Ako motivovať 2,5-ročné dieťa k pestrej strave?
Ahojte mamičky, mám taký problém a potrebujem poradiť. Moja 2,5 ročná dcéra začala vymýšľať s jedlom (už to trvá asi mesiac).Vôbec nechce pestrú stravu ako predtým. Jedálniček sa nám zúžil na pár jedál a ja som už zúfalá. Ako ste svoje deti motivovali jesť to čo ste im naložili na tanier? Dnes napríklad zjedla presnidavku a teraz som jej natrela vianočku s maslom a už len počúvam nechcem. A to má ísť od septembra do škôlky. Ja už som z toho na nervy.
V skolke to bude ine, to este neries.. a dieta skusa, jasne, ze chce taketo sladke chute.. mozno skus urobit domacu vianocku, poctive maslo, mozno dat spaldovu muku, menej cukru, pridat trochu mletych mandli.. urobit kvalitnejsi produkt.. ale system, dobre, ale najprv toto, zjest polievku ci nieco normalnejsie, vianocka bude potom...
V skolke to bude ine, to este neries.. a dieta skusa, jasne, ze chce taketo sladke chute.. mozno skus urobit domacu vianocku, poctive maslo, mozno dat spaldovu muku, menej cukru, pridat trochu mletych mandli.. urobit kvalitnejsi produkt.. ale system, dobre, ale najprv toto, zjest polievku ci nieco normalnejsie, vianocka bude potom...
@anonym_3e50f4 take, že v škôlke to bude iné som sa nepočúvala 🙂 Malá bude od septembra prváčka a za tie 3r v školke sa takeho chleba s pomazankou nedotkla. Jedávala len kôrku.. Celkovo je slabý jedák
Presnidavka - výživa je sladká, teraz jej ponukas sladkú vianocku. Veľa cukrov. Je kopec čerstvej zeleniny a ovocia. Nevidím zmysel vo výžive
@anonym_3e50f4 take, že v škôlke to bude iné som sa nepočúvala 🙂 Malá bude od septembra prváčka a za tie 3r v školke sa takeho chleba s pomazankou nedotkla. Jedávala len kôrku.. Celkovo je slabý jedák
@anonym_ce6a91 tak este su ranajky doma, olovrant doma a vecera doma.. da sa dobehnut zameskane jedlo..
Tiez mame nejedaka, ten zas prvy tyzden nezjedol tam nic a prezil
@anonym_ce6a91 tak este su ranajky doma, olovrant doma a vecera doma.. da sa dobehnut zameskane jedlo..
Tiez mame nejedaka, ten zas prvy tyzden nezjedol tam nic a prezil
@anonym_3e50f4 ona ani doma nejedava, resp ma jedla ktoré jedáva dookola. Už sa ani nesnažím ponukať nové lebo to nezje..
Riešim to tak, pokiaľ nezje jedno,nebude druhé a funguje
Dôležitá je výživa pre dieťa a čo telo potrebuje
Presnidavka je detská výživa a nie raňajky. Daj jej niečo normálne a keď nechce tak nechce. Ďalšie jedlo bude desiata potom obed.
Syn nejedol sladke raňajky kedze desiatu mal ovocie a niekedy na olovrant jogurt , skus si ty dať kapsičku a ptm niečo ,, normalne,, uplne to to zmeni chuť bolo o tom video na insta
uviedla si zlý priklad kedže sa tu toho vela mamičiek chyti že presnidavka
okolo tohto veku si dieta začne vyberať čo mu chuti a čo nie
u nás bolo obdobie kedy jedol len suché cestoviny , jeden druh polievky a vajička
v školke sa pekne rozjedol rychlo pochopil ze iné nedostane a bude hladný a ostatne deti tiež jedli s videl to takže sa neboj
@anonym_autor motivovať - pekne naaranzovat, pestovať zeleninu, spoločne nakupovať, pripravovať.
Ale inak nenútiť, neprosit, neprehovarat, neodmenovat, … keď nechce, nemusí, nech z toho zje, čo chce, ale iné mu nenaložím, raňajky nevymenim. To znamená, že ponúkam, dám na tanier, ale skúšam rôzne formy - surovú, pečenú, varenú, v nátierke, v obloženej žemle, šaláte. Dobrý kamarat je hlad, vtedy prisupnem aj menej obľúbené jedlo. Naopak ak ma dieťa viaceré možnosti na výber, ustupis a dáš mu niečo iné, nemá hlad, vtedy špekuluje.

Je tu veľa týchto tém. Nie si jediná s týmto problémom a môže to trvat ešte dlho - kludne až do 4rokov. Deti majú radi jednoduche veci - rožky, chlieb,špagety, vývar bez zeleniny najlepšie atd atd.
Skús jej tu vianocku dať bez masla. Len takú suchu.
Skús jej urobiť smoothie s mliekom a bananom a medom/cukrom - ak nebude chcieť, na vrch daj tu posypku farebnú čo ide na kolace. Bude sa jej to páčiť.
Vymýšľať môže ešte veľmi dlho a je to normálne v tomto veku