icon

Svadba katolíka v evanjelickom kostole

tonkoantonko
Včera o 10:54

Ahojte,
mám otázku ohľadom svadby medzi katolíkom a evanjelickou partnerkou. Chceli by sme sa zosobášiť v evanjelickom kostole, keďže partnerka si „dupla nohou“ a tak to proste byť musí. Zmieril som sa s tým. Rovnako aj deti budú všetky evanjelické.

Rád by som sa teda dozvedel, ako to funguje s dišpenzom alebo povolením od katolíckej cirkvi a či je jeho získanie komplikované. Máte skúsenosti s tým, že katolík a evanjelička sa vzali v evanjelickom kostole a katolík si pritom zachoval svoju vieru?

Budem vďačný za osobné skúsenosti alebo rady, ako to prebieha v realite.

Strana
z4
cacianka
Včera o 21:27
@tonkoantonko

@natalka13 Netrucujem, momentálne proste som chcel zistiť či to niekto nemal podobne, to je všetko.

@tonkoantonko chápem, to nie je o truce, ale reálne info z pohľadu rkc. Lebo evanjelickí farári ti povedia svoje verzie, čo je ok, ale možno nepoznajú presne pohľad rkc na sobáš v inom kostole.
Pýtaj sa priamo u osvieteneho kňaza rkc.

lukbe
Včera o 21:32
@natalka13

@lukbe ano potrebuju dispenz a popri ziadosti aj slubuju podpisom , ze deti budu vychovavane k viere.

@natalka13 vďaka, ano, o to mi išlo, ci je to možné. Takže len s dispenzom.

anaj_janka
Včera o 21:54

Ziadna prislusnost náboženskej organizácii (to su ludske,pozemske a docasnne delenia, Boh nepotrebuje nase knihy, ma svoje, je zvrchovany a nezavisli od ludi ) nema moc cloveka spasit, očistiť ho od hriechu, toto právo ma živý Pan Ježiš Kristus - on za to pravo ODPUSTIT A OCISTIT cliveka od put hriechu, zavislosti a bezmoci platil svojim životom.
"Toto je ten kameň, ktorý ste vy, stavitelia, zavrhli, ale ktorý sa stal uholným kameňom. A nieto spasenia v nikom inom, lebo nebolo dané pre ľudí iné meno pod nebom, v ktorom by sme mali dôjsť spasenia."
Prajem krásne manželstvo a pokojnú pripravu svadby.🙂

pr85
Dnes o 01:28
@mizoko

@thirstymonk cirkev by už mala zaniknúť a n cht ľudí žiť. Cirkev nema patent na moralku

@mizoko povedala militantná ateistka. Ešte pár fráz typu "náboženstvo je opium ľudstva" a už budeme vedieť, kam ťa zaradiť, progresívna komunistka.

bykaterina
Dnes o 05:09
@luk25

@bykaterina podľa cirkevných zákonov nemôže.

@luk25 a kolko zosobasenych iba na urade prijima

bykaterina
Dnes o 05:15
@thirstymonk

@bykaterina Ano, pišeš ale že totalne debiliny, akurat tak na pomýlenie...

Je to takto:
Na prijímanie môže ísť len ten, kto je v milosti posväcujúcej, čiže bez ťažkeho hriechu. Ťažkého hriechu sa človek zbaví krstom a spoveďou. Keďže 99,9% papežencov bolo pokrstených ako bábätka, zostáva im len spoveď.

Rozhrešenie PLATNE dostane len ten, kto svoje hriechy ĽUTUJE a SNAŽÍ sa ich napraviť (nehovorím, že aj napraví, ale musí mať snahu). V opačnom prípade je spoveď neplatná, svätokrádežná, taký človek potom ide aj na prijímanie svätokradežne.

No a je to takto:
Sväté manželstvo -> normalne na prijímanie

Konkubinát -> prijímanie v žiadnom prípade, to je svätokradež.

Rozvedení -> ak má tzv. "rozluku", smie prijímať sviatosti, kým nevstúpi do konkubinátu, čiže nesmie mať iný sexuálny vzťah, jeho manželstvo stále trvá, len má cirkvou dovolené nežiť s manželským partnerom.

Rozvedení bez rozluky -> nesmie prijímať.

Rozvedení, ktorí si nájdu druhého/druhú -> nesmie prijímať

Prečo nemožno prijímať sviatosti v konkubinate? Pretože je to stav trvaleho hriechu. Keď sa taký človek vyspovedá, tak to nerobí s tým, že svoj hriech "napraví", to by musel svojho partnera/ku opustiť, čo asi v čase spovedi neplánuje (alebo nedajbože sa za neho vydať/oženiť).

Takže áno, konkubinači chodia na prijímanie, aj keď svätokradežne. Konkubinači sa chodia spovedať a kňazi ich spovedajú, tiež svätokradežne.

@thirstymonk vy ste riadne mimo.... zastali ste v 15 storoci ale aj cirkev sa vyvíja a menia sa pravidla prisposobuju.
to je to iste ked farar pokrsti dieta rodicom kde nie su zobratí... skrtaka je to o cloveku ako si kto co v svojej hlave a egu pomiesa.
moj farar nema problem ani s LGBT ani s ludmi po IVF.

anonym_59726f
Dnes o 08:39
@mizoko

@anonym_59726f a práve to je na Tom to smutné. Nemohla si sa rozhodnúť sama keď si už z toho mala rozum. Moje deti sa môžu rozhodnúť či chcú byť veriace alebo nie a ak áno tak kam chcú patriť. To je podľa mňa jediná správna cesta. Keď sa človek rozhodne v dospelosti sám. Nie že zaňho v detskom veku rozhodnú rodičia.

@mizoko áno, tiež som toho názoru. Ale to je už iná téma. Pre cirkev je súčasný postup výhodnejší. Veľa detí bolo takto privedených do cirkvi a už zo zvyku v nej ostanú, alebo aby neboli reči, aby sa babka nehnevala, ...

Strana
z4