Ako by ste reagovali pri dcérinej alergii?
Ahojte.
Dcéra 3.5r je alergik. Boli sme na vonkajšej rodinnej oslave a začalo ju svrbiet celé telo. Najprv zadok, potom ruky, za ušami. Skúšala som aj umyt, nepomohlo. Do toho vyrážky ako žihľavka… Hľadala som vpich včely, nenašla som.. Zbalila som rýchlo veci, povedala mužovi, že ideme a okamžite sme šli domov. Manžel na mna zvýšil hlas pred autom, že som sa s nikým nerozlúčila ani poriadne nezagratulovala. Ja som kričala, že či mu je prednejšie toto ako vlastná dcéra , ktorá môže dostať šok. Ja som konala rýchlo a bála som sa, aby nedostala anafylakticku reakciu. Prišli sme domov, volala som na pohotovost, čo mám robiť, keďže lieky užíva (stalo sa nám to prvý krát) osprchovala som ju, dala antihistaminika, prestrekla nos, dala inhalovať. Manžel nasraty. Úprimne v tej dobe mi bolo jedno kto čo, podstatná bola pre mna dcéra. Povedala som mu, že ak chcel, mohol to odkomunikovať on, lebo ja som nebola schopná. Bála som sa. Veľmi. Že mohli sme byt ako tím - on mohol povedať nehnevajte sa. Bojíme sa, utekame domov. Miesto toho ma v tom nechal vykúpať v style: “veď sa neudusila”.
My sme v detstve nikdy takéto problémy nemali. Pre mna sú to nové “zážitky” a “skúsenosti” a síce som zdravotník, stále som len mama a čo sa týka deti, neviem sa niekedy odosobniť. Trápi ma to. Pretože videl, že ma to vystrašilo, že sa bojím o dieta, hocičím sme si prešli. A on sa správa takto. Teraz je samozrejme urazený a je ticha domácnosť, pretože vraj sa ja mám kontrolovať a vedieť komunikovať s druhými. Ja som prioritne komunikovala so svojou dcérou, čo sa deje (môže sa jej to stať hocikedy)…
@anonym_autor Moja malá skončila v nemocnici po silnej alergickej reakcii, žihľavka sa jej šírila celým telom, nepomohli obyčajné lieky na alergiu. Odvtedy má predpísané ako prvú pomoc prednison pri silnej reakcii, má aj ventolin a nosíme to všade, nosí si to aj do školy a istú dobu mala aj epipen predpísaný. Nie je to sranda, ale veľmi si spanikárila, ja som jej vtedy podala doma predpísaný liek na alergiu, čo mala, a zároveň muž volal doktorke a tá že máme ihneď prísť, ty si mala už na návšteve zavolať na pohotovosť a muž sa mal tiež zachovať inak. Lieky vždy noste pri sebe a nechce sa mi veriť, že keď je vyšli také silné alergie, že nedostala nič predpísané preventívne, ak by nastala takáto situácia, to čo máte za alergologičku?
Ja byt tými známymi tak ti pomáham dostať dcéru čo najskor na pohotovost. Ak majú deti, netreba im nič vysvetľovať, pochopia to
Mužovi nedopina? Anafylaxia nie je sranda
No riadila si sa podľa hesla, zachovať absolútnu paniku. A nejdem na teba útočiť. Človek sa prvýkrát zľakne. Ale do budúcna si krok po kriku všetko preber s dr, ak mas stres aj si to zápis. Potom to doma preberte s mužom. Aby ste obaja vedeli kedy je stav na prd a kedy je to len “nič”. Čo tam po nejakej oslave, ale pre dobro dcéry. Aby ste stav do budúcna nepodcenili, ani zbytočne nehrotili. Vies, keď vyvolas hystériu teoreticky pre nič, tak dcéra sa veľmi bude báť a jej reakcie budú potom tiež tak vybičované, že sa tebe nepodarí vyhodnotiť situáciu. Vzdy!!! Vzdy musíš zachovať kľud. A to ti hovorím ako silná alergicka, astmatička, čo ma dieťa silného alergika, atopika a už aj začínajúceho astmatika. Anafylakticky sok bud príde veľmi rýchlo, alebo už nepríde. Vzdy maj pri sebe lieky. Ak sa robí aj zihlavka maj aj lokálne intahistaminika. Potrebuješ sa dať do kľudu. Zo začiatku kľudne nos aj celu lekárničku, ak ti to pomôže psychicky. Hlavne neprepadaj panike pred dieťaťom. Nikdy! Je to veľmi dôležité. Mužovi vysvetlí ako si sa cítila a hádam neni totálny deges a pochopí to. Keď aj z neho vyprchania prvé emócie. Ani jeden ste nezvládli situáciu. Do budúcna na tom pracujte spoločne. Ste tím, nie nepriatelia. (Ak teda muž neni totálny magor, ktorému je všetko jedno a o nič sa nezaujíma len o seba, ale to už musíš vedieť ty)
@anonym_5f1c85 tak to sa teda velmi mylis, to by si mala vediet ak si sama taka alergicka, ze anafylakticky sok moze nastat po minutach, resp. sekundach, minutach, ale taktiez to moze byt aj pol hodina ci hodina. Takze pozor!
A je nieco horsie ako hystericka matka, ked uz pises takto neprijemne. Je to necinny muz, alebo necinna matka, ktora svojou laxnostou pripravi dieta o zivot alebo o zdravie. Lebo keby dostalo dieta zavaznu alergicku reakciu, alebo anafylakticky sok, vsetci by ju chvalili ako sa zachovala. Zvacsa maju matky instinkt a ten ich nuti konat. A autorka urobila dobre. Nabuduce bude pokojnejsia a ospravedlni sa. Tentokrat mierne spanikarila, no a co? V krizovych situaciach reagujeme rozne.
Autorka vzdy mam lieky pri sebe, chystam sa popytat aj epipen pre istotu. Mna raz stipol srsen a to koniec sveta. Nastastie teda zatial neviem o tom ze by som bola alergicka, ale prst mi napuchol 10 cm. Co mi radili je, okamzite ladovat to miesto, lebo alergen sa potom pomalsie siri do tela. A keby stipla osa, vcela atd, hned ocot ak mas, hned lieky a okamzite ako to ide miesto ladovat. Tak dufam, ze sa vam to nezopakuje.
Tvoj muz nech si da studenu sprchu. Namiesto blbych reci ta mohol podrzat.
@liv1 anafylaktický šok - a teraz nemyslím po potravine, lebo určite jej nedajú zjesť niečo, na čo je alergická. Po bodnutí hmyzom do 15 max 30 min, po podaní lieku do niekoľkých minút.
za mna cele zle . ty aj manzel
manzel by mal byt na 100 perc informovany , co robit, ked sa taketo nieco stane. takze si s nim sadnut a vsetko mu po lopate vysvetlit. vysvetlila si mu to niekedy? chlapovi, ked to nepovies po lopate, to nepochopi.....
a ty preco pre malu nemas antihistaminika so sebou alebo ak je alergicka na ustipnutie, preco ste nedostali epipen?
preco si dieta neosprchovala hned na oslave? predpokladám, ze to bolo u niekoho vonku na zahrade na grilovacke. preco si nevolala zachranku hned? naco si cakala?
za mna obaja zla reakcia
Hystericka reakcia, dost neadekvatna. Nic by sa nestalo, keby si im pri odchode povedala, co sa stalo. Trvalo by to 8 sekund. Okrem toho ste sa trepali domov a odtial si volala pohotovost. Keby to bolo vazne, tak rovno idete do nemocnice. Este tu z chlapa urobite debila.
Ja mam vsetky deti alergické ale pokial nevyjde extremne alergia na vpich, alebo jedlo ci lieky, epipen len tak nedostanete, zase nerobte z autorky nezodpovednu. Zit s alergikmi sa clovek musi naucit pokial to sam nezazival. Tiez som sa ucila a to co dostala dcera autorky bola zrejme nejaka zmiesana reakcia na jedlo a vzdusne alergeny, kedze su z mesta a prisli na vidiek. Reagovala najlepsie ako vedela a mohla, akoze nechapem co tu z nej robite. Pokial dcera dychala bez problemu, zvolila tu najlepsiu cestu.
Co sa tyka spravania muza, je to fakt smutne - pravy chlap by sa vzdy postavil za svoju rodinu. Mal sa rozlucit on, ak mu na tom zalezalo, sakra a teraz sa este oduva?! To by oremna bola cervena vlajka fakt. Ked sa trocha ukludni, daj mu precitat clanky co moze alergia sposobit, nech si zase nemysli ze ide o jednu neskodnu vyrazku 😒 asi este nezazil co je to strach o zivot deti.
@anonym_e2c0ac tak ja som urobila maximum, čo sa dalo, umyla, prezliekla, nepomohlo, utekali sme. Asi nebudem písať, že aj dcérka reagovala hlasno, keďže sme to zažili prvý krát. Všetky príznaky doteraz boli atypické- myslím alergické prejavy. Nerátali sme s tým.
Antihistaminika užíva, ako má. Je to ponaučenie aj pre mňa.
@anonym_autor keď bola situácia taká vážna, prečo si nevolala sanitku hneď na návšteve?
Na tomto príklade je vidno, že ako zdravotník si uplne na nic. Lebo stačí jeden incident, nevieš reagovať triezvo a s chladnou hlavou. Tebe keby spadlo dieta z hojdačky, namiesto toho, aby si najskôr reakne vyhodnotila situáciu a upokojila ju, tak by si letela na chirurgiu a pomaly sa dožadovala CTcka, lebo tvoje dieta spadlo. Sa trosku nad sebou zamysli, ako reagujes. Tobôž, keď este o sebe píšeš, že si zdravotník a mas mat teda viac informácií a vedieť reálnejšie vyhodnocovať situáciu ako bežná matka.
A decko bolo vystresovane najmä z teba. Ked si tam spravila scénu ako by mala na mieste umrieť. To ti ale asi tiež nenapadlo.
@anonym_5f1c85 tak to sa teda velmi mylis, to by si mala vediet ak si sama taka alergicka, ze anafylakticky sok moze nastat po minutach, resp. sekundach, minutach, ale taktiez to moze byt aj pol hodina ci hodina. Takze pozor!
A je nieco horsie ako hystericka matka, ked uz pises takto neprijemne. Je to necinny muz, alebo necinna matka, ktora svojou laxnostou pripravi dieta o zivot alebo o zdravie. Lebo keby dostalo dieta zavaznu alergicku reakciu, alebo anafylakticky sok, vsetci by ju chvalili ako sa zachovala. Zvacsa maju matky instinkt a ten ich nuti konat. A autorka urobila dobre. Nabuduce bude pokojnejsia a ospravedlni sa. Tentokrat mierne spanikarila, no a co? V krizovych situaciach reagujeme rozne.
Autorka vzdy mam lieky pri sebe, chystam sa popytat aj epipen pre istotu. Mna raz stipol srsen a to koniec sveta. Nastastie teda zatial neviem o tom ze by som bola alergicka, ale prst mi napuchol 10 cm. Co mi radili je, okamzite ladovat to miesto, lebo alergen sa potom pomalsie siri do tela. A keby stipla osa, vcela atd, hned ocot ak mas, hned lieky a okamzite ako to ide miesto ladovat. Tak dufam, ze sa vam to nezopakuje.
Tvoj muz nech si da studenu sprchu. Namiesto blbych reci ta mohol podrzat.
@liv1 autorka o sebe píšeš ze je zdravotník, ale evidentne neovláda ani základy urgentnej medicíny. Verím, že nerobí zdravotnika v nejakom detskom tabore, lebo amen tma.
@anonym_autor za mňa si poriadna hysterka
@aurora33 tiez súhlasím. Je sila, aby zdravotník nevedel ako reagovať v stresovej situácii a keď je teda dcéra taka silna alergická, kde má potrebné lieky. Ako zodpovedná matka.
Normalne si viem predstaviť, ako tam behala ako zmyslov zbavená, vystresovala dieta na maximum ale muz je debil. Ona hysterka v žiadnom pripade nie je. A tiež nechápem, keď situácia bola teda taka vážna, ze po prvé nevolali sanitku alebo ze nešli hneď do nemocnice, naco šli domov (ak som to teda správne pochopila) a tam ju zase sprchovala?
@anonym_65a9b2 ale áno, je to somár. lebo keby ju miloval a to dieťa tiež, tak by tú svoju mini rodinku podržal. napokon, čo také strašné by sa stalo, keby jednému-dvom hosťom povedal v čase odchodu: dcéra má nepríjemnú-zlú reakciu, je alergik, musíme ísť. prosím ťa, odkáž všetkým naše ospravedlnenie, ale vyzerá to byť vážne, tak bežíme domov/na pohotovosť....? odbudlo by z neho?
nie. z konania manžela vyplýva, že manželku má hlboko v p......i, domysli si, kde. Presne toto som zažila s ex, keď moje dieťa malo sakra problémy a on sa smial, opretý o zárubňu dverí. a drístal o tom, aká som labilná... napokon môjmu dieťaťu potvrdili niečo, čo nik neočakával a čo sa už roky nevyskytlo u nás (očkovaný bol, s tým to nemalo nič spoločné). tak potom ex zatvoril hubu konečne. takže všeličo sa môže stať, nie je vhodné veci zľahčovať, môže ísť naozaj aj o život.
@doux a mozno mu ani nedala moznost to niekomu povedat.
@aurora33 tiez súhlasím. Je sila, aby zdravotník nevedel ako reagovať v stresovej situácii a keď je teda dcéra taka silna alergická, kde má potrebné lieky. Ako zodpovedná matka.
Normalne si viem predstaviť, ako tam behala ako zmyslov zbavená, vystresovala dieta na maximum ale muz je debil. Ona hysterka v žiadnom pripade nie je. A tiež nechápem, keď situácia bola teda taka vážna, ze po prvé nevolali sanitku alebo ze nešli hneď do nemocnice, naco šli domov (ak som to teda správne pochopila) a tam ju zase sprchovala?
@lienka.7 hej že dcéra plakala. Jasne že plakala ak matka hystercila.

@anonym_autor Je veľmi čudné, že si zdravotník, ale nevieš, čo máš robiť v kritických chvíľach. Antihistaminiká máš mať stále pri sebe. Reagovala si hystericky, ale máš ponaučenie do budúcna.