icon

Ako sa vysporiadať s komentármi o veľkosti detí?

Dnes o 12:21

Ahojte, mám svoje prvé vytúžené, aktualne dvojročné dievčatko. Už v nemocnici som sa na kontrolách stretla s poznámkami lekárov na sone, že dieťa bude veľké. Pôrodná váha bola rovných 4000g a merala 51cm. V pôrodnici bola senzáciou, sestričky na ňu chodili pozerať ako na veľké bábo, s mierami čo sa pri dievčatkách len tak nevidia (ževraj). Jedna sestrička dokonca poznamenala, že z nej bude riadna vyhadzovačka. Už vtedy mi to z nejakého dôvodu prekážalo, jednoducho sa mi nepáčilo ako ju každý okukuje a híka nad ňou, ako keby bola nejaká opica v ZOO. V auguste dovŕši dva roky a ťahá sa to s nami stále. Váži 11,5kg a meria 90cm. Každý kto nás stretne sa čuduje, aká je obrovská na svoj vek, že vyzerá ako 4 ročná. Už ma to skutočne začína štvať, prečo majú dospelí ľudia potrebu komentovať deti? Minule som už mala chuť jednej známej, po tom ako malú okomentovala aká je “veľká” chuť povedať, že aká je ona tučná, no kusla som si do jazyka. Stretla som jednu mamičku, ktorá sa pasuje s opačným prípadom. Jej dcérka je útla, nízka a ľudia sa jej pýtajú, či jej nedáva jesť, či náhodou nie je chorá, keď je taká malá (stretla sa už aj s oslovením zakrpatená). Prosím Vás ako mám na takéto poznámky reagovať? Prečo ma to tak štve? A malo by ma to vôbec rozčuľovať?

Strana
z2
anonym_593da6
Dnes o 12:25

Dvojrocna ma 11 kil a niekto ti naznacuje, ze je “velka” (tucna)?? Tomu uplne neverim. Aj moja ma skoro 2 roky, 11 kg a je tenka a to je nizsia o daco od tvojej.

michaela329

@anonym_autor môj 18 mesačný má 87cm a 11.5kg a nikto nad ním nehyka... práveže je ako pavúk, vôbec nie tučný.u nás sa bežne rodia deti nad 4kg. Normálne blbé reči ignoruj, oni si ľudia vždy niečo najdu.

anonym_8a3b7d

Absolutne ale absolutne nechapem co Ta stve a ani co by Ta na tom malo. Za mna riesis fakt strasne sprostosti, a to mi prepac za uprimnost, moj nazor.

- 4kg dieta nie je nijaka rarita do ZOO.
- poznamky o vyhadzovacke su obycajny prosty small talk a ked Ta toto uraza, neviem ako zvladnes horsie veci v zivote.
- mam cerstvo dvojrocneho ktory ma 13,5kg a je samy sval, kazdy hika ked ho vezme na ruky ze aky je tazky a nevyzera. No a co? Mimo toho neverim ze niekto na 11kilove 2r dieta povie ze je velke, mame v okoli dost rovesnikov a vsetci maju 12+ kg a vyzeraju uplne normalne
- ked mu povedia "aki si ty velky chlapec - ja som myslel ze je starsi" tak odpoviem "ano to je nas velky chlapcisko", a??? Ved to je obycajna diskusna poznamka ku dietatu. Ale ak Ti prekaza komunikacia s druhymi ludmi tak sa drz bokom aby si nahodou niekoho niekdd nestretla, co sa bude chciet rozpravat (o hocicom) 😃

biba_18
Dnes o 12:26

ty čo riešiš preboha ... podľa mňa to nikto nevníma tak že je tučná, veľká, neviem čo ... proste sa vymyká priemeru a ľudia si to všimnú...
akože čo, že poviem že tvoje dieťa jeeej, aká je veľká, ty mi povieš že jeeej, aká si tučná? naozaj som tak výrazne oproti priemeru??

biba_18
Dnes o 12:29
@anonym_8a3b7d

Absolutne ale absolutne nechapem co Ta stve a ani co by Ta na tom malo. Za mna riesis fakt strasne sprostosti, a to mi prepac za uprimnost, moj nazor.

- 4kg dieta nie je nijaka rarita do ZOO.
- poznamky o vyhadzovacke su obycajny prosty small talk a ked Ta toto uraza, neviem ako zvladnes horsie veci v zivote.
- mam cerstvo dvojrocneho ktory ma 13,5kg a je samy sval, kazdy hika ked ho vezme na ruky ze aky je tazky a nevyzera. No a co? Mimo toho neverim ze niekto na 11kilove 2r dieta povie ze je velke, mame v okoli dost rovesnikov a vsetci maju 12+ kg a vyzeraju uplne normalne
- ked mu povedia "aki si ty velky chlapec - ja som myslel ze je starsi" tak odpoviem "ano to je nas velky chlapcisko", a??? Ved to je obycajna diskusna poznamka ku dietatu. Ale ak Ti prekaza komunikacia s druhymi ludmi tak sa drz bokom aby si nahodou niekoho niekdd nestretla, co sa bude chciet rozpravat (o hocicom) 😃

@anonym_8a3b7d môj mal tučnučké nožičky aj ručičky, keď ho videla sestrička nášho pána doktora tak len že jeeej, to sa budú dobre pichať injekcie ... podľa mňa to bolo zlaté ... potešil ju pohľad na také bacuľaté zdravé bábo ... ❤

thereisabear
Dnes o 12:29

Normálne, že "tak narástla" a ideme na ďalšiu tému.

anonym_8a3b7d
Dnes o 12:30
@biba_18

@anonym_8a3b7d môj mal tučnučké nožičky aj ručičky, keď ho videla sestrička nášho pána doktora tak len že jeeej, to sa budú dobre pichať injekcie ... podľa mňa to bolo zlaté ... potešil ju pohľad na také bacuľaté zdravé bábo ... ❤

@biba_18 ja myslim ze kazdy normalny clovek chape taketo poznamocky - vtipky - komplimenty uplne bez podtrannychcumyslom v zmysle urazania, to uz aby som si davala pozor, ked nejakej kamoske pochvalim babatko ze "aka krasna baculka Ty mas ale buclate licka velke" 🙈 lebo vidim, ze niektore z toho su az na psychologa...

anonym_58fa55
Dnes o 12:33

ved to su normalne miery, v ramci normy absolutne nic vynimocne, ale to si si uz sama mohla vyhladat, napokon, inak by ti to davno aj pediater spomenul
ludia najskor hovoria len tak, aby rec nestala, a nevsimli si, ze uz davno nie je to velke babatko, ked sa narodila

anonym_2daa88
Dnes o 12:39

Nevnimas to trochu citlivejšie? Aj moja dcéra mala pri narodení 3990 a bola úplný štandart. Teraz ma 6 a úplne normálnu váhu. Staršia dcéra mala v roku 10,5kg a teraz v 10 rokoch 26kg. Takže neboj, dobre bude a na reakcie nereaguj ziadno.

oceanahory
Dnes o 12:41

Pockaj, ked jej este zacnu aj hovorit, ze vyzera ako jej otec 😅...

anonym_593da6
Dnes o 12:42
@oceanahory

Pockaj, ked jej este zacnu aj hovorit, ze vyzera ako jej otec 😅...

@oceanahory ja toto na moju dvojrocnu pocuvam stale 😀 ale vzdy sa zasmejem, maju pravdu 😂

oceanahory
Dnes o 12:43
@anonym_593da6

@oceanahory ja toto na moju dvojrocnu pocuvam stale 😀 ale vzdy sa zasmejem, maju pravdu 😂

@anonym_593da6 Ja som to pocuvala cele detsvo 😅

hederamonstera
Dnes o 12:48

Moj 4 rocny je velky ako 7-8 rocny (120cm, 25kg).…no co by som si z toho robila? Ja aj jeho tato sme obri, aj nase dieta bude velke ;)
Skor davam pozor, aby to neznelo v negativnom tone, snazim sa z toho robit skor pozitivnu vec (ako napr ma aj medzeru medzi zubami, tak je proste originalny original;)) ona sa bude na teba pozerat a navnimavat tvoje reakcie, tak chod prikladom a nic si z toho nerob pri komentovani alebo to nejako vyzdvihni pred nou;) hlavne, ked bude starsia.
u dievcat je to este horsie, kedze vekom zacnu riesit vyzor…

letfenixa
Dnes o 12:51

Mne pediatricka povedala, že norma pre ročné dieťa je 10 kg a pre 2-ročné 12 kg, tak podľa nej máš dcéru presne v norme.

anonym_006caa
Dnes o 12:57

Coooo? Nejako to moc prezivas, nie? Moja dcera mala podobne miery po porode (mala o 1 cm viac), nikto ani len slovom nespomenul, aka je velka. Vlastne ano, ked bola v sesterni na vysetrenie klbikov a lezala vedla babatka, ktore nemalo ani 3 kila, ja sama som len tak vtipne poznamenala, ze aka je obrovska oproti tomu druhemu babatku.
Pred par dnami mala 2 roky, ma rovnake miery ako tvoje dieta (11,5 kg a 91 cm) a pride mi uplne normalna, vobec nevycnieva medzi rovesnikmi. Absolutne nevyzera ako 4 rocne dieta. Poznam dokonca par jej rovesnikov, oproti ktorym vyzera moja dcera ako drobcek.
Ty a tvoji znami niekedy videli priemerne 4 rocne dieta, ked sa im tieto miery zdaju adekvatne 4 rocnemu dietatu?

biba_18
Dnes o 12:59
@anonym_593da6

@oceanahory @anonym_593da6 baby, ja som vám stretla spolužiačku s dospelou dcérou, poznám aj otca - a vravím že jeeej, ako keby si mame z oka vypadla. a spolužiačka že fakt? nepodobá sa na otca? a "malá" spoza mamy že nieee, však že nieee ... 😂
strašne som sa smiala ...

anonym_ed5b3e
Dnes o 13:04

A to si si este za tie roky,co si na svete nevsimla,ze vzdy inych uputa ten,co sa nejakym sposobom odlisuje? No a co,tak je velka od narodenia a?? Co ti na tom vadi? Je to snad urazka? Moja bola naopak od malinka mensia ako jej rovesnici. Je v puberte a stale najmensia v triede a ucim ju,ze je to dobre,tak ako to je, ze kazdy sme nejaky. A,ze co ked jej hovoria,ze je mala,ze ved je a jej babka je este mensia a nikdy jej to v nicom nebranilo. Uci sa prijat seba taku aka je. Ja sa tiez odlisujem,nie vyskou,mam iny vyrazny defekt,za ktory ma aj sikanovali. Ale je dolezite naucit sa to mat na haku,lebo okolie nezmenis. Ty tiez nepovedz,ze ked niekde v obchode trci z radu chlap vysoky 220cm,ze si nepovies "fii,ten je aky vysoky". Vsetci to robime,len to vnimame inak,ked sa nas to bytostne dotyka.

anonym_e5f318
Dnes o 13:04

@anonym_autor príde mi, že máš asi nejakú traumu z detstva a prenášaš si ju na vlastné dieťa. Na dvojročnú má úplne bežné miery, len ty si poznámky moc berieš. To, že ti niekto na dieťa povie "aká je veľká" neznamená, že ju bodyshamuje. Nebuď vzťahovačná, nie každá veta je urážka.

anonym_6ba149
Dnes o 13:11

Moja, ked sa narodila mala cez 4 kila. Bola ozaj velka, v pol roku mala 8 kil a v roku 13. V 4 rokoch nosila veci ako 6-8 rocna. Ale je aj vysoka. V pomere k ostatnym detom, aj o hlavu. Zijeme v zahranici, vacsina ludi komentuje, ze aka je vysoka. Len raz mi jeden “znamy”, asi 2 roky dozadu posmesne naznacil, ze aka je “velka”, akoze tucna. Vnutorne sa ma to dotklo, kedze sama mam historiu s PPP, ale nechcela som to dat znat, tak som mu sebavedomo zareagovala: “Yes, she is a strong and powerful girl”. On ma dceru s mentalnym handicapom, tak som to brala, ze si ventiluje frustraciu. Uvedomila som si ale, ze ked sa ma to dotklo, tak mi to znaci, ze to ja nie som s niecim vnutorne vysporiadana. A pripomenulo mi to bodyshaming od mojej rodiny, ktory som zazivala, ked som dospievala a nasledky, ktore si nesiem doteraz. Od toho dna, som si predsavzala, ze za dcerou budem pevne stat a kazdeho, kto by sa jej co i len snazil naznacit, ze s nou nie je nieco v poriadku, ihned inteligentne upracem na miesto, kam patri. Dcera sa vytiahla, ma neskutocnu silu, vela svalov, stravuje sa zdravo, da si aj sladkost. Je stale o hlavu vyssia ako rovesnici. Ale kedze ludia a deti su aki su, naucila som ju ako reagovat v pripade, ze by ju niekto komentoval a ja by som nebola v okoli: “I am healthy and strong. I like myself and so do my parents.”

anonym_1edf2e
Dnes o 13:14

Ja s vasim pohladom suhlasim je mi to luto ze to zazivate a vyslovene ma to rozculuje ked niekto takto komentuje deti....mne raz jedna pani povedala na syna ze ake ma licka ze mama ho asi dobre krmi a ja som ostala z toho v soku..ma 2.5roka 15kg a95cm a ked je medzi rovesnikmi absolutne nevyzera ze by nejako vycnieval ....roZculuje ma to hneva ale v tom soku som nedokazala reagovat ...sama som bola dieta co asi od 8 rokov mala nadvahu a az teraz v dospelosti som si uvedomila ako mi komentare dospelych pokazili vztah s jedlom a sebavedomim lenze to ze ja za to nemozem aom si uvedomila az v dospelosti...nech dospeli co toto komentuju na detoch idu do zadnice....neporadila som vam ale potrebovala som sa vyventilovat

biba_18
Dnes o 13:24
@anonym_1edf2e

Ja s vasim pohladom suhlasim je mi to luto ze to zazivate a vyslovene ma to rozculuje ked niekto takto komentuje deti....mne raz jedna pani povedala na syna ze ake ma licka ze mama ho asi dobre krmi a ja som ostala z toho v soku..ma 2.5roka 15kg a95cm a ked je medzi rovesnikmi absolutne nevyzera ze by nejako vycnieval ....roZculuje ma to hneva ale v tom soku som nedokazala reagovat ...sama som bola dieta co asi od 8 rokov mala nadvahu a az teraz v dospelosti som si uvedomila ako mi komentare dospelych pokazili vztah s jedlom a sebavedomim lenze to ze ja za to nemozem aom si uvedomila az v dospelosti...nech dospeli co toto komentuju na detoch idu do zadnice....neporadila som vam ale potrebovala som sa vyventilovat

@anonym_1edf2e pani ho pochválila a ty si z toho bola v šoku 😒 áno, lebo ty si mala problém s jedlom, tak berieš každú, aj nevinnú poznámku ako tragédiu ... pochybujem že si tvoj 2,5 ročný syn uvedomoval čo mu vlastne tá teta tým chcela povedať ...

anonym_1edf2e
Dnes o 13:31
@biba_18

@anonym_1edf2e pani ho pochválila a ty si z toho bola v šoku 😒 áno, lebo ty si mala problém s jedlom, tak berieš každú, aj nevinnú poznámku ako tragédiu ... pochybujem že si tvoj 2,5 ročný syn uvedomoval čo mu vlastne tá teta tým chcela povedať ...

@biba_18 sorry ale akekolvek komentovanie postavy ci uz dietata alebo dospeleho mi pride nevhodne a zaroven zvlastny druh pochvaly ak to tak mam brat.....dobre to ze teraz mozno nechapal neznamena ze to je ok lebo o rok dva tri pat to chapat bude...nehovorim ze kazde dieta/dospely si to musi pripustat ale ja som napisala co to moze sposobit na zaklade vlastnej skusenosti lebo som to pocuvala prakticky cele detstvo a tinedzerske roky a nie kazdy ma ppvahu mat na haku nazor inych .....mne len pride cudne ze dospely rozumny clovek ma ten chochmes komentovat vyzor inych...bodka

simca06022011
Dnes o 13:42

@anonym_autor staci to prestat prezivat, nie tvoja dcera nebola obrovska ani v porodnici. Ano vacsia oproti inym mohla byt - o trosku, ved rodia sa aj o dost dlhsie aj tazsie deti, aj kometnovat to mohli, lekar kludne aj pri sone a vys, moze povedat ze dieta bude velke = ved to nie je zle, ani urazka. ma dovod to komentovat, najma pred porodom, lebo na to sa treba pripravit, mozu nastat komplikacie. Naozaj dieta okolo 50cm a 4kg je dnes normalka.
Ludia/okolie, rodina to komentuju vzdy, nemyslia to v zlom, dieta je vysoke.. nic si z toho robit netreba.. tiez mam vysoke dieta, orpoti inym odjakziva, keby osm toto mala prezivat, tak neviem. Je to nieco ako komentovat pocasie v nasich koncinach. proste vyska deti, a ake su velke, ako vyrastli atd, su normalne a caste. Je bezne ze deti sa nezmestia do oblecka podla svojho veku, nie je to vobec taka rarita, mam okoli kopu takych deti. Mimochodom moja 15r dcera uz atakuje 180cm... :DD stale sa stretava s komentarmi najma v rodine aka je vysoka... s dodatkom od babiek "..a krasna" :DDD

anonym_018c27
Dnes o 13:43

autorka, ja ta chapem. ja som mala pri narodeni 4,2kg, tiez cez polmetra a vzdy som bola povazovana za "velku". od malička. ked vidim teraz fotky, je mi do plaču, bola som obycajne dieta, vyssia na svoj vek. OD MALICKA mi vtlklai do hlavy aka som velka, valibuk, čim ma to doma krmia a neviem ake sračky. prvykrat som si "uvedomila" ze som tucna ked som mala styri roky, na ihrisku, ked nejaka tupa matka povedala že tato hojdačka je len pre male deti a som na nu tažka a zlomim ju. a odvtedy sa to so mnou ťaha, ano porucha prijimu potravy a vnimanie samej seba mi niči zivot od školky. vasina zien s tym zacne mat problem az v puberte. som velmi rada ze to chces riesit, prosim, otvor si usta a nenechaj ludi sikanovat svoje milovane dieta.

anonym_a09393
Dnes o 13:54

@anonym_autor jedným uchom dnu druhým vom.
Narodila.som sa s váhou 4,228(bola som prenášaná) a som tu dokonca som najnižšia z rodiny,na strednej som prestala rásť, brat sa narodil s váhou 4,448 (predčasne)a dlžkou 57 cm a dnes má 188 cm 47 veľkosť topánok. Moje deti boli tiež veľké, dcéra deviatačka bola vždy najvyššia v triede.dokonca v celej škola a vyšsí bol od nej iba riaditeľ . Ja som pár krát ľuďom povedala že keď sa priezviskom tak volá aká by mala byť, malá? Už dávno pradavno prestali riešiť

aurora33
Dnes o 14:06

@anonym_autor môj mal rok a vážil 13kg tak nechapem pri akých pygmejovcoch ty žiješ keď považujú 11kilove dieťa za 4 ročne 😂😂

anonym_fe7cec
Dnes o 14:11

Môj syn mal pri narodení 47 cm a sotva 3 kg. Vedľa neho v postieľke slečna, ktorá mala 53 cm a 4,6 kg. Dve normálne bábätká, a predsa keď ležali vedľa seba boli tak rozdielne. Môj vyzeral ako malý vrabček. Teraz má osem a 140cm. Je najvyšší z triedy, pár chalanov je doslova o hlavu nižších. Má vymenené skoro všetky mliečne zuby, včera mu vypadla päťka a už vidieť trvalku. Jeho spolužiakom teraz vypadávajú dvojky, ktoré on mal už pri nástupe do školy. A čo? každý z nás je osobnosť, každý nejak vyzerä. Aby som sa pre toto rozčuľovala? ani náhodou. Inak môj syn mal 11kg, keď mal niečo vyše roka a rozhodne nebol tučko.

katkaseiner
Dnes o 14:13

Je mozne ze toto budes pocuvat dlho... ale pozri sa v rodine ako ste na tom.
My s muzom sme obaja vysoky, plus aj jeho mama a moj otec su vysoky. Cize celkom logicky moje deti rastu trochu rychlejsie.
Dcera isla do skolky ako 2rocna so 4rocnymi detmi a nebyt plienky, nikto by si nevsimol ze ma polovicny vek. Ma pomaly 14 rokov a vyzera uz davno na ovela viac. Obcas ju to stve, ... s tym nic nenarobime... proste si len zvykni ..
Syn bol do roka obrovsky (UM) ale teraz je uz len vzdy od vsetkych o hlavu vyssi. On to ale neriesi.

anonym_c818d9
Dnes o 14:24

Veľká neznamená tučná🙄🫣

anonym_f80bc6
Dnes o 14:31

@anonym_autor Dobre, že si založila túto diskusiu.Aspon viem, že je zákaz na cudzie dieťa pozrieť a bez postranných úmyslov pochváliť, že je urastené, to už vôbec nie.

Strana
z2