Ako sa vysporiadať s komentármi o veľkosti detí?
Ahojte, mám svoje prvé vytúžené, aktualne dvojročné dievčatko. Už v nemocnici som sa na kontrolách stretla s poznámkami lekárov na sone, že dieťa bude veľké. Pôrodná váha bola rovných 4000g a merala 51cm. V pôrodnici bola senzáciou, sestričky na ňu chodili pozerať ako na veľké bábo, s mierami čo sa pri dievčatkách len tak nevidia (ževraj). Jedna sestrička dokonca poznamenala, že z nej bude riadna vyhadzovačka. Už vtedy mi to z nejakého dôvodu prekážalo, jednoducho sa mi nepáčilo ako ju každý okukuje a híka nad ňou, ako keby bola nejaká opica v ZOO. V auguste dovŕši dva roky a ťahá sa to s nami stále. Váži 11,5kg a meria 90cm. Každý kto nás stretne sa čuduje, aká je obrovská na svoj vek, že vyzerá ako 4 ročná. Už ma to skutočne začína štvať, prečo majú dospelí ľudia potrebu komentovať deti? Minule som už mala chuť jednej známej, po tom ako malú okomentovala aká je “veľká” chuť povedať, že aká je ona tučná, no kusla som si do jazyka. Stretla som jednu mamičku, ktorá sa pasuje s opačným prípadom. Jej dcérka je útla, nízka a ľudia sa jej pýtajú, či jej nedáva jesť, či náhodou nie je chorá, keď je taká malá (stretla sa už aj s oslovením zakrpatená). Prosím Vás ako mám na takéto poznámky reagovať? Prečo ma to tak štve? A malo by ma to vôbec rozčuľovať?
Moc to prezivas. Moj syn sa narodil s vahou 4290kg a hustymi ciernymi vlasmi. Pre mna bol nadherny a oproti ostatnym babatkam fakt obor. Mna to nesmierne tesilo 😀 zo zaciatku kazdy mesiac priberal o vyse kilo. Ked mal rok vazil vyse 13kg, a?? Vies ako vyzera teraz? 15 rocny chalan kost a koža 😄 ty mas na vsetko strasne zly pohlad.. v dnesnej dobe aby sa clovek bal cokolvek povedat. Velky znamena velky, nie tucny. Vidis problem tam kde nie je. V prvom rade popracuj na sebe
choďte už s tým bodyschamingom niekam do hája,už človek nemôže ani nič povedať,lebo ste z toho dosraté až za ušami
@anonym_autor nemáš problém s vlastnou váhou a prenášaš to na dieťa a všetkých okolo? Lebo miery nemá vôbec veľké.
@anonym_autor V dnešnej dobe majú ľudia menej detí a pokiaľ nie sú často v kontakte s deťmi určitého veku majú skreslenu predstavu ako také 2,6 či 10 ročné dieťa vyzerá. Tie poznámky čo vnímaš ako vyryvacne môžu byť myslené úplne neutrálne.
Skús chlapsky prístup a aj keď máš pocit že dakto vyryva predstieraj že slová majú význam ako interpretácia zo slovnika. Na skutočnych vyryvacou neutrálne reakcie super zaberaju , reaguj neutrálne a prestane ich to baviť.
@biba_18 sorry ale akekolvek komentovanie postavy ci uz dietata alebo dospeleho mi pride nevhodne a zaroven zvlastny druh pochvaly ak to tak mam brat.....dobre to ze teraz mozno nechapal neznamena ze to je ok lebo o rok dva tri pat to chapat bude...nehovorim ze kazde dieta/dospely si to musi pripustat ale ja som napisala co to moze sposobit na zaklade vlastnej skusenosti lebo som to pocuvala prakticky cele detstvo a tinedzerske roky a nie kazdy ma ppvahu mat na haku nazor inych .....mne len pride cudne ze dospely rozumny clovek ma ten chochmes komentovat vyzor inych...bodka
@anonym_1edf2e pochválila ho že mamka ho kŕmi a on je dobrý jedák - áno, tetám sa páči keď deti dobre papajú a prospievajú… buď rada že je a neodmieta jedlo, lebo aj také deti sú… všetky tie blbosti okolo sú len v tvojej hlave…
Moje rocne boli take 🤣🤣🤣🤣 11-13kg. 92cm.
Klud.
Moj mal 3900/54 cm. Absolutne nebol atrakciou. Skor deti nad 5kg.
moj syn sa narodil s 4300 gram. Nakolko mal v bruchu malo miesta, tak mal aj taku malformaciu na nozicke, ktora sa mu do 2 mesiacov upravila. Vzdy bol vysoky a stihly, nakolke je to letne dieta, tak v triede patri vyskovo do priemeru.
Manzel mal 197 cm, syn vyzera tiez, ze budeme burat zarubne, ked sa mu kuknem na tie velke ruky, tak uz teraz beriem hypoteku na jeho stravu.
Nikdy som sa s tym nestretla, ze by niekto riesil jeho vysku, ale tak zijeme v UK, tu sa nic neriesi. Na slovensku maju problem aj s jeho menom.
Sa mi až veriť nechce žeby pri 11kg dvojročného dieťaťa povedali že je veľká.Moja mala v roku takmer 12 kg a to sa narodila ani nie trojkilova a nemala ani 50 CM výšku si už nepamätám ale vždy bola nad vrchnou čiarou grafu a čo? Teraz má 13 rokov a 172 cm a 60kg. Nie je síce vychrtlina ale ani obézna.
@anonym_autor Panecku, si precitlivela. A co je na tom ked sa proste vymyka z priemeru populacie,ctak jasne ze to udrie do oci. A ze to spomenu, prekvapene, okomentuju...a ? Tym to preda konci. Ci sa cuduju nepravom ? Je drobna a vsetci ti na nu hovoria ze je velka ? Asi nie. Je proste vacsia ako vacsina jej rpvesnikov, tak si to niektori vsimnu a okomentuku. Ci hovoria ti to ako urazku? Asi nie. Len tak ako small talk, aby rec nestala. Je tam toho.
11 kg mal syn, keď mal jeden rok. V dvoch rokoch mal isto viac kg.
Mne také reči nevadili, už v pôrodnici mi maminky povedali že som neporodila dieťa , ale slona. Lekári sa mi bežne pýtali čím kŕmim keď je také poriadne dieťa - len som kojila.
Môj syn mal pri narodeni skoro 5 kil a 55 cm, v porodnici si robili srandu, že vyzerá jak jaslickar a mne to vôbec nevadilo. Fakt bol velky.
Sú to reči typických sedliakov, blbé kecy o ničom. Je to nevhodné a rovnako by ma to naštvalo. Ale zas sa ukázali typické MK frajerky, hned vidia chybu v tebe. Neber si to osobne. Ver svojmu úsudku.
@anonym_autor Panecku, si precitlivela. A co je na tom ked sa proste vymyka z priemeru populacie,ctak jasne ze to udrie do oci. A ze to spomenu, prekvapene, okomentuju...a ? Tym to preda konci. Ci sa cuduju nepravom ? Je drobna a vsetci ti na nu hovoria ze je velka ? Asi nie. Je proste vacsia ako vacsina jej rpvesnikov, tak si to niektori vsimnu a okomentuku. Ci hovoria ti to ako urazku? Asi nie. Len tak ako small talk, aby rec nestala. Je tam toho.
@anonym_53b55e A to treba komentovať? To už je aká sedlačina.
@anonym_autor pozri blbcov si nevsimaj. Moja, dcera mala pri porode miery 56cm a, 4050gr a na, hlave take haro ze vyzerala, akoby mala ciernu helmu. tiez sa, na nu chodili pozerat sestricky ze ake mega babo. osobne som to neriesila. Teraz ma, 12r 160cm 35kg a vyzera ako napucana nit... Takze neries lebo vzdy sa, najde niekto kto ma potrebu veci komentovat
@anonym_53b55e A to treba komentovať? To už je aká sedlačina.
@anonym_02d984 Nie, no budme ticho a bavme sa vsetci len nesedlacky o pocasi a politike, ci ?
11 kg mal syn, keď mal jeden rok. V dvoch rokoch mal isto viac kg.
Mne také reči nevadili, už v pôrodnici mi maminky povedali že som neporodila dieťa , ale slona. Lekári sa mi bežne pýtali čím kŕmim keď je také poriadne dieťa - len som kojila.
@anonym_10ebe6 No a brala si si to nejako osobne ? Vztahovacne ? Urazalo to teba alebo dieta ? Proste to su take reci typu jednym uchom dnu, druhym von. Aby som to nejak extra prezivala...hmm...to nie.
@anonym_02d984 Nie, no budme ticho a bavme sa vsetci len nesedlacky o pocasi a politike, ci ?
@anonym_53b55e O normálnych veciach sa nevieš baviť? To je tá sedlačina komentovať druhých.
mna ked som bola v puberyte predavack pri upe rili nazvala rascova rit .. dodnes sa mi smeju .. hold ludia komentuju a budu komentovat - to nezmenis .. mozes ostat zla a argumentovat a hadat sa alebo si to nevsimat
Ja ti dam radu - kasli an komenty ludi, ale priprav dcerku, aby sa vedela samej seba zastat. Bude sa s tm stretat a niektore veci ako dieta mzno nepochopi, ale ty ako vsimavy rodic ich mozes pomoct riesit. Ja som taka vsoka a aj dcera, ludia co to nezaziju obcas nepochopia - v skolke mali postielky s celom, ona tam nemohla lezat, lebo ako 5 rocna mala uz 130 cm, akze len an boku, so skrcenymi nohami... V skole len nizucke lavice a vysoke stolicky, ze ju bolieval chrbat, prisla som na to na rodicku, ako krepo to maju, vypytala jej nizsiu stolicku. Bola najmladsia v triede, ale najvyssia, bola aj taka vyspelejsia spravanim, vela veci zrelsie, s kludom riesila - preto ju brali ako najstarsiu a obcas je to nespravodlive, stale tie ocakavania inych ved si velka, poradis si... kvoli tej kludnej povahe par rokov ku nej ucka davala triednych grazilkov sediet, to ako za trest - ine deti sedeli povacsinou s kamaratmi a jej vzdy prischol niekto "na doucko" alebo "na prevychovu". O tom, ze ju vzdy len do zadnych lavic sikovali ani nehovorim. Dneska s uz na vysokych aspon veci, aj topanky na vacsie nohy najdes dost, ale je pravda, ze uz na prvom stupni ona nosila veci z obchodov pre tinedzerov, lebo na jej dlhe ruky a nohy jej uz tie male velkosti boli kratke... cize aj toto je obmedzujuce a robi ta starsim v ociach ostatnych. Nie vzdy je to cloveku prijemne, tie ocakavania podla vyzoru.
@anonym_53b55e O normálnych veciach sa nevieš baviť? To je tá sedlačina komentovať druhých.
@anonym_02d984 No ved kludne sa jeduj nad vsetkym, ja jednym uchom dnu druhym von.
Dvoj ročná q výška 90cm nie je vôbec vela...ved priemerná výška 2 ročných je 92cm...moj syn bol a je vysoký, ale teda podstatne bol vyšší v dvoch rokoch ako tvoja dcerka
Mne celkovo vadi, ked ludia komentuju vyzor inych, vadilo mi to ako dietatu, ked mna komemtovali, pretoze to neboli komplimenty. Mojho syna tiez komemtuju, ze je maly, ze ich syn napriklad vyzera o rok starsie a je mladsi. Zvycajne to ignorujem a menim temu. Ale vadi mi ak to hovoria pred synom a on sa nechapavo v tichosti na nich diva. Moje deti ucim, ze kazdy je iny a je to v poriadku. Aj oni su ok, su zdravi a kym vyrastu, este sa vela zmeni. Nie je to predsa finalny vyzor. A keby aj, co koho do toho? Áe ludia maju potrebu komentovat. Vnimam to tak, ze si kompenzuju vlastne zranenia. Zdravo sebavedomy clovek druhych neriesi.
Podľa mňa dievča s pôrodnou váhou 4 kilá je úplne normálne, žiadna rarita. A dvojročné dievča s váhou 11 kíl je tiež úplne normálne. Neviem, nemáš ty nejakú traumu z detstva? Alebo nie si ty silná a nespokojná so sebou? Neriešila si prehnane celý život váhu? Pretože toto mi skôr príde ako naozaj nejaká tvoja osobná trauma a každý komentár na dcéru ti spúšťa sirénu v hlave, pritom ľudia to určite nemyslia tak ako si to ty vykladáš, pretože 11 kilo na dva roky je naozaj úplne normálna váha....

@anonym_autor preháňaš... Moje dievčatá tiež nie sú žiadne nitky - mladšia má 1,5 roka a keď sme niekde v herni a 2 ročné dieťa pri nej je na rovnakej úrovni, beriem to skôr ako kompliment. 🙂 Pokiaľ netrpí obezitou a nemá zdravotné problémy, tak to nemáš dôvod nafukovať a riešiť