Ako zistiť diagnózu môjho 3-ročného syna?
Viem že v tomto prípade by som sa mala poradiť s nejakým odborníkom, prípadne pediatrom, ale skôr ako sa obratim na nich, skúsim sa popýtať tu vás.
Ide o syna, ma 3 roky (v novembri 4). Okrem neho máme o 2 roky mladšiu dcéru. A mám pocit, že syn ma nejakú diagnózu. Od septembra chodí do škôlky a viackrát mi učiteľka hovorila že robil deťom zle, že ich kúsal a jedno dievčatko mi vravelo že mu bral hračky.
Doma si nechce umývať zuby, môžem sa na hlavu postaviť, on mi nedovolí aby som mu umyla zuby. Keď ho chcem osprchovať vrieska a reve pri tom ako nenormálny. Koľkokrát príde za mnou a len tak bez príčiny ma kusne, štipne. Zle robí aj svojej mladšej sestre. A ešte aj mojej mame. Keď niečo chce a nedovolím mu to, snaží sa to vydupat krikom, revom, hodí sa o zem.
Je neposedný. Bola som s ním na výlete cca 2 hodiny vlakom, po celom vozni pobehoval a nevydržal sedieť ani 5 minút vkuse. Čo vystrájal v hoteli na raňajkách, že nechcel ani jesť a nenechal ani mňa najesť sa.. ledva som do seba rýchlo naliala džús, lebo na celú reštauráciu kričal, že sa chce ísť hrať do detského kútika. A keď mu hovorím, že sa najprv naraňajkujeme, tak to nie, on nechce, on sa ide hrať a ťahá ma za ruku. A ostatní hostia len pozerali na nás a mysleli si čo to je za nevychovany dieťa a neschopnú mater. A čo vyvádzal v centre mesta keď sme boli, to radšej nekomentujem.
Pediatrička nás prednedávnom poslala na vyšetrenie ORL, ani za ten svet sa nechcel nechať vyšetriť, aby sa mu doktor pozrel do nosa. Lekár z neho bol nervózny, lebo 10 minút a ním bojujeme a nič z toho nebolo. A takisto keď som ho objednala ku kadernícke strihať sa, nechcel sa ostrihať a robil tam cirkus. Nakoniec sa nechal, aj to som mu musela dať cumel a pustiť video na mobile.
Ešte dodám, že odplienkoval sa len teraz, a cumel počas spania chce mať stále, už som skúšala že ho odnaucim zaspávať bez cumla, ale reval tak, že sa až zachádzal.
Podľa partnera (jeho otca) sa správa ako úplne normálne dieťa, podľa jeho mamy ma autizmus.
Jediný, pred kým má rešpekt je jeho otec. A mňa zhadzuje že si neviem si synom urobiť poriadok.
Píšeš že začal chodiť do škôlky. Predtým teda taký nebol? Plus tvoj partner ho skvele podporuje v tomto správaní. Tlieskam mu. Ako na čo čaká? Však neboj. Syna vylúčia a môže s ním byť otecko doma....
@andulka220989 kusanie a bitie začalo keď mal dačo vyše roka... Myslela som si že to časom prejde, ale tak bude mať štyri roky a stále to trvá. A v škôlke sa už stalo že pokúsal dve deti. Vraj sa bili o hračku, tak hovorila učiteľka.
ak pocuva otca a teba nie-nema diagnozu-len nema ani respekt voi tebe a ty nevies ako nanho ...
@anonym_01d176 dookola od neho počúvam len to, že si ho neviem vychovať
@lindusss2016 už som to viackrát oľutovala že som ho neposlala niekam ešte v roku 2021, keď mi vyčítal, že som zaplatila u zubára za plombovanie zuba tuším 50 alebo 60 eur. A načo si bola u zubára, ako si si mohla dovoliť u neho toľko zaplatiť, peniaze potrebujeme na iné veci, nie na tvoje zuby...a že on by nikdy nevyhodil toľko eur na zubára. Viem, sprostá som
@226lenka mozes mi napísať prečo si si snim urobila druhé dieťa ???? Veď je to magor. Už dávno si mohla mať niekoho iného
@anonym_01d176 dookola od neho počúvam len to, že si ho neviem vychovať
@226lenka niesi prva a ani posledna.. dieta ma zejme otcovu povahu a tak si aj rozumeju ... zial ako matka to nemas lahke .. a ani mat nebudes.. skus sa poradit s odbornikmi ak neakeho najdes ..ale iste sa neboj ze bude vrah a podobne..ajs kola deti velmi zmeni
@226lenka nevieš mu umyť zuby? A keď dostane kaz a bude sa mysieť vŕtať? A aby som sa nenajedla? 👀
@andulka220989 kusanie a bitie začalo keď mal dačo vyše roka... Myslela som si že to časom prejde, ale tak bude mať štyri roky a stále to trvá. A v škôlke sa už stalo že pokúsal dve deti. Vraj sa bili o hračku, tak hovorila učiteľka.
@226lenka a ako reagujes, ked ta kusne ci poskrabe? Treba mu pevne stanovit hranice, neustupit, potrestat. Chlapa nekomentujem, ale ze by som si neurobila poriadky s malym deckom?! Ved kto ho ma vychovat, ked nie ty? A tie ranajky v hoteli - hadam si s nim “za odmenu” do toho kutika nesla?! Isla, vsak?
Okej, okrem toho ze Tvoj partner je tragedia, celu diskusiu som preluskala a nenasla som teda dolezitu vec. Ako si reagovala ak Ta dieta uhryzne? Ako si reagovala ak Ta vtedy 4 rocny syn (a aj dvojrocna) zacali bit? Lebo teda ak nemas v chlapovi podporu, musis si to ukocirovat sama. Takze ma zaujima Tvoja reakcia. Vzdy to konci ze mu vlastne vyhovejes alebo das cumel a mobil, len aby si mala ticho a on bol spokojny?
Lebo vies, aj to co Tvoj frajer povedal ze "pri mame si toto mozes dovolit" mi nepride ako jeho podporovanie, skor ako konstatovanie pre decko, ze tudy cesta nevede, aj ked Ty ako matka to dovolis takze pri Tebe si to dovolit moze.
Lebo teda je fajn mat podporu otca dietata ked by mal zakrocit, ale ak raz je to blb, to nezmenis, ale tak musis zakrocit Ty. Takze ja sa pytam, ako konkretne reagujes na tieto konkretne situacie?
@lindusss2016 už som to viackrát oľutovala že som ho neposlala niekam ešte v roku 2021, keď mi vyčítal, že som zaplatila u zubára za plombovanie zuba tuším 50 alebo 60 eur. A načo si bola u zubára, ako si si mohla dovoliť u neho toľko zaplatiť, peniaze potrebujeme na iné veci, nie na tvoje zuby...a že on by nikdy nevyhodil toľko eur na zubára. Viem, sprostá som
@226lenka no dievca zlate, utekaj, ved toto je cista katastrofa 😱
@226lenka diagnoza syna: nevychovanost.
Diagnoza matky: neschopnosť
Nemáš za čo
@226lenka To nie je dobré, že to trvá tak dlho. Musíš zmeniť svoje správanie. Evidentne aj muž vidí, že si mäkká. Proste toto nie. Musíš jasne stanoviť hranice. Ideálne teda naňho v rámci výmenného obchodu. Áno chceš mobil? Dobre umyješ si najprv zuby. A proste furt dačo za niečo. A teda pri bití, hryzení a iného násilného správania to hneď stopnúť a v ten deň zákaz niečoho obľúbeného.....
@226lenka opisujes mojho syna okrem toho kusania a robenia zle detom to on nema. Mame PAS a ADHD. Bohuzial som si presla nespocetnymi hlupymi radami laikov ako ho mam vychovavat , aka mam byt ja a aky ma byt syn. manzel diagnozu dodnes popiera. Sme rozvedeny. Syn ma 12r. On si mysli ze vychova je nieco ako zakon a poriadok. Stale nechape ze nefunguje to co na neurotypicke deti. Aj mojii rodicia nechapu a furt sa pytaju preco? Daj si spravit ADOS 2 nenechaj sa odradit , ja som sa nechala stale mi kazdy tvrdil ze chyba je vo mne, robila som mozne aj nemozne a furt nic. Ked sme konecne dostali po rokoch diagnozu som si vycitala ze ja som tych hlupakov pocuvala..chodili sme psychologickam obycajnym co nemali paru o PAS. mohli sme byt na terapii o niekolko rokov skor a ja som mozno nemusela byt psychicky tak zle z toho ako na mna furt niekto utocil. Chvalabohu je ina doba.
Urcite vyhľadaj odborníkov, prípadne oslov aj službu/centrum včasnej intervencie. Tam nemusíš mať uzavretú ešte žiadnu diagnózu. Oni ti tiež budú vedieť pomôcť a usmerniť ta. On môže mať autizmus alebo ADHD a rovnako aj nemusí. Môže za tým jeho správaním byť aj niečo iné a nemusí to byť rovno diagnóza. Skús si aj položiť otázku a porovnať si, čo ty robíš inak v porovnaní s partnerom: reakcie na neho, požiadavky, komunikácia s dieťaťom. Keď u neho reaguje inak ako pri tebe. Teraz to nemyslím v zlom, že by si ho zle vychovala, ale môže tam byť niečo čo robíte inak a on aj reaguje inak. A čo sa týka sprchovania a umývania zubov a vyšetrení, že sa nenechal vyšetriť, môže byť aj hyperaenzitivny na dotyky. Pozri si poruchy zmyslového spracovania a s niekým sa poraď. To tiez môže ovplyvniť správanie dieťaťa.
Do teraz bol ok? Myslim spravanim dieta. Umyvate napr zubky od mala? Mate pravidla a hranice? Alebo mal dovolene a zrazu ustupit nechce nikto?
Ono podla mna diagnoza to byt nemusi-kedze otca pocuva. Inac by proste nepocuval nikoho.
Suhlasit s dalsim vysetrenim otec nemusi-ziadaj lekarku a proste pojdes...
ak mna dieta stipe. Ustipnem aj ja (samozrejem slabsie) musi pochopit ze je to au. Pre kazdeho je to au. Aj pre mna. Aj pre dieta. Aj pre kazdeho koho ustipne. Rovnako s pohryzenim.
@226lenka ahoj, ťažko sa to číta, ale diskutujúci majú pravdu. Diagnózu má tvoj lakomy a sebecký psychoterorista.Uziva si, keď si v koncoch.Ako sa správal jeho otec k jeho matke?
Kde to pochytil? Dieťa má možno adhd, ale určite má zlú výchovu. Keď sa partneri nedohodnú na výchove detí, tak to takto dopadá. Zároveň je syn veľmi tvrdohlavý a vynucuje si pozornosť.Mozno by bolo dobré upraviť režim na pravidelný, čo sa evidentne snažíš a pridať aj hodinku, kedy sa budeš s deťmi iba tak rozprávať a pýtať sa ich na rôzne
"detské" témy, otvoriť encyklopédiu, zaujať ich.
Na toto si budú musieť zvyknúť a neskôr ich to bude aj baviť.Vytvoris si dôveru.
Tvoj exot NEBUDE v tomto vyhradenom čase zasahovať.Mozes to robiť po večernej hygiene
v posteli.
Čo sa tyka cumľa - po zaspani oboch detí chmel vytiahnuť z úst a 5.12. ho odovzdat Mikulasovi.
Ten im môže priniesť náhradu, nejakého plyšáka alebo hračku.
Ked ťa bude partner ponižovať, smiať sa a pod., tak to povedz svojim deťom.Pozrite, ako sa ocko smeje, tak teraz choďte k nemu, nech vás prezlečie, umyje a pod. Keď bude chaos , smeje sa ty.Nezabudni detí chváliť, keď niečo pekné upracu, keď ťa počúvajú....Odmen ich za to v primeranej miere.V obchode im daj vybrať veci do škôlky, farbičky, papučky,podľa ich vkusu.
Uvidíš, že sa to zlepší. ( keby ma neustále hrýzli, asi by som urobila to isté a spytala by som sa, či sa im to páči.Nasledne by som im dala zaujímavú prednášku, prečo si ľudia nemajú robiť zle. Všetko s úsmevom a milo.Keď sa bude magor smiať, zase poukaz na to, že aj ocko teraz robí zle, lebo sa vám všetkým smeje.
Držím ti veľmi palce, želám veľa sily a šťastia.
@226lenka mozes mi napísať prečo si si snim urobila druhé dieťa ???? Veď je to magor. Už dávno si mohla mať niekoho iného
@parvinka0001 keď mám povedať pravdu, mala som 28 rokov keď sme sa spoznali, pred ním som žiadny vážny vzťah nemala, bola som rada že som ho spoznala, mám nízke sebavedomie a som si proste neverila že môžem stretnúť ešte nejakého iného chlapa čo by ma proste chcel... 🤷 A tie deti sa nám podarilo na prvý šup ako sa hovorí.
@parvinka0001 keď mám povedať pravdu, mala som 28 rokov keď sme sa spoznali, pred ním som žiadny vážny vzťah nemala, bola som rada že som ho spoznala, mám nízke sebavedomie a som si proste neverila že môžem stretnúť ešte nejakého iného chlapa čo by ma proste chcel... 🤷 A tie deti sa nám podarilo na prvý šup ako sa hovorí.
@226lenka ach bože .utekaj od neho . Možno aj malý viacej dostane rozumu keď ho vtom nebude podporovať otecko . Zaslúžis si viac isto ako toto .
@226lenka nevieš mu umyť zuby? A keď dostane kaz a bude sa mysieť vŕtať? A aby som sa nenajedla? 👀
@anonym_615b59 stále keď mu chcem umyť zuby, mu vysvetľujem že pod, ideme si umyť zuby, vysvetľujem mu, že keď si nebude chcieť dať umyť zuby, mu zhniju, vypadnú, bude mať každý, budú mu musieť vŕtať a vtedy to bude iná bolesť. Aj som mu dala kefku nech si aspoň sám umyje zuby, aj to som už skúsila, že spolu so mnou si umyje, aj to, že mu dám mobil do ruky a môže pri tom pozerať rozprávku, aj odmenou som ho skúsila motivovať, ale nič na neho nezaberá.
Žiadna diagnóza, otca poslúcha, lebo ma pred nim rešpekt. Tvoj muž ťa pred dieťaťom zhadzuje a on ho napodobňuje. Nie ste jednotný vo výchove. Toto nebude nikdy dobre, ak sa muž neuvedomí. A samozrejme aj ty máš problém zastať si sama seba, a určiť si hranice voči mužovi a tým pádom aj synovi.
Okej, okrem toho ze Tvoj partner je tragedia, celu diskusiu som preluskala a nenasla som teda dolezitu vec. Ako si reagovala ak Ta dieta uhryzne? Ako si reagovala ak Ta vtedy 4 rocny syn (a aj dvojrocna) zacali bit? Lebo teda ak nemas v chlapovi podporu, musis si to ukocirovat sama. Takze ma zaujima Tvoja reakcia. Vzdy to konci ze mu vlastne vyhovejes alebo das cumel a mobil, len aby si mala ticho a on bol spokojny?
Lebo vies, aj to co Tvoj frajer povedal ze "pri mame si toto mozes dovolit" mi nepride ako jeho podporovanie, skor ako konstatovanie pre decko, ze tudy cesta nevede, aj ked Ty ako matka to dovolis takze pri Tebe si to dovolit moze.
Lebo teda je fajn mat podporu otca dietata ked by mal zakrocit, ale ak raz je to blb, to nezmenis, ale tak musis zakrocit Ty. Takze ja sa pytam, ako konkretne reagujes na tieto konkretne situacie?
@anonym_84f1f2 ako reagujem keď ma kusne alebo poškrabe, udrie? Vrátim mu to, síce nie silno, že má až odtlačky zubov, len tak slabo, ale aj tak kričí že ho to boli. A samozrejme keď je pritom partner, všetko to vidí, smeje sa tomu, hneď malý uteká ku nemu, a že mama ma kusla, on ho tam potom utešuje. A mňa ešte potom zdrbe že nech ho nekúšem.
@anonym_167538

S tym zubarom si to zabila. Nemam slov.