icon

Ako by ste reagovali, keby vás udrela 14 ročná dcéra?

Včera o 14:47

Sama neverím, čo píšem. Som s ňou sama od jej jedného roka, nič jej nechýba, o všetko na postarané. Snažím sa s ňou tráviť čas, rozprávať sa, zasmiať, poradiť. Nie som dokonalá. Viem, že keď som dala trest, bolo mi jej ľúto, tsk som často povolila. Hádky u nás sú kvôli tomu, že nič nechce pomáhať, učiť by sa mohla tiež viac, známky má 1-3, teraz jej vychádza 5 trojak. Najväčší problém je ale mobil. Má rodičovskú kontrolu, keď jej nechcem predlzit limit, zacne vrieskať na celý panelák, naschvál, aby to počuli ľudia a ja som povolila. Čím viac jej vravím, nech je ticho, tichšie, tým viac huláka. Teraz pred chvíľou tiež takýto výstup. Koľko je optimálne byť na mobile pre 8-cku? Sama od seba neurobí doma nič, stokrát ju musím o niečo žiadať. Teraz bol výstup pre mobil, že jej nechcem predlzit limit, strávila už od rána na mobile 2,5 hodiny. Začala mi trhať môj mobil z ruky a keď som jej ho nechcela dať, normálne po mne začala búchať rukami, bit ma. Bojím sa, čo bude ďalej, keď sa takto správa. Aký trest by ste jej dali, čo by ste robili? Viem, že som bola na ňu moc mäkká, teraz to ľutujem, keďže na vôbec nerešpektuje. Prosím ak mi viete dať rady bez ponižovania a hejtov, že si môžem za to sama. To už dávno viem. Za dobrotu-na zobrotu...

Strana
z5
anonym_761bf4
Včera o 14:58

Asi vzdy povolis, ked vrieska.. raz by vrieskala a nemala by net tyzden.. druhy krát by vrieskala a nemala by ho 2 tyzdne.. s tym bitim neviem, asi by som jej nevylepila naspat, mozno by som ju obliala studeniu vodou, ked ma takyto amok

huxy
Včera o 14:58

Žiaľ v tomto veku už asi ťažko niečo radikálne zmeníš, keď sa to doteraz nijak neriešilo

autor
Včera o 14:59
@anonym_761bf4

Asi vzdy povolis, ked vrieska.. raz by vrieskala a nemala by net tyzden.. druhy krát by vrieskala a nemala by ho 2 tyzdne.. s tym bitim neviem, asi by som jej nevylepila naspat, mozno by som ju obliala studeniu vodou, ked ma takyto amok

@anonym_761bf4 je mi do plaču, lebo sa to stupňuje. To vrieskanie aj jej bezohľadnosť.

anonym_5114e4
Včera o 14:59

@anonym_autor tiez man teens a sama mam respekt pred hadkami, kedze v tom veku moja sestra po banalnej hadke spachala samovrazdu.Pre nu to bolo mepochopenie zo strany matky,doteraz si to nevieme vysvetlit, velmi citlivy vek!! Co sa tyka tvojej dcery, nehadaj sa s nou, nema to vyznam asi! Ma svoju pravdu.Ja poviem detom, mate 20 minut dokoncit hry a vypinam internet.Normalne ho vypnem a pribehnu z izieb.Uz to nerobim ked su v strede nejakej hry. Taktiez vela veci otacam na srandu aj ked to vo mne vrie.Dcera raz skusila co tvoja, tak som jej zabalila mobil na 3 dni ( bolo jej to jedno), ale Ona strasne plakala a nepamatala si, ze ma nejak buchla rukou! Bolo jej to velmi luto.Vtedy som ju tak vykricala!! Mam kamaratky, ktore maju deti v tom veku a ver mi, su kompletne rodiny aj same matky a deti su rozne. Ja som stastna,ze moje su este normalne teens 😊

tenerifka
Včera o 15:00

@anonym_autor sucitim s tebou, je to otrasny vek. Bohuzial, prave v takychto situaciach je namieste otec/manzel, ktory tiez nastavi hranice..... To ti ale nepomoze. Ja neviem, co by som v tvojej situacii urobila, asi len nepovolit, a povedat jej, ze ked sa chce porozpravat, si tu pre ñu.... A ak jej bude lepsie v nejakom diagnostaku, nech krici aj nadalej

klotildabazarik
Včera o 15:01

@anonym_autor dat mobil len ked uprace? Vypnut internet neviem vsakako to mate celkove pripojenie

anonym_ca1aa0
Včera o 15:01

V tomto veku by uz mala vediet, ze vrieskanim nic nedosiahne. Moje dieta toto skusalo v skolkarskom veku a kedze sme nepovolili, tak s tym prestala. Otazne je, ako na to, ze nepovolis, bude reagovat 14-rocna, ale inu moznost velmi nemas, ak nechces, aby si vychovala nieco, co nechces. Neviem, ako by som reagovala na tu bitku, asi by som bola velmi prekvapena a reakcia by prisla po chvili-zrusila by som jej pristup na net a to aspon na tyzden, ale nepovolila by som, aj keby jacala na cele mesto.

anonym_417ed9
Včera o 15:02

No neviem čo ti poradím ale aby ta bila je extrém
Ja zrejme by som jej vrátila,asi ja určite 😅
Samozrejme, že to nieje riešenie
Skús sa s ňou oporozprávať mimo konfliktu a možno aj poradiť s psychológom
Lebo agresia a fyzické útoky niesu s kostolným poriadkom

autor
Včera o 15:04
@klotildabazarik

@anonym_autor dat mobil len ked uprace? Vypnut internet neviem vsakako to mate celkove pripojenie

@anonym_5114e4
@tenerifka baby až mi slzy vyhŕkli, že ste ma nezhejtovali a pochopili, povzbudili.
@anonym_5114e4 vieš, že sa mi už takým niečím aj vyhrážala? Ja mám odolnú psychiku, ale v exovej rodine bol pokus o samovraždu, tam majú všetci také slabšie nervy, preto tiež sa bojim trochu.
@klotildabazarik veď to aj robím, ale ona akože uprace, aj to len odflakne, dnes presne utrela prach, dám jej hodinu a pol, potom príde, že ešte, tsk pridám hodinu a potom že ešte, to už by bolo toto a pol hodiny, plus pozerať chce tu blbu ružu pre nevestu... Povedala som dosť a začalo sa to

anonym_de3834

Vrieska? Zruším cely mobil a hotovo! Nepomáha? Nuž chladnička by bila prázdna a mize sa pusť päsť na trávu

anonym_1d0995

Mám už 18 ročnú, tvoja je práve vo veku kedy som len usmerňovala, dala 1 radu, viac nie..okolo 18 veku sa to zas mení, ale k lepšiemu 🙂 a keď bude mať deti tak ťa pochopí úplne

billy_jean
Včera o 15:05

Ona zistila, že krikom si vie veci vybojovať. Posúva hranice a skúša ťa. Čas na mobile pre 14-ročnú je bežne 2–3 hodiny denne, ale až po povinnostiach. Tvoj limit nie je problém, problém je, že ho nedržíš, keď zatlačí. Čiže najprv popraceš, urobíš čo máš, naučíš sa, potom dostaneš mobil. Cez to cesta nejde. A že kričí? Nech kričí. Vylepila by som na výťah oznam, že sa ospravedlňujem za moje hysterické pubertálne dieťa, ale má tendenciu si vydobýjať veci krikom a nerešpektuje hranice. Ešte jej povedz, že zájdete za odborníkom, lebo ak nezvláda emócie a ide do kriku a bitky, bude potrebovať pomoc (samozrejme, že nie, hádžu ňou hormóny, ale mala by sa zamyslieť). Inak možno by nebolo zlé, keby sa naozaj s niekým porozprávala.

svetlonos
Včera o 15:05

@anonym_autor
Prepáč za uprimnost, ale v tomto prípade by som jej také dve z ľavá aj pravá vrazila, že by sa z toho posrala!! Zapamätala by si to ešte riadne dlho. Tiež som nikdy nemyslela, že toto napisem. Má 14, nie 4 !
Nie som za násilie a s deckami treba hovoriť, vysvetľovať. Áno - s malými! Tie ešte nemajú vyvinutý mozog a keď sa takto chova malé decko, ďakujem ho a púšť až sa skludni. Ale aby ma taká koza stará slahla? No takú nehrali! A to som fakt za rozhovor a mala som možnosť žiť 2 roky s dieťaťom, ktoré mávali záchvaty agresivity od 6 rokov. Nikdy som naň ruku nepoložili za účelom bitky. Len som ho silno držala nech neublíži sebe/druhým. To je niečo iné. Ale toto už je veľká baba a vie jasne, že to nesmie.
A ešte by som s dr aj prebrala možnosti odvykačky - nejakým spôsobom. Viem že zrejme nebude veľa možností ale predsa. Cez prázdniny a už aj teraz by som jej vôbec neumožnila byť na nete a riešila psychológa - pre seba. Nech mi poradí ako s ňou jednať. Toto neexistuje.
Si sama robíš čo vieš a slečna nemá hranice, na parádu. Neber to ako výčitky voči tebe. Úplne chápem, že máš toho veľa sama. Ale toto nejde naozaj. Veď v živote Kristus st tiež toto nefunguje. Či tiež potom každému, kto jej nevyhovie, jednu vrazí či ako? Treba to riešiť kôli nej do budúcna. Držím palce a prajem dobre nervy a úspech.

jajanulienka
Včera o 15:06

Ja by som navrhla poradiť sa s odborníkom. Najprv len vy sama ísť, a potom aj s dcérou. Možno sa aj porozprávať, keď bude mať dobrú náladu, niekde v cukrárni, v kľude. Radikálne riešenie nie je momentálne dobré, len s citom.

anonym_250331
Včera o 15:06

Paci sami nazor, ze obliat studenou vodou, ano, aby sa spamatala. Zobrat mobil, zakazat net na tyzden. A hlavne...trvaat si na svojom...nema nadstavene hranice, pretoze si jej ich ty nenadstavila, vzdy si ustupila. A to teraz tvoja 14 rocna pubertiacka dobre vie. Vie ze ked bude hucat, dupat, vrieskat a bit, tak ziska to co chce. Bud na nu tvrda a riadne tvrda a o mesiac , dva buse zmena. Hlavne ju prosim nelutuj, dieta ktore stiahne ruku na svoju matku, si zasluzi poriadny vyprask a nie lutost. Drzim palce aby sa ti podarilo napravit to, co si ty svojou necinnostou a stupkami doteraz pokazila. Nema k tebe ziaden respekt. A ten si budes musiet teraz vybudovat.

autor
Včera o 15:07
@svetlonos

@anonym_autor
Prepáč za uprimnost, ale v tomto prípade by som jej také dve z ľavá aj pravá vrazila, že by sa z toho posrala!! Zapamätala by si to ešte riadne dlho. Tiež som nikdy nemyslela, že toto napisem. Má 14, nie 4 !
Nie som za násilie a s deckami treba hovoriť, vysvetľovať. Áno - s malými! Tie ešte nemajú vyvinutý mozog a keď sa takto chova malé decko, ďakujem ho a púšť až sa skludni. Ale aby ma taká koza stará slahla? No takú nehrali! A to som fakt za rozhovor a mala som možnosť žiť 2 roky s dieťaťom, ktoré mávali záchvaty agresivity od 6 rokov. Nikdy som naň ruku nepoložili za účelom bitky. Len som ho silno držala nech neublíži sebe/druhým. To je niečo iné. Ale toto už je veľká baba a vie jasne, že to nesmie.
A ešte by som s dr aj prebrala možnosti odvykačky - nejakým spôsobom. Viem že zrejme nebude veľa možností ale predsa. Cez prázdniny a už aj teraz by som jej vôbec neumožnila byť na nete a riešila psychológa - pre seba. Nech mi poradí ako s ňou jednať. Toto neexistuje.
Si sama robíš čo vieš a slečna nemá hranice, na parádu. Neber to ako výčitky voči tebe. Úplne chápem, že máš toho veľa sama. Ale toto nejde naozaj. Veď v živote Kristus st tiež toto nefunguje. Či tiež potom každému, kto jej nevyhovie, jednu vrazí či ako? Treba to riešiť kôli nej do budúcna. Držím palce a prajem dobre nervy a úspech.

@svetlonos ďakujem. Práveže inde, napr v škole je tichá, nekonfliktna.

autor
Včera o 15:09
@anonym_250331

Paci sami nazor, ze obliat studenou vodou, ano, aby sa spamatala. Zobrat mobil, zakazat net na tyzden. A hlavne...trvaat si na svojom...nema nadstavene hranice, pretoze si jej ich ty nenadstavila, vzdy si ustupila. A to teraz tvoja 14 rocna pubertiacka dobre vie. Vie ze ked bude hucat, dupat, vrieskat a bit, tak ziska to co chce. Bud na nu tvrda a riadne tvrda a o mesiac , dva buse zmena. Hlavne ju prosim nelutuj, dieta ktore stiahne ruku na svoju matku, si zasluzi poriadny vyprask a nie lutost. Drzim palce aby sa ti podarilo napravit to, co si ty svojou necinnostou a stupkami doteraz pokazila. Nema k tebe ziaden respekt. A ten si budes musiet teraz vybudovat.

@anonym_250331 dakujrm

autor
Včera o 15:10
@billy_jean

Ona zistila, že krikom si vie veci vybojovať. Posúva hranice a skúša ťa. Čas na mobile pre 14-ročnú je bežne 2–3 hodiny denne, ale až po povinnostiach. Tvoj limit nie je problém, problém je, že ho nedržíš, keď zatlačí. Čiže najprv popraceš, urobíš čo máš, naučíš sa, potom dostaneš mobil. Cez to cesta nejde. A že kričí? Nech kričí. Vylepila by som na výťah oznam, že sa ospravedlňujem za moje hysterické pubertálne dieťa, ale má tendenciu si vydobýjať veci krikom a nerešpektuje hranice. Ešte jej povedz, že zájdete za odborníkom, lebo ak nezvláda emócie a ide do kriku a bitky, bude potrebovať pomoc (samozrejme, že nie, hádžu ňou hormóny, ale mala by sa zamyslieť). Inak možno by nebolo zlé, keby sa naozaj s niekým porozprávala.

@billy_jean no presne vie, že sa hanbím a nechcem aby tu vrieskala. Viem ako to počuť, keď ziapu susedia.

autor
Včera o 15:11
@svetlonos

@anonym_autor

@svetlonos vieš, čo by sa stalo, keby dom ju udrela? To si tiež už vymyslela. Začne ziapat na celý panelák, že pomoc, pomoc, nebu ja, betyraj na, pomoc, pomoc...

svetlonos
Včera o 15:13

@anonym_autor
A inak že vrieskať má celý panelák? No nech vrieskať. Príde suseda sťažovať sa, pozvi ju kľudne na kávu a vysvetlí. Tiež som tak išla klopať o desiatej večer susedom. Myslela som, že tam toho chalana z kože derú. Suseda má zavolala dovnútra, že kľudne môžem chalana pozrieť. Robil scény presne kôli mobilu. Mal asi 9rokov. Povedala som, že to znie akoby ho boli, ospravedlnila som sa za uprimnost. Hovorilo sa to o jeho otcovi. Chalan vyšiel, potvrdil mi to.
Nech si ziape. Aspom nemáš b tomto prípade muža, ktorého by to vyprovokovalo do vyvrtky.

huxy
Včera o 15:15
@anonym_autor

@svetlonos vieš, čo by sa stalo, keby dom ju udrela? To si tiež už vymyslela. Začne ziapat na celý panelák, že pomoc, pomoc, nebu ja, betyraj na, pomoc, pomoc...

@anonym_autor a? Dovolí si len toľko, koľko jej ty dovolíš. Ona si myslí, keby ju socialka zobrala, že by sa mala.lepšie? Nech sa trochu zamyslí mladá dáma, a mozno by jej to aj pomohol-taký šok.

iwesska
Včera o 15:19

Zobrala by som jej ten mobil minimalne na tyzden,aby sa spamatala herecka a ziadne ustupovanie. A ked nezacne pomahat, a ucit sa,tak aj na dlhsie. A nie som za bitky,ale ak uz dieta fyzicky v takomto veku utoci,tak by som jej to opatovala a struhla slabu facku. Taka terapia sokom a fakt,ze narazila na tvrdu hranicu.

autor
Včera o 15:19
@huxy

@anonym_autor a? Dovolí si len toľko, koľko jej ty dovolíš. Ona si myslí, keby ju socialka zobrala, že by sa mala.lepšie? Nech sa trochu zamyslí mladá dáma, a mozno by jej to aj pomohol-taký šok.

@svetlonos ja odpadnem, takže vidím, že nemám jediná taký problém, žiaľ...
@huxy veď už som jej aj toto stokrát vysvetlila. Ja neviem, keď bola malá, bola úplne bezproblémová. Všetko tieto blbé mobily plus lenivosť.

huxy
Včera o 15:21
@anonym_autor

@svetlonos ja odpadnem, takže vidím, že nemám jediná taký problém, žiaľ...
@huxy veď už som jej aj toto stokrát vysvetlila. Ja neviem, keď bola malá, bola úplne bezproblémová. Všetko tieto blbé mobily plus lenivosť.

@anonym_autor to nie sú tie blbé mobily, to je len výhovorka

autor

Žienky ďakujem, že má tu nezhadzujete, že som neschopná matka, ja sa tak cítim... Človek či sa viac snaží, tým to ide horšie. Včera sme boli na výlete, pohoda, smiech a dnes toto.

svetlonos
@anonym_autor

@anonym_autor
V pohode. Keď bude pri zmysloch a budete mať v pohode náladu, úplne seriózne jej povedz, že domovy nie sú vždy mak miesto. Decko tam znasilnia a vyšetrovanie je na dlhé lakte. A to vôbec nie ako strašenie ale fakt. Takže áno, keď jej dáš facku za jej chovanie, nie je to ok. Ale pokiaľ sa taká koza nevie správať do kože, žiaľ. No kľudne jej povedz, že radšej jedna výchovná ako šikana a sexuálne násilie v nejakom zariadení. A nech mi tu hlavne nikto nepíše, že toto sa určite nestáva. Koľkokrát práve áno.

autor
Včera o 15:22
@huxy

@anonym_autor to nie sú tie blbé mobily, to je len výhovorka

@huxy ale kým nemala mobil, tak bola normálna. Síce lenivá, ale teraz proste úplne amoky kvôli mobilu.

svetlonos
Autor odpoveď zmazal
huxy
Včera o 15:23
@anonym_autor

@huxy ale kým nemala mobil, tak bola normálna. Síce lenivá, ale teraz proste úplne amoky kvôli mobilu.

@anonym_autor tak jej ho teda zober, ak si myslíš, že to pomôže, aby bola normálna

Ked si vzdy ustúpila, tu je sôsledok

autor
Včera o 15:24
@svetlonos
Odpoveď bola zmazaná

@svetlonos vieš, tiež si prešla šikanou, menila školu, snažila som sa jej pomôcť, ako som len vedela. A ona nepríde sa ospravedlniť, ešte ziapala, že jej nepôjdem na svadbu, neuvidím jej deti, že mi ich neukáže a že mi nepôjde ani na pohreb. Pripomína mi v tomto veľmi exa...

Strana
z5