icon

Aká budúcnosť čaká detí s autizmom?

16. máj 2026

Dobrý deň, chcela by som sa poradiť s rodičmi detí s PAS.

Môj syn je na prvom stupni ZŠ, má diagnostikovaný autizmus v ľahšej forme a problémy s pozornosťou. Mentálne zaostalý nie je, ale vo viacerých veciach je oproti rovesníkom pomalší a veľa vecí mu trvá dlhšie.

Poslednú dobu ma veľmi trápi jeho budúcnosť. Neustále rozmýšľam nad tým, ako bude fungovať, keď bude starší – či zvládne školu, či bude vedieť raz samostatne fungovať, nájsť si prácu alebo normálne žiť medzi ľuďmi.

Viem, že každé dieťa je iné a nikto mi nepovie presnú odpoveď, ale veľmi ma desí tá neistota. Pri zdravom dieťati si človek vie nejako predstaviť budúcnosť, no tu mám často len strach a otázniky.

Aké majú možnosti po základnej škole? Existujú vhodné stredné školy alebo povolania aj pre deti s PAS? A čo vám najviac pomohlo pripraviť dieťa na bežný život? Je jedináčik, druhé dieťa nemáme, preto to asi riešim viac.

Ďakujem za každú skúsenosť alebo povzbudenie.

Strana
z3
xsuzannex
Včera o 10:11
@marsmykkok

@anonym_5ed79e No vidíš v tom sa zhodneme, preto si myslím že netreba robiť osvetu o výnimočnosti, ale skôr osvetu o tomto, že ľahké práce zvládne aj autista a že nech ich zamestnávatelia na také menej náročné práce berú. Možno aj s nejakou kompenzáciou/motiváciou od štátu.
Lebo reálne je to tak, že zamestnávatelia vyberajú podľa prvého dojmu na pohovore a ten autista nikdy dobrý neurobí. Teda príde na pohovor napríklad nejaký cudzinec čo práve prišiel sem a potrebuje rýchlo peniaze a berie prvé čo príde lebo nie je šte rozkukaný a ako sa rozkuká nájde si niečo lepšie platené a odíde, nejaký fluktuant čo sa mu nechce robiť a nikde nevydrží a autista. Určite lepší prvý dojem urobí ten fluktuant alebo cudzinec čo rýchlo odídu a autistu nezoberú. Práve preto si myslím že na takéto praktické veci by sa malo tlačiť a robiť osveta, aby tie deti sa nejako v živote zaradili.

@marsmykkok a ja z toho robim nieco super vynimocne? Nie! Treba osvetu a potom vytvarat podmienky. Nato je ta osveta aby ludia co o tom vedia velke kulove dokazali vytvorit vjodne podmienky. Lebo inak ti clovek od stola dokaze sice nieco vytvorit ale neexistuje ze to bude aj funkcne.. ja sama som zriadila u nas v meste domoskolacku triedu pre tieto deti lebo na vedeni velkeho oresneho mesta stoja hovada co videli autistu tak jedine z okna.. pokial sa nezaclenia do vytvarani niecoho rodicia tychto deti tak sa nevytvori nikto nic.. takze nevkladaj mi do ust veci co som nikdy netvrdila. A ano, ja dufam a chcem aby sa moje dieta ked bude dospele cim lepsie zaclenilo do zivota.

akvi
Včera o 10:25
@marsmykkok

@anonym_5ed79e No vidíš v tom sa zhodneme, preto si myslím že netreba robiť osvetu o výnimočnosti, ale skôr osvetu o tomto, že ľahké práce zvládne aj autista a že nech ich zamestnávatelia na také menej náročné práce berú. Možno aj s nejakou kompenzáciou/motiváciou od štátu.
Lebo reálne je to tak, že zamestnávatelia vyberajú podľa prvého dojmu na pohovore a ten autista nikdy dobrý neurobí. Teda príde na pohovor napríklad nejaký cudzinec čo práve prišiel sem a potrebuje rýchlo peniaze a berie prvé čo príde lebo nie je šte rozkukaný a ako sa rozkuká nájde si niečo lepšie platené a odíde, nejaký fluktuant čo sa mu nechce robiť a nikde nevydrží a autista. Určite lepší prvý dojem urobí ten fluktuant alebo cudzinec čo rýchlo odídu a autistu nezoberú. Práve preto si myslím že na takéto praktické veci by sa malo tlačiť a robiť osveta, aby tie deti sa nejako v živote zaradili.

@marsmykkok podľa tvojich vyjadrení nemá šancu na prácu ani introvert, ani človek pomalší, človek s podpriemerným IQ atd. Lenže spoločnosť je zložená zo širokého spektra ľudí. Vôbec nejde o autistov. Ide o to, že si sami vytvárame bariéry a miesto porozumenia a snahe rešpektovať, sa vytvára v spoločnosti akurát tak nenávisť. Je zaujímavé aj v tej škole, že o prispôsobeni podmienok vozickarovi nikto nešpekuluje a nemá blbé kecy, že sa všetci musíme prispôsobiť jednému. Ale v prípade autistov už tieto kecy a všelijaké predsudky ficia jedna radosť. Pritom tak, ako vozickarovi dáme triedu na prízemie, tak autistovi stačí dovoliť používať cez vyučovanie slúchadlá alebo mu dovoliť mať kapucňu na hlave - aké maličkosti, že a neverila by si, aký obrovský problém pre väčšinu škôl. Pritom nikoho tým ten autista neobmedzuje, pomáha mu to zvládať deň. Kapucňa a slúchadlá sú niekedy vec, ktorá rozhodne o tom, či to autista dá alebo nedá. Prečo mu neumožniť to dať? To isté v práci - moje decko robí vo vývoji, veľmi kreatívnu a náročnú prácu. Môže mať kapucňu na hlave, slúchadlá, môže prísť v teplákoch, môže mať HO, keď to nezvláda, môže sa nezúčastniť firemnej akcie, môže byť v práci večer, keď tam nik nie je a on má kľud. Ak by to bolo inak, tak tam asi nevydrží. Ale keďže ich tam je takých, ako on desiatky, tak firma sa prispôsobila. Lebo vie, že tí ľudia spravia, čo treba a často aj oveľa viac. A presne takto to má byť.

marsmykkok
Včera o 10:47
@akvi

@marsmykkok podľa tvojich vyjadrení nemá šancu na prácu ani introvert, ani človek pomalší, človek s podpriemerným IQ atd. Lenže spoločnosť je zložená zo širokého spektra ľudí. Vôbec nejde o autistov. Ide o to, že si sami vytvárame bariéry a miesto porozumenia a snahe rešpektovať, sa vytvára v spoločnosti akurát tak nenávisť. Je zaujímavé aj v tej škole, že o prispôsobeni podmienok vozickarovi nikto nešpekuluje a nemá blbé kecy, že sa všetci musíme prispôsobiť jednému. Ale v prípade autistov už tieto kecy a všelijaké predsudky ficia jedna radosť. Pritom tak, ako vozickarovi dáme triedu na prízemie, tak autistovi stačí dovoliť používať cez vyučovanie slúchadlá alebo mu dovoliť mať kapucňu na hlave - aké maličkosti, že a neverila by si, aký obrovský problém pre väčšinu škôl. Pritom nikoho tým ten autista neobmedzuje, pomáha mu to zvládať deň. Kapucňa a slúchadlá sú niekedy vec, ktorá rozhodne o tom, či to autista dá alebo nedá. Prečo mu neumožniť to dať? To isté v práci - moje decko robí vo vývoji, veľmi kreatívnu a náročnú prácu. Môže mať kapucňu na hlave, slúchadlá, môže prísť v teplákoch, môže mať HO, keď to nezvláda, môže sa nezúčastniť firemnej akcie, môže byť v práci večer, keď tam nik nie je a on má kľud. Ak by to bolo inak, tak tam asi nevydrží. Ale keďže ich tam je takých, ako on desiatky, tak firma sa prispôsobila. Lebo vie, že tí ľudia spravia, čo treba a často aj oveľa viac. A presne takto to má byť.

@akvi No je to ako je, je fakt divná doba, čo praje len priebojnejším a nie je to ok. Presne aj na tom pohovore, nik dnes nerieši tvoju školu a odbor-dnes je to každému jedno, neriešia sa ani extra skúsenosti, nik nepýta referencie, vyhrá ten čo sa najlepšie predá na pohovore, teda aj menej priebojní ľudia a introverti majú smolu a ťažko sa presadzujú.

anonym_2b2388
Včera o 11:01
@akvi

@marsmykkok to by si mohla povedať o milión ďalších diagnózach. Kam až ako je v poriadku zájsť? Deti budú môcť mať len tí "správni" jedinci, či ako? Budeme posielať páry povinne na genetiku a keď budú mať predpoklad na nejakú chorobu, tak im zakážeme mať deti? Či ako by to malo byť? Chápeš, že to je úplne mimo, že. Ja budem rada, ak bude moje dieťa mať deti, hoc to riziko , že budú AS tam je. A stačí správne vedenie a aj ten AS sa dokáže normálne zaradiť a byť prínosom. Viď IT- ckarske firmy, sú plné autistov a fungujú úplne bez problémov. A je to aj tým, že väčšina ľudí v takýchto firmách pochopila, akým prínosom sú práve tí autisti a neurobili nič svetoborné, len prispôsobili podmienky. Majú možnosť HO, majú kancle po max dvoch, troch ľuďoch, nenutia ich chodiť na akcie a pod. Kašlú na nejaký dress code a milión ďalších drobných vecí, ktoré sú úplne ľahko splnitelne, aby sa autisti citili dobre. A oni to firme oplacaju maximálnym nasadením.

@akvi uplne s tebou súhlasím. Keby len niektoré vedeli, kolko len napr.takych lekarov ma AS, pripadne sú na spektre? Ale samozrejme, toto sú vysoko funkční autisti, ktorí sami reálne dokážu fungovať v živote. Otázne je to s tou druhou skupinou.
Na JOJke chodi relácia Medzi nami, či ako sa to vola, kde ukazujú autistov len ako takých mentálnych blbé kov, ktorí sa pýtajú blbé otázky. Nech sa paci, nech prídu do rodín, ktoré majú autistov s ťažkými stavmi. Pozri si film Co s Petou. A potom sa pýtaj co s takýmito deťmi bude @autorka

akvi
Včera o 11:41
@anonym_2b2388

@akvi uplne s tebou súhlasím. Keby len niektoré vedeli, kolko len napr.takych lekarov ma AS, pripadne sú na spektre? Ale samozrejme, toto sú vysoko funkční autisti, ktorí sami reálne dokážu fungovať v živote. Otázne je to s tou druhou skupinou.
Na JOJke chodi relácia Medzi nami, či ako sa to vola, kde ukazujú autistov len ako takých mentálnych blbé kov, ktorí sa pýtajú blbé otázky. Nech sa paci, nech prídu do rodín, ktoré majú autistov s ťažkými stavmi. Pozri si film Co s Petou. A potom sa pýtaj co s takýmito deťmi bude @autorka

@anonym_2b2388 áno, tí vysokofunkcni sa dokážu zaradiť presne tak, ako aj tí introverti a pod., možno s problémami, resp. narážajúc na nepochopenie, ale o nič viac či menej, ako väčšina ľudí, lebo veď nik nie je ideálny a na každom vieme nájsť kopu nedostatkov. Väčší problém sú samozrejme tí, čo nekomunikujú, čo majú mentálne postihnutie a pod., lenže opäť, to nemusí byť ani autista a je to proste veľký problém pre našu spoločnosť začleniť ich, aj tých, čo by pracovať mohli. Ja to al neberiem ako nejakú príťaž a pod., veď takýto ľudia tu vždy boli a budú. A my ako spoločnosť sa s tým musíme vysporiadať. A aj na tom, ako sa správame k takejto skupine ľudí vidno, ako na tom spoločnosť je. Tá naša bohužiaľ nie je príliš chapajuca a rešpektujuca.

Strana
z3