icon

Ako zvládnuť spoločenské a hlučné dieťa?

8. máj 2026

Mam 3 rocneho syna, velmi ukecany, nikoho sa nehanbi, je dost hlucny, stale by si nieco spieval, tancoval, fakt usta sa mu nezatvoria ani na 5 minut.
Vonku sa kazdemu prihovara, v obchode by sa vydrzal s predavačkou rozpravat aj pol dna..niektori nanho reaguju velmi pekne.....lenze...ked sme na ihrisku alebo v nejakom kutiku tak sa ho deti skor boja, nechcu sa s nim hrat, schovavaju sa k mame, on ich chce bombardovat otazkami.
A ja nejako neviem ako s tým ďalej pracovat. Zacinam sa obavat nastupu do skolky, ze bude vyrusovat ine deti, ze bude vadit ucitelkam lebo nikdy nie je ticho.
Ja ho aj upozornujem napr pri jedeni aby sa sústredil na svoj tanier, alebo na ihrisku aby bol miernejsi (lebo je aj dost kontaktny) a zaroven aby mi neutekal za cudzími a aby daval pozor kde som ja a nevzdialoval sa odo mna. Toto su situácie ktore sa snažím regulovat vzdy.
Ale potom su zase situacie ked mam pocit ze akoby "zabijam jeho detskeho ducha"..ze ved deti sa maju jasit a tesit a v podstate maju byt hlucne..s mierou...len mam problem najst tu mieru, tak by ma zaujimal nazor inych mám ze ako sa na to divate ked vy ste napr mamou hanblivejsieho dietata na ihrisku a vidite ze vasmu dietatu nie je uplne komfortna blizkost ineho dietata. Alebo ci v skolkach nie je problem s takymi deťmi ktoré "su všade".
Syn nie je zly, praveze je az prilis kamarátsky, neberie detom hračky, nebije nikoho. Ale ked odniekiaľ odchadzame tak mam pocit akoby si niektori ludia hovorili ze no konečne bude klud....

anonym_93ba3c
8. máj 2026

@anonym_autor Aj dospeli su taki podaktori, ze su vsade a su hlucni. Je s nimi zabava, ale dakedy to lezie na nervy.
Ale ako ti jedna napisala, radsej taketo dieta, ako bitkara ci maleho zakeraka.

anonym_e60e62
8. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_e60e62 ja ale respektujem ze nie kazdemu moje dieta vyhovuje aj ze niekomu vyslovene vadi.
Ale precitat si ze take deti neznasam a moje je tiche a rozumne? To je totalne odveci. V prvom rade to je nieco co neovplyvnis ci je dieta temperamentnejsie a mohlo sa ti take narodit a mohla by si sa aj poskladat a usta mu nezalepis a dalsia vec ze s rozumom to nema nic spolocne. Vacsiu logiku dava ze moje dieta je rozumnejsie lebo je zvedave, konverzuje, vyjadruje nazor, vedie diskusiu ;) ….ale zas ja by som si nikdy nedovolila tvrdit ci je dieta rozumne len kvoli tomu ci je tiche alebo hlucne….

@anonym_autor ale ja som nikde nenapisala ze je rozumnejsie ... pisem ze su deti a deti a ja som rada ze moja je ticha - hluk mi vadi .. vadia mi hlucne deti ,vadia mi hucne mobile ..akykolvek hluk a moja dcer aje po mne .. sme viac sensitivne na hluk .. a ano neznasam to .. ale nikde nepisem ze tvoje dieta je horsie ... je ake je .. niekomu vyhovuje inemu nie- a matka by to mala respetovat a dietatu to vysvetlit

anonym_b0bc11
8. máj 2026

Poznam jedno take dieta v MS. Prvy mesiac to bolo mile. Aj treti mesiac to bolo mile. Ale dnes ma nalepku "problemove". Ucitelky vysvetuju a on si ide svoje, deti sa hraju a on sa pcha medzi ne, ine deti odpovedaju na otazku a on im to toho skace...
Jeho povahu nezmenis, ale vysvetluj, ze nie vzdy je to vhodne a nie kazdemu prijemne.

autor
8. máj 2026
@anonym_e60e62

@anonym_autor vidis a zrovna moja je to" teliatko" nezdravime ludi co po nas blakaju,kt nepozname . preco by sme mali? tvoj si vybral ziapat a moja nevsimat .. ty chces respekt ale sama ho nedavas

@anonym_e60e62 lebo aj tela ked vojde do mastale tak zabuci..to si uz niekedy pocula? … mna mama ucila ze ked niekde pridem tak sa mam pozdravit a ucim to aj svoje dieta. A potom su zase osoby ktore su asi nieco viac aby ostatnych pozdravili…ked uz je niekomu tazko pozdravit tak to sme dopadli ako narod..

autor
8. máj 2026
@anonym_a029a1

@anonym_autor netrap sa tym tie matky su nevychovane a nevychovavaju ani k blbemu pozdravu svoje deti... normalne to proste vysvetli synovi ... a teraz si pozries tu ako sa do mna pustia, ze ony nemusia nic a mozu si vyberat komu sa budu zdravit a s kym sa budu rozpravat...ja mam rada ked tie zeny z ihriska potom stretnem v beznom zivote ked potrebuju ony nieco odo mna 😀 potom si aj ja mozem trenovat selektivnu hluchotu

@anonym_a029a1 hej hned par komentov nad tvojim…”nezdravime koho nepozname” 😂 moja vychova od rodicov bola trosku ina 😬😂

autor
8. máj 2026
@anonym_e60e62

@anonym_autor ale ja som nikde nenapisala ze je rozumnejsie ... pisem ze su deti a deti a ja som rada ze moja je ticha - hluk mi vadi .. vadia mi hlucne deti ,vadia mi hucne mobile ..akykolvek hluk a moja dcer aje po mne .. sme viac sensitivne na hluk .. a ano neznasam to .. ale nikde nepisem ze tvoje dieta je horsie ... je ake je .. niekomu vyhovuje inemu nie- a matka by to mala respetovat a dietatu to vysvetlit

@anonym_e60e62 proste sa zhodneme na tom ze sa nezhodneme;)

beata_k
8. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_e60e62 lebo aj tela ked vojde do mastale tak zabuci..to si uz niekedy pocula? … mna mama ucila ze ked niekde pridem tak sa mam pozdravit a ucim to aj svoje dieta. A potom su zase osoby ktore su asi nieco viac aby ostatnych pozdravili…ked uz je niekomu tazko pozdravit tak to sme dopadli ako narod..

@anonym_autor Pozdravit sa slusne. Ale ty si tiez uvedom, ze tie deti su zahlbene do svojej hry, do svojich myslienok. A zrazu ti tam pride dieta, ktore stoji vedla spokojne sa hrajuceho dietata a huci do neho 3x ahooooj.

autor
8. máj 2026
@beata_k

@anonym_autor Pozdravit sa slusne. Ale ty si tiez uvedom, ze tie deti su zahlbene do svojej hry, do svojich myslienok. A zrazu ti tam pride dieta, ktore stoji vedla spokojne sa hrajuceho dietata a huci do neho 3x ahooooj.

@beata_k ale ja pisem o opacnom priklade ze sme na ihrisku a pride tam dieta ktore nevie pozdravit. Takze ziadne zahlbenie do hry.

maryetta
8. máj 2026

Vsetko by malo mat svoje hranice. Ziaden extrem nie je ok. Takze snazila by som sa kusok ho brzdit. Nie kazdemu je to prijemne. Ak ide nech skusi ak dieta nechce aby nechal tak.
Zas aby to nebolo-dovolim mu vsetko. Ved je taky. Niekedy nemozeme dovolit vsetko. Aj od toho je rodič aby usmernil.

beata_k
8. máj 2026
@anonym_autor

@beata_k ale ja pisem o opacnom priklade ze sme na ihrisku a pride tam dieta ktore nevie pozdravit. Takze ziadne zahlbenie do hry.

@anonym_autor Stale je to male dieta. Mozno mu nie je prijemne, ze je strodobodom pozornosti. Ty pozadujes respekt svojho dietata, ale ine nazves teliatkom...

anonym_0e5d2d
8. máj 2026
@anonym_e60e62

@anonym_autor ty asi milujes kazdeho na planete -dobre pre teba.. ja nie.. nemam rada deti co su vsade a je ich vsade pocut a matka sa len usmieva ved je to miminko je milucky zlatucky a kazdy ho musi milovat -nemusi.. su ludia kt maju z hluku bolesti hlavy,su ludia co su chory , su ludia co proste su unaveny a chcu klud ... a su aj taky co nemaju radi kontakt a dotyky a rovnake su aj deti .. a tie odlisne by to mali respektovat alebo sa to aspon ucit .. ano ako matka mozem napisat a aj napisem ze nemam rada kazde dieta,, ani kazdeho cloveka... aj ja asom len clovek a mam na vyber ..

@anonym_e60e62 ludia ktori chcu mat pokoj, nejdu na detské ihrisko 🙂 to co píšeš, nedáva logiku.

anonym_52a6b3
8. máj 2026
@anonym_e60e62

ja tak neznasam taketo hlucne a ukecane deti ... nastastie mi bolo nadele tiche a rozumne.. kazdopadne tych deti je vela v skolke sa s nimi stretavaju denno denne a uz vedia ako na ne.. nebala by som sa- on z toho vyrastie..pribudnu povinnosti a uz nebude mat cas robit neplechu ...

@anonym_e60e62 ale ano, napisala si, ze ty mas tiche a rozumne. Ako keby automaticky hlucne a ukecane deti rozumne neboli.

anonym_e60e62
8. máj 2026
@anonym_0e5d2d

@anonym_e60e62 ludia ktori chcu mat pokoj, nejdu na detské ihrisko 🙂 to co píšeš, nedáva logiku.

@anonym_52a6b3 rozumne v zmysle ze respektuje ine deti,ze sa neprihovara tam kde nieje vitane .. ale kazdy si vezme len to co chce
@anonym_0e5d2d detske ihrisko je pre deti-akekolvek -nielen tie co musia a chcu byt vsade ... preco proste musite ist to svoje a nerespektovat aj to,ze su aj opacne deti.. co su deti ale nemaju radi take ake mate vy?? je to tazke pochopit..preco aj ked som napisala nazor musim ho tu dookola obhajovat a vy ho nerespektujete? odkial ten respekt maju najst v sebe vase deti ked im ho nedate vy? napisala som nazor a stojim si za nim - som matka introverta... a nevadi mi to-som za to rada .. rovnako ako ste vy radi za tie vase... lenze ja ju nemusim obhajovat

autor
8. máj 2026
@beata_k

@anonym_autor Stale je to male dieta. Mozno mu nie je prijemne, ze je strodobodom pozornosti. Ty pozadujes respekt svojho dietata, ale ine nazves teliatkom...

@beata_k bavime sa o 3 rocnom dietati nie o babatku. Snad nie je divne cakat od skolkarov aby pozdravili to uz kde sme?
Neverim ze si vlastne na strane takych co nevedia co je slusnost. Kym sa to moje dieta nenaucilo tak som ho vzdy upozornila ze treba pozdravit. Ale ked vidim ze niekto dospely pride a nevie pozdravit resp to uz sa bavime o odzdraveni a nevie v tom usmernit ani dieta tak ano to uz je za mna teliatko aj rodic aj dieta sorry.

beata_k
8. máj 2026
@anonym_autor

@beata_k bavime sa o 3 rocnom dietati nie o babatku. Snad nie je divne cakat od skolkarov aby pozdravili to uz kde sme?
Neverim ze si vlastne na strane takych co nevedia co je slusnost. Kym sa to moje dieta nenaucilo tak som ho vzdy upozornila ze treba pozdravit. Ale ked vidim ze niekto dospely pride a nevie pozdravit resp to uz sa bavime o odzdraveni a nevie v tom usmernit ani dieta tak ano to uz je za mna teliatko aj rodic aj dieta sorry.

@anonym_autor Sama si chudera ked nazyvas hanblive dieti teliatkami.
Mam dvoch skolkarov. A mozem ti povedat, ze to tvoje oblubene nebude. Nema hranice.

anonym_e60e62
8. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor hanblive dieta nepozdravi - lebo sa hanbi .. a to tvoje si ide to svoje ... a este ty do toho - koniec... nechapes ,ze co je pre teba ok a super pre ineho byt nemusi .. mame menit nase deti len aby to tvoje bolo stastne.. nieje rozumnejsie mu vysvetlit,ze su aj ine deti .. deti co maju radi klud a pokoj??? alebo proste potrebuju cas..alebo im to tvoje lezie na nervy ...tak ako aj ony mozu niekomu inemu

autor
8. máj 2026
@beata_k

@anonym_autor Sama si chudera ked nazyvas hanblive dieti teliatkami.
Mam dvoch skolkarov. A mozem ti povedat, ze to tvoje oblubene nebude. Nema hranice.

@beata_k uplne to pretacas. ..je rozdiel hanblive dieta a rodic ktory to dieta ani neusmerni. Dieta je vzdy teliatkoˇ len kvoli rodicovi tak ma tu nechytaj za slovicka.
Ale vdaka tvoj koment je tiez ako od chudery…

beata_k
8. máj 2026
@anonym_autor

@beata_k uplne to pretacas. ..je rozdiel hanblive dieta a rodic ktory to dieta ani neusmerni. Dieta je vzdy teliatkoˇ len kvoli rodicovi tak ma tu nechytaj za slovicka.
Ale vdaka tvoj koment je tiez ako od chudery…

@anonym_autor Ako ma to dieta usmernit ked dobre vie, ze z toho dietata nedostane ani makke F. To skor ty popracuj na vychove toho svojho dietata a vysvetluj mu uz teraz hranice. Vies, su deti ktore mu hranice vysvetlia veeeelmi rychlo a strucne. Prajem vela stastia s buducim skolkarom.

autor
8. máj 2026

@anonym_e60e62 vdaka tvojim “mudrym” komentarom sa cela konverzacia uplne prekrutila.
Uplne zboznujem tychto introvertov co vedia na forach stekat a zrazu zabudaju aki su strasne introvertni…

autor
8. máj 2026
@beata_k

@anonym_autor Ako ma to dieta usmernit ked dobre vie, ze z toho dietata nedostane ani makke F. To skor ty popracuj na vychove toho svojho dietata a vysvetluj mu uz teraz hranice. Vies, su deti ktore mu hranice vysvetlia veeeelmi rychlo a strucne. Prajem vela stastia s buducim skolkarom.

@beata_k skusila by som ze “Hanicka/Ferko treba pozdravit ked niekde prideme”. Lebo pristup ze naco ked z neho nedostanem ani makke F z neho presne robi neskor to teliatko. A ja naivna som si myslela ze to opakovanim a “ist vzorom” dieta nieco naucim ah jaj 😏 ono vlastne staci pristup “naco”.

anonym_e60e62
8. máj 2026
@beata_k

@beata_k jej nevysvetlis..ona si ide to svoje-dokonala matka dokonaleho decka..a smutne je,ze nikdy nepochopi..bude sa hadat tu, v skolke v skole.. vsetci budu zly len ona bude mat doma anielika..

beata_k
8. máj 2026
@anonym_autor

@beata_k skusila by som ze “Hanicka/Ferko treba pozdravit ked niekde prideme”. Lebo pristup ze naco ked z neho nedostanem ani makke F z neho presne robi neskor to teliatko. A ja naivna som si myslela ze to opakovanim a “ist vzorom” dieta nieco naucim ah jaj 😏 ono vlastne staci pristup “naco”.

@anonym_autor Nie, naco. Ale, ze momentalne 3 rocne dieta respektujem a nebuzerujem pri kazdej navsteve ihriska. To dieta sa tam prislo zahrat a nie byt buzerovane pri kazdom vstupe.

beata_k
8. máj 2026
@anonym_e60e62

@beata_k jej nevysvetlis..ona si ide to svoje-dokonala matka dokonaleho decka..a smutne je,ze nikdy nepochopi..bude sa hadat tu, v skolke v skole.. vsetci budu zly len ona bude mat doma anielika..

@anonym_e60e62 Si to vystihla. Dala otazku, ale skoda reci ked sa jej odpoved ( a nie jedna) nepaci.

majakk
8. máj 2026

@anonym_autor moj syn bol taky. Nemal este ani 3 roky a zdravil cudzich ludi na ulici/byvame na dedine/,pozyval ich ku nam na kavu,na kolacik. V skolke sa mu pusa nezastavila,vsetko chcel vediet,na vsetko sa pytal,vsetko analyzoval./ Bol dost hlucny,ma prenikavy hlas/. Ale v dobrom. Ucitelky v skolke to brali s humorom. Nebol zakerny,nerobil detom zle, vedeli si ho "upratat". Vzdy mal vela kamaratov. Na ihrisku sme nemali nikdy problem. Postupne v skole sa skludnil. Dnes je z neho 16 rocny gymnazista, som rada,ze je samostatny/stale vsetko analyzuje🙂/

autor
8. máj 2026
@beata_k

@anonym_autor Nie, naco. Ale, ze momentalne 3 rocne dieta respektujem a nebuzerujem pri kazdej navsteve ihriska. To dieta sa tam prislo zahrat a nie byt buzerovane pri kazdom vstupe.

@beata_k ak je poziadavka na pozdrav pri vstupe do uzavreteho priestoru buzeracia…budis..kazda robime co mozeme..niekomu je pozdrav zatazko..pre niekoho je to zaklad slusneho spravania..dnad sa to tvoji skolkari naucia od uciteliek ked od teba sa to asi nedozvedia.

anonym_06b194
8. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Uz to fakt prehanas. Ani ja ked pridem s detmi na ihrisko nezdravim, ak tam niekto je. Nevidim na to dovod. Ty zdravis ludi, ked vojdes do autobusu, vlaku (priklad, mozno mhd nepouzivas ako ja), do obchodov ked prides, tak zdravis vsetkych zakaznikov? Samoztejme ked pridem do malej predajne, kde vchadzam okolo predavacky, tak sa pozdravim, ale niekde v supermarkete sa nepojdem pozdravit kazdej pokladnicke ani kazdemu zakaznikovi, ktoreho stretnem. Takze ten tvoj velmi vseobecny priklad s mastalou je trapny a ano, aj ja nemam rada takeho deti, strasne mi lezu ma nervy a ak sa da, z takych situacii, kde sa vyskytuje take dieta odchadzam. Vsetko ma mat nejake hranice..

beata_k
8. máj 2026
@anonym_autor

@beata_k ak je poziadavka na pozdrav pri vstupe do uzavreteho priestoru buzeracia…budis..kazda robime co mozeme..niekomu je pozdrav zatazko..pre niekoho je to zaklad slusneho spravania..dnad sa to tvoji skolkari naucia od uciteliek ked od teba sa to asi nedozvedia.

@anonym_autor Snad sa to tvoje nauci hraniciam a respektu od uciteliek, ked od teba sa to doteraz nenaucilo

autor
8. máj 2026
@beata_k

@beata_k jemineee ty budes asi ta s tou radikálnou respektujucou vychovou ze?? Nemusis pozdravit mojko ked nechces..je to na tebe..mozes si vybrat koho pozdravis 😂😂😂

beata_k
8. máj 2026
@anonym_autor

@beata_k jemineee ty budes asi ta s tou radikálnou respektujucou vychovou ze?? Nemusis pozdravit mojko ked nechces..je to na tebe..mozes si vybrat koho pozdravis 😂😂😂

@anonym_autor Nie. Iba ucim deti, ze existuju hranice.

anonym_b560b2
8. máj 2026

No rátaj s tým, že ak dieťa bude mudrlant na zš, tak sa s ním nebudú bratríčkovať spolužiaci.