icon

Ako zabrániť okusovaniu nechtov u detí?

7. okt 2026

Prosim pomozte mi. dcerka 2,5 rocna si kuse nechty ale ze nonstop. Stale jej hovorim nexh to nerobi, uplne ma dokusane, v skolke na fotkach ked davaju nic len ruky v ustach a ked ne tam ta v nose. Som z toho na nervy. A starsi syn detto, okusane kozicky okolo nechtov a nechty. Hrozne ako ste sa toho zbavili. Chodim uz do prace a nemam dohlad 24/7 uz na nich..

niqusqa2010
•
7. okt 2026

Kúpiť v lekárni lak proti ohryzaniu. Je tam pomarančovník horký, nebude im to chutiť. Alebo by som dala aj čierne korenie 🤷🏼‍♀️ za par dni sa odnaucia

kitycat
•
7. okt 2026

Ja ti napisem z vlastnej skusenosti, ze sa niekedy aj ja pristihnem ako sy ohryzam nechty a je to preto, ze mi "vadia". Mne obcas rastu akoby viac dole, a tlacia mi na bruska a vtedy ich mam tendenciu skracovat hned a zaraz.

Skus pozret ci aj detom tak nerastu? A strihat castejsie, nech nemaju co ohryzat

parvinka0001
•
7. okt 2026

Podľa mňa nijako . Môj malý 8r. to robí tiež ,už ani nepamätám kedy som mu strihala nechty ale budú to roky ,ja si tiež ohryzam mám 36 a môj otec to robí tiež má 61. Malý a otec to majú extrémne ohryzene,ja až tak nie .

ariannazara
•
7. okt 2026

Aj moj 7 rocny, vselijak ho strasim nic nepomaha aj lak som kupila furt to robi

rachel36a
•
7. okt 2026
@niqusqa2010

Kúpiť v lekárni lak proti ohryzaniu. Je tam pomarančovník horký, nebude im to chutiť. Alebo by som dala aj čierne korenie 🤷🏼‍♀️ za par dni sa odnaucia

@niqusqa2010 nasemu synovi ten lak chuti, normálne si pýtal natrieť znova a znova 😁😁😁

rachel36a
•
7. okt 2026

@anonym_autor nas ma 11 a robí to stále...uz sme vyskúšali lak, vyhrážky, sľub odmenu ak mu budeme mat aké nechty ostrihať...nic...uz to riešim so psychológom, som zvedavá ci to pomôže...

anonym_740481
•
7. okt 2026

FUJ, ja si len pomyslím ako si niekto kuše nechty a bleee....

anonym_7eaaaf
•
7. okt 2026

hryzenie nechtov je casto psychologicky faktor: napätím, úzkosťou – dieťa si hryzením znižuje vnútorné napätie, nudou, čakaním – správanie sa spustí automaticky, sústredením – niektoré deti si hryzú nechty práve pri premýšľaní alebo práci, únavou a preťažením, zvykom – po čase už dieťa nemusí ani vnímať, že si nechty hryzie, potrebou senzorickej stimulácie – hryzenie poskytuje výrazný podnet pre ústa a čeľusť. Možeš vyskúšať: zisti kedy si ich hryzie, neupozornovať pred druhými (dať radšej dohovorený signal aby prestal), zamestnaj ruky inou činnosťou, ale aj napr. uvedomiť si, že si ohryzam nechty a vezmem si napr. pomocku, chváliť ho za nehryzenie si nechtov napr. 15 min. 🙂 po pravde vyskusali sme VŠETKO, dcéra má adhd a robí to aj ako dospelá ☹ a nie vždy si to dokáže uvedomiť a zmeniť činnosť

mirkava
•
7. okt 2026

@anonym_autor ja som synovi hovorila, že keď bude ten nechtík kakať a v hovienku bude niekde na kraji, tak ho to poškriabe a bude ho bolieť riťka 😁😉

anonym_e486f6
•
7. okt 2026

Je to zlozvyk, upozornovanie nepomaha. Ked ju vidis ohryzat nechty treba odputat pozornost, opytat sa nieco, poslat po nieco, zamestnat niecim inym. Su aj drasticke metody ako cierne korenie a horke laky, ale tazko povedat ci pomahaju

anonym_40da2c
•
8. okt 2026

Moja to robí,lebo som ju odnaucila od cumla a teraz si to vynahradza obhryzanim nechtov. Pomáha nám trochu to,že ju na to neupozornujem. Akonáhle jej poviem,aby si nechty nehryzla ,tak ako naschvál to robí ešte viac.

niqusqa2010
•
8. okt 2026
@rachel36a

@niqusqa2010 nasemu synovi ten lak chuti, normálne si pýtal natrieť znova a znova 😁😁😁

@rachel36a ano moze byt uz som pocula aj take