icon

Montáž držiaka Decathlon 500 na sadrokartón. Je to bezpečné?

Včera o 05:24

Ahoj, kupila som drziak na bicykel Decathlon 500 Wall Mount aby som setrila miesto v byte. Bike ma asi 13 kg ale bojim sa ci to sadrokartonova stena udrzi. Mate niekto skusenost s montazou do takej steny a ci je to bezpecne prosim? Vdaka

tundra
Včera o 05:30

@anonym_autor
Nosnosť sadrokartónovej steny závisí od typu použitej dosky, hrúbky opláštenia (jedno alebo dvojvrstvové) a použitej hmoždinky. Bežná sadrokartónová stena (12,5 mm) unesie na jednu hmoždinku približne 25 – 30 kg.Tu sú podrobnosti o únosnosti:Bežný sadrokartón (12,5 mm): Jedna vrstva dosky bezpečne udrží cca 30 kg na jednu hmoždinku (skrutku).Sadrovláknité dosky: Vydržia vyššie zaťaženie, až 50 kg na jednu hmoždinku.Dosky so zvýšenou únosnosťou (napr. Habito®): Zvládnu výrazne vyššie zaťaženie, až 34 kg na jednu skrutku do dreva a pri kotve Molly aj viac.Dvojité opláštenie: Ak je stena opláštená dvoma vrstvami sadrokartónu, jej nosnosť sa výrazne zvyšuje a rozloženie zaťaženia je lepšie.Dôležité tipy pre zaťaženie:Hmoždinky: Vždy používajte špeciálne sadrokartónové hmoždinky (napr. kovové hmoždinky Molly), ktoré sa za doskou roztvoria a rozložia váhu.Kuchynské skrinky a TV: Na bežnú stenu sa dajú bez problémov zavesiť aj ťažšie predmety, ako sú kuchynské skrinky alebo televízory, ak sa váha správne rozloží a použijú sa vhodné kotviace prvky.Ťažké bremená: Pre veľmi ťažké predmety je lepšie vopred počítať s výstuhou v konštrukcii steny.Všeobecne platí, že mýtus o nízkej nosnosti sadrokartónu už neplatí a pri správnej montáži zvládne bežné vybavenie domácnosti, píše sa na Stova.sk.

madeincssr
Včera o 05:43

@anonym_autor vezmi ten drziak do dobrej predajne so spojovacim materialom (kde vedia poradit) a kup si specialne hmozdinky do sadrokartonu na tazke predmety a poriadne skrutky do nich, resp. specialne sadrokartonove kotvy. Moja skusenost je, ze original spojovaci material pribaleny k vyrobku byva takmer vzdy poddimenzovany (len aby pribalili co najlacnejsie).

wiwi28
Včera o 08:28

Nám sa odtrhol. Mali sme ho na balkóne v sadrokartóne a v noci sa vytrhli kotvy. Rana ako z dela a vytrhnutý kus steny. Ale robil to manžel na svoj tažký bicykel takže ako a čím to tam montoval neviem.