Ako riešiť módny štýl 14-ročného syna?
Ako k tomu pristupovať? Vyzerá jak bezdomovec. Dlhsie vlasy, nechce sa dať ostrihať, dookola furt točí 3 tricka, 3 kraťasy (skoro celoročne) a 2 mikiny. Načo bude nosiť nové veci, keď stare ešte slúžia? Mám mu to všetko vyhodiť? Zas nechcem celkom vstupovať do jeho "rozhodnutia" ako chce vyzerať. Kde je hranica? Ale teda, jak keby mal veci po starším bratovi 🙈
Ďakujem dievčatá za povzbudenie. Ja som bola s tým celkom v pohode. Asi ma fakt prevalcoval tlak okolia. On je veľmi spokojny. Nebola to prvá poznámka učiteľky. Minule išli kdesi na výlet a on nechcel ísť. Tak som mu povedala, že nemusí. A uč si zase hodila poznámku, že keď na to nemáme peniaze, že mu to zaplatí. Tak mi povedal, že radšej išiel aby to nemusel počúvať. To ja nechápem. Som na deti sama ale žijeme si dobry priemer. Je to dobry chlapec, trochu poľavil v škole ale stále je to v norme (hlavne predmety sjl, dej, bio) to ho vobec nebaví. Ale, tiež to neriešim, keďže viem, že keby chcel tak by to bolo lepšie. Sú pre mňa ine veci dôležitejsie ako známky. Len po tých poznámkach učiteľky som sa zamyslela, že teda, či je to smerovanie moje správne a či mám zatlačiť na lespie obliekanie
Ďakujem dievčatá za povzbudenie. Ja som bola s tým celkom v pohode. Asi ma fakt prevalcoval tlak okolia. On je veľmi spokojny. Nebola to prvá poznámka učiteľky. Minule išli kdesi na výlet a on nechcel ísť. Tak som mu povedala, že nemusí. A uč si zase hodila poznámku, že keď na to nemáme peniaze, že mu to zaplatí. Tak mi povedal, že radšej išiel aby to nemusel počúvať. To ja nechápem. Som na deti sama ale žijeme si dobry priemer. Je to dobry chlapec, trochu poľavil v škole ale stále je to v norme (hlavne predmety sjl, dej, bio) to ho vobec nebaví. Ale, tiež to neriešim, keďže viem, že keby chcel tak by to bolo lepšie. Sú pre mňa ine veci dôležitejsie ako známky. Len po tých poznámkach učiteľky som sa zamyslela, že teda, či je to smerovanie moje správne a či mám zatlačiť na lespie obliekanie
@anonym_autor môj má ešte len 12, ale účes taký, že ja by som v tom ani z domu nevyšla. A tiež stále nosí kraťasy, aj keď teda nie dvojo, má kúpený rovnaký typ v rôznych farbách, s tým problém nie je.
Ale teda keby mne učiteľka povedala, že mám dieťaťu kúpiť viac oblečenia a jemu povedala to ohľadom výletu, tak by som jej napísala cez edupage správu, že nemusí mať obavy, finančne deti zvládam, a že ma tie netaktné reči okolo toho urážajú. Lebo keď niekto na výlet ísť nechce tak nemusí a keď chodí v čistom oblečení, tak to tiež nie je problém.
Už mi aj učiteľka na združení povedala: prosím, odložte si z výplaty 10€ a kúpte mu novú mikinu u cinana. Som nevedela či sa smiať, či čo
@anonym_autor tak to je riadna hanba, by som sa prepadla, a ešte v ten deň by som nabehla do izby a rozstrihala mu tie staré mikiny, nevidím žiadny problém vyriešiť to, hádam ti nebude rozkazovať pubertiak, ako si necháš tak máš, a ako dieťa chodí je predovšetkým vizitka rodiča !!! Čiže aj tí učitelia si musia myslieť
@anonym_autor tak to je riadna hanba, by som sa prepadla, a ešte v ten deň by som nabehla do izby a rozstrihala mu tie staré mikiny, nevidím žiadny problém vyriešiť to, hádam ti nebude rozkazovať pubertiak, ako si necháš tak máš, a ako dieťa chodí je predovšetkým vizitka rodiča !!! Čiže aj tí učitelia si musia myslieť
@zuzubb007 ty sa v kľude pár krát nadýchni, lebo tá hystéria čo ide z tvojho príspevku je úplne hmatateľná 🤣🤣🤣 Som si spomenula na Annu zo Zeleného domu čo tam tá pani na povalu chodila a trhala prádlo keď ju chytil amok 😁
Teba by som teda za matku nechcela 🙄
@zuzubb007 nechápem čo sú to za rady matiek, nechaj ho tak, vy by ste sa dobre cítili, keď by si o Vás mysleli učitelia, že ste posledny somráci?? Nechápem som matka tiež takmer 14 ročného syna a skúšal na mňa kadečo, ja som nekompromisná, to je pekné, že má dieťa čisté oblečenie ale škola nieje chliev, ak nosí vyťahané bez farby mikiny a tepláky tak to je naozaj vizitka rodiča, že mám dieťa na háku, syn tiež skúšal, má jednu takú mikinu vravím to si neoblecies ako bezdomovec, do školy sa chodí ako do roboty tiež neprídeš v mikine a teplákoch čo vyzerajú, že vynosilo 5 detí, rodič má ísť príkladom
@zuzubb007 ty sa v kľude pár krát nadýchni, lebo tá hystéria čo ide z tvojho príspevku je úplne hmatateľná 🤣🤣🤣 Som si spomenula na Annu zo Zeleného domu čo tam tá pani na povalu chodila a trhala prádlo keď ju chytil amok 😁
Teba by som teda za matku nechcela 🙄
@scila nevadí radšej nech ti dieťa rozkazuje, a chodí ako bezdomovec, to nieje histeéria ale cenná rada
@scila nevadí radšej nech ti dieťa rozkazuje, a chodí ako bezdomovec, to nieje histeéria ale cenná rada
@zuzubb007 a kde autorka alebo ktokoľvek píše, že by mu dieťa rozkazovalo? 14 ročný človek je už len kúsok od dospelosti. A keď chce chodiť v dvoch mikinách nech chodí. Keď mu ich matka tvojho typu hystericky rozstrihá, vypovedá to skôr negatíva o nej ako o ňom. Lebo jeho hormóny teraz lietajú a mozog sa vyvíja a ešte sa má na čo vyhovoriť. Na rozdiel od teba.
@zuzubb007 nechápem čo sú to za rady matiek, nechaj ho tak, vy by ste sa dobre cítili, keď by si o Vás mysleli učitelia, že ste posledny somráci?? Nechápem som matka tiež takmer 14 ročného syna a skúšal na mňa kadečo, ja som nekompromisná, to je pekné, že má dieťa čisté oblečenie ale škola nieje chliev, ak nosí vyťahané bez farby mikiny a tepláky tak to je naozaj vizitka rodiča, že mám dieťa na háku, syn tiež skúšal, má jednu takú mikinu vravím to si neoblecies ako bezdomovec, do školy sa chodí ako do roboty tiež neprídeš v mikine a teplákoch čo vyzerajú, že vynosilo 5 detí, rodič má ísť príkladom
@zuzubb007 nie, nie je to vizitka rodica ak dieta nosi stale dookola to iste. Kym je ciste, tak je vsetko v najlepsom poriadku. V poriadku ale nie je direktivna vychova bez respektu a bezpodmienecne presadzovanie svojho nazoru bez ohladu na pocity toho druheho.
A toto plati nielen pre deti, ale aj pre dospelych. Akceptovat druheho nazor aj ked s nim nesuhlasim je prejav vyspelosti, vydiskutovat si veci je tiez prejavom vyspelosti, poukazanie na chyby toho druheho je tiez prejav vyspelosti jedinca. Ale tym to konci. Cize to co radis mi pride neakceptovatelne, ja by som to nespravila ale ty rob ako uznas za vhodne. Cas ukaze co tym dosiahnes.
Moj syn tiež dlhé vlasy 🤦♀️
Musela som ho podplatiť aby sa aspon raz za čas strihal. 😂😂
Handry nosí normálne 😆
@anonym_autor Ostrihať vlasy, kúpiť nejakú oblekovú košeľu, normálne džínsy/ nohavice (podľa jeho preferencí) a hneď bude k svetu. Ak sa za pár rokov rozhodne pre bradu, nech si ju upravuje, aby nevyzeral ako bezďák.
@zuzubb007 a veď nech si myslia, ja nežijem pre to, aby som zapôsobila na okolie, a ani moje deti nie. V tomto veku je to normálne. Koľko máš detí? Ja mám tri, a toto čo ty robíš som robila pri prvom. A vypomstilo sa mi to. Dnes má 22 rokov a chodí ako bezdomovec, a to je dievča. Takže pozor na nekompromisnosť, aby sa to raz neotočilo proti tebe. Vôbec to nemusí byť o vizitke rodičov.
@zuzubb007 a kde autorka alebo ktokoľvek píše, že by mu dieťa rozkazovalo? 14 ročný človek je už len kúsok od dospelosti. A keď chce chodiť v dvoch mikinách nech chodí. Keď mu ich matka tvojho typu hystericky rozstrihá, vypovedá to skôr negatíva o nej ako o ňom. Lebo jeho hormóny teraz lietajú a mozog sa vyvíja a ešte sa má na čo vyhovoriť. Na rozdiel od teba.
@scila obrazne som povedala, že by som to rozstrihala, ak by mi skákal po hlave (jasné, že to nerobím, ale posledná veta čo by ma naštvala by bol ten komentár učiteľky), ja sa viem zo svojim dieťaťom normálne dohodnúť, plieska to s ním ale vždy dá na moje rady, to bola celá pointa
@zuzubb007 a veď nech si myslia, ja nežijem pre to, aby som zapôsobila na okolie, a ani moje deti nie. V tomto veku je to normálne. Koľko máš detí? Ja mám tri, a toto čo ty robíš som robila pri prvom. A vypomstilo sa mi to. Dnes má 22 rokov a chodí ako bezdomovec, a to je dievča. Takže pozor na nekompromisnosť, aby sa to raz neotočilo proti tebe. Vôbec to nemusí byť o vizitke rodičov.
@anonym_2d85af mám dve ale zvládla by som aj štyri 🤣, obe puberta takže viem čo to obnáša a snažim sa všetko riešiť kľudný rozhovorom, dohováraním, žiadne hádky, žiadne nervy, proste rešpekt toho rodiča aj dieťaťa niekde musí byť a vtedy to funguje ako tak, tie vlasy nekomentujem to je štýl dieťaťa, ale veci ako zo smetiska ten rodič vie ovplyvniť
@anonym_autor Ostrihať vlasy, kúpiť nejakú oblekovú košeľu, normálne džínsy/ nohavice (podľa jeho preferencí) a hneď bude k svetu. Ak sa za pár rokov rozhodne pre bradu, nech si ju upravuje, aby nevyzeral ako bezďák.
@pr85 keby mi v 14tich niekto nasilu ostrihal vlasy, alebo kúpil veci, ktoré nechcem nosiť, tak amen. To nie je 5ročné decko, ale dospievajúci človek, ktorý chce rozhodovať za seba sám a má na to plné právo. Čo sa týka oblečenia a účesu- je to prvá vec o ktorej môže dospievajúce dieťa rozhodovať. Vziať mu túto možnosť je pre neho poníženie a udupávanie jeho sebavedomia.
ja by som ho zobrala na nákup, a nechala, nech si vyberie, co sa mu páci ... (samozrejme nie luxusné znacky... ale takú klasiku) 🙂
@pr85 teoterizujes, pockaj kym s tvojimi malymi detmi bude mlatit puberta. A pri tvojom direktivnom nastaveni to bude riadne tornado. Potom si spomen... Uz vidim osmaka ako chodi do skoly v oblekovej koseli 😀 Uz len tesilaky a hnede mokasiny k tomu 🙄
Už mi aj učiteľka na združení povedala: prosím, odložte si z výplaty 10€ a kúpte mu novú mikinu u cinana. Som nevedela či sa smiať, či čo
@anonym_autor neverím že by toto učiteľka povedala!
@anonym_autor chod s ním na nákup do obchodu, nech si vyberie on sám co chce.
Tiez by ma to mrzelo a ano,stare,sprate veci by som vyhodila. Uz vas vidim zeny ako nechate svojich muzov behat v obnosenych veciach. Nech si ma svoj styl,ale bude chodit cisty a slusne obleceny a nie v deravych,obsuchanych veciach. Pubertak,nepubertak hranice musi mat. Potom sa cudujeme,ze tie mamy chlapov nic nenaucili
Ako by si opisovala môjho muža
Jedna moja dcéra je punkacka. Chodí strapatá, celá v ciernom a s roztrhanými silonkami. Vôbec to neriešim, je to jej život - jediné na čom trvám aby bola slušná a to teda dufam je. Moje deti vedia že môžu vyzerať ako chcú. Ja som nebola iná, dnes by namna nikdy nikto nepovedal že som mala piercingy a ružové vlasy. Mnoho detí si takto hlada svoju identitu a potrebujú sa odtrhnúť od rodičov.
@pr85 mňa celkom zaujíma, ako donutis toho 15 ročného si tú košeľu obliect.. Ak by sa ti to aj nejako podarilo, tak si ju vyzlečie, keď zájde za prvý roh a pôjde v tom, v čom chce. Akurát sa naučí, že jeho názor nikoho nezaujíma. Ozaj výborná životná lekcia pre puberťáka. V 18-ke sem budeš písať, že dieťa odišlo z domu a nemá záujem sa nijako kontaktovať a ty budeš premýšľať, kde sa asi tak stala chyba, lebo veď ty si vychoval slušného človeka, vždy pekne splnil, čo si chcel.
A pre všetky módne policajtky - to, že dieťa v puberte nosí handry, ktoré vy neschvalujete, to naozaj neznamená, že by nevedelo, čo sa patrí. Veľmi dobre to vie. Tie handry sú gesto. A dôležitá je reakcia rodičov, práve tou dáte najavo dieťaťu, ako mu veríte, ako ste ochotní mu odovzdať zodpovednosť a dovoliť prejaviť sa. Nemusíte vyjadriť súhlas, dokonca je úplne ok vyjadriť nesúhlas s tým oblečením. Ale zároveň to nechať na pubiša. A naozaj to neznamená, že ak v 15-tich chodí oblečený ako hastroš, že to tak ostane navždy. Trošku nadhľadu to chce. Bežte si pozrieť fotky z puberty, ako ste boli dohabani.
moj ma 13 a tiez nosi jedny rifle, dvoje kratase, jedny tenisky...tricka nastastie strieda, ma ich asi 10 ks, to ma kazdy den ciste...mikinu tiez ma jednu oblubenu, ktora mu sedi a nosi ju stale...manzel mu uz povedal, ze ju vyhodi..teraz som mu kupila novu mikinu, tak ju vzal na milost..a ked treba ist na nakupy, tak to je hotove nestastie, tak tiez skor online kupim a potom na predajni vratim....inak ked sa zalubil, tak sa zacal o seba viac starat....
Tiez by ma to mrzelo a ano,stare,sprate veci by som vyhodila. Uz vas vidim zeny ako nechate svojich muzov behat v obnosenych veciach. Nech si ma svoj styl,ale bude chodit cisty a slusne obleceny a nie v deravych,obsuchanych veciach. Pubertak,nepubertak hranice musi mat. Potom sa cudujeme,ze tie mamy chlapov nic nenaucili
@marca12 ale to, ze chalanisko nosi mikinu az do roztrhania tela neznamena, ze ho mama nenaucila natriet si chlieb na desiatu alebo umyt riad. Dokonca moze zvladat aj tu mikinu oprat spolu s pradlom ostatnych clenov domacnosti. A napriek tomu, ze nosi mikunu do roztrhania neznamema, ze susede nepozdravi alebo sa neuci.
Haha 🤣🤣😅 to jak u nás....ja hovorím,že syn je "nízkonákladový" on si stále vystačí s tým čo má..a nové ležia este s visačkou v skrini 🤦🏻♀️
Tiež by jeden povedal,že chúda decko..ale ja už to neriešim.
To iste aj dcéra tá je zas iný level..tá by nakupovala furt -ale tie věci čo nosí 🤦🏻♀️🤷♀️
Normalne som rada,že chodím do práce skôr a ráno ich nevidím. 😅😅
Tiež mi raz jedna učitelka povedala čosi o oblečení,že nie každý na to má 🤣🤣🤣 nuž.
Som rada,že nie som sama ❤️😉
VElmi to prezivas, mala si na ten vtipny komentar predsa rovnako vtipne reagovat = napr ze mikin ma dost, ale je to tinezder a ine nechce. Kopa z nas takymito vecami presla.
Mozno synator ma inu predsatvu o mode, mozno ma rad svoje oblubene veci... takze by som mu proste len povedala, ze ak nieco bude chciet, alebo sa mu nieco paci, pojdeme kupit, alebo mu dam peniaze a nech si ide kupit... Ak dodrziava hygienu, nechodi s mastnymi vlasmi, tak nech sa nestriha. Pri tinedzerohc je podla mna dolezitejsie dohliadat na ich zaluby, volny cas, sport a nie na to co maju na sebe a co maju na hlave :DD
@marca12 ano necham svojho chlapa chodit v obnosenych veciach. KEd ma derave teplaky, vyprate tricko, ktore nosi dookola, max to okomentujem, ale veci mu nevyhadzujem. Ak to jemu neprekaza, je dospely, nech si chodi v com chce. Vyhodi si to sam, alebo to jedneho dna bude take roztrhane ze to bude nenositelne = vtedy to ja vyhodim.

Nechat ho tak, nech si chodi v tom, v com sa citi dobre