icon

Ako si vybrať kávu do nového kávovaru?

Dnes o 11:28

Poradíte prosím aká kava Vám chuti najlepšie??
Podla čoho sa zamerať pri kúpe?
Chapem-sto ľudí,sto chutí...
Objednala som nás prvý kavovar a netuším akú kavu🙏

maca1984
Dnes o 11:33

Objednaj si niekde z pražiarne degustačný set.
Či chceš supermarketovú ?

anonym_873fac
Dnes o 11:37

Pozri pražiareň ebenika
Alebo zlate zrnko

vikusjk
Dnes o 11:58

@anonym_autor vies, aka kava ti chuti? arabica, robusta, mix...? Podla toho vyberaj. Pripadne uz spomenuty degustacny set, alebo si daj v Tchibe navazit len vzorky z viacerych. Za mna, ja roky kupujem Illy v plechovke. Vyhovuje mi aj cenou, aj aromou aj chutou. Skusala som aj ine, nasla som len jednu rovnako dobru, ale je drahsia a kedze u nas ide kava na litre, som verna mojim plechovkam 😀

vikusjk
Dnes o 12:06

A este ti poradim, az najdes kavu, ktora ti chuti, ale este by si chcela upravit vyraznost chute, pohraj sa s mlyncekom. Ak nastavis jemnejsie mletie, budes mat vyraznejsiu aromu a chut.

biba_18
Dnes o 12:22

aká káva ti chutí, to je úplne individuálne… naozaj by som sa nespoliehala na to čo mi niekto povie že je dobrá káva 😏
je dobré hľadať ktorá ti chutí, to áno, podľa rád hore… ale nauč sa aj dedinovať čo preferuješ - kyslejšiu, alebo naopak kyslú ani náhodou… plnú, horkú alebo jemnejšiu… podľa toho budeš vedieť definovať akú kávu chceš, ak by si chcela skúšať aj po tom, čo nájdeš jednu…
arabica je kyslejšia, ale je jemnejšia a hladšia ako robusta. tá je výrazná, horká, zemitá, ale takmer nie je kyslá…
ja mám napríklad radšej mix, čisté arabiky nemusím, kyslé kávy mi nechutia…

biba_18
Dnes o 12:39

a môžeš hľadať aj praženie, lebo aj to záleží… taliani majú radi napr. úplne tmavé praženie, je dobré do automatov, ale všeobecne na espresso sú vhodné aj stredné praženia…
tmavé praženie je chuťovo výrazné a horké, stredné je jemnejšie a plnšie…

napr. ja mám celkom rada takú raňajkovú kávu - blend v strednom pražení, neskôr počas dňa už mám radšej tmavšie praženia…

madeincssr
Dnes o 12:47

@anonym_autor skoda ze pises ako anonym. Jeden tip na beznu kavu (nie z malej praziarne) oblubenu u znamych espressistov (piju male espresso bez cukru a bez mlieka), ktora vraj nie je ani kysla, ani velmi horka, by som ti napisal.

2691
Dnes o 12:47

@anonym_autor ahoj, praziaren veľké zalužie
má v sortimente degustačný balíček.Je tam 5 druhov kávy.Ja mám od nich najradšej braziliu,
alebo Honduras. Je vždy čerstvá.

biba_18
Dnes o 12:50
@madeincssr

@anonym_autor skoda ze pises ako anonym. Jeden tip na beznu kavu (nie z malej praziarne) oblubenu u znamych espressistov (piju male espresso bez cukru a bez mlieka), ktora vraj nie je ani kysla, ani velmi horka, by som ti napisal.

@madeincssr šak napíš nám

anonym_aadb4b
Dnes o 12:55
@biba_18

@madeincssr šak napíš nám

@biba_18 to by bola jednak reklama a druhak by ma tu ukameňovali inochutiari a radikáli.

maca1984
Dnes o 12:57
@anonym_aadb4b

@biba_18 to by bola jednak reklama a druhak by ma tu ukameňovali inochutiari a radikáli.

@anonym_aadb4b to nie je reklama. Však si tu radíme od tampónov až po neviem čo.

kitty88
Dnes o 14:01

Vacsina praziarni ma na svojich strankach pri kazdej kave uvedeny chutovy profil, stupen prazenia, horkost, aciditu... Popozeraj a pohladaj si podla chuti, co by ti vyhovovalo, pripadne ako bolo spomenute vyssie, vela z nich ponuka aj degustacne balicky - viacero druhov kav v malych baleniach na skusku. Co sa tyka chuti, ak mate radi horkejsiu kavu, take to klasicke espresso, odporucam pozerat kavy z regionov strednej a juznej Ameriky (Brazilia, Honduras, Mexico, Kuba...), africke kavy su zase kyslejsie, na tzv. moderne espresso (tie oblubujeme u nas doma - Etiopiu, Kenu, Rwandu...).

muchotrafka298
Dnes o 14:55

Nebolo by od veci napisat, v akych cenovych relaciach sa chces pohybovat. Ci to ma byt kava za 10 EUR za kg z Lidla alebo vyberova za 40-50 EUR za kg. Zalezi na tom, ze co preferujes, aku chut kavy. Ak Ti nevyhovuje vysoka acidita, nekupuj si africke kavi ako je Kena, Rwanda alebo Burundi, lebo tie su vyrazne ovocne. Pre vacsinu konzumentov kavy je OK Brazilia, Honduras, Nicaragua, Kolumbia.

anonym_e7c37c
Dnes o 15:40

Ale ved nejaku kavu ste pili aj doteraz, nie? Tak ju kupujte nadalej, ak vam chutila

simca06022011
Dnes o 15:51

bezne maju stranky rozdelenu kavu podla chuti, musis si aj vyskusat ktora u vas bude dobra, ktora nie, niekedy sa treba aj s hrubostou mletia pohrat... mne vyhovoval coffein, ale kavu mam rada horku, cokoladovu atd... cize riadne prazene kavy (kuba, nicaragua, niekedy brazil). Teraz napr kavovar sa s tou kavou nema rad, mozem robit co chcem, cuduj sa svete, obycajna sueprmarketova kava je z neho naj aktualne :D Fakt si treba vyskusat...