icon

Svadba katolíka v evanjelickom kostole

tonkoantonko
Včera o 10:54

Ahojte,
mám otázku ohľadom svadby medzi katolíkom a evanjelickou partnerkou. Chceli by sme sa zosobášiť v evanjelickom kostole, keďže partnerka si „dupla nohou“ a tak to proste byť musí. Zmieril som sa s tým. Rovnako aj deti budú všetky evanjelické.

Rád by som sa teda dozvedel, ako to funguje s dišpenzom alebo povolením od katolíckej cirkvi a či je jeho získanie komplikované. Máte skúsenosti s tým, že katolík a evanjelička sa vzali v evanjelickom kostole a katolík si pritom zachoval svoju vieru?

Budem vďačný za osobné skúsenosti alebo rady, ako to prebieha v realite.

Strana
z4
cacianka
Včera o 21:27
@tonkoantonko

@natalka13 Netrucujem, momentálne proste som chcel zistiť či to niekto nemal podobne, to je všetko.

@tonkoantonko chápem, to nie je o truce, ale reálne info z pohľadu rkc. Lebo evanjelickí farári ti povedia svoje verzie, čo je ok, ale možno nepoznajú presne pohľad rkc na sobáš v inom kostole.
Pýtaj sa priamo u osvieteneho kňaza rkc.

lukbe
Včera o 21:32
@natalka13

@lukbe ano potrebuju dispenz a popri ziadosti aj slubuju podpisom , ze deti budu vychovavane k viere.

@natalka13 vďaka, ano, o to mi išlo, ci je to možné. Takže len s dispenzom.

anaj_janka
Včera o 21:54

Ziadna prislusnost náboženskej organizácii (to su ludske,pozemske a docasnne delenia, Boh nepotrebuje nase knihy, ma svoje, je zvrchovany a nezavisli od ludi ) nema moc cloveka spasit, očistiť ho od hriechu, toto právo ma živý Pan Ježiš Kristus - on za to pravo ODPUSTIT A OCISTIT cliveka od put hriechu, zavislosti a bezmoci platil svojim životom.
"Toto je ten kameň, ktorý ste vy, stavitelia, zavrhli, ale ktorý sa stal uholným kameňom. A nieto spasenia v nikom inom, lebo nebolo dané pre ľudí iné meno pod nebom, v ktorom by sme mali dôjsť spasenia."
Prajem krásne manželstvo a pokojnú pripravu svadby.🙂

pr85
Dnes o 01:28
@mizoko

@thirstymonk cirkev by už mala zaniknúť a n cht ľudí žiť. Cirkev nema patent na moralku

@mizoko povedala militantná ateistka. Ešte pár fráz typu "náboženstvo je opium ľudstva" a už budeme vedieť, kam ťa zaradiť, progresívna komunistka.

bykaterina
Dnes o 05:09
@luk25

@bykaterina podľa cirkevných zákonov nemôže.

@luk25 a kolko zosobasenych iba na urade prijima

bykaterina
Dnes o 05:15
@thirstymonk

@bykaterina Ano, pišeš ale že totalne debiliny, akurat tak na pomýlenie...

Je to takto:
Na prijímanie môže ísť len ten, kto je v milosti posväcujúcej, čiže bez ťažkeho hriechu. Ťažkého hriechu sa človek zbaví krstom a spoveďou. Keďže 99,9% papežencov bolo pokrstených ako bábätka, zostáva im len spoveď.

Rozhrešenie PLATNE dostane len ten, kto svoje hriechy ĽUTUJE a SNAŽÍ sa ich napraviť (nehovorím, že aj napraví, ale musí mať snahu). V opačnom prípade je spoveď neplatná, svätokrádežná, taký človek potom ide aj na prijímanie svätokradežne.

No a je to takto:
Sväté manželstvo -> normalne na prijímanie

Konkubinát -> prijímanie v žiadnom prípade, to je svätokradež.

Rozvedení -> ak má tzv. "rozluku", smie prijímať sviatosti, kým nevstúpi do konkubinátu, čiže nesmie mať iný sexuálny vzťah, jeho manželstvo stále trvá, len má cirkvou dovolené nežiť s manželským partnerom.

Rozvedení bez rozluky -> nesmie prijímať.

Rozvedení, ktorí si nájdu druhého/druhú -> nesmie prijímať

Prečo nemožno prijímať sviatosti v konkubinate? Pretože je to stav trvaleho hriechu. Keď sa taký človek vyspovedá, tak to nerobí s tým, že svoj hriech "napraví", to by musel svojho partnera/ku opustiť, čo asi v čase spovedi neplánuje (alebo nedajbože sa za neho vydať/oženiť).

Takže áno, konkubinači chodia na prijímanie, aj keď svätokradežne. Konkubinači sa chodia spovedať a kňazi ich spovedajú, tiež svätokradežne.

@thirstymonk vy ste riadne mimo.... zastali ste v 15 storoci ale aj cirkev sa vyvíja a menia sa pravidla prisposobuju.
to je to iste ked farar pokrsti dieta rodicom kde nie su zobratí... skrtaka je to o cloveku ako si kto co v svojej hlave a egu pomiesa.
moj farar nema problem ani s LGBT ani s ludmi po IVF.

anonym_59726f
Dnes o 08:39
@mizoko

@anonym_59726f a práve to je na Tom to smutné. Nemohla si sa rozhodnúť sama keď si už z toho mala rozum. Moje deti sa môžu rozhodnúť či chcú byť veriace alebo nie a ak áno tak kam chcú patriť. To je podľa mňa jediná správna cesta. Keď sa človek rozhodne v dospelosti sám. Nie že zaňho v detskom veku rozhodnú rodičia.

@mizoko áno, tiež som toho názoru. Ale to je už iná téma. Pre cirkev je súčasný postup výhodnejší. Veľa detí bolo takto privedených do cirkvi a už zo zvyku v nej ostanú, alebo aby neboli reči, aby sa babka nehnevala, ...

anonym_59726f
Dnes o 08:47
@niki35

@anonym_59726f ja som katolíčka a snúbenec je evanjelik čiže to asi budeme mať podobné/rovnaké. Som nepraktizujuci katolík a tiež mám všetky sviatosti. Sobáš bol normálne platný hej? Lebo mne je to akože aj jedno že kde sa vezmeme :D ešte sme to neriešili a ani sa mi nechce popravde :D tie veci ohľadom kostola. Pre mňa by ani nemusel byť sobáš v kostole ale asi bude musieť.

@niki35 sobáš platný je, rovnako ako keď máš sobáš na úrade. pre katolícku cirkev platný nie je. Ja som to pred sobášom neriešila ani po ňom. Deti sme nekrstili, takže ani to neviem, či by nám deti pokrstili.

hefo
Dnes o 13:59
@anonym_59726f

@niki35 sobáš platný je, rovnako ako keď máš sobáš na úrade. pre katolícku cirkev platný nie je. Ja som to pred sobášom neriešila ani po ňom. Deti sme nekrstili, takže ani to neviem, či by nám deti pokrstili.

@anonym_59726f "Deti sme nekrstili" - tak to ste kresťania ako noha!

Strana
z4