icon

Ako riešiť konflikty so synom aj manželom?

Včera o 17:27

Ahojte v poslednej dobe u nas stale pribuda viac a viac konfliktov pri 3 rocnom synovi. Situacie ze syn sa neobliecie hned, nepocuvne pokyn, nereaguje okamzite. Alebo pri stole ze pekne nesedi, necha sa vsetkym rozptylit.
Muz ma menej trpezlivosti ako ja a v poslednej dobe vsetko otaca na mna ze syna nic neucim, ze v skolke co si o mne pomyslia.
Ked som so synom sama tak nemam problem, prezliecie sa bez pomoci, naje sa bez pomoci. Ide so mnou piect kolac.
Na manzela tak nereaguje, muz vidi ze moje pokyny napr pri tom peceni posluchne ale on ked s nim robi nejaku aktivitu tak ho nepocuva a muz si tu frustraciu vybija na mne.
proste ked je manzel doma tak je syn uplne iny, rozjaseny, nerespektuje vtedy ale ani mna poriadne. Vlastne ja som radsej so synom doma sama lebo vtedy rezim funguje, ziadny dovod na plac..taka pohoda. Ked je manzel doma tak syn akoby sa nevedel zrazu s nicim pekne zahrat, len vymysla.
Ak ste mali doma podobnu situaciu tak kedy to preslo a co pomohlo?
Manzel sa snazi venovat, nemozem povedat ze nie…ale casto to konci nejakym konfliktom ktory so synom nevie adekvatne riesit..
Vecer mu zaveli ze sa ide do pyzama a syn robi vsetko len nie prezliekanie a potom prichadza vybuch smerovany na mna…

enmery
Včera o 17:33

Syn nie je tamagoči. Povedz mu to.Tvoj manžel túto povahu mal aj pred synom, len ty si to ignorovala. Nie, nezvlyháhavaš ako matka, zato zlyhanie vidím u otca, keď Tebe dáva za vinu všetko. Nie, nie si zlá matka, on ako partner zlyháva opakovane. To už by sa mu ale nepáčilo počúvať.

anonym_fb65d5
Včera o 17:34

Otecko roka.Namiesto jednotnej výchovy, spoločnej snahy,začína hádzať vinu na teba

anonym_f527bc
Včera o 17:36

@anonym_autor vsak ich nechaj na cely den samych, nech si poradia. Nemusis furt robit sudcu v ich konfliktoch. A ani muzovi hromozvod, ked on so synom nevie komunikovat.

anonym_248ec7
Včera o 17:36

Mám to rovnako doma a začínam ho už zato doslova nenávidieť.Mozem za správanie detí,za jeho problémy ,zato že je ozonova dieťa .Takýto chlapi sú chudáci

autor
Včera o 17:43
@anonym_f527bc

@anonym_autor vsak ich nechaj na cely den samych, nech si poradia. Nemusis furt robit sudcu v ich konfliktoch. A ani muzovi hromozvod, ked on so synom nevie komunikovat.

@anonym_f527bc nechavam ich tak, vtedy muz hovori ze nebol ziadny problem (na jednej ruke by som spocitala ze spomenul nejaku konfliktnu situaciu aj to drobnosti)…otazne je ci tomu vlastne verim a ako tie konflikty riesi.

athelas86
Včera o 17:54

Dieťa nie je stroj a vo veku 3 rokov stále prebieha obdobie vlastného sebauvedomovania, prejavovaného nesúhlasom. Inak povedané detský vzdor.

Úplne bežná vec a prospešná pre vývoj pevnej vôle u dieťaťa. Nech ho teda radšej muž "nezlomí".
O výchove a spoločenskom správaní sa dá hovoriť až neskôr.

anonym_176757
Včera o 17:59

"Ze syna nic neucim, ze v skolke co si o mne pomyslia." Si otecko pomylil storocie? 😏

katkazatka
Včera o 18:01
@anonym_176757

"Ze syna nic neucim, ze v skolke co si o mne pomyslia." Si otecko pomylil storocie? 😏

@anonym_176757 ved aj otecko moze ucit syna, nie?

enmery
Včera o 18:05
@katkazatka

@anonym_176757 ved aj otecko moze ucit syna, nie?

@katkazatka Tento?🤣🤣🤣🤣Pobavilo.. tento stav iba ukázal jeho povahu, ktorú autorka ignorovala, on sa zázračne nezmenil príchodom dieťaťa a toto nie je autorkin prvý problém. Len prvý, kedy to už chcela dať von a zistiť fakt, či je fakt tak zlá. Nie je.

andreatytler
Včera o 18:08

@anonym_autor Co robis ty inac ze teba syn pocuvne pri tom peceni? Mas inu intonaciu v hlase? Volis ine slova? Poziadas syna 2x ak na prvy raz nereaguje? Niekedy staci malickost a v dietati to spusti vzdor namiesto toho aby spolupracovalo. Napriklad ak mu muz povie: "Pri stole sa pekne sedi" je uplne ine ak mu ty povies: "Nechcem aby si mi kopal do stolicky". To prve je neurcita fraza ktoru 3 rocny asi ani nechape. To druhe je jasna poziadavka prichadzajuca od jedneho cloveka k druhemu.
Ak skutocne muz robi veci inac, nauc ho aby ich robil tak ako ty. Toto bude ale velmi tazke. Musis ist na to pomaly a s citom.
Vysvetli mu ze si cenis jeho snahu sa zapajat do rodicovstva ale ze to je narocne a trva dlho kym to ludom ide dobre. Chlapom o to viac. Nie su na to biologicky stavani. Maju viac testosteronu a teda menej trpezlivosti a chyba im empatia a teda malym detom tazsie porozumeju. Vysvetli mu ze je v nevyhode a o to viac sa musi snazit. Vela chlapov to vzda. Pochval ho ze on sa snazi.
Tiez mu ukaz ze otcova pritomnost v dietati zrejme sposobuje prilis vela vzrusenia a nadsenia Dieta sa dostane do takzvanej "oranzovej zony" a ked sa vcas neukludni prehupne sa to do "cervenej zony" z ktorej je uz neovladatelny. Treba si to odsledovat a ukludnit ho v tej oranzovej zone kym nie je neskoro. Zaviest rezim, rutinu aj ked je otec s vami.
Muz sa snazi ako otec, ale frustruje ho ze mu to nejde tak ako tebe. Potom to detinsky otaca proti tebe. Toto si nenechaj. Ohrad sa voci tomu a poziadaj ho aby s tym prestal.

citronove_koliesko
Včera o 18:35

@anonym_autor Kolko casu je muz realne s vami a so synom? Ak len pride, chce mat klud a riesit vsetko prikazmi tak 3r decko sa sprajcne. Nie je to pes co pocuva prikazy. Ak je syn casto len s tebou tak pritomnost muza moze brat ako narusenie rutiny.

oskvarka
Včera o 18:36

Doeti môžu inak reagovať pri jednom rodičovi samostatne a pri dvoch môže to vnímať ako možnosť na vyjednávanie pokojne podvedomí možno vás nevníma ako rovnakých vo výchove a jedného z vás berie ako benevolentesieho. Prípadne len že máte na veci rozdielne názory. A keď ste obaja doma nemá tu istotu ako sa v situáciách zachovať prípadne si len chce vybrať pre seba výhodnejšiu variantu a tak rozmýšľa ktorá to je a teda trakčná doba je dlhšia začne sa vykrúcať očakáva že mama alebo tata povie niečo iné prípadne aj to že tvoj muž jeho nepošlú hnutie označí ako tvoju chybnú vychovu a nie jeho nesprávne konanie .. a tiež ho môže vaša vzájomná prítomnosť vyrušovať zaujímať rozptyľovať...je to malé dieťa mám pocit že máš aj ty privysoké očakávania alebo to len manžel na teba projektuje. A manželove reakcie sú nevhodné a nezrelé. Môže aj dieťa cítiť napätie ktoré manžel vyvoláva a mať z toho stres a preto reaguje ako reaguje.

marylin84
Včera o 18:55

To isté som mala so synom, ale robil to v prítomnosti mojej mamy, trávil s ňou pomerne veľa času....nepočúval, rozjaseny, nahnevaný, inak bez problémov, poslušný... časom som prišla na to,že to bolo tým, že pri nej sa cítil ako ten, čo určuje pravidlá, akoby bezpečne, vypočutý (až príliš), pričom pri mne bol určitý režim a poriadok, neskôr sa to zmenilo, keď babka pochopila, že bez rešpektovania našich pravidiel s vnucikom čas tráviť nebude

anonym_006fc9
Včera o 19:18

ke bude hulakat mu povedz,ze snad je aj on otec a bol pri vyrobe-tak nech vychoava aj on .. a pokial ma s tebou problem-nech zaplati opatrovatelku..

euka210
Včera o 19:54

@anonym_autor stava sa to. Ty mas doma rezim, vsetko ok a manzel je napr.benevolentnejsi a tak zacne pri nom vymyslat.
Treba manzelovi vysvetlit, ze dieta nie je cvicena opicka, neda sa nanutit aby ho respektoval, musi si manzel respekt sam vytvorit a nebyt slaboch a vsetko hadzat na zenu, ktora riadne vychovava dieta.
Je to 3r dieta, u ktoreho je normalne, ze skusa hranice, resp.je to povinna jazda.

autor
Včera o 20:54
@andreatytler

@anonym_autor Co robis ty inac ze teba syn pocuvne pri tom peceni? Mas inu intonaciu v hlase? Volis ine slova? Poziadas syna 2x ak na prvy raz nereaguje? Niekedy staci malickost a v dietati to spusti vzdor namiesto toho aby spolupracovalo. Napriklad ak mu muz povie: "Pri stole sa pekne sedi" je uplne ine ak mu ty povies: "Nechcem aby si mi kopal do stolicky". To prve je neurcita fraza ktoru 3 rocny asi ani nechape. To druhe je jasna poziadavka prichadzajuca od jedneho cloveka k druhemu.
Ak skutocne muz robi veci inac, nauc ho aby ich robil tak ako ty. Toto bude ale velmi tazke. Musis ist na to pomaly a s citom.
Vysvetli mu ze si cenis jeho snahu sa zapajat do rodicovstva ale ze to je narocne a trva dlho kym to ludom ide dobre. Chlapom o to viac. Nie su na to biologicky stavani. Maju viac testosteronu a teda menej trpezlivosti a chyba im empatia a teda malym detom tazsie porozumeju. Vysvetli mu ze je v nevyhode a o to viac sa musi snazit. Vela chlapov to vzda. Pochval ho ze on sa snazi.
Tiez mu ukaz ze otcova pritomnost v dietati zrejme sposobuje prilis vela vzrusenia a nadsenia Dieta sa dostane do takzvanej "oranzovej zony" a ked sa vcas neukludni prehupne sa to do "cervenej zony" z ktorej je uz neovladatelny. Treba si to odsledovat a ukludnit ho v tej oranzovej zone kym nie je neskoro. Zaviest rezim, rutinu aj ked je otec s vami.
Muz sa snazi ako otec, ale frustruje ho ze mu to nejde tak ako tebe. Potom to detinsky otaca proti tebe. Toto si nenechaj. Ohrad sa voci tomu a poziadaj ho aby s tym prestal.

@andreatytler rozdiel je podla mna v tom ze ja mu davam postupne pokyny nie iba vo vseobecnosti ze prezlec sa. Ja mu poviem daj si dole teplaky, daj si dole tricko. A vidim na nom ze potom uz sam vie co ma robit.
Alebo mu nepoviem ze uprac si hracky, poviem mu daj si auticko do policky a on uz potom sam ide a snazi sa aj zvysok veci dat na miesto. A som vtedy pri nom, dozeram, nekricim mu to z inej miestnosti.
Ale manzel je strasne jesitny a tvrdohlavy v tomto ale podla mna toto je ten zaklad preco mna syn vnima a posluchne viac.
Aj pri tom peceni ja s nim komunikujem, vysvetlujem…muz si nedava tak zalezat.
Niektore nazory ma ako z ineho storocia..on chce byt autorita, respektovany, neuzna vobec ze je to stale este male dieta, ze vnima veci inak..podla neho som ja prilis makka ale naopak podla mna je on az prilis tvrdy a ma neprimerane ocakavania k veku.

autor
Včera o 20:57
@enmery

@katkazatka Tento?🤣🤣🤣🤣Pobavilo.. tento stav iba ukázal jeho povahu, ktorú autorka ignorovala, on sa zázračne nezmenil príchodom dieťaťa a toto nie je autorkin prvý problém. Len prvý, kedy to už chcela dať von a zistiť fakt, či je fakt tak zlá. Nie je.

@enmery neviem preco mas uz v druhom komente potrebu pisat ze ja som to ignorovala. Akoze v podstate aj ty zas len hazdes vinu na mna.
Kym nemas dieta tak fakt taketo veci su tazko si vsimnut v beznom kazdodennom spravani.

autor
Včera o 21:00
@citronove_koliesko

@anonym_autor Kolko casu je muz realne s vami a so synom? Ak len pride, chce mat klud a riesit vsetko prikazmi tak 3r decko sa sprajcne. Nie je to pes co pocuva prikazy. Ak je syn casto len s tebou tak pritomnost muza moze brat ako narusenie rutiny.

@citronove_koliesko 2 dni som skoro cele sama a dva dni je s nami.
Nie je to ani o tom ze pride a chce mat klud ale skor ze niektore situacie chce vyriesit okamzite, on sa napr nezamysli nad tym ze aha teraz sa syn sam hra ze je zamerany na hru a ze nemoze ocakavat pri 3 rocnom ze okamzite reaguje a posluchne.

enmery
Včera o 21:37
@anonym_autor

@enmery neviem preco mas uz v druhom komente potrebu pisat ze ja som to ignorovala. Akoze v podstate aj ty zas len hazdes vinu na mna.
Kym nemas dieta tak fakt taketo veci su tazko si vsimnut v beznom kazdodennom spravani.

@anonym_autor Vidím, že sa Ťa to dotklo. Bohužiaľ, ja na Teba vinu nehádžem, čo robí tvoj muž je mimo. Ale že sa povahou prejavoval je fakt, nie si prvá ani posledná, ktorá to ignorovala, že je debil. Bohužiaľ za to platíte 2. Ty sj syn. A tvoj manžel je fakt debil. Prepáč, ale žiadna veta tu Ti nepomôže HO zásadne zmeniť. Ospravedlňujem sa, ak som sa Ťa takto nepllánovane dotkla. O to mi nešlo. Veľa šťastia prajem.

abbey1
Včera o 21:43

@anonym_autor A manžel poslúcha na slovo?

andreatytler
Dnes o 02:09
@anonym_autor

@andreatytler rozdiel je podla mna v tom ze ja mu davam postupne pokyny nie iba vo vseobecnosti ze prezlec sa. Ja mu poviem daj si dole teplaky, daj si dole tricko. A vidim na nom ze potom uz sam vie co ma robit.
Alebo mu nepoviem ze uprac si hracky, poviem mu daj si auticko do policky a on uz potom sam ide a snazi sa aj zvysok veci dat na miesto. A som vtedy pri nom, dozeram, nekricim mu to z inej miestnosti.
Ale manzel je strasne jesitny a tvrdohlavy v tomto ale podla mna toto je ten zaklad preco mna syn vnima a posluchne viac.
Aj pri tom peceni ja s nim komunikujem, vysvetlujem…muz si nedava tak zalezat.
Niektore nazory ma ako z ineho storocia..on chce byt autorita, respektovany, neuzna vobec ze je to stale este male dieta, ze vnima veci inak..podla neho som ja prilis makka ale naopak podla mna je on az prilis tvrdy a ma neprimerane ocakavania k veku.

@anonym_autor
Skusaj muzovi vysvetlovat presne co moze urobit inac aby mal vacsi uspech. Presne o tom ze zvoli ine slova ktore budu viac zrozumitelne a nech najskor nadviaze s dietatom ocny kontakt. Ved ak bude muz vidiet ze to zabera u teba, hadam to skusi aj on. Su to skutocne malickosti, ale funguju a tak preco ich nepouzit? Toto musis robit opatrne aby muz nemal dojem ze ho dirigijes.
Ano jeho nazory su z minuleho storocia, kedy deti museli rodicov na slovo posluchat a rodicia si mysleli ze to je respekt. Pritom to bol len strach. Skutocny respekt je vzdy obojstranny. To dieta si zasluzi presne taky isty respekt od otca ako otec vyzaduje od neho. Aj toto mu mozes vysvetlit.
Myslim ze tvoj muz si tento pomyleny respekt doniesol od rodicov. Bol tak vychovany a nevie ako inac sa ma vychovavat dieta. Aky su jeho rodicia a ake ma on zvtahy s rodicmi?
Ak nema dobre zvtahy, isla by som na to z tejto strany. Vysvetlila mu ako sme my vsetci doslova naprogramovani rodicmi, ze mame od detstva vstepene vzorce spravania, ktore iba podvedome opakujeme po rodicoch (velakrat aj vtedy ak sa nam ako detom nepacili). Nie je to lahke, ale da sa to zmenit. Ak to nezmeni, bude mat on take iste zle vztahy so svojim synom.
Ak nebude s muzom rec a ani snaha sa zmenit, tak niektore jeho spravanie doslova zakaz.
Moj muz (a ani ja) vela veci nevieme, lebo sme boli vychovani ako tvoj muz, ale ja sa vzdelavam, citam knihy, pozeram videa, citam toto forum a vidim ze vela veci funguje skvele ked to robi clovek inac ako bol nauceny. Muz ked videl ze to funguje mne, tiez skusil. Vela veci ho este stale musim ucit. Napriklad toto je neustale problem u nas... ked sa syn udrie, tak ja ho bez slova pomojkam a o chvilu je dobre. Muz sa snazi pomoct minimalizovat bolest a povie: "To nic nie je, to nemoze boliet" a syna to vzdy velmi nahneva. Lebo ignoruje a neguje jeho pocity. No a tak toto vela vysvetlujem. Niektore veci som musela muzovi zakazat. On si ani neuvedomuje ze robi nieco zle, len opakuje co pocuval ako dieta od rodicov.