icon

Ako reagovať na nevychované deti na ihrisku?

Včera o 20:45

Ahojte,
Zaujímalo by ma ako sa zachovať? Neriešiť to alebo?
Dnes sme boli ma ihrisku s mojim 13 mesačným synčekom a bol tam taký chlapček s mamou. A mal také väčšie autíčko z ihriska. Vždy keď videl, že môj malý sa na neho pozerá začal utekať preč od nás. Potom sme chvíľu chodili so synom po ohrisku a chlapec zase s tým autom bol tesne pri nas tak zase ho zbadal synček ale on bol iba zvedavý chcel pozerať tak išiel krocikmi smerom ku chlapcovi s autom - no a ten chlapec začal strasne kričať na neho že NECHOD SEM NECHOD SEM! akože prišlo mi toto velmi strasne ten chlapec mohol mať tak 5-6 rokov určite. Tak agresívne začal tak som sa pozrela na jeho mamku a až vted mu niečo povedala. Čo by ste v takej situácii robili? Čo by ste povedali tomu chlapcovi?

Strana
z3
anonym_92198f
Dnes o 06:30
@anonym_d97055

@anonym_autor minule som videla na ihrisku dokonalú rodinku: otecko, mamička a asi 4 ročný chlapcek. Na ihrisko si doniesli asi 4 autíčka. Chlapček sa hral a pristúpilo k nemu asi 4 ročné dievčatko. A pýtalo sa. Môžem sa pohrať s tvojim autickom? A otecko zareagoval, opýtal sa svojho syna: Miško, poziciame dievčatku auticko? A Miško odpovedal: Nepoziciame. Takze, nepoziciame. Preboha. K čomu vediete tie svoje deti? Prečo sa nemôžu na ihrisku hrať spolu?

@anonym_d97055 dnes sa jednoducho neodporúča požičiavanie nasilu, deti majú svoju vec požičať radi a dobrovoľne. Len to sa treba deťom venovať, nie sedieť na lavičke a vydávať pokyny: požičaj, nebuď lakomý. Treba vysvetľovať, trpezlivo a láskavo, na to nemá každý rodič mentálnu kapacitu, veď ešte prednedávnom sa deckám dávalo na zadok, keď v niečom neposlúchli
https://najmama.aktuality.sk/clanok/ZbXRVMz/dov...

anonym_d97055
Dnes o 06:40
@anonym_84b2be

@anonym_d97055 a ty nevies ,ze je to majetok dietata ?že su dolezite jeho pocity ? Ved predsa ani ty nepozicias niekomu cudziemu mobil atd ...
Ano ,ani ja nechapem ...vzdy deti ucim ,aby sa vedeli rozdelit ,aby si vedeli poziciat veci atd.

..nejde o trhanie veci z ruk dietata,aby bolo ine spokojne ..ale snazit sa s dietatom dohodnut .. vysvetlit mu ,ze moze nachvilocku pozicat ,kym my pojdeme napr na hojdacku,alebo sa pohrame s inou hrackou ..atd ..a nie ,ze dieta povie nie ...tak nie a my nic na to nepovieme ..ale to dieta uz vyzaduje hracku od ineho ..no svoju neda ....

@anonym_84b2be ja by som reagovala: Miško, pod pohrajes sa spolu a dievčatkom. Ale to som ja.

anonym_5053d7
Dnes o 06:42

Evidentne tvoje prvé dieťa. Ak bude jedináčik a budeš praktizovať takýto prístup, bude z neho vychovaný, na slovo poslúchajúci chlapec, ale nebude mať kamarátov a bude mať problém v škôlke, škole. Uč seba aj malého rešpektovať potreby a pocity iných. Ak tebe je nepríjemne v prítomnosti niekoho, logicky sa mu budeš vyhýbať. To isté urobil ten 5 ročný, len menej diplomaticky.

anonym_4a45bd
Dnes o 06:54
@anonym_autor

@anjelicek26 ale dobre píšete tu len tie ktoré máte tak isto nevychovane deti tak tu idete normalizovať takéto chovanie.

@anonym_autor Píšeme tu tie, ktoré už prešli všetkými fázami vývoja svojho dieťaťa.Skus pouvažovať aj nad tým, že či je ok prehnane ochraňovať svoje dieťa.Aj negatívna skúsenosť je skúsenosť a dieťa učí ako sa popasovať s rôznymi situáciami.Jasne, že ak by to druhé chlapča začalo tvojmu telesne ubližovať, tak by bol zásah formou upozornenia matky chlapčeka potrebný, ale podľa tvojho opisu bolo druhé dieťa len ukricane

simca06022011
Dnes o 07:00

@anonym_autor nic by som nerobila, nic take sa nestalo, take male dieta si od vacsich drz dalej aj sama, najam od cudzich, s ktorymi sa nepoznate, tvoje dieta nepoznaju. A nejde o branie hracky... poivem to po lopate, to 3-4-5-x rocne dieta uz vie, ze par mesacne dieta ledva chodiace s mamou je pruser, duplom cudzie.. to padne na zadok, nechtiac sa nieco stane a je problem, k tomu vrieskaju ked sa im nerobi po voli.. atd.. na socializaciu s detmi na ihrisku vacsimi pockaj, kym budes mat vacsie dieta.

Za mna chlapec celkom normlane reagoval, kricat nemusel nic, mohol sa otocit a odist. Ale fakt sa nic nestalo.

mogaa
Dnes o 07:09
@anonym_autor

No pre budúcnosť ak by sa stalo niečo horšie ten nadpis.
Ale mne bolo nepríjemne. Ako môže takto reagovať tak malý chlapec?

@anonym_autor ešte pčkaj ako bude reagovať tvoj...a ver, nebude to len že kričí.....sú to deti, nevedia pracovať s emóciami....chlapec bol zvyknutý že takéto malé deti mu auto brali, preto kričal aby za ním nechodil....ešte počkaj až ho iné dieťa sotí, buchne, pohryzie....lebo to všetko ťa čaká a ver, že to neskôr urobí aj tvoj syn...

abbey1
Dnes o 07:39
@anonym_autor

@anjelicek26 ale dobre píšete tu len tie ktoré máte tak isto nevychovane deti tak tu idete normalizovať takéto chovanie.

@anonym_autor Autorka, čím viac píšeš, tym viac nám je jasné, že problém je u teba a nie u 5 ročného 'nevychovaného' chlapca.

abbey1
Dnes o 07:41
@anonym_d97055

@anonym_autor minule som videla na ihrisku dokonalú rodinku: otecko, mamička a asi 4 ročný chlapcek. Na ihrisko si doniesli asi 4 autíčka. Chlapček sa hral a pristúpilo k nemu asi 4 ročné dievčatko. A pýtalo sa. Môžem sa pohrať s tvojim autickom? A otecko zareagoval, opýtal sa svojho syna: Miško, poziciame dievčatku auticko? A Miško odpovedal: Nepoziciame. Takze, nepoziciame. Preboha. K čomu vediete tie svoje deti? Prečo sa nemôžu na ihrisku hrať spolu?

@anonym_d97055 Môžu sa spolu hrať a podeliť o hračky, vak chcú. Ale musia? Prečo by museli? Lebo cudzie dieťa zavelí?

anonym_92198f
Dnes o 07:46

@anonym_autor skús si napríklad predstaviť, že sedíš v parku na lavičke a čítaš knihu a chceš byť sama. Okolo teba sa motá nejaký teenager a čumí na teba, púšťa si napríklad niečo z mobilu nahlas a smeje sa. Teba to vyrušuje, chceš kľud. Čo urobíš? Postavíš sa, odídeš, sadneš si inam. Ten 5-ročný chcel pokoj od malého dieťaťa, len neodišiel, začal kričať aby toho tvojho odplašil. Riešil situáciu ako vedel. Či on nemá právo sa hrať sám? Musí strpieť očumujúceho krpca visiaceho za ruku pri matke? Veď akú máš empatiu k svojmu dieťaťu, skús ju použiť aj k tomu 5-ročnému. Či to ti už nejde?

letfenixa
Dnes o 08:00
@anonym_autor

@anonym_autor máš to tu vysvetlene horom-dolom a nič. Žiadna sebareflexia. Máš 13-mesačné dieťa! O rok, keď mu začne vzdor, si spomen na svoje silácke reči v tejto diskusii.

anonym_3ce713
Dnes o 08:01
@anonym_autor

No pre budúcnosť ak by sa stalo niečo horšie ten nadpis.
Ale mne bolo nepríjemne. Ako môže takto reagovať tak malý chlapec?

@anonym_autor decka su rozne + kopu ich ma diagnozu, vacsinou to spoznam napohlad kto je pokojny a kto hyper na tych som si davala pozor. 13 mesacne dieta je zranitelne. Najskor sa rozhliadni co za decka su na ihrisku. Pri zlobach som vzdy zasiahla ja necakala som na matku, decko.som razne okrikla a ked to nepomohlo isli sme inde

anonym_8c05ce
Dnes o 08:28
@anonym_d97055

@anonym_d97055 aj moji to robili, nechceli požičať a ja som ich nenutila, keď nechceli, ale rovnako som im nedovolila brať hračky iných detí. Obdobím nepožičiavania si prešli a dnes požičajú, ak chcú aj oni od iných detí niečo. Takze ak ty vidíš, že dieťa nepozičiava nemusí to byť zle, jednoducho je to len časť príbehu akú vidíš.

januska12323
Dnes o 08:37
@anonym_autor

Ale veď čo si myslite že celý čas som malému ukazovala naschval toho chlapca? Alebo že to keď začal hukat sme tam išli naschval? Iba sme PRECHÁDZALI OKOLO. To že malý bol natešený - on je natešený zo všetkého. Tomu chlapcovi som povedala hned ako začal vreštať že neboj nechceme tvoje autíčko a hned som môjmu synovi vysvetlila a išli sme ďalej od neho. Aj keď som mu to pekne povedala že meboj nechceme tvoje autíčko stále kričal. S inými deťmi sa hral rozprával. Takže diagnózu určite nemal. Okej možno nemá rád také malé detičky ale my sme od neho sedeli úplne ďaleko a on sa tam predvádzal s tým autom a potom sme uplne nahodne išli okolo neho a zrazu začal vrestat. Ano je TO NEVYCHOVANE! aj takého mater ktorá čumela do telefónu. Nie je to nič ale nebude po mne a mojom synovi vrestat nejaké cudzie nevychovane decko.
A keby to robí môj syn ( čo určite už urobil viackrát ten chlapec ) tak mu to rázne vysvetlím a už by to nerobil. V našej rodine sa toto nikdy neudialo. Nevracim že sa to nemoze stat ale ja sa mu venujem visc než dosť a iné deti v jeho veku sú zle rozmaznané berú všetkým niečo sú lakome. On nie je. Ano zatiaľ.

@anonym_autor A keby to robí môj syn ( čo určite už urobil viackrát ten chlapec ) tak mu to rázne vysvetlím a už by to nerobil. 😁😁 Jasné, tvoje dieťa bude robot a nikdy ho nič a nikto nevytočí. Potom ho daj do múzea, aby všetci videli ako dokonalo si ho vychovala.
Chlapec sa s ostatnými deťmi hral pokojne tak bol očividne problém tvoj krpec aj keď ty máš klapky na očiach.

zunaf
Dnes o 09:08
@anonym_d97055

@anonym_d97055 vieš, ale to je to isté ako keby ty si si pozerala niečo na mobile a muž ti povie, aby si ho požičala pani, čo sedí na vedľajšej lavičke. A keď už nie požičať, tak môžete spolu pozerať do toho telefónu. Lebo ona svoj nemá a veľmi chce.

zunaf
Dnes o 09:14
@anonym_84b2be

@anonym_d97055 a ty nevies ,ze je to majetok dietata ?že su dolezite jeho pocity ? Ved predsa ani ty nepozicias niekomu cudziemu mobil atd ...
Ano ,ani ja nechapem ...vzdy deti ucim ,aby sa vedeli rozdelit ,aby si vedeli poziciat veci atd.

..nejde o trhanie veci z ruk dietata,aby bolo ine spokojne ..ale snazit sa s dietatom dohodnut .. vysvetlit mu ,ze moze nachvilocku pozicat ,kym my pojdeme napr na hojdacku,alebo sa pohrame s inou hrackou ..atd ..a nie ,ze dieta povie nie ...tak nie a my nic na to nepovieme ..ale to dieta uz vyzaduje hracku od ineho ..no svoju neda ....

@anonym_84b2be Trvám na tom, že je to rovnaké akoby si niekto chcel požičať tvoj mobil alebo kabelku. No ale potom, keď bude chcieť niekoho iného hračku, tak mu poviem, že no vidíš, ty si sa nechcel podeliť a takisto ani chlapček sa nechce so svojou podeliť. Lebo rešpekt funguje oboma smermi. To už je zase niečo úplne iné, že moje nemusí požičiavať, ale jemu musia - toto nemá s rešpektujúcou výchovou nič spoločné.

kitycat
Dnes o 09:56

Ten 5 rocny sa z mojho pohladu predvadzal so svojim autickom... zvykaj si aj na takychto provokaterov. Auto ma ale nepozicia a nude si to brat "osobne" ako aj ty.
Gratulujem tvoj maly zacina chodit do kolektivu.

Obrn sa voci tymto situaciam pre vlastne mentalne zdravie 😆

anonym_154257
Dnes o 10:15

No tiež by som mohla rozprávať co na ihrisku zažívame
Hej deti sú deti ale ...no fakt hrôza a rodičia,starí rodičia
Ja vám poviem najhoršie je ked si začnú deti nadávať šikanovat,začnú nadávať pred deťmi dospelí a vyhrážať sa
A to nechcem nikoho uraziť, skôr mi je to ľúto, že pomaly ako na bojisku

anonym_ecea92
Dnes o 10:20

Mna skor prekvapuje, ako tu tolke opisujete ihriska s detmi. My byvame vo velkom meste, ihriska na kazdom kroku. Ale naozaj my aj 3 ihriska vzdy obehneme, a nech ideme v akomkolvek case a pocasi kazde ihrisko zaradom prazdne. Vynimocne sa stane, ze je nejake dietatko na ihrisku s rodicom. Matky s kocikmi vidime to ano, ale ihriska bez deti. U nas su ihriska plne, len v nakupnych centrach a hernickach platenych.

anonym_92198f
Dnes o 10:22
@anonym_ecea92

Mna skor prekvapuje, ako tu tolke opisujete ihriska s detmi. My byvame vo velkom meste, ihriska na kazdom kroku. Ale naozaj my aj 3 ihriska vzdy obehneme, a nech ideme v akomkolvek case a pocasi kazde ihrisko zaradom prazdne. Vynimocne sa stane, ze je nejake dietatko na ihrisku s rodicom. Matky s kocikmi vidime to ano, ale ihriska bez deti. U nas su ihriska plne, len v nakupnych centrach a hernickach platenych.

@anonym_ecea92 veď ihrisková sezóna ešte len začína. Bola zima a nikoho nebaví deti 100x napomínať, aby si dali niečo pod zadok.

anonym_ecea92
Dnes o 10:33
@anonym_92198f

@anonym_ecea92 veď ihrisková sezóna ešte len začína. Bola zima a nikoho nebaví deti 100x napomínať, aby si dali niečo pod zadok.

@anonym_92198f Ved ale snad som nezacala chodit na ihrisko teraz v zime. Moje dieta ma uz 3 roky. Tak dlhodobo prazdne ihriska. A navyse ved aj tento rok uz bolo aj cez 20 stupnov a ihriska u nas prazdne.

anonym_92198f
Dnes o 10:37
@anonym_ecea92

@anonym_92198f Ved ale snad som nezacala chodit na ihrisko teraz v zime. Moje dieta ma uz 3 roky. Tak dlhodobo prazdne ihriska. A navyse ved aj tento rok uz bolo aj cez 20 stupnov a ihriska u nas prazdne.

@anonym_ecea92 ako máme vedieť, že tvoje dieťa má "už" 3 roky? Ja chodím okolo ihriska denne do práce a z práce a vždy tam niekto je.
Tak aspoň ho máte celé pre seba a nemusíš riešiť ihriskové škriepky s ostatnými "nevychovanými" deťmi ako tu autorka diskusie😍

anonym_154257
Dnes o 10:39

U nás zacala sezona dávno aj deti tu
Sme z ba
Tak asi ako kde

anonym_ecea92
Dnes o 10:41
@anonym_92198f

@anonym_ecea92 ako máme vedieť, že tvoje dieťa má "už" 3 roky? Ja chodím okolo ihriska denne do práce a z práce a vždy tam niekto je.
Tak aspoň ho máte celé pre seba a nemusíš riešiť ihriskové škriepky s ostatnými "nevychovanými" deťmi ako tu autorka diskusie😍

@anonym_92198f A ako si mohla vediet, ze som zacala chodit tuto zimu, ked si mi tu pisala, ze zima bola 😀. Preto som ti napisala vek dietata, aby bolo jasne, ze myslim dlhsie obdobie. Tak u vas plne ihriska u nas prazdne.

anonym_92198f
Dnes o 10:44
@anonym_ecea92

@anonym_92198f A ako si mohla vediet, ze som zacala chodit tuto zimu, ked si mi tu pisala, ze zima bola 😀. Preto som ti napisala vek dietata, aby bolo jasne, ze myslim dlhsie obdobie. Tak u vas plne ihriska u nas prazdne.

@anonym_ecea92 nepíšem, že sú plné, píšem, že vždy tam niekto je. Ostatné nekomentujem.

Strana
z3