icon

Ako zvládať rána s deťmi bez stresu a kriku?

5. máj 2026

Dcéra 14r. sa nevie vykopať z postele..
Syn 7r. je citlivejší a keď kričím dosť sa bojí. No aj tak musím všetko 100x opakovať.
Ráno vstávame dostatočne skoro, aby to všetko zvládli a ešte by im aj ostal čas. A aj tak meškám a ja nakoniec musím kričať. Tak sa preberú a aspoň trochu zrýchlia.
Ma pocit, že už som skúšala všetko. Tak by som chcela, aby sme mali normálne a pokojné rána 😭

ivik4
5. máj 2026

Som si myslela ze mas škôlkarov doma. 14rocna sa musi vytrepat sama aj keby co, mlademu skor budik a vecer skor spat

ludmilik13
5. máj 2026

asi by bolo idealne ist vecer skor spat. netvrdim, ze to tak musi byt u toho starsieho, ale mladsieho urcite.

veroniak12
5. máj 2026

14 ročná by mohla tieto všetky úkony zvládať už sama, asi by som sa sústredila len na to mladšie dieťa.

anonym_2be685
5. máj 2026
@anonym_f2f81b

@anonym_autor 14r by som už nebudila, má mobil, budík. 7r prísnejší večerný režim, keď sa nevie vypratať z postele. 2x poviem a 3x už by išli pešo, autobusom, stopom.

@anonym_f2f81b wau to sú také reči poslať 7 ročného stopom.... Toto je rada nad zlato , získavate medailu modrého řádu

anonym_537a29
5. máj 2026
@anonym_9adcff

Treba ubrat zo starostlivosti, lebo skoncia obaja v 30-ke v detskej izbe a budu cakat, kedy pride mama z roboty a urobi im jest(poznam viacero takych).

@anonym_9adcff kdeže urobí im jesť. Ona sa ich opýta, čo by si dali, obehne 3 obchody, uvarí, donesie do izby a ked zjedia, odnesie špinavý riad. Vek syna 52, mamička 77 🤦‍♀️🤦‍♀️Choré na hlavu, ja toto nikdy nepochopím.

anonym_2be685
5. máj 2026
@anonym_537a29

Treba začať učiť zodpovednosti za svoje konanie. Nestíhate a mali ste aj dostatočnú rezervu? Odchádzam!!! Choď do školy ako chceš, vyrieš si, zaplať si taxík zo svojho. Ospravedlň sa sám v škole, desiaty si chystajte. Ja mám ráno rýchlu sprchu, raňajky, kávičku, makeup. Ženy kedy to konečne pochopíte, že nie ste slúžky a osobné asistentky niekomu v hotel mama?

@anonym_537a29 ďalšia rada nad zlato , veď nech 7 ročný už ide sám bývať a úver nech si platí ..... Ok 14 ročná je fakt veľká ale stále je to dieťa, žiaľ. Nemám deti preto lebo očakávam že v 5 sa odsťahuje preč lebo nie som slúžka. Som ich matka v prvom rade až potom ten makeup

beronsche
5. máj 2026
@anonym_9adcff

Treba ubrat zo starostlivosti, lebo skoncia obaja v 30-ke v detskej izbe a budu cakat, kedy pride mama z roboty a urobi im jest(poznam viacero takych).

@anonym_9adcff paušalizuješ..
Mama mi chystala desiatu, obcas aj oblečenie a budila ma počas celej ZS.
V 30-tke som mala vysoko odbornú prácu v zahraničí a vážny vzťah.. moji súrodenci rovnako, nik jej v 30-tke na krku neostal.

beronsche
5. máj 2026
@anonym_537a29

Treba začať učiť zodpovednosti za svoje konanie. Nestíhate a mali ste aj dostatočnú rezervu? Odchádzam!!! Choď do školy ako chceš, vyrieš si, zaplať si taxík zo svojho. Ospravedlň sa sám v škole, desiaty si chystajte. Ja mám ráno rýchlu sprchu, raňajky, kávičku, makeup. Ženy kedy to konečne pochopíte, že nie ste slúžky a osobné asistentky niekomu v hotel mama?

@anonym_537a29 som v prvom rade matka - kávička nikdy nebude prvoradá, keď príde na deti.
A žiaden strach, nikomu slúžku nerobím.

anonym_8f5a2b
5. máj 2026

@anonym_autor ako 10ročná som sa ráno chystala sama aj dvoch mladších súrodencov. Otec nás zobudil o 6.40 z domu odišiel 6.50, predtým nám nachystal raňajky a desiatu, odchádzali sme 7.30 z domu, sestru som musela najprv odviesť do škôlky 🙂

anika
5. máj 2026

@anonym_autor moja sa sama mobil budi, aj skor, ved skincare, makeup, vlasy, styling;))))

autor
5. máj 2026

Ženy, ale moja sa nezobudí.
Spi ako zarezaná.
Večer nie je na mobile. Ale aj kvôli učeniu neide spať skôr. No aj keď sa naučí skôr, neide jej zaspať.

beronsche
5. máj 2026

@anonym_autor zrejme aj tej 14r by prispelo viac spánku, skúste to nejako nastaviť .
Ráno ju zobuď ty - ja by som tam bola, kým by nevyliezla z postele. A napriek mnohým názorom tu, zobudiť pubertiaka nepovažujem za opičiu starostlivosť. Ja by som sa s ňou večer dohodla, akým spôsobom ju "môžem" zobudiť a čo môžem urobiť, keď nevstane.
Potom by som jej odcitavala - ešte máš 20min 10min a pod. Bez kriku. Všetko po dohode.
Malého by som budila, až keď som ja sama vychystana a potom mu asistovala, to sa mi pri takto malých deťoch osvedčilo.
A najmä - úplne všetko mať ráno pripravené. Či meskate, či nie, nedaj sa dotlačiť do takeho stresu, že kričíš.

anonym_8f5a2b
5. máj 2026
@anonym_autor

Spi ako zarezaná.
Večer nie je na mobile. Ale aj kvôli učeniu neide spať skôr. No aj keď sa naučí skôr, neide jej zaspať.

@anonym_autor užívajte večer magnézium s vitamínom C, tebe na psychiku a dcére na lepší spánok.

autor
5. máj 2026
@beronsche

@anonym_autor zrejme aj tej 14r by prispelo viac spánku, skúste to nejako nastaviť .
Ráno ju zobuď ty - ja by som tam bola, kým by nevyliezla z postele. A napriek mnohým názorom tu, zobudiť pubertiaka nepovažujem za opičiu starostlivosť. Ja by som sa s ňou večer dohodla, akým spôsobom ju "môžem" zobudiť a čo môžem urobiť, keď nevstane.
Potom by som jej odcitavala - ešte máš 20min 10min a pod. Bez kriku. Všetko po dohode.
Malého by som budila, až keď som ja sama vychystana a potom mu asistovala, to sa mi pri takto malých deťoch osvedčilo.
A najmä - úplne všetko mať ráno pripravené. Či meskate, či nie, nedaj sa dotlačiť do takeho stresu, že kričíš.

@beronsche syn je paradoxne samostatnej šíri a rýchlejší. No niekedy sa vie zadlubkať s hračkami.
Čas im spomínam vždy, no nakoniec sa vytočí, keď vidím, že sú ako také slimáky 🫣

autor
5. máj 2026
@anonym_8f5a2b

@anonym_autor užívajte večer magnézium s vitamínom C, tebe na psychiku a dcére na lepší spánok.

@anonym_8f5a2b skúsim jej dávať, ja už beriem😅

anonym_75707d
5. máj 2026

Začni ju budiť skôr, nechaj otvorené dvere do izby, pusť hudbu hlasnejšie. Upozornila by som ju, že o 7,30 odchádzame a nečakám ani minútu. Desiatu si priprav už večer. Moja staršia chodí už sama, chystá sa sama. Syn je druhák, toho idem odprevadiť. Školu máme blízko, ideme pešo. O 7,30 odchádzame. Bez debaty.

elviku11
5. máj 2026
@anonym_autor

14. ročná je spachtoš od narodenia. Ju zobutiť to je neskutočný výkon. Ide spať okolo desiatej. Učí sa jej ťažko a tak sa učí aj dlho.
Par krát si už aj volala taxík za svoje peniaze, lebo nestihla autobus. No máva aj problémy so žalúdkom... Keď sa vystesuje je jej zle.. Má to po manželovej strane. Snažím sa jej stále vysvetľovať, že si nesmie veci tak pripúšťať, no nie vždy sa jej to dá.
Aj desiatu jej robím, lebo keď si ju mala robiť sama nič nejedla. Aleže rok! Tak som si povedala, že jej ju radšej spravím sama🫣
No akurát dnes som im povedala, že od budúceho šk.roka si už budú robiť sami.

@anonym_autor Píšeš, že 14-ročnej robíš desiatu ty, lebo keď si ju mala robiť sama, neurobila rok nič. No a čo? Keď rok prežila bez desiaty a nechýbala jej, načo sa tým trápiš? Zjavne jej stačí jesť raňajky a potom v škole obed. Keď bude hladná, nachystá si sama.
Nepridávam si robotu tam, kde netreba.

elviku11
5. máj 2026

Ináč deti chodia do rovnakej školy? Odchádzajú ráno spolu? Staršia má kľúče a zamyká? Ako ďaleko majú školu?

uskrnica
5. máj 2026

No ja akoze neviem, ci by som mala tiez trpezlivost, ak by som nieco musela opakovat 5x. Taku este nehrali. 🙉

anonym_b8c11d
5. máj 2026

@anonym_autor tu existuje len jedine riesenie a to ist skoro vecer spať, ponocovanie totiz vytvara/znasobuje ranny deficit spanku...😎

anonym_8fc894
5. máj 2026
@anonym_autor

Spi ako zarezaná.

@anonym_autor no tak sa nezobudi. Pride neskoro do skoly, ked sa to stane viackrat, pridu nasledky. Ked pridu nasledky, tak bude musiet porozmyslat ako to robit inak.

autor
5. máj 2026
@elviku11

@anonym_autor Píšeš, že 14-ročnej robíš desiatu ty, lebo keď si ju mala robiť sama, neurobila rok nič. No a čo? Keď rok prežila bez desiaty a nechýbala jej, načo sa tým trápiš? Zjavne jej stačí jesť raňajky a potom v škole obed. Keď bude hladná, nachystá si sama.

@elviku11 ona vtedy ani neraňajkovala(lebo bud nestíhala alebo jej bolo zle) desiatu nemala a obed v škole tiež málokedy zjedla. Veľmi vtedy schudla. Tak som jej aspoň tu desiatu začala robiť...

autor
5. máj 2026
@elviku11

Ináč deti chodia do rovnakej školy? Odchádzajú ráno spolu? Staršia má kľúče a zamyká? Ako ďaleko majú školu?

@elviku11 chodia každý do inej školy. Ona ide na autobuse, syn pešo so mnou alebo na aute.
Zamykam v podstate ja. Jej ide autobus skôr.

lucka_ke
5. máj 2026

nechcem sem písať podrobnosti, ale ak sa chceš podeliť o skúsenosť napíš mi IP

zazka666
5. máj 2026

@anonym_autor Môj má 17 rokov a riadi si všetko sám. Ale! Furt mešká, nieže zaspí, ale proste si ležká v positieľke do poslednej chvíle. Takže po pár nepekných hádkach, som sa na to vybodla. Hodiny som neospravedlnila. Má už pokarhanie. triednym. Tak, nepôjde na Erazmus, Ked si nedá poradiť, bude pykať. Odporúčam. Nechať dieťa niesť následky.

zazka666
5. máj 2026
@elviku11

@elviku11 Ja sa neserinkám ani s raňajkami ani desiatou. Ked si vie ležkať , nech si ležká s haldným bruchom. Mne ich tiež nik nerobí. Odporúčam nechať to hladné

zazka666
5. máj 2026
@anonym_966325

Snazim sa prist na to uz 5 rokov. My aj keby sme vecer sli spat o siestej a vstavali o stvrtej, aj tak nebudeme stihat. A specialne syn - ten aj keby sa vybral do skoly tak, ze by hodinu pred vyucovanim stepoval pred skolou, aj tak nestihne na hodinu, lebo 100x sa vrati do satne pozriet, ci nieco nezabudol alebo sa zakeca s kde kym.
Ja som sa s tym uz asi zmierila. Resp. prisla som do stadia, ze som si povedala, ze sa kvoli tomu nemienim rozculovat a kazit si den od zaciatku. Nie si umyty, si hladny, nie si dostatocne obleceny - tvoj problem - ja odchadzam, zamykam byt a dovi. Kolkokrat uz siel neumyty, s nerovnakymi ponozkami alebo bez ranajok... je mu to jedno. Tak ked je to jedno jemu, tak aj mne. A to je podstatne mladsi, nez tvoja 14tka.

@anonym_966325 Presne , sme na nich príliš mäkkí. A oni na to serú.

zazka666
5. máj 2026
@anonym_9965a7

nič iné len magnézium alebo neurol si daj predpísať.
Včera sme tu tiež riešili vreštiacu matku - tá jačala po malinkých deťoch do 3 r. Kde to žijete dámy, to ste to videli aj u vás doma? Potom s tým pokračujete aj na deťoch.

@anonym_9965a7 Neurol? Ved by zaspala v stoji.

beronsche
5. máj 2026
@anonym_autor

@elviku11 ona vtedy ani neraňajkovala(lebo bud nestíhala alebo jej bolo zle) desiatu nemala a obed v škole tiež málokedy zjedla. Veľmi vtedy schudla. Tak som jej aspoň tu desiatu začala robiť...

@anonym_autor ak dobre rozumiem, teba nijako neobťažuje robiť deťom jedlo, nechápem, čo tu mnohé riešia práve to.

Ja by som nešla do žiadnych extrémov typu - tak ti treba, zmeskaj školu, choď si stopom, maj neospravedlnené hodiny, atď.
Išla by som cestou debaty s dcérou - prečo nevie vstať, ako sa cíti, keď nestíha (píšeš, že zo stresu ju bolieva žalúdok), čo by jej pomohlo.. spolu s ňou by som sa snažila prísť na riešenie.

Ťažko sa jej učí? Možno by pomohlo doucko. Možno má nejaku poruchu učenia, rozmýšľala si nad tým?
Nevie skôr zaspať? Možno jej chyba režim.
Aký má krvný obraz? Akú má stravu? Má nejaký pohyb? Možno je potrebné to riešiť celkovou úpravou životosprávy.

Ísť direktivnou cestou plnou príkazov, zákazov, trestov je veľmi jednoduché. Ale málokedy účinné z dlhodobého hľadiska.

anonym_9adcff
5. máj 2026
@beronsche

@anonym_autor ak dobre rozumiem, teba nijako neobťažuje robiť deťom jedlo, nechápem, čo tu mnohé riešia práve to.

Ja by som nešla do žiadnych extrémov typu - tak ti treba, zmeskaj školu, choď si stopom, maj neospravedlnené hodiny, atď.
Išla by som cestou debaty s dcérou - prečo nevie vstať, ako sa cíti, keď nestíha (píšeš, že zo stresu ju bolieva žalúdok), čo by jej pomohlo.. spolu s ňou by som sa snažila prísť na riešenie.

Ťažko sa jej učí? Možno by pomohlo doucko. Možno má nejaku poruchu učenia, rozmýšľala si nad tým?
Nevie skôr zaspať? Možno jej chyba režim.
Aký má krvný obraz? Akú má stravu? Má nejaký pohyb? Možno je potrebné to riešiť celkovou úpravou životosprávy.

Ísť direktivnou cestou plnou príkazov, zákazov, trestov je veľmi jednoduché. Ale málokedy účinné z dlhodobého hľadiska.

@beronsche Come on, zase nerobme z nej pomaly postihute chudatko, ktore si neuvedomuje nasledky svojich cinov. Isto cele noci scrolluje Insta a pod., tam bude podla mna jadro problemu. A este vek.