Ako zvládať rána s deťmi bez stresu a kriku?
Dcéra 14r. sa nevie vykopať z postele..
Syn 7r. je citlivejší a keď kričím dosť sa bojí. No aj tak musím všetko 100x opakovať.
Ráno vstávame dostatočne skoro, aby to všetko zvládli a ešte by im aj ostal čas. A aj tak meškám a ja nakoniec musím kričať. Tak sa preberú a aspoň trochu zrýchlia.
Ma pocit, že už som skúšala všetko. Tak by som chcela, aby sme mali normálne a pokojné rána 😭
@beronsche Come on, zase nerobme z nej pomaly postihute chudatko, ktore si neuvedomuje nasledky svojich cinov. Isto cele noci scrolluje Insta a pod., tam bude podla mna jadro problemu. A este vek.
@anonym_9adcff nie nescrolluje. Mobil pri sebe nemá...
@anonym_autor ak dobre rozumiem, teba nijako neobťažuje robiť deťom jedlo, nechápem, čo tu mnohé riešia práve to.
Ja by som nešla do žiadnych extrémov typu - tak ti treba, zmeskaj školu, choď si stopom, maj neospravedlnené hodiny, atď.
Išla by som cestou debaty s dcérou - prečo nevie vstať, ako sa cíti, keď nestíha (píšeš, že zo stresu ju bolieva žalúdok), čo by jej pomohlo.. spolu s ňou by som sa snažila prísť na riešenie.
Ťažko sa jej učí? Možno by pomohlo doucko. Možno má nejaku poruchu učenia, rozmýšľala si nad tým?
Nevie skôr zaspať? Možno jej chyba režim.
Aký má krvný obraz? Akú má stravu? Má nejaký pohyb? Možno je potrebné to riešiť celkovou úpravou životosprávy.
Ísť direktivnou cestou plnou príkazov, zákazov, trestov je veľmi jednoduché. Ale málokedy účinné z dlhodobého hľadiska.
@beronsche to jedlo je pre mňa naozaj v pohode.
Dcéra má dyslexiu, takže sa jej kvôli tomu učí ťažšie. Ale zvláda to na dvojky, tak aj to je super.
@beronsche Come on, zase nerobme z nej pomaly postihute chudatko, ktore si neuvedomuje nasledky svojich cinov. Isto cele noci scrolluje Insta a pod., tam bude podla mna jadro problemu. A este vek.
@anonym_9adcff a to niekde robím?
Vychádzam z toho, že autorka píše, že na mobile nie je, keď už sme pri insta..
Mám dcéru v cca rovnakom veku a mne sa vyplatilo normálne sa s ňou porozprávať a spoločne (!) niečo vymyslieť. Jasné, že to nefunguje na 100% , predsa len puberta, ale funguje to viac, ako len postoj "tak ti treba, ries si to ako vieš, mne je to jedno.."
Mam to iste, 14 rocneho, ktory rano nie a nie vstat. Ste tu vsetky hrdinky, ze nechat, nech ma neospravedlnene hodiny atd, aj to uz u nas je, a realne mu hrozi, ze kvoli takejto "blbosti" bude mat 2 zo spravania na konci rocnika a tym padom zhorsene moznosti dostat sa na strednu skolu. Ako to riesit - neviem, ako mamu ma to velmi stve a stresuje
:(
Mam to iste, 14 rocneho, ktory rano nie a nie vstat. Ste tu vsetky hrdinky, ze nechat, nech ma neospravedlnene hodiny atd, aj to uz u nas je, a realne mu hrozi, ze kvoli takejto "blbosti" bude mat 2 zo spravania na konci rocnika a tym padom zhorsene moznosti dostat sa na strednu skolu. Ako to riesit - neviem, ako mamu ma to velmi stve a stresuje
@anonym_7d04b0 tak vidíš, tu sú aj matky, ktorým by to bolo jedno - viď.komentar, že kvôli tomu niekto nepôjde na Erasmus a matke je to jedno..
Zabúda sa tu na to, že hoci už nie sú malé deti, nie sú ani dospelí..
A hoci prirodzený následok funguje, je potrebné aj zvážiť, aký je..
Tiež asi niktorá nenechá dieťa/ pubertaka, aby si ublížilo, len aby si vyskusali dôsledok nespravného rozhodnutia..
@anonym_7d04b0 tak vidíš, tu sú aj matky, ktorým by to bolo jedno - viď.komentar, že kvôli tomu niekto nepôjde na Erasmus a matke je to jedno..
Zabúda sa tu na to, že hoci už nie sú malé deti, nie sú ani dospelí..
A hoci prirodzený následok funguje, je potrebné aj zvážiť, aký je..
Tiež asi niktorá nenechá dieťa/ pubertaka, aby si ublížilo, len aby si vyskusali dôsledok nespravného rozhodnutia..
Byt schopny vstat nacas do skoly, bez budenia rodicom, prosikania alebo kriku je zakladna schopnost/basic life skill ktoru je normalne od 14 rocnej ocakavat
Byt schopny vstat nacas do skoly, bez budenia rodicom, prosikania alebo kriku je zakladna schopnost/basic life skill ktoru je normalne od 14 rocnej ocakavat
@anonym_8fc894 veď v poriadku.
Tu to nefunguje, tak namiesto postoja - kašlem na teba, vyžer si to, by som ja osobne zvolila postoj - máme problém, poďme ho spolu vyriešiť.
Ako zásadne vnímam aj to, že dieťa neponocuje na mobile.
Neviem, toto fungovalo u mňa ako u dieťaťa mojich rodičov, toto mi funguje aj teraz, ako matke..
@beronsche to jedlo je pre mňa naozaj v pohode.
Dcéra má dyslexiu, takže sa jej kvôli tomu učí ťažšie. Ale zvláda to na dvojky, tak aj to je super.
@anonym_autor zatrhla by som učenie do desiatej, ak sa niečo nenaučí za dve tri hodiny už sa to nenaučí vôbec. Mozog má potom úplne vygumovaný a je tak unavená, že sa jej nedá zaspať. Dve hodiny pred spánkom už len rituály, kniha, hudba, nič príliš akčné a do postele ísť skôr. Viete sa spolu porozprávať? Aký mala deň, nad čím rozmýšľa.
@anonym_autor zatrhla by som učenie do desiatej, ak sa niečo nenaučí za dve tri hodiny už sa to nenaučí vôbec. Mozog má potom úplne vygumovaný a je tak unavená, že sa jej nedá zaspať. Dve hodiny pred spánkom už len rituály, kniha, hudba, nič príliš akčné a do postele ísť skôr. Viete sa spolu porozprávať? Aký mala deň, nad čím rozmýšľa.
@januska12323 rozprávame sa spolu. Často im to aj vysvetľujem, že by všetko išlo ľahšie a bez kriku, keby sa trocha po ponáhľali a robili by to čo majú. Asi si s nimi večer sadnem a skúsime to ešte raz.
@anonym_8fc894 veď v poriadku.
Tu to nefunguje, tak namiesto postoja - kašlem na teba, vyžer si to, by som ja osobne zvolila postoj - máme problém, poďme ho spolu vyriešiť.
Ako zásadne vnímam aj to, že dieťa neponocuje na mobile.
Neviem, toto fungovalo u mňa ako u dieťaťa mojich rodičov, toto mi funguje aj teraz, ako matke..
@beronsche beriem ale predpokladam ze autorka uz skusala vysvetlovanie, dohodnut sa ale nepochodila a preto hlada rady tu
@anonym_autor povedz im ze odcjadzate v tom a ton case trvaj na tom ak sa nevychystaju nechaj ich doma urobia to iba raz 🤷
@januska12323 rozprávame sa spolu. Často im to aj vysvetľujem, že by všetko išlo ľahšie a bez kriku, keby sa trocha po ponáhľali a robili by to čo majú. Asi si s nimi večer sadnem a skúsime to ešte raz.
@anonym_autor ked vysvetlujes do nekonecna ale decka vidiavze ajtak to bude po ich nema to ziadny zmysel nastav pravidla a trvaj na nich ibak to zial nepojde.
@anonym_7d04b0 ale ked mu budes do nekonecna ritku utierat len aby ho nestipalo tak to zial asi nepochopi. Niektore matky by si mali uvedonit ze decka pitrebuju niekedy pocitit dosledok svojho konania inak j eto iba tvoje nekonecne nervovanie a jedine co on vnima z toho celeho tvojho rizculenia sa do biela je blah blaah bllaahhh... Ved mater sa vyvrieska a zasa to nejak uhladi aby som z toho nemal zle...
@anonym_autor
V 14 som už chodila do školy autobusom a sakra si rozmyslela, či pôjdem potom 40 minút pešo keď nestihnem. Občas som išla pešo naschvál a teda skôr z domu.
S tou staršou sa moc cickas, fakt. Dostane pár krát "do držky" poznámkou či napomenutím v škole a uvidí sama. Od 15 som mávala prax už od 6:15, cesta pešo 25 minút. Tiež nik ani nevedel kedy som vstala a bola som potichu.
To je tá najmenšia zodpovednosť ktorú môže mať a je to dôležité. A že je spachtos? Druhý mamin muž chladtal a tiež som toho veľa nenastala preto xy krát. Vždy som vstala aj napriek tomu a žalúdočné ťažkosti som kôli tomu mávala pravidelne.
Ver, že sa dievča naučí keď musí. Inak sa fakt bude vo všetkom spoliehať na teba a šľaháme ťa. Bude neschopná ako mnoho ešte po 25ke.
A na dobrú náladu si ráno zapni hudbu, ktorú máte radi 🙂. To síce nič neurychli ale zlepší naladu. Držím ti palce 🩷
@anonym_7d04b0
Za takéto kraviny by k tej 2ke mali aj napísať dôvod, že zaspávať. To je sakra rozdiel ako keď sa chová žiak agresívne a napadá iných.
@anonym_autor v 14 som bývala na internáte, sama sa budila, chystala a šla do školy, po škole na tréning na druhý koniec mesta a večer znova na intrak.
Zmeň k nej prístup. Jeden vážny rozhovor skús, že sa menia pravidlá a predpisy odteraz je sama zodpovedná za seba. Keď nepochopí, pocíti dôsledky.
@anonym_8f5a2b skúsim jej dávať, ja už beriem😅
@anonym_autor ak nevie skor zaspat, davaj jej polhodinu pred spanim melatonin
Takmer 14 ročná vstáva sama, keď vstanem ja, už je namaľovaná, oblečená , ja jej len nachystám desiatu. S tým problém nemám , keď môžu ženy obsluhovať 45 ročných chlapov a chystať im jedlo, môžem aj ja dieťaťu😅 Manžel jej umyje okuliare, lebo ich má pomerne krehké a drahé , tak pre istotu a odchádza. Ide MHD. Niekedy sa čudujem, načo chodí tak skoro a už 7:50 je v škole .... Sedemročnú budíme, ak raňajkuje pomaly, žiaľ , nestihne zjesť všetko... Ale celkovo ráno žiaden stres nepociťujem a aj keď sa raz za pol roka stane, že prídu neskoro , nezbláznim sa, chýbajú obe minimálne , tak raz za čas neskorý príchod nevadí.

Nie nescrolluje, mobil večer nemá pri sebe.