Ako by ste reagovali, keby vás udrela 14 ročná dcéra?
Sama neverím, čo píšem. Som s ňou sama od jej jedného roka, nič jej nechýba, o všetko na postarané. Snažím sa s ňou tráviť čas, rozprávať sa, zasmiať, poradiť. Nie som dokonalá. Viem, že keď som dala trest, bolo mi jej ľúto, tsk som často povolila. Hádky u nás sú kvôli tomu, že nič nechce pomáhať, učiť by sa mohla tiež viac, známky má 1-3, teraz jej vychádza 5 trojak. Najväčší problém je ale mobil. Má rodičovskú kontrolu, keď jej nechcem predlzit limit, zacne vrieskať na celý panelák, naschvál, aby to počuli ľudia a ja som povolila. Čím viac jej vravím, nech je ticho, tichšie, tým viac huláka. Teraz pred chvíľou tiež takýto výstup. Koľko je optimálne byť na mobile pre 8-cku? Sama od seba neurobí doma nič, stokrát ju musím o niečo žiadať. Teraz bol výstup pre mobil, že jej nechcem predlzit limit, strávila už od rána na mobile 2,5 hodiny. Začala mi trhať môj mobil z ruky a keď som jej ho nechcela dať, normálne po mne začala búchať rukami, bit ma. Bojím sa, čo bude ďalej, keď sa takto správa. Aký trest by ste jej dali, čo by ste robili? Viem, že som bola na ňu moc mäkká, teraz to ľutujem, keďže na vôbec nerešpektuje. Prosím ak mi viete dať rady bez ponižovania a hejtov, že si môžem za to sama. To už dávno viem. Za dobrotu-na zobrotu...
@anonym_autor neviem prídeš mi ako troll, 14 ročná aby robila takéto výjazdy ako 2 ročné decko, divné...zase tu má niekto spanking-chutky ?
@svetlonos vieš, tiež si prešla šikanou, menila školu, snažila som sa jej pomôcť, ako som len vedela. A ona nepríde sa ospravedlniť, ešte ziapala, že jej nepôjdem na svadbu, neuvidím jej deti, že mi ich neukáže a že mi nepôjde ani na pohreb. Pripomína mi v tomto veľmi exa...
@anonym_autor keby mi toto povie vlastné decko, tak ho pošlem do reedukačného centra sama. A neverím, že bola bezpeoblémová, keď takéto veci ti dokáže povedať.
@anonym_autor neviem prídeš mi ako troll, 14 ročná aby robila takéto výjazdy ako 2 ročné decko, divné...zase tu má niekto spanking-chutky ?
@anonym_ff4f69 preboha. Už prestaňte furt s tými trollmi. Ty si myslíš, že by som nechcela tráviť nedeľu krajšie, ako vypisovanie tohto problému na mk? Žiaľ toto je môj život momentálne a takéto problémy mám. Keby si ju stretla na ulici alebo poznala zbežne, povieš si, že aké zlaté dievča, ale žiaľ doma sa nevie vpratať do kože..
@anonym_autor keby mi toto povie vlastné decko, tak ho pošlem do reedukačného centra sama. A neverím, že bola bezpeoblémová, keď takéto veci ti dokáže povedať.
@huxy áno, bola úplne zlaté bezproblémové dieťa..takto sa to zvrtlo, keď zmenila tu školu a našla si kamošky, s ktorými si chce písať, volať. Ony sú v pohode, veď nie som proti, ale tiež nejaké povinnosti by mali byť splnené. Dokázala by od rána do večera sedieť na mobile, keby jej to nekorigujem. Preto vravím, že sama som v šoku, keďže sme mali normálny vzťah, takto sa to zmenilo v podstate za rok.
@huxy áno, bola úplne zlaté bezproblémové dieťa..takto sa to zvrtlo, keď zmenila tu školu a našla si kamošky, s ktorými si chce písať, volať. Ony sú v pohode, veď nie som proti, ale tiež nejaké povinnosti by mali byť splnené. Dokázala by od rána do večera sedieť na mobile, keby jej to nekorigujem. Preto vravím, že sama som v šoku, keďže sme mali normálny vzťah, takto sa to zmenilo v podstate za rok.
@anonym_autor tak niekde nastala chyba, tiez máme problémy, ako každý pubertiak má. Dcéra tiez musela meniť školu, kamaratok málo...ale v ziadnom.prípade by som netolerovala ziapanie, cirkusovanie, také hrubé slová voči mne, a bitie už absolútne. Nerozumiem, preco si to hneď pri prvom raze rázne neriesila. A žiadna rada ti tu nie je dobrá
Zbal jej veci, podaj papierik s adresou socialky a detskeho domova. Ze ak sa jej nepaci doma a vrieska na cely barak, tak moze ist. Velmi rychlo si to rozmysli. Tam su stovky problemovych deti, s kazdym sa nebudu babrat. A nikoho nebude zaujimat, ze sa jej nechce postielat a upratovat.
PS: Kup jej tlacitkovy mobil. Vzdy ked si nebude robit povinnosti, tak zoberies smart phone, das jej tlacitkovy. Ked si spravi, dostane spat ten novsi.
Zbal jej veci, podaj papierik s adresou socialky a detskeho domova. Ze ak sa jej nepaci doma a vrieska na cely barak, tak moze ist. Velmi rychlo si to rozmysli. Tam su stovky problemovych deti, s kazdym sa nebudu babrat. A nikoho nebude zaujimat, ze sa jej nechce postielat a upratovat.
PS: Kup jej tlacitkovy mobil. Vzdy ked si nebude robit povinnosti, tak zoberies smart phone, das jej tlacitkovy. Ked si spravi, dostane spat ten novsi.
@anonym_fc4004 na aj tlacitkovy presne na tieto prípady.
@anonym_autor tak niekde nastala chyba, tiez máme problémy, ako každý pubertiak má. Dcéra tiez musela meniť školu, kamaratok málo...ale v ziadnom.prípade by som netolerovala ziapanie, cirkusovanie, také hrubé slová voči mne, a bitie už absolútne. Nerozumiem, preco si to hneď pri prvom raze rázne neriesila. A žiadna rada ti tu nie je dobrá
@huxy akože mi nie je žiadna rada dobrá, preto sa pýtam, aby som videla ako by reagovali ostatné matky.
@anonym_autor uprimne, ty kolko casu travis na mobile? Nechces po nej nahodou nieco co ani ty nie si schopna splnit?
Aky mate na dnes program? Co ste robili cez vikend? Su majalesy, vonku pekne, boli ste niekde? Kde vybila pubertacku energiu?
A cize ona zistila ze ked vrieska tak povolis? Parada, tak len ju nechaj nech sa takto prevrieska vsetkym. Studenou vodou by som ju obliala a nie na mobile cas predlzovala. A za kazde vrieskanie by som mobil zabavila na 24h.
@anonym_autor uprimne, ty kolko casu travis na mobile? Nechces po nej nahodou nieco co ani ty nie si schopna splnit?
Aky mate na dnes program? Co ste robili cez vikend? Su majalesy, vonku pekne, boli ste niekde? Kde vybila pubertacku energiu?
A cize ona zistila ze ked vrieska tak povolis? Parada, tak len ju nechaj nech sa takto prevrieska vsetkym. Studenou vodou by som ju obliala a nie na mobile cas predlzovala. A za kazde vrieskanie by som mobil zabavila na 24h.
@citronove_koliesko v piatok sme boli u mojich rodičov sadiť zemiaky a popoludni šla ku kamoška robiť projekt. Včera sme boli na celodennom výlete. Dnes sme teda mali navariť, upratať, nakúpiť, mala sa učiť. Každý deň chodíme von na hodinu so psom a rozprávame sa. Samozrejme že sa snažím ju vytiahnuť von, ale to často nechce a je kvôli tomu hádka, že chce byť doma. Prečo asi. Pre mobil. Ja som na ňom myslím normálne, samozrejme že nan pozriem v priebehu dňa, aké mám vždy všetko urobené, čiže to čakám aj od nej. Nech je na nom koľko chce, keď sa bude správať, učiť, pomáhať.
@anonym_autor lebo všetko negujes, to nemôžeš, lebo ona vrieska, bude kricať...ona ti v podstate diriguje a ty nič
@huxy ex ale ty by si nehla brvou keby ziapala, že to počujú hádam aj do vedľajšieho vchodu?
Tak v prvom rade začni dodržiavať čo povieš, ona skúša lebo vie ako na teba. Ja by som jej treskla naspäť a mobil by letel z okna. A keď vieska ešte by som otvorila okná nech ju všetci počujú.
Známy dcére, krorá robila takéto scény kvôli mobilu, zavolal sanitku. Povedal, že má skolny ubližovať sebe aj druhým, došli po ňu a myslím, že jej pobyt na psychiatrii prospel. Mali šťastie, že mala tesne pred 18, takže nemohla odtiaľ odísť. Nabudúce, keď bude robiť scény na celý dom, volaj. Je to závislosť ako každá iná.
Mas doma zavisle dieta,lebo si to dovolila.Doma vypnut wifi,zrusit mladej mobil a hoodne terapie.Pokaslala si si to sama.
@anonym_5114e4
@tenerifka baby až mi slzy vyhŕkli, že ste ma nezhejtovali a pochopili, povzbudili.
@anonym_5114e4 vieš, že sa mi už takým niečím aj vyhrážala? Ja mám odolnú psychiku, ale v exovej rodine bol pokus o samovraždu, tam majú všetci také slabšie nervy, preto tiež sa bojim trochu.
@klotildabazarik veď to aj robím, ale ona akože uprace, aj to len odflakne, dnes presne utrela prach, dám jej hodinu a pol, potom príde, že ešte, tsk pridám hodinu a potom že ešte, to už by bolo toto a pol hodiny, plus pozerať chce tu blbu ružu pre nevestu... Povedala som dosť a začalo sa to
@anonym_autor nepridávat jej na urcity cas a hotovo! Tu ruzu nemoze pozerat na tv ci ako? aj tak tam len somariny robi na tom mobile, by som ju von poslala radšej alebo neviem
@anonym_autor mobil za to sam naozaj nemoze, ale to, ze si jej ho dovolovala. Siete obvinit nemozeme, ak ich detom dovolime.
Ved vieme, ze su zamerne nastavene tak, aby vyvolavali zavislost. Nie je to tajne.
Teraz uplne bez hanby sa chod sama poradit so psychologom (nemas sa vobec za co hanbit, ze hladas pomoc a ani to neznamena, ze tvoja dcera je cvok), lebo myslim, ze tento hnev a napadnutie su uz vysledok abstaku (ktory jej mozog citil, ze mu hrozi, ak sa ihned nedostane k mobilu. A ty si bola ta prekazka, ked si jej v tom branila).
Tak kym je to este u vas mierne. Necakaj, kym urobi z nervov v abstaku daku vaznu hlupost, na majetku, tebe, ci sebe.
Vtedy mozog nerozmysla, dietatu ide iba o vratenie prikoria, ktore citi (bezohladu na to, ci je to opravnene). Zdravy rozum sa mu vrati az nasledne a uz ostanu len slzy a lutost.
To vam netreba zazit.
Odvetne akcie same o sebe teraz uz mozu mat tu dobru, ze sa ti ich dcera pokusi vratit (uz nie je uplne dieta). Moze ti vyhlasit tak povediac vojnu.
Oblejes ju vodou, obleje aj ona teba. Co nasledne potom s tym urobis?
Preto to nie je riesenie.
To skor hrozi, zeby sa to mohlo zacat stupnovat do vojny Kto z koho (ty jej ukazat, ze si tu autorita, ona tebe, ze ta respektovat nebude).
Ty potrebujes situaciu upokojit a prinutit ju premyslat. Lebo z tejto zavislosti ju nevytiahnes iba odobranim mobilu (aj ked ako akutne riesenie to nachvilku moze pomoct), zakazmi, alebo protiakciami.
Ona sama musi dospiet k zaveru, ze to chce obmedzit. K tomu ju musite spolu znavigovat. Aby to pre nu samotnu zacalo byt dolezite.
@huxy ex ale ty by si nehla brvou keby ziapala, že to počujú hádam aj do vedľajšieho vchodu?
@anonym_autor kúp jej najlacnejší tlačítkový telefón aspoň na mesiac dva a nepovoľ, kým sa uvedomí začne sa normálne správať a plniť si svoje povinnosti. Prechádzate si ťažkým obdobím hormóny s ňou lomcujú a najhoršie je, že ťa vôbec nerešpektuje. Keď začne vrieskať usmej sa na ňu, že si tým len predlžuje trest za správanie a musí sa uvedomiť. Susedom sa ospravedlň za krik a vysvetli, že si tak vynucuje svoje požiadavky, nasaď jej magnézium.
Ked je v kludnom stave,neda sa s nou porozpravat a vysvetlit jej,ze takto sa spravaju male deti a nie 14 rocna. Ja by som isla k odbornikovi psychologovi a poradila sa. A ak by nepomahalo,kludne,nech chodi aj ona. Musi sa naucit ovladat emocie. A hlavne nesmies polavit. Ked povies 3 hodiny,tak nemozes pridavat dalsi cas. Ona vie ako s tebou kyvat.
@anonym_autor ja som zobrala mobil na dlhšie, pokým nespravila čo mala. 3 mesiace bola bez vreckového. Keď neumyla riady, neumyvala som ani ja, pokým slečna nemala čistú lyžičku. Prešli sme si všeličím, aj som ustúpila, aby bol kľud, ale nikdy som ju neudrela, a už vôbec ona mňa.
Občas stačí iba povedať, že zavolám otcovi 😉 to je pre ňu konečná hranica, pretože vie, že on sa s ňou cickat nebude.
No neviem či sa to vekom zmení k lepšiemu. Máme doma aj ocinka, niekedy si myslím že je skôr na parádu. Skáču deti po hlave že až. Niekedy ani to nemusí byť že dieťa vyrastá bez otca. Ja keď zakročím tak potom som ja som tá zlá.
No neviem či sa to vekom zmení k lepšiemu. Máme doma aj ocinka, niekedy si myslím že je skôr na parádu. Skáču deti po hlave že až. Niekedy ani to nemusí byť že dieťa vyrastá bez otca. Ja keď zakročím tak potom som ja som tá zlá.
@anonym_5f5a8b ked ti skacu deti po hlave az az, zrejme preto lebo za to nemaju ziadne nasledky ktore by ich prinutili sa spravat inak
@svetlonos vieš, tiež si prešla šikanou, menila školu, snažila som sa jej pomôcť, ako som len vedela. A ona nepríde sa ospravedlniť, ešte ziapala, že jej nepôjdem na svadbu, neuvidím jej deti, že mi ich neukáže a že mi nepôjde ani na pohreb. Pripomína mi v tomto veľmi exa...
@anonym_autor no po tychto skutocnostiach by som realne zvazila nejaku lekciu. Nic v zlom, ale niekedy decko signalizuje az vsetky kontrolky blikaju, ze UZ TREBA nejaku napravu, ale ludia cakaju az kym sa naozaj nieco velmi zle nestane...
A nie, nesuhlasim s nazorom ako jedna pisala ze ved vekom SA to zmeni. Nie nezmeni. Bud to zmenis Ty alebo nejaka odborna pomoc, v suvislosti s rezimom a hranicami, same SA to neotoci o tri roky, nevidim dovod, prave naopak, decko sa dostane este aj do zlych partii a dostane s k prostriedkom a aktivitam, ktore ho este v 14tke az tak nezaujimaju ale v 17-18 to moze byt nieco strasne.
Zavolala by som 112, že ju neviem dostať z amoku a ubližuje sebe aj mne, nech ju umiestnia na psychiatriu.
Tu už treba zakročiť rázne, aby bolo jasné že kto má navrch a musí byť jasné, že si to ty.
Umiestnia ju pravdepodobne potom na pár dní na oddelenie nelátkových závislostí, čo jej pomôže trocha pretriezvieť a zároveň tebe pomôže jej nastaviť hranice do budúcna.
Jo a zavolala by som aj na pomoc nejakých susedov z najbližších bytov ktorí ju počujú zjapať.. zároveň aj stratí túto páku.
ja len chcem povedať, že kamoškin syn bol na liečené na odvykačke. Mal silné absťáky, bol neovládateľný, zúrivý a úplne sa mu menila osobnosť.
@anonym_autor Chcem ta iba podporit, v 14tich rokoch su hlasne hadky uplne normalne. Susedia to urcite zazili, nic zvlastnesi o vas mysliet nebudu. Kto ma zachovat chladnu hlavu - si ty...moze kricat, neustup, zdvihne na teba ruku, chyt jej ju. Nekric, snaz sa udrzat chladnu hlavu. S tymi povinnostami takto.. nedavaj jej prikazy ako dietatu - normalne jej povedz, co treba dnes spravit a co si chce zobrat ona. Nemusis spravit vsetko ani ty. Mozno bude v pondelok rano smutna, ze nema oblubene tricko oprane a ozehlene 🤷♀️. Moje deti v tomto veku uz varili, sami si vybrali, ze tuto ulohu si vezmu. Nenut ju chodit s tebou von. V 14 tich moja dcera nechcela travit tolko casu so mnou, chcela byt nezavisla. Ak ju kvoli tomu, aby travila cas inak nez na mobile - radsej by som zvolila nejaky kruzok 🙏 Ale uplne ti rozumiem, toto je najhorsi vek, ja som bola v totmo veku na 2 deti sama. Ale je to len docasne. Ja som to zvladla bez jedineho zakazu a trestu. Nemali obmedzene screentimy ani pc. Ale oni mali sport, ktory im zaberal kazde popoludne (synovi aj rana) a veeela vikendov. Ja som ich ani velmi nemohla zapajat do chodu domacnosti, vacsinou mali na starosti len svoju izbu, nakupy a varenie. Skus sa radsej dohodnut nejakom kompromise, ze jej pribudne doma dospelacka zodpovednost - za co ty jej das vacsiu slobodu na mobile.Uz je to velka slecna, urcite sa s nou bude dat rozumne dohovorit.

Je to silná závislosť aj pre dospelého, pre dieťa o to viac.
Je to ťažké, sucitim s Tebou. Mne nepríde spravne riesenie ani bitka, ani studena voda a pod. Porad sa so psychológom