icon

Ako zlepšiť vzťah so sedemročnou dcérou?

Dnes o 12:54

Mam 2 dcery, 7 a 4 rocnu. Odkedy mame druhu, vztahy s prvorodenou isli dole vodou. A je to cim dalej tym horsie. Mala som hrozne druhe tehu, bolo rizikove, takze vacsinou v posteli, bolo mi v kuse zle. Takze starostlivost a starsiu prevzal muz a pomahala moja mama, po porode bola mensia velmi narocna, ukludnila sa iba pri mne a skusali sme vselico. Takze starsia isla u mna zase bokom, mensia hrozne spala, bola som ako chodiaci zombik, potom prisli u mna nejake zdravotne problemy, starsia dostavala hrozne hysaky ktore som popri babatku vobec nezvladala. Horsie je ze starsia ma hrozne irituje, vkuse fnuka kvoli vsetkemu, uraza sa, durdi sa, reve a to je tak 90% casu, na co uz nielen ja ale ani moj mega trpezlivy manzel nema nervy. Oproti tomu mladsia je momenatlne ukazkove dieta, vkuse vesela, place len ked jej starsia silno udrie alebo soti alebo sa uz ze mega buchne alebo je uz hrizne unavena. Deti nie su rozmaznane, od zaciatku mame stanovene hranice ktore dodrziavame. Ale ako tak plynie cas uvedomujem si stale viacej a viacej ze tie vztahy so starsou dcerou mam nastrbene. Vyhladala som kvoli tomu uz aj psychologa ze co je vo mne zle ze ma vlastna dcera ktoru som ako babatko zboznovala takto vsetkym co urobi itituje. Ked sa ma niekto opyta na jej povahu napadnu ma vsetko len negativa a nad pozitivami musim velmi rozmyslat cimvobec nejake ma. Pri mladsej je to naopak. Uz mi jej aj tak luto je ze prosto neviem byt pre nu taka mama ako potrebuje, ktora by ju podrzala povzbudila ale len kricim na nu, odstrkavam ju od seba. Ked sa na to cielen sustredim vydrzim tak den dva byt k nim rovnaka, pomojkat trpezliva s nou ale ptide mi to neprirodzene a nevydrzim pri tom dlho. A strasne ma to stve. Prosim mate niekto nejake tipy ktore by mi vedeli pomoct zlepsit s nou vztahy? Nechcem aby to takzo pokracovalo. Prosim haterske komenty si nechajte pre seba, ak nemate ucinne rady alebo nejake vlastne skusenosti, radsej ani nekomentujte. Dakujem

Strana
z2
autor
Dnes o 17:22
@ivana11155

@anonym_autor ona je zla preto, lebo ty ju stale odstrkujes. Ona takto uputava tvoju pozornost. Ty uz mas v hlave uplne nastavene, ze mladsia je lepsia a starsia je ta horsia. Ten vzorec v hlave treba prepisat. Skus si naplanovat cas, ktory stravis len so starsou bez tej mladsej a bez muza. Uz teraz vidim ako sa ti do toho nechce, nebavi ta to snou, nevies akoby si s nou travila cas. Pokial toto nezmenis, nikde sa neposuniete.

@ivana11155 bude to iste tazko od zaciatku ale naplanujem nam nieco a necham ju aby si vybrala ze co by chcela podniknut

autor
Dnes o 17:23
@domix147

@anonym_autor podľa mňa tá strasne ľúbi..ale vie že ty tu už nie si pre ňu...skús si ju zavolať objať,a poprosit o odpustenie,s tým,že jej normálne povedz ako si sa cítila...že to nebolo tým,že si ju nelubila,ale že si nevládala...musia jej povedať dôvod prečo zrazu mamička ktorú mala len pre seba sa nemohla o ňu starať...
To nie je sranda...
Ja mám 10 ročný rozdiel...a ja som svoje 10 ročné dieťa dala bokom lebo som si myslela že veď mje už veľká a veď ma už nepotrebuje...ale opak bola pravda...nesmierne ma potrebovala ale ja som tu pre ňu nebola...
Keď mala 15nast poprosila som ju o odpustenie...že kôli mne a mojej neschopnosti prežila 5 rokov samoty a opuastenosti....od vtedy sa nás vzťah začal uberať iným smerom...teraz sa veľmi ľúbime všetky tri...ale musela som jej vysvetlit že to vôbec nebola jej vina...ale moja.

@domix147 toto ma az rozplakalo, dakujem, urobim to

domix147
Dnes o 17:29
@anonym_autor

@domix147 toto ma az rozplakalo, dakujem, urobim to

@anonym_autor neboja a,to bude dobré,máte kopu času...aj keď sa bude hnevať ,a nemusí to byť dokonale hneď od začiatku...ale skús si aj ty odpustiť a skús naozaj si otvoriť pre ňu srdce...ona je len maličká,ktorá hľadá svoju mamičku...ktorú stratila...a dá sa to všetko dať na správnu mieru...
Moja dcéra ma vedela vytočiť do zúfalstva...a bola tvrdá...napr raz pri hádke mi vyložila všetky naše fotky pre dvere že so mnou skončila..a áno aj ja som ju až neznášala...a vadila mi...vždy ten jej trpitelsky výraz....
Ale keď som odpustila sebe a pomenovala veci,pochopila aj ona že som bola ja sama na Tom ťažko...a že som nemala silu byť tu pre ňu...tieto deti veľmi veľmi trpia...a keď sa naštvú,a zavrú si srdce, ešte stále sa k nim dá dostať...ale keď to presvihneme a neuvedomíme si to raz ich stratíme naozaj...a to som ja nechcela...

autor
Dnes o 17:40
@domix147

@anonym_autor neboja a,to bude dobré,máte kopu času...aj keď sa bude hnevať ,a nemusí to byť dokonale hneď od začiatku...ale skús si aj ty odpustiť a skús naozaj si otvoriť pre ňu srdce...ona je len maličká,ktorá hľadá svoju mamičku...ktorú stratila...a dá sa to všetko dať na správnu mieru...
Moja dcéra ma vedela vytočiť do zúfalstva...a bola tvrdá...napr raz pri hádke mi vyložila všetky naše fotky pre dvere že so mnou skončila..a áno aj ja som ju až neznášala...a vadila mi...vždy ten jej trpitelsky výraz....
Ale keď som odpustila sebe a pomenovala veci,pochopila aj ona že som bola ja sama na Tom ťažko...a že som nemala silu byť tu pre ňu...tieto deti veľmi veľmi trpia...a keď sa naštvú,a zavrú si srdce, ešte stále sa k nim dá dostať...ale keď to presvihneme a neuvedomíme si to raz ich stratíme naozaj...a to som ja nechcela...

@domix147 akoze ano, dokaze ma neskutocne dostat do vyvrtky. Dokonca tromfla mojho muza 🤣… miestami si musim kusat do jazyka aby som pocas takychto chvil nepovedala nieco co jej ublizi alebo nieco co olutujem. Pise sa to tazko ale tiez mam niekedy pocit ze ju neznasam a potom ma ten pocit vydesi, ved preboha ja to moje dieta a potom ju aj lutujem ze taka mala a co ak to citi a si poviem ze to napravim ze to nedopustim aby to takto dopadlo aby sa citila nelubena vlastnou mamou a pootom pride dalsi den a cele sa to opakuje odznova. Ale nemozem to dopustit a kedze dospela som tu ja musim sa premoct a zlomit to

evienmk
Dnes o 18:32

Držím palce, dokážeš to.

marijan2025
Dnes o 18:46

@anonym_autor Veľmi dobrá pomôcka,ako dať dieťaťu konkrétny prejav lásky je kniha od Garyho Chapmana - 5 jazykov lásky pre deti. Je tenká,praktická s konkrétnymi príbehmi a radami.Odporucila nám ju jedna známa - matka piatich dievčat.

Lebo dcéra možno potrebuje pomoc s domácimi úlohami ( služba) rodič sú sústredí na rozhovor( pozornosť ) alebo darčeky. Alebo sa s dieťaťom rodič učí a ona potrebuje sa porozprávať o tom čo bolo v škole.
Tu je krátky obsah:

Fyzický dotyk ( objatia, pohladenie, u menších detí jašenie sa).

Slová uistenia (pochvala, povzbudenie, ocenenie charakteru – napr. „všimol som si, ako si dnes pomohol bratovi“).

Spoločný čas ( byť tam pre dieťa na 100 %, bez mobilu v ruke).

Prijímanie darov (nie nutne drahých vecí, ale hmatateľných dôkazov, že si na dieťa myslela)

Skutky slúženia (pomoc s úlohou, uvarenie obľúbeného jedla, oprava hračky – pre deti je to dôkaz, že ich potreby sú dôležité).
Aj keď menšie dieťa potrebuje "všetko", ale URČITE jeden jazyk lásky je primárny.

Ako píšeš ťažko sa ti dáva láska, keď si ju prirodzene nedostala od mamy.Ja to poznám z vlastnej skúsenosti - ja som ju nedostal ani od mamy,a od otca už vôbec nie - bol alkoholik. Ale bez toho aby som ja sám zažil zažil, že som milovaný, nemohol by som žiť 24 rokov vo funkčnom manželstve.
Ja som zažil na kurze Filip,( je to taká trojdňová duchovná obnova),že som milovaný Ježišom po modlitbe za vyliatie Ducha Svätého. A potom keď som to zažil môžem lásku dávať manželke a deťom.Nie som dokonalý otec ani manžel,ale máme s manželkou a deťmi normálny vzťah.

Možno sa ti to zdá nezvyčajné,ale keď by si už nevedela ako ďalej,je riešenie.Bud môžeš vyskúšať ísť kurz Filip, alebo na trojdňový seminár pre ženy ( robí ich Komunita Ján Krstiteľ,som členom 25 rokov) , alebo iné spoločenstvo robí kurz - Otcovo srdce. Alebo stretnutia God Zone.
Taký mikro - kurz pre teba teraz - verš z Biblie:

" Či môže matka zabudnúť na svoje dieťa a nemá zľutovanie nad plodom svojho lona? I keby ona zabudla,ja NEZABUDNEM NA TEBA.Hľa do dlaní som si ťa vryl.
Izaiáš 49,15.

anonym_7a7554
Dnes o 18:56

veľa, veľa lásky , aj keď vystrája, nepočúva ...nadýchni sa, objím ju a povedz, že ju ľúbiš ...ale hlavne vydržať a nevzdáť to

anonym_adf171
Dnes o 19:04

O akých 7 mesiacoch tu píšeš? veď mladšia má už 4 roky a doteraz si to neriešila ale behala si len okolo mladšej a staršiu si odstrkovala. Tak teraz tu neplač. Si hrozná matka a nečuduj sa, keď sa ti staršie dieťa v puberte otočí chrbtom.

autor
Dnes o 19:24
@anonym_adf171

O akých 7 mesiacoch tu píšeš? veď mladšia má už 4 roky a doteraz si to neriešila ale behala si len okolo mladšej a staršiu si odstrkovala. Tak teraz tu neplač. Si hrozná matka a nečuduj sa, keď sa ti staršie dieťa v puberte otočí chrbtom.

@anonym_adf171 precitaj si prispevok este raz. Riesila som to, aj u psychologicky… a ano presne toto potrebuje zena pocut co kazdy bozi den bojuje sama so sebou aby bola pre obe svoje deti dobra matka a nie len pre jednu, ZE SOM HROZNA MATKA!!! Tak lahko sa na modrom koniku sudi, vsak? Ale kym si nebola v mojej kozi, tak ma nesud. Keby ze som naozaj hrozna bolo by mi to jedno a neriesim to. A ten problem netrva 4 roky… ale zbytocne vysvetlovat niekomu kto to nezazil

k47
Dnes o 19:55

Ja by som dodala, že to chce spoločnú aktivitu, pri ktorej sa obe budete cítiť dobre. Lebo keď vyberie niečo, čo je pre teba stresujúce, pri čom vzniká konflikt, alebo kde sa skrátka nudíš, tak to nebude fungovať. U nás napríklad funguje taká blbosť, že dieťa si popýta, aby som sa hrala hru, a potom sa pritúli a pozerá - čo je asi jediná situácia, kedy sa pritúli bez toho, aby som o tri sekundy dostala kopanec alebo lakeť do tela, keď sa vrtí.
Neviem, ako vyzerajú vaše dni, ale určite sa oplatí mať spolu nejakú konkrétnu časť dňa a snažiť sa, aby bola pekná - rozprávka na dobrú noc, hranie sa vo vani, prechádzka zo školy, spoločné varenie...
Je aj relevantné, že z čoho má zlú náladu - môže to byť z toho, čo si už napísala (ťažké roky podpísané na psychike, nedostatok tvojej blízkosti, zlá nálada v domácnosti, krik) ale aj niečo ďalšie, o čom ešte neviete (problém s niečím v strave, v škole, ...).

anonym_dcaa27
Dnes o 20:08

mladšiu nemáš radšej, ale jednoduchšie sa ti s ňou komunikuje a je nekonfliktná, preto si radšej s ňou, je fajn, že si to uvedomuješ a chceš s tým niečo spraviť
moja mama ma takto odstrkovala, uprednostňovala brata a neskôr mladšiu sestru a teraz by chcela, aby sme mali my dve krásny vzťah, čo nemáme lebo sme si ho nikdy nevybudovali napak vždy mi dávala najavo, že nie som dosť a tak som sa naučila žiť bez nej a nejako mi to nejde zmeniť

marianarem
Dnes o 20:11

@anonym_autor Urcite by som pokracovala s psychologickou, najlepsie asi aj spolu s dcerou. S tym iritovanim by mozno mohlo pomoct uvedomit si, ze tie scenky pravdepodobne robi z nejakeho dovodu, nie len tak z rozmaru. Ked tebe bolo zle, tiez si asi na nu nebola najprijemnejsia. Ale nie preto, ze by si bola zla povaha, ale bolo ti proste nanic. Tak to ma pravdepodobne aj tvoja dcera.
Anonymnymi hejtami sa nenechaj zdeptat, nevieme, kto to je a aky rodic je. Vidno, ze dieta ti nie je lahostajne, len ste sa dostali do bludneho kruhu - ona na tvoje horsie stavy reagovala svojimi zlymi stavmi, ktore u teba sposobili dalsie zhorsenie a tak stale dokola. Ten odbornik by vam mohol pomoct to rozseknut, dat novy impulz.

betulinka1
Dnes o 20:14

@anonym_autor zacni tym, ze jej venujes kazdy den hodinku. Iba jej a budete sa spolu hrat. Iba vy dve. Nejako si to musi naplanovat. Ideálne stale v rovnaky cas aby nebola mala nervozna kedy to bude. V ramci tej hry nemas telefon a muz sa musi postarat aby ste neboli vyrušovane. Malej nic nevycitas, co bolo pocas dna alebo tak. Musis sa na nu napojiť. Mozete ist spolu aj niekde na vylet, kupat sa.

anonym_aca2a5
Dnes o 20:36
@anonym_f1ebdf

Máme niečo podobné , rozdiel len 1,5 r.
Druhé dieťa - prišli zdrav. problémy. Vojtovka, cvičenie, PAS, DMO. Prvá vždy ostrkovaná, však počkaj teraz idem cvičiť s malou, počkaj veď teraz potrebujem toto a potom toto. Ty sa len uč aby si mala dobré známky. Ak prišla horšia známka - bol krik .
Odvtedy sa to nezmenilo, mladšia potrebuje super starostlivosť. Staršia chodí na sš, zatvorí sa do izby a má nás na háku. A už sa to ani nikdy nezmení.

@anonym_f1ebdf nerozmýšlala si ísť za staršou a úprimne sa jej ospravedlniť, že si to celé posrala? Vieš, niekedy tak málo stačí ako úprimný rozhovor a ľady sa začnú topiť. Moja mama mi urobila to isté, odstrčila ma na druhé miesto, a celé roky čakám na to debilné “prepáč, nevedela som inak” žiaľ, neprišlo a ani nepríde. A rokmi ma to už neštve tak veľmi ale keď potrebujem pomoc alebo sa porozprávať, tak radšej idem za babkou alebo za svokrou.

Strana
z2