icon

Ako reagovať na nevychované deti na ihrisku?

Včera o 20:45

Ahojte,
Zaujímalo by ma ako sa zachovať? Neriešiť to alebo?
Dnes sme boli ma ihrisku s mojim 13 mesačným synčekom a bol tam taký chlapček s mamou. A mal také väčšie autíčko z ihriska. Vždy keď videl, že môj malý sa na neho pozerá začal utekať preč od nás. Potom sme chvíľu chodili so synom po ohrisku a chlapec zase s tým autom bol tesne pri nas tak zase ho zbadal synček ale on bol iba zvedavý chcel pozerať tak išiel krocikmi smerom ku chlapcovi s autom - no a ten chlapec začal strasne kričať na neho že NECHOD SEM NECHOD SEM! akože prišlo mi toto velmi strasne ten chlapec mohol mať tak 5-6 rokov určite. Tak agresívne začal tak som sa pozrela na jeho mamku a až vted mu niečo povedala. Čo by ste v takej situácii robili? Čo by ste povedali tomu chlapcovi?

natalka13
Dnes o 05:09
@anonym_autor

@anonym_8247d2 však?

@anonym_autor a povedala si mu to?
Priprav sa ze, casom niekto vysype kyblik piesku tvojmu na hlavu, soti ho na smyklavke......ze sa s nim nechce hrat je to najmenej.

natalka13
Dnes o 05:10
@anonym_8247d2

Vy ste tu drble. Nechate aby po vas a rocnom dietati vycreskovalo nejake nevychovane dieta. Potom uz kam dojdeme, ked takemu kriklunovy ani nikto nepovie, aby bol ticho.

@anonym_8247d2 autorka ho nechala, nie my.
A hned oznacila za nevychovaneho.
O 4 roky uvidi ona na svojom jeho rozne reakcie

tamitamitami
Dnes o 05:18

Nerobila by som nič, veď sa nič strašné nestalo.

anonym_f1308f
Dnes o 05:18

@anonym_autor jezisi ty musis byt velice znudena a premudrela mamicka.. ked mas este len 13 mesacneho tak sa ti velmi lahko sudi.. pockaj ked tvoj 3 rocny bude bit ine deti za to ze sa hraju s hrackou ktoru chce on.. som zvedava ci stale budes nastavena sposobom ze je to len nevychovane decko.. ten 5 rocny je stale dieta ktore nechape normálne veci, ok jeho mama mu mala nieco povedat ale to je cele, absolutne nic viac sa ani nemalo riesit, reaguje takto xy deti a vobec to nie je o vychove.. neboj sa, to decko to mozno uz o polrola robit nebude lebo zase o nieco viac vyrastie a bude chapavejsie a bude sa menej bat ze mu niekto zoberie hracku s ktorou sa hra.. tak sa prosim ta neprezivaj

zojanka
Dnes o 05:19

@anonym_autor niekoľko krát vám dal ten chlapec jasne najavo, že nemá záujem o teba a tvojho syna (zodvihol sa a odišiel) a aj tak ste sa opäť k nemu vybrali? A ešte sa čuduješ? A od jeho mami si akože čo čakala?

anonym_dd34cf
Dnes o 05:20

Nič tebe ani tvojmu dieťaťu neurobil, nemáš právo mu povedať nič. To, že je jeho správanie trocha psycho je druhá vec. Kým sa vás to bytostne nedotýka, neries

lucia147852
Dnes o 05:20

Mas prvé dieťa, že? Ja mám 2 s väčším vekovým rozdielom. Staršia keď nemá deň vie presne tak hučať po mladšej. Zas nič hrozne sa nestalo. Mohla si mu povedať, že nemusí kričať, že nejdete za ním. Vybavené

anonym_769e4e
Dnes o 05:22

No, tu je viacero problémov. Zjavne, ste viac krát "išli" po tom chlapcovi. Tvoj syn je v takom veku, kedy proste ide. Nemyslim to zle. Starší chlapec zjavne pred vami viac krát ustupoval alebo sa vám vyhýbal. Takže, nakoniec vybuchol.

Ďalšia vec, mna presne vytáčajú na ihrisku matky s deťmi vo veku tvojho dieťaťa. Dovolia im všetko. Chodiť, čumieť ako sa hrá tvoje dieťa, chytajú prípadne naše hračky. Mne to narúša môj osobný priestor...často to je: Však on sa iba pozrie. Taktiež im dovolia loziť kade tade, napr.sedieť na konci šmykľavky a deti stoja hore a sa nemôžu spustiť

Ďalšia vec. Chlapec urobil niečo, čo už prekročilo čiaru. Ty si sa nijak nebránila, nezakročila si: Stop, nebudeš tu po nás kričať. Pozrela si sa na matku, nech to rieši ona. Na toto si daj pozor, lebo, tým učíš aj svoje dieťa: hocikto môže po nás kričať.

A posledná vec, 5 ročné dieťa nie je už také malé, aby nevedelo, ako sa má správať na ihrisku. Ja som mojím deťom vždy vravela, ak si niečo donesieš do spoločnosti iných detí, musíš s tým ratať, že bude o to záujem a budeš to musieť ukázať.

zuzinka888
Dnes o 05:23

Je to male dieta, vymedzilo si hranice- sice chce aby ste si ho vsimli- pomedoval sa pred vami alw nechcel sa s vami hrat. Ked sa pred vami predvadzal mala si mu pochvalit auticko. On nemohol vediet ci mu nechces auticko vziat pre tvoje dieta a tak sa preventivne branil. Tuto diskusiu si odloz a vrat sa o tri roky. Potom zhodnot ci bolo dieta rozmaznane/ nevychovane- potom ked z praxe na svojom dietati pochopis - ze deti nie su mali dospeli a a nespravaju sa tak ako od nich ocakavame ale tak ako to v tej situacii citia.

lucia147852
Dnes o 05:27
@anonym_autor

@bolarazjedna no snad nebude taký. Budem ho učiť aby bol slušný. Ta jeho mater iba čumela do telefónu.

@anonym_autor a ešte m tomu, budem ho ucit, aby bol slušný. Ty mas strašne divne predstavy o deťoch. Dieťa v obdobi vzdoru je ako malý puberťák. Kričí, rozčuľuje sa. Takisto môže byt divokejšej povahy. Moje si každá ina. Prvá bola utiahnutejsia, ten “trpiteľ” medzi deťmi. Druha je presný opak. Áno, je schopná stlct iné dieťa lebo sa dotklo jej veci. Myslis, ze jej to nevysvetľujem? Že dokola a dokola nič nehovorím? Že nemám oči na stopkách keď je v kolektíve? No mám s nie vzdy tomu aby niekomu neslahla viem zabrániť. Ešte si nepreskocila, nevieš čo je to mať väčšie dieťa, ale urážaš iné deti a matky. Tvoje dieťa nie je jedine čo chodí po zemi. Tiež si ho mohla zobrat iným smerom a povedať mu, že chlapček nechce aby chodil za ním a idete tetaz pozrieť hojdacku

maryetta
Dnes o 05:38

Hmmm neviem ci drama. Asi len mamicka chce poriadok. A rovnako si chrani to svoje. Ja som zazila ked sme boli s vtedy cca 2-rovnym na preliezkach, smykalke. A boli tam cca 6-8rocne deti. Ktore sa predbiehali. Strkali. Hovorim halooooo. Stacilo im. Upokojili sa.

anonym_92198f
Dnes o 05:56

Matky takýchto malých detí si myslia, že ich synček a dcéruška sú takí tutu nunu aj pre ostatných a o trochu väčšie deti by mali byť extra rozumné a chápajúce voči motajúcim sa batoľatám. Nie, milá mamička, väčšie deti kašlú na tvoje dieťa, je to pre ne otrava, čo očumuje ešte aj s matkou a o to nestoja. Vieš sa do toho vžiť? Asi nie podľa toho šoku, čo prežívaš. 5 ročné decko je škôlkar, krpec, ktorý sa učí vymedzovať si vlastný priestor. Keď bude mať tvoje batoľa 5 rokov a bude za ním chodiť nejaká matka s krpcom a budú na neho čumieť a na jeho hračky, budeš sa potom na to inak dívať.
Moja rada: buď zhovievavá aj k tým 5-ročným deťom, sú to 5-ročné deti, nie 15ročné, nauč sa odľahčovať situáciu: Jožko, to je chlapcovo auto, nechaj, nech sa s ním hrá sám, on je už veľký. Chlapcovi povedať, neboj, už ťa necháme, kľudne sa hraj.

snugglingduckling
Dnes o 05:57

No, rozhodne by som nenazvala podla jedného incidentu cudzie dieťa nevychovanym. Ty máš ešte len 13mesačne.. ja mam 19mesačnu a poviem ti ešte to len začína... tiež som ai myslela aku mám doma kludasku donedávna 😅 ... takze nesuď takto hlupo deti.

Každopadne kým cudzie dieťa vyslovene neohrozuje moje (nehrozi mu úraz/vyslovene na neho neutoči verbálne) tak nikdy cudzie deti neriešim... poviem mojej - "poď ideme, chlapčekovy sa nepáči keď ideme tym smerom necháme ho" Ked budeš mať syna staršieho môžeš mu to vysvetliť viac "chalec nereagoval pekne však? Nemusel na nás tak kričať. Treba ho ale rešpektovať a nechať ho keď nechce aby si tam šiel" tychto situácii zažijete na ihrisku 10 týždenne... raz bude tvoje dieťa to "dobre" a raz bude "ten huncut" ty si tam nato aby si pomohla to zvládnuť svojmu dieťaťu.

anonym_d97055
Dnes o 05:59

@anonym_autor nemám problém zakriknut aj cudzie dieta. Keď sa správa neprimerane a jeho dokonalá matka cusi. Ozvem sa a poviem: prečo kricis, toto ihrisko nepatrí iba tebe. A ak by cudzie decko udrelo moje a jeho matka nereagovala. Minimálne by som ho chytila za ruky a rovno do ksicht by bom mu povedala svoje. A capla ho po rukach. A povedala. Páčilo sa ti to? Co? Zavolali by ste na mňa sociálnu, či políciu? Áno, niektoré deti sa nevedia spratat do koze.

anonym_86c5f9
Dnes o 06:01
@anonym_d97055

@anonym_autor nemám problém zakriknut aj cudzie dieta. Keď sa správa neprimerane a jeho dokonalá matka cusi. Ozvem sa a poviem: prečo kricis, toto ihrisko nepatrí iba tebe. A ak by cudzie decko udrelo moje a jeho matka nereagovala. Minimálne by som ho chytila za ruky a rovno do ksicht by bom mu povedala svoje. A capla ho po rukach. A povedala. Páčilo sa ti to? Co? Zavolali by ste na mňa sociálnu, či políciu? Áno, niektoré deti sa nevedia spratat do koze.

@anonym_d97055 Co mas ty capat cudzie deti? Si kompletna? Si vychovavaj svoje decko (chuda. Snad ziadne nie je).

zuzuliatko18
Dnes o 06:05

Na ihrisku SA vzdy stretavaji rozne sposobu vychovy a pjvahy deti AJ mam. Nie je to vzdy lahke. Pamatam si, ako moj syn vo veku 1-2 roky prenasledoval ine deti a bol strasne zvedavy co robia, co maju... A zaroven som hladala primerane hranicu, kedy este moze za inymi detmi a kedy nie, sledovala som reakcie. Nie vzdy clovek utrafi, nie vzdy mas naladu riesit vsetko. Ja som velakrat chodila s drobcom na ihrisko, ked tam neboli ine deti, ak som
nemala naladu tieto veci riesit.

zuzi0911
Dnes o 06:05

"Neboj sa ,nejdeme za tebou " ,vybavene 🙂

xckaretxxx
Dnes o 06:06
@anonym_86c5f9

@anonym_d97055 Co mas ty capat cudzie deti? Si kompletna? Si vychovavaj svoje decko (chuda. Snad ziadne nie je).

@anonym_86c5f9 jooo, čo vidím napr.v obchodoch. 5 ročné decko v Lidli obchytkava pečivo a potom ho naspäť hodi do regalu a matka NIC

anjelicek26
Dnes o 06:06

Autorka mas velmi skreslene predstavy o vyvoji deti v tomto veku a aj o "vychovanosti" a prirodzenej obrannej reakcii a povahe... aj to, ze jeho mama uz nestoji 5 rocnemu za zadkom ako ty rocnemu je normalne... .si na to fakt spomen o par rokov... mame 5 deti, ani jedno neni dokonale, kadejakych blbych situacii bolo pozehnane za tie roky a "vina" bola casto 50/50 a velmi, velmi casto problematicka komunikacia ci nepochopenie druhej strany... netreba s toho robit dramu...

anjelicek26
Dnes o 06:07
@xckaretxxx

@anonym_86c5f9 jooo, čo vidím napr.v obchodoch. 5 ročné decko v Lidli obchytkava pečivo a potom ho naspäť hodi do regalu a matka NIC

@xckaretxxx to robi aj tretina dospelych a polovica dochodcov 🙈 mimo temy ale 😅

xckaretxxx
Dnes o 06:10
@anjelicek26

@xckaretxxx to robi aj tretina dospelych a polovica dochodcov 🙈 mimo temy ale 😅

@anjelicek26 kde? V Nemecku?

autor
Dnes o 06:10

Ale veď čo si myslite že celý čas som malému ukazovala naschval toho chlapca? Alebo že to keď začal hukat sme tam išli naschval? Iba sme PRECHÁDZALI OKOLO. To že malý bol natešený - on je natešený zo všetkého. Tomu chlapcovi som povedala hned ako začal vreštať že neboj nechceme tvoje autíčko a hned som môjmu synovi vysvetlila a išli sme ďalej od neho. Aj keď som mu to pekne povedala že meboj nechceme tvoje autíčko stále kričal. S inými deťmi sa hral rozprával. Takže diagnózu určite nemal. Okej možno nemá rád také malé detičky ale my sme od neho sedeli úplne ďaleko a on sa tam predvádzal s tým autom a potom sme uplne nahodne išli okolo neho a zrazu začal vrestat. Ano je TO NEVYCHOVANE! aj takého mater ktorá čumela do telefónu. Nie je to nič ale nebude po mne a mojom synovi vrestat nejaké cudzie nevychovane decko.
A keby to robí môj syn ( čo určite už urobil viackrát ten chlapec ) tak mu to rázne vysvetlím a už by to nerobil. V našej rodine sa toto nikdy neudialo. Nevracim že sa to nemoze stat ale ja sa mu venujem visc než dosť a iné deti v jeho veku sú zle rozmaznané berú všetkým niečo sú lakome. On nie je. Ano zatiaľ.

anonym_92198f
Dnes o 06:11
@xckaretxxx

@xckaretxxx to treba upozorniť matku v tomto prípade, decko robí len to, čo mu matka dovolí

anjelicek26
Dnes o 06:14
@anonym_autor

Ale veď čo si myslite že celý čas som malému ukazovala naschval toho chlapca? Alebo že to keď začal hukat sme tam išli naschval? Iba sme PRECHÁDZALI OKOLO. To že malý bol natešený - on je natešený zo všetkého. Tomu chlapcovi som povedala hned ako začal vreštať že neboj nechceme tvoje autíčko a hned som môjmu synovi vysvetlila a išli sme ďalej od neho. Aj keď som mu to pekne povedala že meboj nechceme tvoje autíčko stále kričal. S inými deťmi sa hral rozprával. Takže diagnózu určite nemal. Okej možno nemá rád také malé detičky ale my sme od neho sedeli úplne ďaleko a on sa tam predvádzal s tým autom a potom sme uplne nahodne išli okolo neho a zrazu začal vrestat. Ano je TO NEVYCHOVANE! aj takého mater ktorá čumela do telefónu. Nie je to nič ale nebude po mne a mojom synovi vrestat nejaké cudzie nevychovane decko.
A keby to robí môj syn ( čo určite už urobil viackrát ten chlapec ) tak mu to rázne vysvetlím a už by to nerobil. V našej rodine sa toto nikdy neudialo. Nevracim že sa to nemoze stat ale ja sa mu venujem visc než dosť a iné deti v jeho veku sú zle rozmaznané berú všetkým niečo sú lakome. On nie je. Ano zatiaľ.

@anonym_autor ale ty VIDIS (lebo svoje dieta poznas), ze bol nateseny a len prechadzal okolo... .pre neho mu siel zobrat auticko... tak zareagoval uplne PRIMERANE VEKU a skusenostiam zo skolky.

Joj milujem tieto "keby" moj syn raz budem robit to a hento... dockaj casu... ... vsetky deti su rozmaznane lakome, len to tvoje uzasne... vies, ze to nie je tvojou vychovou, ze? Mas stastie na povahu..

Pobavila si ma na rano.

autor
Dnes o 06:15
@anjelicek26

@anonym_autor ale ty VIDIS (lebo svoje dieta poznas), ze bol nateseny a len prechadzal okolo... .pre neho mu siel zobrat auticko... tak zareagoval uplne PRIMERANE VEKU a skusenostiam zo skolky.

Joj milujem tieto "keby" moj syn raz budem robit to a hento... dockaj casu... ... vsetky deti su rozmaznane lakome, len to tvoje uzasne... vies, ze to nie je tvojou vychovou, ze? Mas stastie na povahu..

Pobavila si ma na rano.

@anjelicek26 ale dobre píšete tu len tie ktoré máte tak isto nevychovane deti tak tu idete normalizovať takéto chovanie.

anonym_92198f
Dnes o 06:16
@anonym_autor

@anonym_autor všetky deti v jeho veku sú zle, rozmaznané, lakomé, len tvoj miláček je dokonalý. Ako fakt, sorry, toto je už cez čiaru. Odporúčam to tak neprežívať, lebo väčšinou takéto mamy, ktoré sú presvedčené o dokonalosti svojho decka tvrdo dopadnú.
Skús vnímať aj iné malé deti ako milé detičky, nie ako nevychované decká. Si predstav učiteľky v škôlke, keby takto s odporom písali o deťoch, ktoré nie sú milučké a poslušnučké.

Tu ti píšu matky, ktoré majú dávno odrastené deti a kopec rôznych situácií za sebou, ty si ešte len na úplnom začiatku, tak ešte nekrič hop, kým si nepreskočila

anjelicek26
Dnes o 06:17
@anonym_autor

@anjelicek26 ale dobre píšete tu len tie ktoré máte tak isto nevychovane deti tak tu idete normalizovať takéto chovanie.

@anonym_autor ja uz mam pubertiakov a dospele dieta, na mna taketo zatahy nefunguju 😅 Viem, co z nich vyrastlo 😇

anonym_d97055
Dnes o 06:18
@anonym_autor

@anonym_autor minule som videla na ihrisku dokonalú rodinku: otecko, mamička a asi 4 ročný chlapcek. Na ihrisko si doniesli asi 4 autíčka. Chlapček sa hral a pristúpilo k nemu asi 4 ročné dievčatko. A pýtalo sa. Môžem sa pohrať s tvojim autickom? A otecko zareagoval, opýtal sa svojho syna: Miško, poziciame dievčatku auticko? A Miško odpovedal: Nepoziciame. Takze, nepoziciame. Preboha. K čomu vediete tie svoje deti? Prečo sa nemôžu na ihrisku hrať spolu?

anonym_eadc39
Dnes o 06:22
@anonym_d97055

@anonym_autor minule som videla na ihrisku dokonalú rodinku: otecko, mamička a asi 4 ročný chlapcek. Na ihrisko si doniesli asi 4 autíčka. Chlapček sa hral a pristúpilo k nemu asi 4 ročné dievčatko. A pýtalo sa. Môžem sa pohrať s tvojim autickom? A otecko zareagoval, opýtal sa svojho syna: Miško, poziciame dievčatku auticko? A Miško odpovedal: Nepoziciame. Takze, nepoziciame. Preboha. K čomu vediete tie svoje deti? Prečo sa nemôžu na ihrisku hrať spolu?

@anonym_d97055 a podla teba to nebolo spravne? Dieta nechcelo pozicat SVOJU vec, tak mu ju mali vytrhnut nasilu, aby to cudzie dieta bolo spokojne? Na konci pointa - moje dieta reve, nahaname to cudzie dieta po celom ihrisku, aby pred odchodom hracku vrati, cely ihriskovy zazitok v prdke. Kazde dieta si moze na ihrisko priniest hracky a MOZE/NEMUSI sa podelit. Moji sa delia len s kamaratmi, cudzie deti nie. XY krat sa nam veci nevratili, alebo sa "nieco" zlomilo, vrchol bol mega skrabanec v odrazadle, co to cudzie dieta tresklo o zem, proste nie nie nie...

anonym_84b2be
Dnes o 06:27
@anonym_d97055

@anonym_d97055 a ty nevies ,ze je to majetok dietata ?že su dolezite jeho pocity ? Ved predsa ani ty nepozicias niekomu cudziemu mobil atd ...
Ano ,ani ja nechapem ...vzdy deti ucim ,aby sa vedeli rozdelit ,aby si vedeli poziciat veci atd.

..nejde o trhanie veci z ruk dietata,aby bolo ine spokojne ..ale snazit sa s dietatom dohodnut .. vysvetlit mu ,ze moze nachvilocku pozicat ,kym my pojdeme napr na hojdacku,alebo sa pohrame s inou hrackou ..atd ..a nie ,ze dieta povie nie ...tak nie a my nic na to nepovieme ..ale to dieta uz vyzaduje hracku od ineho ..no svoju neda ....