icon

Ako zvládnuť dve malé deti s rozdielom do dvoch rokov?

4. máj 2026

Mamičky ako zvládate dve malé deti ( necelé 2r rozdiel?)

Ja mám pocit že len vrieskam celé dni a ničím tým deti aj seba už si to vycitam :(

Vrieskam niekedy ako nepríčetná a potom si to vycitam.

Strana
z2
anonym_63af77
4. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_63af77 keď si 20hodin z dňa s dvoma malými a každé iné a nespia naraz a nemáš čas ísť ani na wc tak hej už aj kludna matka vrieska podľa mna … keď ti staršie P0 30 min uspávania zobudí mladšie a ides nanovo a si od 5 hore a je 21 ták…

@anonym_autor muž sa spolupodieľal na starostlivosti o deti, a tie spánky som pomaly posúvala tak aby deti spali naraz, neraz so si pospala aj ja s nimi.

naturalka
4. máj 2026

Ahoj, tiez som mamka deti s malym vekovym rozdielom (16m je medzi dvoma starsimi dcerami). Je to narocne, ale bolo by to aj keby ste mali vacsi vekovy rozdiel…Za mna je najdolezitejsie uvedomit si, ze mnoho veci, ktore od deti ocakavas nedokazu urobit, lebo jednoducho nemaju na to este kapacity. Neviem, ake stare deti mas, ale postrehla som, ze pises, ze starsie dieta ti zobudilo mladsie…Mozno len to starsie nevedelo inak uputat tvoju pozornost, ako len touto “neplechou” (ked sa skusis vcitit do toho maleho cloviecika, ktory zrazu musi so surodencom doslova bojovat o tvoju priazen, tak si myslim, ze mnohe lepsie pochopis a nebudes tolko vybuchovat v krik alebo hnev)…je to narocne po psychickej, fyzickej stranke, tiez to maj na pamati…A co sa da “vypustit”, to jednoducho nerob (mam na mysli prace v domacnosi napr.). Ak ti ma kto pomoct, prijmi pomoc a samozrejme plati “je to len obdobie” (cas naozaj rychlo leti) 🙂

sa3ka
4. máj 2026
@anonym_autor

@sa3ka a tiež sa decká až báli že tak revali až akoby zadržali dych ?

@anonym_autor nie, tak ja som zase nezjapala,.len pokricala

anonym_3bb683
4. máj 2026

Som v podobnej situacii. Jedine, co sa mi osvedcilo, je vyspat sa. Nevyspata som ukricana, nechapava az natvrdla, protivna, ... Takze sice zijeme v chlieve (za co sa hanbim), ale ja sa radsej vyspim, ked sa da. Radsej budem (aspon ako tak) v pohode, ako hysterka na pokraji kolapsu.
Chodievajte vela vonku na ihriska, nech robia bordel radsej tam nez doma. :D
Ak mas rodinu, tak poziadaj ich o pomoc, nech postrazia, ak mozu.
Muz by Ti mal dopriat aspon hodinu denne, ked si das v klude sprchu a caj. Dohodni si konkretny cas, inak z toho bude raz v mesiaci. Proste nech je fixne dane pondelky 18:00, utorky 17:30,... Ja sa na ,,svoju" hodinku tesim ako dieta na Vianoce. :D A este si Ta bude aj viac vazit, ked ,,preciti", o com to je.
Kludne im pusti obcas telku, je to hnusny vymyvac mozgov, ale pol hodinka pred vecerou, kym si v klude navaris im neublizi.
Ine rady nemam, tiez to nejako super nezvladam, ale utesujem sa, ze je to len obdobie.
A po materskej sa uz neplanujem vratit na plny uvazok, aspon zo 2 roky chcem tahat len ciastocny uvazok, az kym nebudu trosku vacsie...

pr85
5. máj 2026

@anonym_autor Sme v rovnakej situácii a manželka (a aj ja) niekedy tiež vrieskame. Ale dcéra pomaly prichádza do obdobia vzdoru a odmieta poslúchať. Nič si z toho nerob.

anonym_a00ad5
5. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_63af77 keď si 20hodin z dňa s dvoma malými a každé iné a nespia naraz a nemáš čas ísť ani na wc tak hej už aj kludna matka vrieska podľa mna … keď ti staršie P0 30 min uspávania zobudí mladšie a ides nanovo a si od 5 hore a je 21 ták…

@anonym_autor ja mam 17m rozdiel a ked mi uz aj muz povedal, ze by stacilo kriku, som zistila, ze mam uzkosti a stres z toho, ze deti stale nieco potrebuju, velmi mi pomohli bylinkove preparaty proti uzkosti s valerianou

anonym_21cad7
5. máj 2026

@anonym_autor nauč deti spať spolu, jesť spolu.Co najviac spi.Hlavne nekrič nič ti to nepomôže pri malých deťoch a ešte viac si ničis psychiku a odoberas magnézium.Musi veľa veci pomôcť muž navariť, upratať, okúpať deti.A choď aj mimo domu bez deti.Ak môžete zaplaťte si aspoň raz týždenne buď upratovačku, alebo opatrovateľku.

anonym_d438e3
5. máj 2026

Nepises vek deti. Ak su este male, skusila by som naobed davat spat dieta do kociara von a s druhym zatial napr.varila, alebo mu citala a pohrala sa s nim. Ak nemas dom, tak s kociarom by som sla niekde na ihrisko. Velmi odporucam knihu Ako hovorit, aby nas deti pocuvali. A uvedomit si, ze pri neustalom vrieskani sa meni struktura mozgu deti. Zakazdym, ked to na teba ide skus sa sustredit na dychanie a zmenu myslienok. S odstupom a bez hnevu budes uplne inak vnimat dane situacie. Je to mega narocne, ale da sa to zvladnut. No necakaj zazraky, je to denno-denna drina zmenit svoje myslenie a hlavne to ide pomaly. To nie, ze bum a zrazu si iny clovek, ale krocik po krociku. Napriklad si daj ciel, ze dnes sa nebudes nikam ponahlat. Pohraj sa rano s jednym, potom s druhym, potom v klude sprav par cvikov aspon 15minut (aby deti videli, ze aj ty potrebujes cas len pre seba, ale povedz im, ze teraz potrebujes cas pre seba a nebudes k dispozicii). Rob to kazdy den a oni si zvyknu, ze na nich presne vtedy cas nemas. Spolu navarte, hoci to mladsie len pozeralo. Starsie zapajaj. My sme mali jednu dolnu skrinku vyhradenu na pohare a taniere, kde uz rocna vedela ist, otvorit a ukladat. Alebo vytiahni plastelinu, farbicky, vykresy, do izby na stolik a kym pripravis veci na polievku, nech oni pracuju (aspon to starsie). A takto ked nie si v strese a do vsetkeho ich budes zapajat, kazdy den to bude lepsie. Vezmi ich do kniznice, doneste si domov 20 knih a nech si pozeraju obrazky, kym mas pracu. Skladat pradlo mozu aj oni, nemusi to byt dokonale. Oni budu stastni, ze su doleziti. Nauc ich, ze hracky maju byt len v izbe, nie v celom dome - nebudes musier upratovat kazdy den cely byt/dom. V izbe upratujem spolocne s detmi tak raz za mesiac. Maju tam bordel, ale je mi to jedno 😀
A hlavne si uvedom, ze uz nikdy nebudu malicki, ze sa raz obzries a bude ti to vsetko strasne chybat. ❣️

silvike
5. máj 2026

@anonym_autor Fuu, pri takych malych detoch a vrieskas ? Koli comu vlastne ? Ze dieta lezie, skusa, objavuje, spoznava ako funguju veci ? Prepana krala. Ved je to normalne a ty trosku predvidaj a rozmyslaj o krok pred nimi. Ved to je take super obdobie kym sa deti daju preniest je to parada. Mala som takto dve tiez po sebe (1r.5 mes.) takze nemudrujem, odzila som si to. Ale naozaj vrieskat na taketo deticky...ne, to nerobi nikdy dobrotu. Ved oni k tebe vzhliadaju jak na svaty obrazok. Bud pocitat do 10, ukludnít sa vedla v izbe, predychat, ale co najviac s pokojom a bozskou trpezlivostou. Teraz je tvoja uloha toto, nic ine, len byt pre nich tam kde ste, venovat im plnu pozornost aspon nejaku tu polhodku, hodku. Samozrejme, navarit, vyprat, upratat popri tom, pripadne ked je muz doma a je on s detmi. Ja viem, je to velakrat boj, ale vzdy sa snaz zachovat pokoj a snaz sa spat hlavne.Len prosim nekric az takto ze sa Ta boja az sa im dych zastavuje, preboha, sak to potom radsej chod pre AD nejake. Uplne stratia bezpecie pri Tebe a bude to s nimi este tazsie. Ty si ich jediny ucitel momentalne. Musis zachovat chladnu hlavu, urcit priority a vzdy s kludom a usmevom. Naozaj, pokoj do toho vsetkeho ti prajem.

silvike
5. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Ano, ale ty to nesmies dat najavo. Jasne ze ta ide vo vnutri roztrhnut ale na detoch si to nevybijaj, nikto nemoze za to ze sa skratka jedno zacne mrncat a zobudi to druhe, alebo ze mu vprskne miska z jedlom na zem avsetko sa ospini, alebo ze utecie do kutika a pocra sa tam...To su tiez uuuuplne normlane bezne situacie, Aj ked samozrejme nastvu. Ale ty to proste musis brat za pochodu ako to ide. Skratka nastavit si hlavu ze toto je teraz takto, su to male deti ty si s nimi doma a ty ich vychovavas a vedies, pmahas ucit sa o svete. Ja som si tiez pri uspavani planovala co urobim ked zaspia a vela krat bol z toho prd makovy. Ale tak nevrieskala som za to na deti. Vyrozparavala som sa potom muzovi, postazovala ale deti za to proste nemozu. Ved sa na ne pozri, potrebuju teba vludnu, laskavu, plnu pochopenia. A radsej to vsetko otacat na zabavu, srnadu, lebo ta z toho porazi.

anonym_d4f780
5. máj 2026

Mala som rozdiel 18 mesiacov (dnes majú 25+), a áno je to veľmi náročné. Odporúčam pozrieť si rozhovory s Milanom Studničkom. Robil aj fajn mentoring na "Rodičovstvo bez kriku".

januska12323
5. máj 2026

Deti majú aj otca tak mu prenechaj starostlivosť keď príde a ty choď von alebo spať.

autor
5. máj 2026
@beata_k

@anonym_autor Mrzi ma co prezivas. A hlavne ti rozumiem. Ono je lahke napisat nevrieskaj. Ale ziadna z nich nezaviva kombo unava + frustracia.
Neboj, nie si zla mama. Si len extremne vycerpana. Chce to len cas a bude lepsie. Drz sa 🙂

@beata_k :( snažím sa vdaka

autor
5. máj 2026
@anonym_d438e3

Nepises vek deti. Ak su este male, skusila by som naobed davat spat dieta do kociara von a s druhym zatial napr.varila, alebo mu citala a pohrala sa s nim. Ak nemas dom, tak s kociarom by som sla niekde na ihrisko. Velmi odporucam knihu Ako hovorit, aby nas deti pocuvali. A uvedomit si, ze pri neustalom vrieskani sa meni struktura mozgu deti. Zakazdym, ked to na teba ide skus sa sustredit na dychanie a zmenu myslienok. S odstupom a bez hnevu budes uplne inak vnimat dane situacie. Je to mega narocne, ale da sa to zvladnut. No necakaj zazraky, je to denno-denna drina zmenit svoje myslenie a hlavne to ide pomaly. To nie, ze bum a zrazu si iny clovek, ale krocik po krociku. Napriklad si daj ciel, ze dnes sa nebudes nikam ponahlat. Pohraj sa rano s jednym, potom s druhym, potom v klude sprav par cvikov aspon 15minut (aby deti videli, ze aj ty potrebujes cas len pre seba, ale povedz im, ze teraz potrebujes cas pre seba a nebudes k dispozicii). Rob to kazdy den a oni si zvyknu, ze na nich presne vtedy cas nemas. Spolu navarte, hoci to mladsie len pozeralo. Starsie zapajaj. My sme mali jednu dolnu skrinku vyhradenu na pohare a taniere, kde uz rocna vedela ist, otvorit a ukladat. Alebo vytiahni plastelinu, farbicky, vykresy, do izby na stolik a kym pripravis veci na polievku, nech oni pracuju (aspon to starsie). A takto ked nie si v strese a do vsetkeho ich budes zapajat, kazdy den to bude lepsie. Vezmi ich do kniznice, doneste si domov 20 knih a nech si pozeraju obrazky, kym mas pracu. Skladat pradlo mozu aj oni, nemusi to byt dokonale. Oni budu stastni, ze su doleziti. Nauc ich, ze hracky maju byt len v izbe, nie v celom dome - nebudes musier upratovat kazdy den cely byt/dom. V izbe upratujem spolocne s detmi tak raz za mesiac. Maju tam bordel, ale je mi to jedno 😀
A hlavne si uvedom, ze uz nikdy nebudu malicki, ze sa raz obzries a bude ti to vsetko strasne chybat. ❣️

@anonym_d438e3 vďaka skúsim

simca06022011
5. máj 2026

jasle, skolka

anonym_84705e
5. máj 2026

@anonym_autor vsak si nastav jasne hranice/pravidla aby ti neskakali po hlave, ked treba ťapni aj po zadku, dieťa ti nesmie prerásť cez hlavu a potom ťa bude biť...!

kikusenka1
5. máj 2026

@anonym_autor ja mam 13 mesačný rozdiel medzi deťmi a tiez po nich vrieskam. Niekedy to inak nejde.

anonym_621c88
6. máj 2026

U nás je to podobne :/ veľa veci viem predýchať ale čo ozaj nedávam je keď musím pri nich variť, inak sa im snažím neustále venovať, vela povinnosti odkladam keď príde muž z prace alebo svokra sa s nimi pohrať ale občas po večeroch už nevladzem variť tak varím ráno a vtedy zjapem …starší proste vyvádza, ťahá mi všetko zo stola, robí mladšiemu zle, hračky ho vtedy vôbec nezaujímajú , dnes vzal nožík zo stola a utekal s nim .. naschval úplne .. mám rozdiel 20 mesiacov :/ a aj keď proste vysvetľujem tak nie moje dieťa proste nechce pochopiť že potrebujem 15 minút na dorobenie polievky

bluka2
6. máj 2026

Skus si pripominat a pisat do diara, ze sa im do 3. rokov najviac vyvija mozog a ked budu dospeli, mozno si to nebudu pamatat, ale toto bude ich autopilot, toto bude ovplyvnovat ich vztahy a zivot, reakcie v stresovych situaciach. Takze az tak by som sa neukludnovala, ze si dobra mama a inak sa neda v unave. Musis hladat riesenia, ako to co najviac ombedzit. Pre mna aj keby to cele uspory malo stat, na tuto fazu potrebujes nejakeho babysittera, ked otecko sa moc necini. Pre tvoje deti, stoji to za to. Oni sa vrieskania proste boja uplne inym sposobom ako my dospeli. Precitaj si nejake diskusie ako sa citili zeny, na ktore nekrical sef v praci, boli z toho mimo. Pre tvoje deti je to 100 krat horsie, lebo z prace nemozu odist do prostredia, kde sa potom citia v bezpeci ako tie zeny doma. Takze toto je ich pristredie bez moznosti uniku. Potom mozog z toho vyraba vselijake zachranne mechanizmy a nebudu z nich deti, ako tie, ktore sa citili bezpecne v ranom veku. Normalne si kazde rano napis svoje ciele a pocas dna si to citaj. Nieco v style: ked starsi zobudi mladsieho, nerobi to naschval, nebudem sa hnevat. Pojdem na 10s. do inej miestnosti, dam si sluchatka s relax hudbou a potom to v klude zvladnem. A pod. Ale potrebujes hlavne druhu ruku. Vela stastia, sama som mala tento problem vo vypatych situaciach a da sa s tym pracovat. Dlhodobo je to vsak velka pliaga

lienka175
6. máj 2026

Mám rozdiel dva roky a mesiac medzi synmi. Prvý rok bol pohoda, menší buď spal alebo bol pri nás na deke, keď som sa hrala do starším. Vonku spal v kočíku. Druhý rok bol náročný, tak tam som ich čo najskôr zladila na jeden spoločný spánok, nech mám aj ja hodinu-dve kľud. Koľko majú deti?

Strana
z2