Ako viesť deti po prehratom zápase?
Ahojte,
mám dvoch synov futbalistov a priznám sa, najhoršia časť víkendu pre mňa nie je zápas, ale cesta domov, keď prehrajú.
Syn si sadne dozadu, je ticho, len pozerá von oknom. A ja neviem, či mám niečo povedať, alebo radšej mlčať. Niekedy sa snažím nasilu a veselo zaviesť reč na inú tému, ale aj tak cítim jeho sklamanie... Muž zase vždy rozoberá, čo mal a čo nemal urobiť — a to sa mi nepáči, lebo syn sa na to zakaždým nahnevá. A mne je to ľúto. Nechcem, aby si myslel, že nie je dosť dobrý.
Ako to robíte vy? Máte nejakú vetu, alebo stratégiu čo funguje?
jasné deťom je to ľúto nechcú prehrávať, ocko športovec ich učí že prehra je cesta k úspechu, ináč by sa nemali prečo zlepšovať, ale majú aj trénera ktorý sa tomuto venuje aby psychicky zvládali aj prehry
“Aj tak ste boli super, hrali ste fantasticky. Lepšite sa každým jedným zápasom.”
Vždy chválim, pretože je to dôležité.
chcela by som mať tvoje problémy
Ok, ale čo je podľa vás správne? Ja sa iba bojím, že mu našimi rečami po zápase akurát podkopávam sebavedomie — nech poviem čokoľvek, je to buď málo alebo priveľa. Stalo sa aj vám, že ste dieťaťu po zápase povedali niečo, čo vás potom mrzelo? 🙈
chcela by som mať tvoje problémy
@anonym_8b3cef 🙂 Každý máme svoje. Toto je proste ten môj — a prišlo mi, že v tom možno nie som sama, tak som sa opýtala
Ok, ale čo je podľa vás správne? Ja sa iba bojím, že mu našimi rečami po zápase akurát podkopávam sebavedomie — nech poviem čokoľvek, je to buď málo alebo priveľa. Stalo sa aj vám, že ste dieťaťu po zápase povedali niečo, čo vás potom mrzelo? 🙈
@teovamamina ale veď aj to ticho je dôležité. Nemusíš hovoriť nič. On má v tom tichu priestor sa poľutovať, ponadavat si, porozmýšľať, hnevať sa, ….to ticho je dôležité
Potom keď opadnu najväčšie emócie tak sa tá debatovať. Zas je nereálne chváliť dueta do neba ak ten zápas bol fakt zlý, ale vždy dá dá nájsť niečo čo bolo fajn
Veď aj to že si napr pokrici či poplace je do te, dá to von a uvoľní sa
Vieš čo? Dcéra sa v juni dostala do finale behu na 60.meteov, najrýchlejšie deti, ročnik 2019. Už od zaciatku sme sa tešili že sa do finale dostala a dookola som jej vravela,že aj keď nevyhrá žiadnu medailu, tak aj toto už je veľký úspech.
A nakoniec vyhrala zlato. Tesne pred cieľom obehla jedno dievčatko, bežalo ich 6.
Treba ich naučiť tak, aby vedeli že aj prehra patrí ku športu. Nikdy nieje nejaký športovec len dobrý. Že každy zaživa pady atd...a hlavne nekritizovať čo by bolo keby. Lebi keby už nebude.
@teovamamina pozeraj s chalanmi na youtube rozhovory s úspešnými, alebo kúp knihu. My sme zrovna včera pozerali o Ronaldovi, z akých pomerov pochádzal, ako vynikal. Alebo dokument o Djokovič, trénuje aj 6 hodín denne, jeho deň je rozdelený na minúty, cvičenie, fyzio, masáž, strava, spánok. Deťom treba ukázať, že za úspechom je drina, drina a ešte raz drina. Aj ten čo má talent od Boha ako Messi, Ronaldo, museli drieť. Talent to sám nespraví. Aj Jaromír Jágr. Keby mimo talentu nedrel ako dral, už nehrá ako Boh. Niekto v jeho veku spravil 100 drepov, on 1000 navyše. A to sa ti násobí, tí čo spravili 100 nikdy na neho nedosiahli. Tvrdí to aj Halland, za úspechom je tvrdá práca!
https://www.dobrenoviny.sk/c/207775/messi-a-ron...
Chápem, že nechceš chlapcom brať sny a ilúzie treba však byť úprimná a reflektovať realitu. Lebo tak ako na výhry, tak aj na prehry to treba mať upratané v hlavičke. A to úspešný športovec má. Keď sa obzrie spätne, vie akú cestu prešiel. Nepoznám tvoje deti, avšak tie čo poznám vidia len úspech a nechcú diskomfort, po prehre sú oduté a ego podrazené. Život ich naučí, tak to je.
@teovamamina ale veď aj to ticho je dôležité. Nemusíš hovoriť nič. On má v tom tichu priestor sa poľutovať, ponadavat si, porozmýšľať, hnevať sa, ….to ticho je dôležité
Potom keď opadnu najväčšie emócie tak sa tá debatovať. Zas je nereálne chváliť dueta do neba ak ten zápas bol fakt zlý, ale vždy dá dá nájsť niečo čo bolo fajn
Veď aj to že si napr pokrici či poplace je do te, dá to von a uvoľní sa
@anonym_ddcaa9 môjho bratranca syn ide zo zápasu Hornej dolnej, prehrajú 20:0 a nesie sa ako páv z ihriska. Keď prídu k nám ospevuje Ronaldove jachty a diamanty, Môj muž sa ho spýtal, a koľko si dnes nabehal, natrénoval??? Mladý mu odpovie, že nič, že tréning majú v utorok, štvrtok a v sobotu zápas. Môj muž mu povedal, aha takže si neurobil nič, takže nič z toho čo má Ronaldo nebudeš mať. On v tvojom veku o tomto čase už mal 2 tréningy za sebou. Bez práce niesú koláče. Mamička sa samozrejme pohoršovala, že prečo mu berieme sny a ilúzie. No práve preto aby vedel o čom je život 🤷♀️ Prehnané chlácholenie a potľapkávanie po ramene za nič je celé zle!

Načo nasilu odvádzať pozornosť na inú tému? Veď potrebuje spracovat prehru, vysporiadať sa s tým. To patrí ku všetkým športom, nielen k futbalu
Prehrali ste ok, nabudúce to môže byt lepšie, mali ste aj dobre chvíle v zápase. Mne sa páčilo ako si hral ty a ten a ten.