Ako by ste reagovali pri dcérinej alergii?
Ahojte.
Dcéra 3.5r je alergik. Boli sme na vonkajšej rodinnej oslave a začalo ju svrbiet celé telo. Najprv zadok, potom ruky, za ušami. Skúšala som aj umyt, nepomohlo. Do toho vyrážky ako žihľavka… Hľadala som vpich včely, nenašla som.. Zbalila som rýchlo veci, povedala mužovi, že ideme a okamžite sme šli domov. Manžel na mna zvýšil hlas pred autom, že som sa s nikým nerozlúčila ani poriadne nezagratulovala. Ja som kričala, že či mu je prednejšie toto ako vlastná dcéra , ktorá môže dostať šok. Ja som konala rýchlo a bála som sa, aby nedostala anafylakticku reakciu. Prišli sme domov, volala som na pohotovost, čo mám robiť, keďže lieky užíva (stalo sa nám to prvý krát) osprchovala som ju, dala antihistaminika, prestrekla nos, dala inhalovať. Manžel nasraty. Úprimne v tej dobe mi bolo jedno kto čo, podstatná bola pre mna dcéra. Povedala som mu, že ak chcel, mohol to odkomunikovať on, lebo ja som nebola schopná. Bála som sa. Veľmi. Že mohli sme byt ako tím - on mohol povedať nehnevajte sa. Bojíme sa, utekame domov. Miesto toho ma v tom nechal vykúpať v style: “veď sa neudusila”.
My sme v detstve nikdy takéto problémy nemali. Pre mna sú to nové “zážitky” a “skúsenosti” a síce som zdravotník, stále som len mama a čo sa týka deti, neviem sa niekedy odosobniť. Trápi ma to. Pretože videl, že ma to vystrašilo, že sa bojím o dieta, hocičím sme si prešli. A on sa správa takto. Teraz je samozrejme urazený a je ticha domácnosť, pretože vraj sa ja mám kontrolovať a vedieť komunikovať s druhými. Ja som prioritne komunikovala so svojou dcérou, čo sa deje (môže sa jej to stať hocikedy)…
A ešte dodám ty si dobre reagovala veď v tej situ by som ani ja nemala nervy a hlavu na to aby rýchlo sa ešte rozlúčiť. V takýchto prípadoch treba rýchlo reagovať. Ty môžeš neskôr v sms vysvetliť ak vôbec nutné
Odporúčam nosiť základne antihistaminika pri sebe.
Odporúčam nosiť základne antihistaminika pri sebe.
@anonym_0b4871 ona užíva. Každé ráno. Ale budem sa musieť opýtať lekárky, či sa dá este nieco na takéto reakcie pre tak malé dieta…
Ano mal to pripadne riesit on, stacilo povedat jednej osobe Zuza utekame domov, mala ma alergicku reakciu, nevieme co z toho moze byt, mrzi nas to odkaz oslavencovi vsetko najlepsie....vybavene. Alebo ako si to predstavoval, dieta caka, pripadne sa zacne dusit ale vy najskor vsetkych vyobjimate, vybozkavate na rozlucku, prepac ale fakt debil.
@anonym_0b4871 ona užíva. Každé ráno. Ale budem sa musieť opýtať lekárky, či sa dá este nieco na takéto reakcie pre tak malé dieta…
@anonym_autor ak má niečo svrbí alebo škriabe či kašlem dávam si hneď normálne tabletku akú si dávam ráno
Ako zdravotnicka nevies, ze mas nosit antihistaminika pri sebe? Pre nudzove pripady. Mozno aj niekto na oslave by mal nejake, keby si nebola zbrklo utekala domov ale riesila vec s chladnou hlavou. Ak ta oslava nebola niekde v lese mohli ste ju aj u hostitelov osprchovat a hned odtial volat pohotovost co mate robit. O tom, ze si sa mala rozlucit nepisem, ale kym ste dosli domov to tiez bol nejaky cas, ktory ste mozno zbytocne stracali ked bolo treba situaciu riesit okamzite.
Teraz si s chladnou hlavou priprav plan ako jednat keby sa to zopakovalo. Ked vychladne aj chlap, tak ten plan spolu preberte aby ste boli nabuduce pripraveni reagovat lepsie.
Ako zdravotnicka nevies, ze mas nosit antihistaminika pri sebe? Pre nudzove pripady. Mozno aj niekto na oslave by mal nejake, keby si nebola zbrklo utekala domov ale riesila vec s chladnou hlavou. Ak ta oslava nebola niekde v lese mohli ste ju aj u hostitelov osprchovat a hned odtial volat pohotovost co mate robit. O tom, ze si sa mala rozlucit nepisem, ale kym ste dosli domov to tiez bol nejaky cas, ktory ste mozno zbytocne stracali ked bolo treba situaciu riesit okamzite.
Teraz si s chladnou hlavou priprav plan ako jednat keby sa to zopakovalo. Ked vychladne aj chlap, tak ten plan spolu preberte aby ste boli nabuduce pripraveni reagovat lepsie.
@anonym_09b3b1 žiaľ, aj ja sa učím, na vlastných chybách. Alergológia nie je moj odbor. Ako píšem, ja v rodine takéto veci nemám, učím sa od stravovania, domácnosť, všetko pre alergikov. Písala som, že som ju tam umyla, ale nepomohlo.
@anonym_09b3b1 ešte aj ty jej dávaj 🤦♀️
A oni bývajú na dedine, my sme išli domov do mesta- kde je nemocnica.. čiže som vedela, ze cestou je pohotovost
Obrovský rozdiel
Keď chlap je ten,co ma chladnú hlavu
Alebo ten, čo nepodrzi a má hodnoty úplne inde
🤔🫣
Takže ako by som reagovala? tiež prehodnocovala hodnoty a priority,kto do nich bude patriť a kto nie
Ehm
mam dieta, ktore malo dokonca viackrat zavazanejsiu alergicku reakciu ako zihlavka. Dieta je na prvom mieste, no v tomto pripade si tiez myslim, ze pokial sa nedusila ani nic (vies, ze dieta zacne opuchat, zacne ho svrbiet hrdlo atd...), sice ste mohli ist domov, ale aspon slusne povedat, dieta ma alergicku reakciu, prepacte, Pripadne nasledne, ked si sa upokojila, napisat ospravedlnenie a pogratulovat.
Na čo je dcéra alergická? Prečo nenosis lieky zo sebou. Ak má silnú alergiu ,mali by ste mať predsa so sebou vždy Epipen. Teraz by som nechala chlapa vychladnúť. A dotyčnému oslávencovi by som zavolala , zablahoželala a vysvetlila situáciu.
Som celoživotný alergik na takmer všetko, okrem toho aj astmatik, mám aj epi pen pre prípad anafylatického šoku. S ním ma už pár krát brala sanitka. Ale zastávam názor, že ako zdravotník by si videla, že má anafylaktický šok - opuchla by, nemohla by dýchať, zmodrala by. Anafylatický šok nastane do prvých pár minút po styku s alergénom. Nerozvinie sa časom. Lieky treba mať so sebou a zároveň sa slušne ospravedlniť, že je nám to ľúto, ale ideme radšej domov. Nič nie je horšie ako hysterická matka.
@anonym_autor trosku si zastresovala ja by som bola taka ista...ak su to ozaj kamarati rozchodia to. Muz nech to vyzehli namiesto urazania. Zajtra to preberte ked sa situacia ukludni.
Pamatam si ako som bezala so synom a hrcou na pohotovost / hnusny uraz hlavy/ vystrasena k smrti a mama mi celu cestu vravela ze to nic neni, velmi neprijemne to bolo tahat za dvoch.
@anonym_autor muz ma pravdu, zbytocne si panikarila. Anafylakticky sok je niečo úplne iné. Tvoja mala uplne normálnu alergicku reakciu. Kde si mala lieky? Nervózna bude asi po tebe. A zdravotník tiež nebudeš bohvie aký, keď nevieš rozoznať základ. Si hystérka, fakt.
@anonym_autor Ja si viem seba predstavit, ze by som reagovala podobne ako ty, hlavne ak by slo o novy problem, na ktory by som este nebola zvyknuta. Ak by to s komunikaciou nevybavil muz, tak by som dodatocne zavolala rodine.
Je pravda, ze my mamy to niekedy prezenieme v strachu o dieta, ale tak dieta je na nas odkazane a jeho zdravie alebo aj zivot je casto na nas, my musime konat, same sa o seba nepostara. Tak mame od prirody ochranne reflexy, niekto viac, niekto menej. Ja by som to aj ako tvoj rodinny prislusnik chapala, neurazila by som sa, ze si takto reagovala na mojej oslave.
@anonym_autor mne to pride divne, kebyze sa to stane mojnu dietatu tak v prvom rade nejake antihistaminika vzdy nosim so sebou ako prvu pomoc ako druhe volam hned na pohotovost co robit (ak by to bolo velmi vazne) a nie az z domu a ako tretie naozaj je slusne povedat aspon "ahojte, musime ist lebo s dcera dostala asi alergiu" je to jedna veta netreba chodit za kazdym clovekom zvlast ale minimalne jednemu z hostitelov oznamit. Ty si ale akoze nemala cas sa rozlucit ani po ceste volat pohotovost ale az z domu a este si mala cas sa hadst s muzom pri aute? To je dost divne vzhladom nato ako zavazne sa snazis opisat situaciu. Jednoducho ja by som reagovala uplne inak.
@anonym_autor mne to pride divne, kebyze sa to stane mojnu dietatu tak v prvom rade nejake antihistaminika vzdy nosim so sebou ako prvu pomoc ako druhe volam hned na pohotovost co robit (ak by to bolo velmi vazne) a nie az z domu a ako tretie naozaj je slusne povedat aspon "ahojte, musime ist lebo s dcera dostala asi alergiu" je to jedna veta netreba chodit za kazdym clovekom zvlast ale minimalne jednemu z hostitelov oznamit. Ty si ale akoze nemala cas sa rozlucit ani po ceste volat pohotovost ale az z domu a este si mala cas sa hadst s muzom pri aute? To je dost divne vzhladom nato ako zavazne sa snazis opisat situaciu. Jednoducho ja by som reagovala uplne inak.
@anonym_e2c0ac tak ja som urobila maximum, čo sa dalo, umyla, prezliekla, nepomohlo, utekali sme. Asi nebudem písať, že aj dcérka reagovala hlasno, keďže sme to zažili prvý krát. Všetky príznaky doteraz boli atypické- myslím alergické prejavy. Nerátali sme s tým.
Antihistaminika užíva, ako má. Je to ponaučenie aj pre mňa.
zjavne si reagovala ako bežná matka, ktorá sa preľakne, ak ide o jej dieťa. to máš ako s dusením s cukríkom. cudzie dieťa uchopíš, urobíš Heimlichov hmat a zachrániš život. stane sa to tvojmu a ty si tak bezradná, zúfalá a áno, možno aj v danom momente hysterická, že to nedokážeš alebo sa obávaš, že to neurobíš dobre. ja ťa v tomto viem pochopiť, mne sa kedysi moje dieťa pravidelne dusilo (nie z alergie, dôvod iný) a ja dodnes ani neviem, ako sa mi podarilo ho rozdýchať 😕
to, ako zareagoval muž, bolo nepríjemné, za mňa debil, ako to tu už niektorí poznamenali. mohol vás ospravedlniť on a doma ti v pokoji povedať, že si reagovala trošku prehnane, ale nevadí, on to vybaví a hlavne, že malá je v poriadku. potom ste mohli spoločne riešiť lekárov a rady-tipy, ako v budúcnosti konať pri takýchto nečakaných reakciách. keby ťa miloval, tak by ťa podporil. Zrejme mu boli prednejší hostitelia, ako vlastná dcéra a žena.
nepises na co je alergicka, ale za mna to bola chlp prehnana reakcia. viem bala si sa stalo sa to prvy krat reagovala si skratovo. ale aspon oznamit rodine ideme domov dcera ma alergicku reakciu... mala uz anafylakticku reakciu? to ze mas antihistaminika nosit so sebou, neviem ake myslis, ci pero alebo len tabletky - tie nemaju vyznam v akutnej faze. ale fakt vsetko zalezi od toho na co je alergicka a ci vobec mala moznost prist s alergenom do kontaktu. deti mi mavali v detstve casto anafylakticke reakcie, ale kym nebolo stazene dychanie nepanikarila som. treba sa s manzelom dohodnut ako budete nabuduce podobne situacie riesit nech aj on dopredu vie co a ako. takto si sa s nim o nicom neradila a len si "rozkazala" ideme domov a on sa k tomu ani nemohol vyjadrit povedat svoj nazor. a teraz sa este citis urazena a mate tichu domacnost. treba si to vydebatovat a dohodnut sa na tom ako konat a reagovat v takychto situaciach. ide o to, ze sa mu moze stat ze bude sam s dietatom ty napr. v obchode a dostane podobnu reakciu... takze hovorte a dohodnite sa co a ako
@anonym_e2c0ac tak ja som urobila maximum, čo sa dalo, umyla, prezliekla, nepomohlo, utekali sme. Asi nebudem písať, že aj dcérka reagovala hlasno, keďže sme to zažili prvý krát. Všetky príznaky doteraz boli atypické- myslím alergické prejavy. Nerátali sme s tým.
Antihistaminika užíva, ako má. Je to ponaučenie aj pre mňa.
@anonym_autor s tym krikom pri aute si isla az nad maximum a so zavolanim na pohotovost ked nevies co robit az z domu si neurobila zakladne minimum co z mna by bolo na prvom mieste ci utekat rovno na pohotovost alebo domov. Takze to spravanie by som takto zhodnotila ty v strese a panike, muz flegmaticky mozno s triezvejsim pohladom, ze nie je to az tak vazne aby si nebola schopna povedat slusne jednu vetu pri odchode.
nepises na co je alergicka, ale za mna to bola chlp prehnana reakcia. viem bala si sa stalo sa to prvy krat reagovala si skratovo. ale aspon oznamit rodine ideme domov dcera ma alergicku reakciu... mala uz anafylakticku reakciu? to ze mas antihistaminika nosit so sebou, neviem ake myslis, ci pero alebo len tabletky - tie nemaju vyznam v akutnej faze. ale fakt vsetko zalezi od toho na co je alergicka a ci vobec mala moznost prist s alergenom do kontaktu. deti mi mavali v detstve casto anafylakticke reakcie, ale kym nebolo stazene dychanie nepanikarila som. treba sa s manzelom dohodnut ako budete nabuduce podobne situacie riesit nech aj on dopredu vie co a ako. takto si sa s nim o nicom neradila a len si "rozkazala" ideme domov a on sa k tomu ani nemohol vyjadrit povedat svoj nazor. a teraz sa este citis urazena a mate tichu domacnost. treba si to vydebatovat a dohodnut sa na tom ako konat a reagovat v takychto situaciach. ide o to, ze sa mu moze stat ze bude sam s dietatom ty napr. v obchode a dostane podobnu reakciu... takze hovorte a dohodnite sa co a ako
@anonym_65a9b2 boli sme na alergo, vyšlo jej úplne všetko. Aj potravinové, aj peľové, tam mala značené +++. Povedali, že môže reagovať, lebo je sezóna. Nič na “záchranu” sme nedostali. Moja chyba, že som sa neinformovala. Mne povedala lekárka, že keď je reakcia, zdvojnásobiť dávku 3 dni po sebe. Nič viac.
Toto mi tvrdili aj o febrilnych kŕčoch. Že ich nemá a že som si to zle vysvetlila. A mala ich. Atypické, ale mala. Jednoducho niektoré veci neviem vysvetlit…. Bojím sa o ňu, pracujem na tom. Ale strach ma často prevalcuje.
Muž na všetko hovori, že to je ok, že žije… však fajn. Ale takéto bagatelizovanie problému je tiež na hovno. Mna trápi, ak moje dieta ma takéto “stavy” , lebo ja to nemám odžité a neviem, ako sa môže cítiť…
@anonym_autor s tym krikom pri aute si isla az nad maximum a so zavolanim na pohotovost ked nevies co robit az z domu si neurobila zakladne minimum co z mna by bolo na prvom mieste ci utekat rovno na pohotovost alebo domov. Takze to spravanie by som takto zhodnotila ty v strese a panike, muz flegmaticky mozno s triezvejsim pohladom, ze nie je to az tak vazne aby si nebola schopna povedat slusne jednu vetu pri odchode.
@anonym_e2c0ac ta pohotovost bola cestou domov.. čiže som vedela ešte v aute vyhodnotiť či sa to zhoršuje alebo nie. Bolo to cely čas rovnaké, aj doma. Ukludnil to až hypermanganovy kúpeľ nakoniec… máš pravdu, mohla som, v tej chvíli mi to prišlo nepodstatné. Ale spoliehala som sa, že sme 2. Ja vyriešim dieta a on veci okolo. Ale ja neviem všetko spraviť sama. Teda viem, lebo vždy musím….
@anonym_65a9b2 boli sme na alergo, vyšlo jej úplne všetko. Aj potravinové, aj peľové, tam mala značené +++. Povedali, že môže reagovať, lebo je sezóna. Nič na “záchranu” sme nedostali. Moja chyba, že som sa neinformovala. Mne povedala lekárka, že keď je reakcia, zdvojnásobiť dávku 3 dni po sebe. Nič viac.
Toto mi tvrdili aj o febrilnych kŕčoch. Že ich nemá a že som si to zle vysvetlila. A mala ich. Atypické, ale mala. Jednoducho niektoré veci neviem vysvetlit…. Bojím sa o ňu, pracujem na tom. Ale strach ma často prevalcuje.
Muž na všetko hovori, že to je ok, že žije… však fajn. Ale takéto bagatelizovanie problému je tiež na hovno. Mna trápi, ak moje dieta ma takéto “stavy” , lebo ja to nemám odžité a neviem, ako sa môže cítiť…
@anonym_autor teraz si napisala presne to co tvoj muz citil a hovoril, tvoja prehnana reakcia lebo sa bojis o dieta pri alergii, to si este nevidela dusis sa dieta to je ina palka... takze klud ak ma len klasicke alergicke reakcie nie je to na umretie nepanikar. hlavne vsetko s muzom konzultuj a zapajaj ho do diania. to co si tu napisala by si mala povedat aj muzovi preto si sa tak chovala a ako sa citis a bojis o dieta preto si prehnane reagovala. ked sa nam to stalo prvy krat tiez som panikarila, ale postupne sa naucis ze stres a panika nic nevyriesi akurat zhorsi celu situaciu a treba zachovat chladnu hlavu a riesit to nie v navale uzkosti ale s prehladom. muz nie je debil ako to viacere pisu, len vnima danu situaciu z ineho pohladu prave z toho nepanikaroveho takze si sadnite a pokecajte. dieta je ok mate teda cas na to.
Som celoživotný alergik na takmer všetko, okrem toho aj astmatik, mám aj epi pen pre prípad anafylatického šoku. S ním ma už pár krát brala sanitka. Ale zastávam názor, že ako zdravotník by si videla, že má anafylaktický šok - opuchla by, nemohla by dýchať, zmodrala by. Anafylatický šok nastane do prvých pár minút po styku s alergénom. Nerozvinie sa časom. Lieky treba mať so sebou a zároveň sa slušne ospravedlniť, že je nám to ľúto, ale ideme radšej domov. Nič nie je horšie ako hysterická matka.
@anonym_5f1c85 tak to sa teda velmi mylis, to by si mala vediet ak si sama taka alergicka, ze anafylakticky sok moze nastat po minutach, resp. sekundach, minutach, ale taktiez to moze byt aj pol hodina ci hodina. Takze pozor!
A je nieco horsie ako hystericka matka, ked uz pises takto neprijemne. Je to necinny muz, alebo necinna matka, ktora svojou laxnostou pripravi dieta o zivot alebo o zdravie. Lebo keby dostalo dieta zavaznu alergicku reakciu, alebo anafylakticky sok, vsetci by ju chvalili ako sa zachovala. Zvacsa maju matky instinkt a ten ich nuti konat. A autorka urobila dobre. Nabuduce bude pokojnejsia a ospravedlni sa. Tentokrat mierne spanikarila, no a co? V krizovych situaciach reagujeme rozne.
Autorka vzdy mam lieky pri sebe, chystam sa popytat aj epipen pre istotu. Mna raz stipol srsen a to koniec sveta. Nastastie teda zatial neviem o tom ze by som bola alergicka, ale prst mi napuchol 10 cm. Co mi radili je, okamzite ladovat to miesto, lebo alergen sa potom pomalsie siri do tela. A keby stipla osa, vcela atd, hned ocot ak mas, hned lieky a okamzite ako to ide miesto ladovat. Tak dufam, ze sa vam to nezopakuje.
Tvoj muz nech si da studenu sprchu. Namiesto blbych reci ta mohol podrzat.
@anonym_e2c0ac ta pohotovost bola cestou domov.. čiže som vedela ešte v aute vyhodnotiť či sa to zhoršuje alebo nie. Bolo to cely čas rovnaké, aj doma. Ukludnil to až hypermanganovy kúpeľ nakoniec… máš pravdu, mohla som, v tej chvíli mi to prišlo nepodstatné. Ale spoliehala som sa, že sme 2. Ja vyriešim dieta a on veci okolo. Ale ja neviem všetko spraviť sama. Teda viem, lebo vždy musím….
@anonym_autor z textu vyplyva, ze az po prichode domov "Prišli sme domov, volala som na pohotovost, čo mám robiť,"
@anonym_autor teraz si napisala presne to co tvoj muz citil a hovoril, tvoja prehnana reakcia lebo sa bojis o dieta pri alergii, to si este nevidela dusis sa dieta to je ina palka... takze klud ak ma len klasicke alergicke reakcie nie je to na umretie nepanikar. hlavne vsetko s muzom konzultuj a zapajaj ho do diania. to co si tu napisala by si mala povedat aj muzovi preto si sa tak chovala a ako sa citis a bojis o dieta preto si prehnane reagovala. ked sa nam to stalo prvy krat tiez som panikarila, ale postupne sa naucis ze stres a panika nic nevyriesi akurat zhorsi celu situaciu a treba zachovat chladnu hlavu a riesit to nie v navale uzkosti ale s prehladom. muz nie je debil ako to viacere pisu, len vnima danu situaciu z ineho pohladu prave z toho nepanikaroveho takze si sadnite a pokecajte. dieta je ok mate teda cas na to.
@anonym_65a9b2 ale áno, je to somár. lebo keby ju miloval a to dieťa tiež, tak by tú svoju mini rodinku podržal. napokon, čo také strašné by sa stalo, keby jednému-dvom hosťom povedal v čase odchodu: dcéra má nepríjemnú-zlú reakciu, je alergik, musíme ísť. prosím ťa, odkáž všetkým naše ospravedlnenie, ale vyzerá to byť vážne, tak bežíme domov/na pohotovosť....? odbudlo by z neho?
nie. z konania manžela vyplýva, že manželku má hlboko v p......i, domysli si, kde. Presne toto som zažila s ex, keď moje dieťa malo sakra problémy a on sa smial, opretý o zárubňu dverí. a drístal o tom, aká som labilná... napokon môjmu dieťaťu potvrdili niečo, čo nik neočakával a čo sa už roky nevyskytlo u nás (očkovaný bol, s tým to nemalo nič spoločné). tak potom ex zatvoril hubu konečne. takže všeličo sa môže stať, nie je vhodné veci zľahčovať, môže ísť naozaj aj o život.

Debil