icon

Aká budúcnosť čaká detí s autizmom?

16. máj 2026

Dobrý deň, chcela by som sa poradiť s rodičmi detí s PAS.

Môj syn je na prvom stupni ZŠ, má diagnostikovaný autizmus v ľahšej forme a problémy s pozornosťou. Mentálne zaostalý nie je, ale vo viacerých veciach je oproti rovesníkom pomalší a veľa vecí mu trvá dlhšie.

Poslednú dobu ma veľmi trápi jeho budúcnosť. Neustále rozmýšľam nad tým, ako bude fungovať, keď bude starší – či zvládne školu, či bude vedieť raz samostatne fungovať, nájsť si prácu alebo normálne žiť medzi ľuďmi.

Viem, že každé dieťa je iné a nikto mi nepovie presnú odpoveď, ale veľmi ma desí tá neistota. Pri zdravom dieťati si človek vie nejako predstaviť budúcnosť, no tu mám často len strach a otázniky.

Aké majú možnosti po základnej škole? Existujú vhodné stredné školy alebo povolania aj pre deti s PAS? A čo vám najviac pomohlo pripraviť dieťa na bežný život? Je jedináčik, druhé dieťa nemáme, preto to asi riešim viac.

Ďakujem za každú skúsenosť alebo povzbudenie.

anonym_e3266f
16. máj 2026
@akvi

@anonym_e3266f s dievčatami je to horšie v tom, že ony tú školu nejako vychodia, lebo dokážu lepšie kompenzovať a maskovať, ako chalani. A ono to ale je skôr na škodu, pretože to má následky viditeľné neskôr. No neviem, čo by som robila, ak by som mala dieťa, ktoré nevie, čo chce. Ale asi to, čo väčšina aj neurotypických, proste skúsiť čokoľvek. Možno sa v niečom nájde. Alebo aspoň zistí, čo určite nezvláda a čo je ako tak prijateľné.

@akvi no asi tak ako pises… u nas sa prislo na to iba teraz- ako skoncila v tej nemocnici.. ja som si cely zivot myslela, ze je len tazka povaha, a ze ved deti maju rozne zaujmy, ze ved plno deti pozera serialy a podobne… cize ona maskovala v podstate cely zivot a je naozaj stratena teraz.. no uvidime co nam zivot prinesie… ale nemam z toho dobre pocity.

akvi
16. máj 2026
@marsmykkok

@anonym_b28aa7 A potom sa čudujme že prečo je stále viac autistov, no presne pre toto že autisti majú deti a je to z veľkej časti geneticky podmienené... Bohužiaľ tento svet nie je pre autistov stavaný, ani školy nie sú, ani neskôr práca-dnes proste sa od ľudí vyžaduje toľko že majú problém to zvládať v práci zdravý ľudia nie niekto kto je na spektre. A zbytočne privedú na svet ľudí čo celý život nebudú vedieť riadne fungovať a budú tým trpieť.

@marsmykkok bez autistov by si nemala kopu vynálezov tohto sveta. Časť autistov sú práve tí nadpriemerní, takže trošku brzdi v tých vyjadreniach. My máme v rodine niekoľko autistov, jeden z nich má na konte x vynálezov a patentov. Všetci sú mega šikovní. A možno to nemajú úplne ľahké v tomto svete, ale aj preto, lebo neurotypickí ľudia ich nedokážu prijať. Pritom často stačí úplne málo, aby nemuseli zažívať meltdown-y a pod.. a mohli sa cítiť prijatí.

anonym_e2113c
16. máj 2026

Som 47-rocna autistka a k tomu mam aj vyhybavu poruchu osobnosti, v detstve som trpela selektivnym mutizmom. Cize dost extremny pripad. Napriek tomu mi autizmus nikdy nediagnostikovali, v tej dobe bola diagnostika este v plienkach. Deti som nikdy nemala, sama som sa tak rozhodla, lebo som sa bala ze budu ako ja a budu zazivat sikanu ako ja. Nikdy som nebola vydata, ale mam priatela s ktorym zijem. Nie som na ID, chodim do prace. S pracou to bolo vzdy problem, nakolko neviem fungovat v kolektive, som prilis ticha a neviem o com sa s ludmi bavit, tak ma z vela prac za kratko vyhodili. Momentalne mam pracu kde ma nejak toleruju, tak sa tam drzim. Velmi zalezi od kolektivu a sefa v praci, ako toleruju inych ludi, vacsinou sa najde aspon jeden co netoleruje a sikanuje, moze ta vystvat. Ale ak mas stastie na tolerantny kolektiv a sefa, tak je to vyhra a vtedy tam mozes ostat, lebo my sprosti nie sme. Na aku strednu by malo ist tvoje dieta je tazko povedat, najlepsie, keby islo za tym, co ho bavi. Ak este nevie, moze sa zamerat na pocitace ak ma k nim vztah, neskor vystudovat IT, v tom odbore je viacero autistov a je to aj vyhodna praca pre niekoho s autizmom, lebo moze robit home office. Drzim palce a verim, ze sa v zivote nestrati. Aj Elon Musk je autista a co dokazal.

marsmykkok
16. máj 2026
@anonym_e3266f

@marsmykkok to je ako keby si povedala, ze vsetkych autistov treba sterilizovat, aby sa nemnozili, a to uz sa potom mozes porovnavat s Hitlerom. Kazda ludska bytost ma pravo sa rozmnozovat, aj ked nezapada do tabuliek “normalny”. Ak by to tak nebolo, tak by sme boli opat tam kde pred 2ww.

@anonym_e3266f A aký má význam dať život niekomu čo proste len trpí celý život. A vedia-nevedia no. Ak je na spektre matka je mi čudné že proste vie že je divná, zle funguje-hoci nevie že je na spektre a trúfne si na dieťa. Ak otec to je zase o tom že akých podivínov si ženy vyberajú, že nech má svoj svet a nech len nosí peniaze domov a dá mi dieťa a možno viem s ním aj trocha manipulovať.

marsmykkok
16. máj 2026
@akvi

@marsmykkok bez autistov by si nemala kopu vynálezov tohto sveta. Časť autistov sú práve tí nadpriemerní, takže trošku brzdi v tých vyjadreniach. My máme v rodine niekoľko autistov, jeden z nich má na konte x vynálezov a patentov. Všetci sú mega šikovní. A možno to nemajú úplne ľahké v tomto svete, ale aj preto, lebo neurotypickí ľudia ich nedokážu prijať. Pritom často stačí úplne málo, aby nemuseli zažívať meltdown-y a pod.. a mohli sa cítiť prijatí.

@akvi Ja nemám problém prijať inakosť. Lenže doba je aká je. Dnes treba mať ostré lakte aby sa človek presadil a v práci sú extrémne nároky a je to ťažké pre nich. Tu proste keci o tolerancii atď sú zbytočné, hovorí sa o tom a aká je realita. Decko buď chodí do normálnej školy kde má v triede 25 a viac detí čo mu prekáža a robí zle alebo ostane na domácom vzdelávaní čím sa ešte viac izoluje a robí mu to tiež zle. Nie sú žiadne špeciálne školy pre tie deti bezplatné. A s robotou ani nevravím, žiadne možnosti pre nich, ani do tých chránených dielní ich nezaberú lebo proste radšej uprednostia človeka fyzicky postihnutého ako s nejakým mentálnym problémom.

rachel36a
16. máj 2026
@anonym_46f33b

@rachel36a ono je to vysoko individualne, rodicia ktorí nemaju problem tak sa moc do takychto zdruzeni nemaju potrebu hlasit. ja sama som AS, mam deti, mangela, fungujem, vystudovala som 2 VŠ a pracujem v odbore ktory som vystudovala. ale je to narocnejsie ako pre zdravych ludi. kazdy den si musim "oddychnut" a zavriet sa sama v izbe, aby som sa ukludnila od hluku okolia. inak je to fajn. 🙂

@anonym_46f33b mame deti od AS na ktorých to sotva poznáš, až po deti neverbálna, plienkové a pod...s ucnovskym vzdelaním, aj s VŠ...ale žiaľ je skoro nemožné ich zamestnať...ja tiež dúfam, že nás syn to dá...ale nik nevie co bude...väčšina našich dosp.s PAS ma plný invalidný dôchodok

anonym_2b2388
16. máj 2026

@anonym_autor sestra ma 5 ročnú, ktorá je neverbálna, plienkovana. Mentálne 2 roky. Co podľa teba bude s nou? Tvoj dá aspoň školu, neterka s veľkou pravdepodobnosťou nič. Stále bude tým dieťaťom..

akvi
16. máj 2026
@marsmykkok

@akvi Ja nemám problém prijať inakosť. Lenže doba je aká je. Dnes treba mať ostré lakte aby sa človek presadil a v práci sú extrémne nároky a je to ťažké pre nich. Tu proste keci o tolerancii atď sú zbytočné, hovorí sa o tom a aká je realita. Decko buď chodí do normálnej školy kde má v triede 25 a viac detí čo mu prekáža a robí zle alebo ostane na domácom vzdelávaní čím sa ešte viac izoluje a robí mu to tiež zle. Nie sú žiadne špeciálne školy pre tie deti bezplatné. A s robotou ani nevravím, žiadne možnosti pre nich, ani do tých chránených dielní ich nezaberú lebo proste radšej uprednostia človeka fyzicky postihnutého ako s nejakým mentálnym problémom.

@marsmykkok to by si mohla povedať o milión ďalších diagnózach. Kam až ako je v poriadku zájsť? Deti budú môcť mať len tí "správni" jedinci, či ako? Budeme posielať páry povinne na genetiku a keď budú mať predpoklad na nejakú chorobu, tak im zakážeme mať deti? Či ako by to malo byť? Chápeš, že to je úplne mimo, že. Ja budem rada, ak bude moje dieťa mať deti, hoc to riziko , že budú AS tam je. A stačí správne vedenie a aj ten AS sa dokáže normálne zaradiť a byť prínosom. Viď IT- ckarske firmy, sú plné autistov a fungujú úplne bez problémov. A je to aj tým, že väčšina ľudí v takýchto firmách pochopila, akým prínosom sú práve tí autisti a neurobili nič svetoborné, len prispôsobili podmienky. Majú možnosť HO, majú kancle po max dvoch, troch ľuďoch, nenutia ich chodiť na akcie a pod. Kašlú na nejaký dress code a milión ďalších drobných vecí, ktoré sú úplne ľahko splnitelne, aby sa autisti citili dobre. A oni to firme oplacaju maximálnym nasadením.

marianarem
16. máj 2026

@anonym_autor No ja som matematicka a v mojej oblasti nie je nezvycajne narazit na dospeleho autistu alebo vseobecne neurodivergentneho cloveka. Aj my s muzom by som povedala, ze nie sme uplne neurotypicki. Manzel, ked bol na ZS, tak bol dokonca povazovany za retardovaneho, lebo skolu zvladal zle, bol vo svojom svete. Keby bol dietatom dnes, urcite by nejaku diagnozu dostal. Ale uz tak od puberty sa vysvihol, zacal sa naplno venovat svojim zaujmom a v nich vynikal, nakoniec sa ukazal ako vysoko nadpriemerne inteligentny. Ma kamaratov, pracuje a ma rodinu.

anonym_a772f7
16. máj 2026
@anonym_b28aa7

@anonym_4b0442 človek fakt “obdivuje” ľudí čo majú túto poruchu a že bez problémov majú deti, ktorým to odovzdajú. Úprimne to nechápem, keď sama vieš zhodnotiť na sebe, čo si si zažila v škole, šikana, pokusy o samovraždu, neustála starostlivosť a dohľad matky kvôli tomuto…. A rozhodnutie mať dieťa, bez vízie, že mu dáš krásne detstvo, zážitky, že bude mať tvoje dieťa rodinu a kamarátov. Nepochopiteľne.

@anonym_b28aa7 absolutne toto nechapem ani ja.A vobec uz nie tych ich partnerov ze si ich niekto vobec na krk zavesi.To vidno na spravani ze nie su normalni.Kto normalni si s niekym takymto aj zacne vobec.To s nimi musi byt strasny zivot.Taky obetny baranok ten clovek.My mame v rodine tiez take dieta a veru vidno to na nom chodi do osobitnej skoly.Z malokoho je nieco co sa tyka tychto diagnoz.To uz musi izaj byt.A tie deti ak si nebodaj este zakladaju ved to je dedicne.Jak keby nerozmyslali absolutne.A potom ze je tu vela autistov a aspergerov

marsmykkok
Včera o 07:12
@akvi

@marsmykkok to by si mohla povedať o milión ďalších diagnózach. Kam až ako je v poriadku zájsť? Deti budú môcť mať len tí "správni" jedinci, či ako? Budeme posielať páry povinne na genetiku a keď budú mať predpoklad na nejakú chorobu, tak im zakážeme mať deti? Či ako by to malo byť? Chápeš, že to je úplne mimo, že. Ja budem rada, ak bude moje dieťa mať deti, hoc to riziko , že budú AS tam je. A stačí správne vedenie a aj ten AS sa dokáže normálne zaradiť a byť prínosom. Viď IT- ckarske firmy, sú plné autistov a fungujú úplne bez problémov. A je to aj tým, že väčšina ľudí v takýchto firmách pochopila, akým prínosom sú práve tí autisti a neurobili nič svetoborné, len prispôsobili podmienky. Majú možnosť HO, majú kancle po max dvoch, troch ľuďoch, nenutia ich chodiť na akcie a pod. Kašlú na nejaký dress code a milión ďalších drobných vecí, ktoré sú úplne ľahko splnitelne, aby sa autisti citili dobre. A oni to firme oplacaju maximálnym nasadením.

@akvi To si prikrášluješ trocha realitu, koľko z autistov reálne má talent na IT a navyše je to ich aj špeciálny záujem? No málo veľmi, teda myslieť že z dieťaťa bude úspešný ITčkár je trocha naivné.

anonym_d97a6b
Včera o 07:24

@akvi Ty si priemerného autistu ani nevidela. Nie každý je nadaný, nie každý chce a naozaj sú takí, s ktorými sa nedá fungovať, lebo to ničí celú rodinu. Celý život žiješ v strese, v krči. A mať také decko dobrovoľne, s vedomím, že viem, čii ma čaká, to je šialené. Sesternici zničil syn život, bez zveličenia, aj ona to hovorí a stále sa trápi, čo s ním bude. Má 47 rokov a je strhaná ako starena a aj ona je už roky, od synovej puberty, na liekoch od psychiatra. Za tvoje reči o správnom vedení a úspešnej kariére by ti dala facku. Myslíš, že ona sa mu nevenovala, nechodila s ním po lekároch, neskúšala všetko, čo počula, aby mu pomohla a naučila ho trošku normálne fungovať? Hanbi sa!

akvi
Včera o 07:30
@marsmykkok

@akvi To si prikrášluješ trocha realitu, koľko z autistov reálne má talent na IT a navyše je to ich aj špeciálny záujem? No málo veľmi, teda myslieť že z dieťaťa bude úspešný ITčkár je trocha naivné.

@marsmykkok veď ale vôbec to nemusí byť len IT, uvádzam to ako príklad dobrej praxe. A je fakt, že v IT sa autisti uplatňujú aj vďaka tomu, že je to práca, kde nepotrebujú byť dáko extra sociálne zruční a dokážu vyuzit veľa zo svojich "darov", plus tá ústretovosť firiem. Ale existuje xy prác, kde to tak môže byť. Písala som si s človekom, čo učí na SOŠ odborné predmety a on si vzal na starosť práve tieto deti a vravel, že radosť s nimi pracovať, ak človek vie, ako na ne. A z tých "jeho" detí budú automechanici, elektrikári a pod. A verím, že sakra dobri. A takto môžeme pokračovať.

xsuzannex
Včera o 07:31
@anonym_d97a6b

@akvi Ty si priemerného autistu ani nevidela. Nie každý je nadaný, nie každý chce a naozaj sú takí, s ktorými sa nedá fungovať, lebo to ničí celú rodinu. Celý život žiješ v strese, v krči. A mať také decko dobrovoľne, s vedomím, že viem, čii ma čaká, to je šialené. Sesternici zničil syn život, bez zveličenia, aj ona to hovorí a stále sa trápi, čo s ním bude. Má 47 rokov a je strhaná ako starena a aj ona je už roky, od synovej puberty, na liekoch od psychiatra. Za tvoje reči o správnom vedení a úspešnej kariére by ti dala facku. Myslíš, že ona sa mu nevenovala, nechodila s ním po lekároch, neskúšala všetko, čo počula, aby mu pomohla a naučila ho trošku normálne fungovať? Hanbi sa!

@anonym_d97a6b v zivote by som nemohla povedat ze mi dieta znicilo zivot. Sama mam syna na spektre a verim/dufam v to, ze v zivote stretne minimum ludi ako ste vy. Moj syn napriklad nema pas zdedeny, ale po traume v mozgu. A teraz co, nema pravo byt v zivote stastny, lebo niektore z vas by mu dali zakaz sa dalej rozmnozovat? A garantujem ti, ze nie je jediny.. Kazda mama chce pre svoje dieta aby bolo v zivote stastne a prijate. A tvoje dieta nie o nic viac ako to moje, len preto ze je zdrave..

(A len pre lepsie pochopenie fungovania v buducnosti. Bavime sa o ludoch, ktori sa naucia fungovat, a su toho schopni t.j. ludia s normointelektom)

akvi
Včera o 07:34
@anonym_d97a6b

@anonym_d97a6b nikde nepíšem, že je to len o tom a že všetci sú nadaní a pod. Píšem v súvislosti so zadavatelkinou otázkou, kde sa pýta na dieťa s normointelektom a vyjadruje strach o jeho budúcnosť. Hanbi sa ty, že nedokážeš komunikovať s rešpektom.

marsmykkok
Včera o 07:45
@akvi

@marsmykkok veď ale vôbec to nemusí byť len IT, uvádzam to ako príklad dobrej praxe. A je fakt, že v IT sa autisti uplatňujú aj vďaka tomu, že je to práca, kde nepotrebujú byť dáko extra sociálne zruční a dokážu vyuzit veľa zo svojich "darov", plus tá ústretovosť firiem. Ale existuje xy prác, kde to tak môže byť. Písala som si s človekom, čo učí na SOŠ odborné predmety a on si vzal na starosť práve tieto deti a vravel, že radosť s nimi pracovať, ak človek vie, ako na ne. A z tých "jeho" detí budú automechanici, elektrikári a pod. A verím, že sakra dobri. A takto môžeme pokračovať.

@akvi No ťažko, lebo často s autizmom je spojené ADD/ADHD a to tiež dosť ovplyvňuje ich schopnosť pracovať.

anonym_5ed79e
Včera o 07:52
@marsmykkok

@akvi No ťažko, lebo často s autizmom je spojené ADD/ADHD a to tiež dosť ovplyvňuje ich schopnosť pracovať.

@marsmykkok tebe nejaky autista ublizil? Mas potrebu ich dehonestovat. Ved autistov je siroke spektrum. Zalezi od mnoheho ako sa vysporiadaju so zivotom. Urcite tu registrujes typka s nickom unbeholfen, typicky autista, funguje ako vie, zaklada svoje diskusie, ako nema frajerku a ziadna ho nechce. Ako-tak funguje, ak by mala rodina na neho nervy, fungoval by lepsie. A v kazdej diskusii sa spochybnuje jeho diagnoza a posielaju ho normalne fungovat a davaju ho dole. Ty preco mas potrebu davat dole autistov a pochybovat o snahe ich rodicov?

xsuzannex
Včera o 08:22

Albert Einstein, Lionel Messi, T.A.Edison, Mozart, H.Ch.Andersen, Vincent van Gogh, N.Tesla, Mark Twain, Beethoven, I.Newton, F.Kafka, C.Jung, A. Warhol, a vela dalsich..

..nie, autisti, naozaj nedokazu zmysluplne pracovat..

marsmykkok
Včera o 08:42
@anonym_5ed79e

@marsmykkok tebe nejaky autista ublizil? Mas potrebu ich dehonestovat. Ved autistov je siroke spektrum. Zalezi od mnoheho ako sa vysporiadaju so zivotom. Urcite tu registrujes typka s nickom unbeholfen, typicky autista, funguje ako vie, zaklada svoje diskusie, ako nema frajerku a ziadna ho nechce. Ako-tak funguje, ak by mala rodina na neho nervy, fungoval by lepsie. A v kazdej diskusii sa spochybnuje jeho diagnoza a posielaju ho normalne fungovat a davaju ho dole. Ty preco mas potrebu davat dole autistov a pochybovat o snahe ich rodicov?

@anonym_5ed79e Neublížil mi žiadny, len proste všade registrujem tieto naivné predstavy rodičov ako v dospelosti si zvyknú a budú fungovať normálne, pričom reálne možno takto to má 5-10 percent autistov že sa nejako začlení, ale 90 percent proste nefunguje. Majú rodičia neziskovky, kde vlastne šíria že aký je autizmus super a normálny a tým vlastne len ukazujú verejnosti že to nič nie je a potom presne ani toho chlapa s autizmom čo je tu nik nepochopí a nemá k nemu empatiu. Namiesto toho keby bojovali radšej za školy pre nich, možnosti na trhu práce a tak. A že keby lepšie fungovali rodičia toho unbeholfena zase dalšia naivná predstava. Však on má cez 40, rodičia asi okolo 70, oni nemajú toľko energie aby ešte ťahali aj jeho, v takom veku sú radi že sú a že nejako fungujú, nie ešte riešiť problémové dospelé dieťa.

marsmykkok
Včera o 08:45
@xsuzannex

Albert Einstein, Lionel Messi, T.A.Edison, Mozart, H.Ch.Andersen, Vincent van Gogh, N.Tesla, Mark Twain, Beethoven, I.Newton, F.Kafka, C.Jung, A. Warhol, a vela dalsich..

..nie, autisti, naozaj nedokazu zmysluplne pracovat..

@xsuzannex Fakt osobnostiam z dávnej historie čo pomaly nevieme ani riadne ako žili a vyzerali ideš diagnostikovať autizmus? Na základe čoho ako?

xsuzannex
Včera o 08:47
@marsmykkok

@xsuzannex Fakt osobnostiam z dávnej historie čo pomaly nevieme ani riadne ako žili a vyzerali ideš diagnostikovať autizmus? Na základe čoho ako?

@marsmykkok vobec si to nepochopila ale nevadi. Pokial v spolocnosti budu ludia ako vy, nase deti v zivote nebudu prijate a nebudu zit normalnymi zivotmi.
Ps: skus este poguglit, najdes aj v sucasnosti ludi s diagnostikovanym autizmom, nie su len ludia z minulosti..

marsmykkok
Včera o 08:56
@xsuzannex

@marsmykkok vobec si to nepochopila ale nevadi. Pokial v spolocnosti budu ludia ako vy, nase deti v zivote nebudu prijate a nebudu zit normalnymi zivotmi.
Ps: skus este poguglit, najdes aj v sucasnosti ludi s diagnostikovanym autizmom, nie su len ludia z minulosti..

@xsuzannex Nie som blbá, mená poznám, nemusím googliť, veľká väčšina tých osobností je z dávnej histórie. A môj názor je opačný, že pokým budú ľudia ako ty a podobný čo proste z autizmu robíte niečo pomaly super a nadpozemské takýto ľudia a deti fungovať nebudú. Lebo netreba míňať peniaze na to aby sa básnilo aký je život s autizmom super, výnimočný a tak, skôr treba reálne kroky- dať deťom školy pre nich prispôsobené a dospelým potom vytvoriť vhodné pracovné podmienky. Ale tieto dva body nikoho nezaujímajú, každý básni len o tom aký je autizmus výnimočný a maximálne možno ked začali brať opatrováky a teda peniaze rodičom sa dokázali spojiť a urobiť tlak, ale urobiť tlak aby boli vhodné školy alebo práca to nie...

anonym_5ed79e
Včera o 09:00
@marsmykkok

@anonym_5ed79e Neublížil mi žiadny, len proste všade registrujem tieto naivné predstavy rodičov ako v dospelosti si zvyknú a budú fungovať normálne, pričom reálne možno takto to má 5-10 percent autistov že sa nejako začlení, ale 90 percent proste nefunguje. Majú rodičia neziskovky, kde vlastne šíria že aký je autizmus super a normálny a tým vlastne len ukazujú verejnosti že to nič nie je a potom presne ani toho chlapa s autizmom čo je tu nik nepochopí a nemá k nemu empatiu. Namiesto toho keby bojovali radšej za školy pre nich, možnosti na trhu práce a tak. A že keby lepšie fungovali rodičia toho unbeholfena zase dalšia naivná predstava. Však on má cez 40, rodičia asi okolo 70, oni nemajú toľko energie aby ešte ťahali aj jeho, v takom veku sú radi že sú a že nejako fungujú, nie ešte riešiť problémové dospelé dieťa.

@marsmykkok zacni s tvojou konstruktivnou kritikou napriklad u pani z organizacie @nevyautuj_autistu
Mozno jej budu tvoje nazory prospesne😏
A co maju rodicia autistov robit? Ved o to ide, dat do povedomia beznych ludi, ze aj autisti su tu medzi nami. A ze miesto sikany na pracovisku ich treba skusit zaradit a drzat nad nimi ochranny dozor a chapat, ze pracuju pomalsie. Aky vyznam ma zdeptat autistu na pracovisku tak, aby musel byt nasledne zatvoreny doma?
Keby unbeholfena nesikanovali chudery a chudaci, ale pomahali mu, nemusel by to mat take tazke. Empatia sa to vola.

beronsche
Včera o 09:16
@marsmykkok

@xsuzannex Nie som blbá, mená poznám, nemusím googliť, veľká väčšina tých osobností je z dávnej histórie. A môj názor je opačný, že pokým budú ľudia ako ty a podobný čo proste z autizmu robíte niečo pomaly super a nadpozemské takýto ľudia a deti fungovať nebudú. Lebo netreba míňať peniaze na to aby sa básnilo aký je život s autizmom super, výnimočný a tak, skôr treba reálne kroky- dať deťom školy pre nich prispôsobené a dospelým potom vytvoriť vhodné pracovné podmienky. Ale tieto dva body nikoho nezaujímajú, každý básni len o tom aký je autizmus výnimočný a maximálne možno ked začali brať opatrováky a teda peniaze rodičom sa dokázali spojiť a urobiť tlak, ale urobiť tlak aby boli vhodné školy alebo práca to nie...

@marsmykkok kto robí z autizmus niečo super, nadpozemske? Je to z veľkej časti o osvete.
Pretoze, ešte stále sú ľudia, ako ty, ktorí by všetkých najradšej odpísali..
Že rodičia dúfajú, že práve ich dieťa sa začleni? No a? Co majú robiť? Dať dieťa do ústavu a zabudnúť?
Možno práve táto nádej ich posúva vpred... Tak čo? Radšej ich zadupme do zeme, celú tú snahu, veď je to (podľa teba) v 90% prípadov na nič?

A ty ako vieš, aké aktivity a tlaky rodičia autistickych deti vyvíjajú? O problematike zjavne nič nevieš, čize co? len tak si to myslíš?
Pokora ti neuveriteľne chyba, rovnako ako empatia..

anonym_5ed79e
Včera o 09:33
@marsmykkok

A ako som pisala vyssie, poznam dvoch chalanov, ktori robia v kuchyni. A vies preco tolko vydrzali? Lebo pracuju so starsimi zenami, ktore im vedia poskytnut matersky, chapajuci pristup a ochrannu ruku. Starsie zeny uz nepotrebuju na slabsom jedincovi cvicit svoje ega a nieco si dokazovat. Kontroluju chalanov, davaju prikazy a beru ich aj s diagnozou. Funguje to. Oni vyuziju aspon svoju muzsku silu pri umyvani hrncov a noseni tazkych veci, co je zas pre zeny tazke. Obojstranne vyhodne.
@marsmykkok

marsmykkok
Včera o 09:40
@anonym_5ed79e

A ako som pisala vyssie, poznam dvoch chalanov, ktori robia v kuchyni. A vies preco tolko vydrzali? Lebo pracuju so starsimi zenami, ktore im vedia poskytnut matersky, chapajuci pristup a ochrannu ruku. Starsie zeny uz nepotrebuju na slabsom jedincovi cvicit svoje ega a nieco si dokazovat. Kontroluju chalanov, davaju prikazy a beru ich aj s diagnozou. Funguje to. Oni vyuziju aspon svoju muzsku silu pri umyvani hrncov a noseni tazkych veci, co je zas pre zeny tazke. Obojstranne vyhodne.
@marsmykkok

@anonym_5ed79e nejaká škola alebo škôlka?

marsmykkok
Včera o 09:48
@anonym_5ed79e

@marsmykkok

@anonym_5ed79e A je to o tom čo píšem vyššie, dnes v zamestnaní rob robotu za troch, musíš byť kolegiálny, zvládať multitasking, stres a neviem prečo autorku diskusie by som mala klamať že o chlapca čo má poruchu pozornosti, je pomalší, skrz autizmu nedáva stres, sociálne situácie sa zamestnávatelia pobijú. V dnešnej dobe to bude mať veľmi ťažká s dnešnými nárokmi, preto myslím že treba bojovať za tie deti aby sa vedeli zamestnať a boli zamestnania im prispôsobené. Lebo sedieť doma na ID riešenie nie je, len zhorší psychiku a ID nepokryje životné náklady a raz ak rodičia nebudú dieťa skončí na ulici. Pre tieto deti by bol paradoxne lepší systém ako v socializme, že proste sa chodilo do práce len aby sa chodilo, nik sa od roboty nepretrhol, nebol taký stres, to by takí čo sú Aspergeri alebo vysokofunkční dali ak by potom doma zregenerovali. Ale dnes sú také nároky že to často nedáva ani bežný človek, nie autista.

anonym_5ed79e
Včera o 09:49
@marsmykkok

@anonym_5ed79e nejaká škola alebo škôlka?

@marsmykkok jeden je v restauracii, druhy v nemocnici. Robia roboty, o ktore sa nikto netrha, umyvaju riady a pomahaju s cim treba, len im treba vsetko hovorit.
Toto je pre autistov cesta, robit to, co ini robit nechcu, za mensi plat. Lebo vacsinou maju ID, tak ten slabsi plat maju vykompenzovany ID.

marsmykkok
Včera o 10:02
@anonym_5ed79e

@marsmykkok jeden je v restauracii, druhy v nemocnici. Robia roboty, o ktore sa nikto netrha, umyvaju riady a pomahaju s cim treba, len im treba vsetko hovorit.
Toto je pre autistov cesta, robit to, co ini robit nechcu, za mensi plat. Lebo vacsinou maju ID, tak ten slabsi plat maju vykompenzovany ID.

@anonym_5ed79e No vidíš v tom sa zhodneme, preto si myslím že netreba robiť osvetu o výnimočnosti, ale skôr osvetu o tomto, že ľahké práce zvládne aj autista a že nech ich zamestnávatelia na také menej náročné práce berú. Možno aj s nejakou kompenzáciou/motiváciou od štátu.
Lebo reálne je to tak, že zamestnávatelia vyberajú podľa prvého dojmu na pohovore a ten autista nikdy dobrý neurobí. Teda príde na pohovor napríklad nejaký cudzinec čo práve prišiel sem a potrebuje rýchlo peniaze a berie prvé čo príde lebo nie je šte rozkukaný a ako sa rozkuká nájde si niečo lepšie platené a odíde, nejaký fluktuant čo sa mu nechce robiť a nikde nevydrží a autista. Určite lepší prvý dojem urobí ten fluktuant alebo cudzinec čo rýchlo odídu a autistu nezoberú. Práve preto si myslím že na takéto praktické veci by sa malo tlačiť a robiť osveta, aby tie deti sa nejako v živote zaradili.

anonym_5ed79e
Včera o 10:11
@marsmykkok

@anonym_5ed79e No vidíš v tom sa zhodneme, preto si myslím že netreba robiť osvetu o výnimočnosti, ale skôr osvetu o tomto, že ľahké práce zvládne aj autista a že nech ich zamestnávatelia na také menej náročné práce berú. Možno aj s nejakou kompenzáciou/motiváciou od štátu.
Lebo reálne je to tak, že zamestnávatelia vyberajú podľa prvého dojmu na pohovore a ten autista nikdy dobrý neurobí. Teda príde na pohovor napríklad nejaký cudzinec čo práve prišiel sem a potrebuje rýchlo peniaze a berie prvé čo príde lebo nie je šte rozkukaný a ako sa rozkuká nájde si niečo lepšie platené a odíde, nejaký fluktuant čo sa mu nechce robiť a nikde nevydrží a autista. Určite lepší prvý dojem urobí ten fluktuant alebo cudzinec čo rýchlo odídu a autistu nezoberú. Práve preto si myslím že na takéto praktické veci by sa malo tlačiť a robiť osveta, aby tie deti sa nejako v živote zaradili.

@marsmykkok hej, ale toto je jeden typ autizmu, potom su tu ti, ktori zvladnu aj tie IT pozicie, len nezvladaju socializaciu, dalsi nezvladaju nic z toho.
Je to komplexnejsia problematika. Preto sa robi osveta, aby sa vsetci nehadzali do jedneho vreca.