví, ale musí mať snahu). V opačnom prípade je spoveď neplatná, svätokrádežná, taký človek potom ide aj na prijímanie svätokradežne.
No a je to takto:
Sväté manželstvo -> normalne na prijímanie
Konkubinát -> prijímanie v žiadnom prípade, to je svätokradež.
Rozvedení -> ak má tzv. "rozluku", smie prijímať sviatosti, kým nevstúpi do konkubinátu, čiže nesmie mať iný sexuálny vzťah, jeho manželstvo stále trvá, len má cirkvou dovolené nežiť s manželským partnerom.
Rozvedení bez rozluky -> nesmie prijímať.
Rozvedení, ktorí si nájdu druhého/druhú -> nesmie prijímať
Prečo nemožno prijímať sviatosti v konkubinate? Pretože je to stav trvaleho hriechu. Keď sa taký človek vyspovedá, tak to nerobí s tým, že svoj hriech "napraví", to by musel svojho partnera/ku opustiť, čo asi v čase spovedi neplánuje (alebo nedajbože sa za neho vydať/oženiť).
Takže áno, konkubinači chodia na prijímanie, aj keď svätokradežne. Konkubinači sa chodia spovedať a kňazi ich spovedajú, tiež svätokradežne.
@bykaterina ano, píšeš iné. @thirstymonk vysvetlil erudovanejsie.
@tonkoantonko Mrzí ma tvoja situácia. V manželstve by sa mali ľudia stať jedným telom. Nielen fyzicky, ale aj duchovne. Mali by tvoriť súlad, jednotu. Vy nebudete mať súlad v najdôležitejšej otázke pre vaše spolužitie - praktizovanie svojej viery. Tvoja partnerka pochádza z rodiny evanjelického farára. Vždy ju to bude ťahať k evanjelikom, je v tej viere pevne ukotvená a nie je schopnš prijímať kompromisy. Ty si katolík, chceš prijímať sviatosti, lebo si uvedomuješ, že sú pre tvoj vzťah s Otcom a Ježišom dôležité. Ak sa zosobásiš v evanjelickom kostole, bude tvoj sobáš platný len pred našou legislatívou. Ale v duchovnej oblasti utrpíš obrovskú škodu. Existujú možnosti aj pre teba, prilepím ti tu odkaz z Katolíckych novín, kde sa to riešilo, ale obávam sa, že tento nesúlad vám prinesie do života mnoho bolesti, ktorej by ste sa mohli ušetriť, keby ste si každý našli partnera s rovnakou vierou.
Tu je ten článok: Keď sa pozrieme na oblohu, môže sa nám zdať, že Slnko obieha okolo Zeme alebo napríklad, že pri západe je Slnko väčšie ako napoludnie. V noci vidíme svietiť Mesiac, ktorý v skutočnosti odráža iba svetlo Slnka. Zdanie znamená, že sa nám veci javia ako niečo iné, v porovnaní so skutočnosťou. Aj v oblasti manželstva dochádza k akémusi zdaniu, že je všetko v poriadku.
Existujú totiž manželstvá, ktoré sa navonok javia ako platné, ale v skutočnosti sú neplatné. Je to napríklad vtedy, keď kresťan katolík uzavrie iba civilné manželstvo alebo manželstvo v inom ako katolíckom kostole. Pred štátom je ženatý alebo vydatá. Tak sa zdá, že je všetko v poriadku. Lenže kresťan katolík má právo a zároveň povinnosť uzavrieť manželstvo podľa formy, ktorú stanovila Cirkev. To znamená na posvätnom mieste v prítomnosti kňaza a dvoch svedkov. Ak nebola táto forma dodržaná, manželstvo je z pohľadu Katolíckej cirkvi neplatné. Neplatné môže byť aj vtedy, keď sa síce stanovená forma (obrad) dodržala, ale v čase uzatvárania manželstva existovala nejaká manželská prekážka (napríklad nedostatočný vek, predchádzajúce manželstvo, sobáš s nepokrstenou osobou, pokrvný zväzok, švagrovstvo atď.) alebo ženích či nevesta vyjadrili pri slávení manželstva nedostatočný súhlas (napríklad neslobodný, podmienený alebo vylučujúci podstatnú vlastnosť manželstva). V takýchto prípadoch sa na splatnenie manželstva (napravenie chyby) používa inštitút konvalidácie.
Konvalidácia manželstva má dva spôsoby. Prvým je jednoduchá konvalidácia, ktorá sa uskutočňuje obnovením súhlasu. Obnovenie súhlasu sa žiada od toho z manželov, ktorý vie alebo sa domnieva, že manželstvo je neplatné pre nejakú prekážku alebo pre svoj nedostatočný súhlas. Robí sa to neverejne a súkromne v prítomnosti kňaza. Dôležitou podmienkou je, aby druhá stránka manželstva zotrvala vo svojom súhlase, ktorý urobila počas uzatvárania manželstva.
Druhým spôsobom je sanácia, pri ktorej sa manželstvo, neplatné kvôli prekážke alebo nedodržaniu predpísanej formy, splatňuje bez obnovenia súhlasu, ale s dovolením cirkevnej hierarchie. To sa uskutočňuje administratívnou cestou. Sanácia sa uplatňuje, keď nie je možná jednoduchá konvalidácia. Udeliť sanáciu v rámci diecézy je kompetentný diecézny biskup okrem prípadov, keď ide o manželskú prekážku, od ktorej dišpenzuje Svätá stolica. Sanácia spočíva v udelení dišpenzu od manželskej prekážky alebo od predpísanej formy slávenia manželstva.
Dôležitou podmienkou je, že manželský sľub, ktorý vyjadrili pri uzatváraní manželstva, stále trvá. Ak by manželia nechceli žiť spolu, sanáciu nemožno udeliť. Preto sa nemá sanovať manželstvo, ktoré je v kríze. Ak chýba manželský súhlas aspoň u jedného z manželov, také manželstvo nie je možné sanovať. Chýba totiž podstata vzniku manželstva. Ak by sme to mohli povedať čo najjednoduchšie, jednoduchá konvalidácia splatňuje manželstvo, ktoré je neplatné kvôli nedostatočnému súhlasu alebo kvôli nejakej prekážke, ktorá už pominula. Tu je potrebné obnoviť súhlas.
Sanácia zase splatňuje manželstvo, ktoré je neplatné pre nedodržanie predpísanej formy alebo pre nejakú prekážku, ktorú treba dišpenzovať. Pri sanácii sa neobnovuje súhlas. Cirkevná autorita udeľuje dišpenz. Podrobnejší výklad či dôkladnejšie objasnenie adresného problému si žiadajú väčší priestor a osobné stretnutie s kňazom, ktorý zhodnotí konkrétnu situáciu a pomôže s jej riešením.
@tonkoantonko Ešte by mohlo byť riešenie uzavrieť sviatostné manželstvo v rkc kostole a potom prejsť do evanjelického, ku ktorému má srdcový vzťah tvoja partnerka, kde by mohli rodičia ako evanjelickí farári udeliť svoje požehnanie. Ale má to ten háčik, že nekatolícka stránka musí súhlasiť, že deti budú vychovávané v rkc viere. A toto asi tvoja partnerka nedokáže sľúbiť. Ona svoju vieru nezaprie. Polož si otázku, či chceš svoju vieru zaprieť ty…
Ja som katolíčka vydatá v evanjelickom kostole, deti mám krstené v evanjelickom kostole, poplatky a dane platíme evanjelickej cirkvi. Kde je problém?
@tilly pre katolickeho farara vydata niesi, zijes v hriechu, nemozes chodit na spoved a prijimanie.
Dostala si dispenz aj ked si povedala ze deti budu evanjelici?
@tonkoantonko Mrzí ma tvoja situácia. V manželstve by sa mali ľudia stať jedným telom. Nielen fyzicky, ale aj duchovne. Mali by tvoriť súlad, jednotu. Vy nebudete mať súlad v najdôležitejšej otázke pre vaše spolužitie - praktizovanie svojej viery. Tvoja partnerka pochádza z rodiny evanjelického farára. Vždy ju to bude ťahať k evanjelikom, je v tej viere pevne ukotvená a nie je schopnš prijímať kompromisy. Ty si katolík, chceš prijímať sviatosti, lebo si uvedomuješ, že sú pre tvoj vzťah s Otcom a Ježišom dôležité. Ak sa zosobásiš v evanjelickom kostole, bude tvoj sobáš platný len pred našou legislatívou. Ale v duchovnej oblasti utrpíš obrovskú škodu. Existujú možnosti aj pre teba, prilepím ti tu odkaz z Katolíckych novín, kde sa to riešilo, ale obávam sa, že tento nesúlad vám prinesie do života mnoho bolesti, ktorej by ste sa mohli ušetriť, keby ste si každý našli partnera s rovnakou vierou.
Tu je ten článok: Keď sa pozrieme na oblohu, môže sa nám zdať, že Slnko obieha okolo Zeme alebo napríklad, že pri západe je Slnko väčšie ako napoludnie. V noci vidíme svietiť Mesiac, ktorý v skutočnosti odráža iba svetlo Slnka. Zdanie znamená, že sa nám veci javia ako niečo iné, v porovnaní so skutočnosťou. Aj v oblasti manželstva dochádza k akémusi zdaniu, že je všetko v poriadku.
Existujú totiž manželstvá, ktoré sa navonok javia ako platné, ale v skutočnosti sú neplatné. Je to napríklad vtedy, keď kresťan katolík uzavrie iba civilné manželstvo alebo manželstvo v inom ako katolíckom kostole. Pred štátom je ženatý alebo vydatá. Tak sa zdá, že je všetko v poriadku. Lenže kresťan katolík má právo a zároveň povinnosť uzavrieť manželstvo podľa formy, ktorú stanovila Cirkev. To znamená na posvätnom mieste v prítomnosti kňaza a dvoch svedkov. Ak nebola táto forma dodržaná, manželstvo je z pohľadu Katolíckej cirkvi neplatné. Neplatné môže byť aj vtedy, keď sa síce stanovená forma (obrad) dodržala, ale v čase uzatvárania manželstva existovala nejaká manželská prekážka (napríklad nedostatočný vek, predchádzajúce manželstvo, sobáš s nepokrstenou osobou, pokrvný zväzok, švagrovstvo atď.) alebo ženích či nevesta vyjadrili pri slávení manželstva nedostatočný súhlas (napríklad neslobodný, podmienený alebo vylučujúci podstatnú vlastnosť manželstva). V takýchto prípadoch sa na splatnenie manželstva (napravenie chyby) používa inštitút konvalidácie.
Konvalidácia manželstva má dva spôsoby. Prvým je jednoduchá konvalidácia, ktorá sa uskutočňuje obnovením súhlasu. Obnovenie súhlasu sa žiada od toho z manželov, ktorý vie alebo sa domnieva, že manželstvo je neplatné pre nejakú prekážku alebo pre svoj nedostatočný súhlas. Robí sa to neverejne a súkromne v prítomnosti kňaza. Dôležitou podmienkou je, aby druhá stránka manželstva zotrvala vo svojom súhlase, ktorý urobila počas uzatvárania manželstva.
Druhým spôsobom je sanácia, pri ktorej sa manželstvo, neplatné kvôli prekážke alebo nedodržaniu predpísanej formy, splatňuje bez obnovenia súhlasu, ale s dovolením cirkevnej hierarchie. To sa uskutočňuje administratívnou cestou. Sanácia sa uplatňuje, keď nie je možná jednoduchá konvalidácia. Udeliť sanáciu v rámci diecézy je kompetentný diecézny biskup okrem prípadov, keď ide o manželskú prekážku, od ktorej dišpenzuje Svätá stolica. Sanácia spočíva v udelení dišpenzu od manželskej prekážky alebo od predpísanej formy slávenia manželstva.
Dôležitou podmienkou je, že manželský sľub, ktorý vyjadrili pri uzatváraní manželstva, stále trvá. Ak by manželia nechceli žiť spolu, sanáciu nemožno udeliť. Preto sa nemá sanovať manželstvo, ktoré je v kríze. Ak chýba manželský súhlas aspoň u jedného z manželov, také manželstvo nie je možné sanovať. Chýba totiž podstata vzniku manželstva. Ak by sme to mohli povedať čo najjednoduchšie, jednoduchá konvalidácia splatňuje manželstvo, ktoré je neplatné kvôli nedostatočnému súhlasu alebo kvôli nejakej prekážke, ktorá už pominula. Tu je potrebné obnoviť súhlas.
Sanácia zase splatňuje manželstvo, ktoré je neplatné pre nedodržanie predpísanej formy alebo pre nejakú prekážku, ktorú treba dišpenzovať. Pri sanácii sa neobnovuje súhlas. Cirkevná autorita udeľuje dišpenz. Podrobnejší výklad či dôkladnejšie objasnenie adresného problému si žiadajú väčší priestor a osobné stretnutie s kňazom, ktorý zhodnotí konkrétnu situáciu a pomôže s jej riešením.
@maja22 len tak pomimo ma zaujíma, píses, že ak je jeden nekrsteny, manželstvo nie je platné. Ak je nekrsteny, je asi ateista a ten druhy je veriaci katolík, preco je manželstvo neplatné, ak aj ten nekrsteny resp. ateista súhlasí so sobášom v katolíckom kostole? Bude teda platné, ak dostanú dispenz? Musí byť dispenz?
@maja22 len tak pomimo ma zaujíma, píses, že ak je jeden nekrsteny, manželstvo nie je platné. Ak je nekrsteny, je asi ateista a ten druhy je veriaci katolík, preco je manželstvo neplatné, ak aj ten nekrsteny resp. ateista súhlasí so sobášom v katolíckom kostole? Bude teda platné, ak dostanú dispenz? Musí byť dispenz?
@lukbe ano potrebuju dispenz a popri ziadosti aj slubuju podpisom , ze deti budu vychovavane k viere.
@tonkoantonko A práve pre tieto nezhody vo viere som si hľadal katolícku (a inovercov a ateistov ignoroval). Na toto bude problém získať dispenz, ešte ten sobáš v luteranskom chráme, to by sa dalo, ale to že deti budú literárni, na to ti katolícka Cirkev nepristúpi. Nemohol by si sa s nastávajúcou dohodnúť, že deti budú nasledovať náboženstvo podľa pohlavia že chlapci budú katolíci a dievčatá luteranky? Tak to bývalo v zmiešaných manželstvách.
Nás vyhnali dokonca aj v evanjelickom, lebo manžel bol rozvedený. Ak by mohli, tak na nás zavolajú inkvizíciu 😂
@lukbe Neviem, ako presne to tu je myslené, ale napíšem, ako som to pochopila ja. Ak katolík uzatvára manželstvo s nekatolíkom, ateistom, nepokrsteným, musí byť dišpenz a obrad je tomu prispôsobený. Niektoré úkony robí/hovorí len katolícka stránka, sľub je upravený. Kňaz by mal vždy poznať okolnosti, snúbenci by mali doložiť krstné listy, takže predpokladám, že manželstvo s nepokrsteným je neplatné, ak to buď kňaz zanedbal, alebo ho snúbenci oklamali… Neviem, či existuje aj nejaké iné vysvetlenie… 🤷♀️

normlane je to platne, moja svagrina je evanjelik a svagor katolik, uz su zobrati cez 30r.
len si zisti priamo na urade co vam treba vybavit.
@bykaterina ale svagor vo svojej cirkvi zenaty nieje.