Pridajte tipy na núdzové zásoby potravín do pivnice
Máte dobré tipy čo konkrétne mať pripravené ako núdzové zásoby potravín?
Aké konzervy sú dobré alebo ktoré instantné jedlá?
Pre variantu obchody sú zavreté ale funguje elektrina voda a plyn
a pre variantu nič z toho nefunguje.
Viem že je nevhodná ryža a cestoviny lebo vyžaduje na prípravu veľa energie a vody.
Čo konkrétne nakúpiť aby to nebolo zbytočne drahé (turistické dehydrované jedlá) ale aj použiteľné a môže sa skladovať v malej pivnici.
Zatvorené obchody? Asi 3 dni v roku. Na to nepotrebujem zásoby
Tak zavaraniny, konzervy.. co ine by som jedla, keby nebola elektrina a plyn. Keby bola, tak mozes mat zasoby cohokolvek
Zatvorené obchody? Asi 3 dni v roku. Na to nepotrebujem zásoby
@anonym_6499d7 nemyslím bežné zásoby v domácnosti, ale zásoby na krízovú situáciu ak bude potrebné prežiť niekoľko dní bez vonkajšej pomoci a s obmedzenou energiou
Vodu mám v studni, plyn sme v obci ani nikdy nemali, tak mi ani nebude chýbať. Ak by nebol prúd, tak zakúrim, uvarím upečieme všetko či už u vás bude plyn alebo nebude. Mám dosť zásob, chovám pestujem, môžes aj ty.
Vodu mám v studni, plyn sme v obci ani nikdy nemali, tak mi ani nebude chýbať. Ak by nebol prúd, tak zakúrim, uvarím upečieme všetko či už u vás bude plyn alebo nebude. Mám dosť zásob, chovám pestujem, môžes aj ty.
@anonym_2c3d61 na balkóne🙄
@anonym_6499d7 nemyslím bežné zásoby v domácnosti, ale zásoby na krízovú situáciu ak bude potrebné prežiť niekoľko dní bez vonkajšej pomoci a s obmedzenou energiou
@anonym_autor akože z akého dôvodu? Zas kvôli vojne? Ľudia už neblaznite...keby bola aj tak dlho neprežijeme veď ani kryty nemáme...alebo neviem aku katastrofu inú ocakavas.
@anonym_autor akože z akého dôvodu? Zas kvôli vojne? Ľudia už neblaznite...keby bola aj tak dlho neprežijeme veď ani kryty nemáme...alebo neviem aku katastrofu inú ocakavas.
@nika_nika4495 z akeho dovodu by sa autorka nemala pripravit? Ak jej to doda pocit bezpecia, kludu, preco nie. Dokonca to odporuca aj ministerstvo vnutra.
@nika_nika4495 z akeho dovodu by sa autorka nemala pripravit? Ak jej to doda pocit bezpecia, kludu, preco nie. Dokonca to odporuca aj ministerstvo vnutra.
@anonym_38c7b4 tak akože nech si každý robí čo chce nech kľudne zas ľudia v panike rabujú obchody aspoň budú mať väčšie zisky...ja mám bežné doma veci na jedenie tak neviem
@anonym_autor ked nic nefunguje, tak by sa zislo arasidove alebo hocijake orechove maslo; je syte aj samo o sebe
V prvom rade si zaobstarať plynovy varič, bombu. A potom už zohreješ čo chceš. Ak nebudeš mať vodu, asi aj zbytočne budeš jesť 🫣
@anonym_autor no straaasne vela vody a energie potrebuju cestoviny a ryza🤦♀️ ...muka, cestoviny, ryza, zemiaky, mlieko, zasoby z pivnice. Instatne hluposti urcite nie.
Ja mam stale aspon 8kg muky , ryze, cestoviny spolu min.10ks roznych typov.
@anonym_autor no straaasne vela vody a energie potrebuju cestoviny a ryza🤦♀️ ...muka, cestoviny, ryza, zemiaky, mlieko, zasoby z pivnice. Instatne hluposti urcite nie.
Ja mam stale aspon 8kg muky , ryze, cestoviny spolu min.10ks roznych typov.
Akože prepáčte ja si to len neviem predstaviť že by mi lietali bomby nad hlavou a ja by som si v kľude piekla chlebík 😁😁😁 Toro nie je hejt len som sa teraz nad tým tak zamyslela 🙈
Akože prepáčte ja si to len neviem predstaviť že by mi lietali bomby nad hlavou a ja by som si v kľude piekla chlebík 😁😁😁 Toro nie je hejt len som sa teraz nad tým tak zamyslela 🙈
@nika_nika4495 asi na ohniku v parku nejaku chlebovu placku mozno🫣
Kúp si kempingový varič a 3kg PB bombu, tá vydrží dlho, môžeš s ňou prevárať aj dažďovú vodu 😁 Kupuj si trvanlivé potraviny, z ktorých bežne varíš, lebo ich budeš musieť priebežne jesť pred koncom spotreby a vymieňať za nové. Najlepšie sú asi tuniakové konzervy, majú dlhú trvanlivosť, veľa bielkovín, dajú sa jesť surové / v pomazánke napr. s ryžovými chlebíkmi, alebo napr. s kečupom / horčicou a ryžou ako hlavné jedlo. Dlhodobo sa dajú skladovať aj strukoviny (fazuľa, šošovica), spomínaná ryža, cestoviny, ovsené vločky, cukor, med...
Ak chceš alternatívu, pre prípad, že sa nedá ani variť, musíš mať veci ktoré sú samé o sebe jedlé a už spracované. Netreba ich už variť a vieš ich zjesť v stave ako sú a majú vysokú kalorickú hodnotu, prípadne sú zdrojom tukov a bielkovín.
- džemy a hotové kompóty, rybacie konzervy, hotové šaláty v konzerve, paštéty, olivy, kečup, horčica, detská (jablková) výživa v skle
- suchý plátkový chlebík (kneckenbrot), suché keksy (bebe keksy, piškoty, venčeky, maslové, derby, marina a pod), slané tyčinky, pufrované chleby kukuričné, ryžové, špaldové
- oriešky, hrozienka, sušené jablká, sušené marhule, a pod.
- proteínové tyčinky, sušené mäso, čokoláda
- pitnú vodu, cukor, soľ, čaj
@anonym_2c3d61 na balkóne🙄
@anonym_a06afd pre mňa za mňa kde chceš,ty aj autorka.
Este mozes prihodit kuskus a polentu, nepotrrbuju dlho varit. Ovsene vlocky.
Konzervy zeleniny, ak mate radi tak aj masove, ci pasteky. Suche salamy vcelku, tie vydrzia velmi dlho v suchom a chladnom prostredi.
Orechy, otechove masla, nutelu, nejake dzemy. Med.
Zavarane ovocie je fajn tiez.
Este ma napadaju take tie suche krekre ci chlebicky, tie sa jedia suche. Urcite instantnu polievku, alebo z krabice.
Ak nechces kupovat turisticke dehydrovane jedla, a beries to naizaj vazne, tak popozeraj na internete domace dehydrovane jedla, nieco sa da spravit aj doma.
Susene ovocie tiez. Susene maso. Rastlinny olej asi budes mat vzdy dost, my mame 5l bandasku olivoveho oleja. Konzervy ryb - tuniak, sardinky, makrely. V zasobe mat nejake extra maslo, alebo margarin. Fajn je aj rajcinova omacka na spagety, ta sa rychlo zohreje ak sa rozhodnes pre cestoviny. Ryzove nudle, alebo cinske instantne, tie staci do horucej vody namocit a zmaknu. Nie cinske polievky, tie ochucovadla ti netreba, hovorim len o cistych rezancoch.
Nejaku cokoladu, suche keksiky bez plnky, tvrde cukriky, mozno aj gumeni mackovia.
Co mozes spravit je zabezpecit si aspon nejaku energiu - plynovy varic, generator, a este filter na vodu, alebo teda zasobu uz pitnej vody. Maj aj zbalene tasky keby bolo treba rychlo odist (teple, nepremokave, poriadnu obuv), dokumenty pripravene na jednom mieste pre vsetkych clenov rodiny, kopie dokladov, diplomov, poistnych dokumentov, vlastnickych listov), trochu penazi, zdroj ohna, turisticke noze, nejaky riad (salku, esus), nabijacku, powerbanku stale nabitu, ze len vezmes a ides.
Okolo pripravenosti je toho vela popisaneho, ak ta to zaujima pohladaj si rady na i ternetoch ako na to, aby si sa citila pripravena.
Napriklad aj taka blbost, ze kam ist, ked musite odist z domu, a nie ste prave vsetci doma, mobily nefunguju. Ako sa najdete?
@anonym_autor chod k psychiatrovi v prvom rade, a v tom druhom si nakup pasce na mysi a potkany a lapace potravinovych mol...
Este mozes prihodit kuskus a polentu, nepotrrbuju dlho varit. Ovsene vlocky.
Konzervy zeleniny, ak mate radi tak aj masove, ci pasteky. Suche salamy vcelku, tie vydrzia velmi dlho v suchom a chladnom prostredi.
Orechy, otechove masla, nutelu, nejake dzemy. Med.
Zavarane ovocie je fajn tiez.
Este ma napadaju take tie suche krekre ci chlebicky, tie sa jedia suche. Urcite instantnu polievku, alebo z krabice.
Ak nechces kupovat turisticke dehydrovane jedla, a beries to naizaj vazne, tak popozeraj na internete domace dehydrovane jedla, nieco sa da spravit aj doma.
Susene ovocie tiez. Susene maso. Rastlinny olej asi budes mat vzdy dost, my mame 5l bandasku olivoveho oleja. Konzervy ryb - tuniak, sardinky, makrely. V zasobe mat nejake extra maslo, alebo margarin. Fajn je aj rajcinova omacka na spagety, ta sa rychlo zohreje ak sa rozhodnes pre cestoviny. Ryzove nudle, alebo cinske instantne, tie staci do horucej vody namocit a zmaknu. Nie cinske polievky, tie ochucovadla ti netreba, hovorim len o cistych rezancoch.
Nejaku cokoladu, suche keksiky bez plnky, tvrde cukriky, mozno aj gumeni mackovia.
Co mozes spravit je zabezpecit si aspon nejaku energiu - plynovy varic, generator, a este filter na vodu, alebo teda zasobu uz pitnej vody. Maj aj zbalene tasky keby bolo treba rychlo odist (teple, nepremokave, poriadnu obuv), dokumenty pripravene na jednom mieste pre vsetkych clenov rodiny, kopie dokladov, diplomov, poistnych dokumentov, vlastnickych listov), trochu penazi, zdroj ohna, turisticke noze, nejaky riad (salku, esus), nabijacku, powerbanku stale nabitu, ze len vezmes a ides.
Okolo pripravenosti je toho vela popisaneho, ak ta to zaujima pohladaj si rady na i ternetoch ako na to, aby si sa citila pripravena.
Napriklad aj taka blbost, ze kam ist, ked musite odist z domu, a nie ste prave vsetci doma, mobily nefunguju. Ako sa najdete?
@veselo_neveselo vďaka za praktické rady, niektoré nás ani nenapadli
to posledné máme už dávnejšie dohodnuté 2 evakuačné miesta u rodiny kde sa všetci stretneme, prvé je dostupné pešo po ceste aj cez les, každý vie že sa tam máme stretnúť aj keby mobily nefungovali
@anonym_da91d0 vieš čo jeden môj zákazník je psychiater a pred pár rokmi mi dal papier so zoznamom vecí ktoré má zabalené v evakuačnom batohu, len sme to stále odkladali na neskôr a nemáme nič pripravené
potraviny chcem mať v plastových zatváracích boxoch, tak myši ani mole by sa nemali dostať
to posledné máme už dávnejšie dohodnuté 2 evakuačné miesta u rodiny kde sa všetci stretneme, prvé je dostupné pešo po ceste aj cez les, každý vie že sa tam máme stretnúť aj keby mobily nefungovali
@anonym_da91d0 vieš čo jeden môj zákazník je psychiater a pred pár rokmi mi dal papier so zoznamom vecí ktoré má zabalené v evakuačnom batohu, len sme to stále odkladali na neskôr a nemáme nič pripravené
potraviny chcem mať v plastových zatváracích boxoch, tak myši ani mole by sa nemali dostať
@anonym_autor podelis sa s nami o ten zoznam pre evac batoh? Mozno by sa aj ini pridali k priprave...
@anonym_autor podelis sa s nami o ten zoznam pre evac batoh? Mozno by sa aj ini pridali k priprave...
@veselo_neveselo skúsim to zajtra nájsť, neviem kde to je medzi papiermi
@anonym_autor Toho tvojho známeho psychiatra už zasiahla profesionálna deformácia a úplne mu preplo...Tebe evidentne tiež...Ľudia, to fakt vám už j*be?
Cestoviny ste už raz vykúpili 🤦
@veselo_neveselo, pozri si bod 18. https://www.minv.sk/?odporucania-pre-obyvatelstvo

asi dva dni dozadu tu bola veľmi podobná téma.