icon

Ako zvládnuť spoločenské a hlučné dieťa?

8. máj 2026

Mam 3 rocneho syna, velmi ukecany, nikoho sa nehanbi, je dost hlucny, stale by si nieco spieval, tancoval, fakt usta sa mu nezatvoria ani na 5 minut.
Vonku sa kazdemu prihovara, v obchode by sa vydrzal s predavačkou rozpravat aj pol dna..niektori nanho reaguju velmi pekne.....lenze...ked sme na ihrisku alebo v nejakom kutiku tak sa ho deti skor boja, nechcu sa s nim hrat, schovavaju sa k mame, on ich chce bombardovat otazkami.
A ja nejako neviem ako s tým ďalej pracovat. Zacinam sa obavat nastupu do skolky, ze bude vyrusovat ine deti, ze bude vadit ucitelkam lebo nikdy nie je ticho.
Ja ho aj upozornujem napr pri jedeni aby sa sústredil na svoj tanier, alebo na ihrisku aby bol miernejsi (lebo je aj dost kontaktny) a zaroven aby mi neutekal za cudzími a aby daval pozor kde som ja a nevzdialoval sa odo mna. Toto su situácie ktore sa snažím regulovat vzdy.
Ale potom su zase situacie ked mam pocit ze akoby "zabijam jeho detskeho ducha"..ze ved deti sa maju jasit a tesit a v podstate maju byt hlucne..s mierou...len mam problem najst tu mieru, tak by ma zaujimal nazor inych mám ze ako sa na to divate ked vy ste napr mamou hanblivejsieho dietata na ihrisku a vidite ze vasmu dietatu nie je uplne komfortna blizkost ineho dietata. Alebo ci v skolkach nie je problem s takymi deťmi ktoré "su všade".
Syn nie je zly, praveze je az prilis kamarátsky, neberie detom hračky, nebije nikoho. Ale ked odniekiaľ odchadzame tak mam pocit akoby si niektori ludia hovorili ze no konečne bude klud....

anonym_e60e62
8. máj 2026
@beata_k

@anonym_e60e62 Si to vystihla. Dala otazku, ale skoda reci ked sa jej odpoved ( a nie jedna) nepaci.

@beata_k 3/4 odpovedi ma ,ze ma syn a aj ona respektovat,ze su aj ine deti,ale ona ide jak buldozer... cista Karen ... skoda uz aj pisat .. nerespektuje nazor inych a dieta bude zial rovnake.. no aj taky ludia si najdu seberovnych-hlavne nech je kazde nase dieta zdrave a stastne...

autor
8. máj 2026
@anonym_06b194

@anonym_autor Uz to fakt prehanas. Ani ja ked pridem s detmi na ihrisko nezdravim, ak tam niekto je. Nevidim na to dovod. Ty zdravis ludi, ked vojdes do autobusu, vlaku (priklad, mozno mhd nepouzivas ako ja), do obchodov ked prides, tak zdravis vsetkych zakaznikov? Samoztejme ked pridem do malej predajne, kde vchadzam okolo predavacky, tak sa pozdravim, ale niekde v supermarkete sa nepojdem pozdravit kazdej pokladnicke ani kazdemu zakaznikovi, ktoreho stretnem. Takze ten tvoj velmi vseobecny priklad s mastalou je trapny a ano, aj ja nemam rada takeho deti, strasne mi lezu ma nervy a ak sa da, z takych situacii, kde sa vyskytuje take dieta odchadzam. Vsetko ma mat nejake hranice..

@anonym_06b194 pisala som o nasom konkretnom malom uzavretom ihrisku kde si to ten pozdrav fakt pyta…..ale ja uz sa tu nejdem dotahovat kvoli pozdravu..za mna je to uplne elementarna slusnost a uz teda keby aj niekto pozdravi ze to sice nie je mozno uplne vhodne miesto ale ja slusne odzravim.
Len mi to pride zvlastne ze ja dohovaram synovi ze chlapec alebo dospela teta ta neodzdravia lebo…bohvie preco….namiesto toho aby dospely clovek ked pride tak aby prvy pozdravil a usmernil aj svoje dieta.
Syn to opakuje po mne ze pozdravi… a ja mu potom mam vysvetlovat ze preco niekto iny pozdravit nedokaze.

autor
8. máj 2026
@anonym_e60e62

@beata_k 3/4 odpovedi ma ,ze ma syn a aj ona respektovat,ze su aj ine deti,ale ona ide jak buldozer... cista Karen ... skoda uz aj pisat .. nerespektuje nazor inych a dieta bude zial rovnake.. no aj taky ludia si najdu seberovnych-hlavne nech je kazde nase dieta zdrave a stastne...

@anonym_e60e62 asi preto si tu vy dve navzajom pisete a lajkujete ked ste si take seberovne. Aj vase deti by sa mohli vedla seba hrat. Pekne v tichosti.

anonym_e60e62
8. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_e60e62 asi preto si tu vy dve navzajom pisete a lajkujete ked ste si take seberovne. Aj vase deti by sa mohli vedla seba hrat. Pekne v tichosti.

@anonym_autor sklamem ta-este som nikoho tu neolajkovala 😘

anonym_f6be83
8. máj 2026

Deti nie sú stroje a nie sú podľa jednej šablóny. Každé je jedinečné. A darmo ti povedia aké kto má rád, nezmenis ho. Ani nechci. Keď bude starší naučí sa fungovať v spoločnosti a kedy je čo vhodne. Ja mám doma tiež ukecane dieťa. Rozpráva stále, veľa sa pýta, analyzuje, spieva si, rozpráva básničky. Boji sa však deti, takže s deťmi nekomunikuje. S dospelými komunikuje vždy a všade. Ide sa porozprávať so susedmi, každému sa pozdraví. Pevné verím, že ak to niekoho dospelého otravuje, tak mu povie. Snáď si my dospeláci už vieme držať hranice. Postupne mu vysvetľujem spoločenské pravidlá, čo hovoriť, kedy hovoriť, kedy byť radšej ticho. Naučí sa. Vie však, že sa nemusí báť hovoriť a som za to rada.

autor
8. máj 2026
@anonym_e60e62

@anonym_autor sklamem ta-este som nikoho tu neolajkovala 😘

@anonym_e60e62 a 3/4 reakcii som bohuzial zbytocne venovala tebe takze len na teba idem ako buldozer lebo je pre mna nepochopitelne ako sa moze takto vyjadrit jedna matka

anonym_e60e62
8. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_e60e62 a 3/4 reakcii som bohuzial zbytocne venovala tebe takze len na teba idem ako buldozer lebo je pre mna nepochopitelne ako sa moze takto vyjadrit jedna matka

@anonym_autor precitaj si svoje odpovede ako sa ty vyjadrujes - na teba nemam ani keby som bola ta najhorsia na svete .. a prosim uz ani neodpisuj.. u mna si klesla na tu najposlednejsiu priecku aka moze existovat

autor
8. máj 2026
@anonym_e60e62

@anonym_autor precitaj si svoje odpovede ako sa ty vyjadrujes - na teba nemam ani keby som bola ta najhorsia na svete .. a prosim uz ani neodpisuj.. u mna si klesla na tu najposlednejsiu priecku aka moze existovat

@anonym_e60e62 ja som zalozila tuto temu. Takze si mozes ist provokovat ty niekde inde.

zuzitko74
8. máj 2026

Maminka, autorka, poviem ti to takto. Túto otázku si položila preto, lebo si si sama nie si istá, hlodá ti v hlave malý červíček pochybností a chcela si možno, aby ťa ostatné maminky uistili o tom, že je s tvojim dieťatkom všetko v poriadku. A tu si sa dozvedela, že hoci je tvoje dieťa vcelku fajn a môže byť mnohými obľúbené a milované, nemusí to tak byť so všetkými. Pretože deti sú rôzne, majú rôzne povahy a temperament. Netreba to polarizovať do polohy dobrý a zlý, ako to urobili niektoré maminky v diskusii a vôbec sa nečudujem, že ťa tým dostali do defenzívy. Jednoducho, tvoje dieťatko si potrebuje nájsť parťákov s podobnou povahou ako má ono a ty ho zasa potrebuješ postupne naučiť vnímať pocity ľudí okolo seba, aby neprevalcoval okolie svojou nespútanou energiou.

earlgrey
8. máj 2026

Tiež nemám rada hlučné deti, bolí ma z nich hlava, ale ak také dieťa ku mne príde, pokecám chvíľu. Moje dieťa sa takých detí bojí, potrebuje svoj osobný priestor a ak je niekto "dotieravý", lebo to za dotieravé považuje a považujem to aj ja, tak jednoducho ideme preč. Je taká od maličká, nemá problém s komunikáciou ale odtiaľ potiaľ, nemá rada kontaktné deti. V škole to isté, má dosť kamarátok aj kamarátov, deti ju majú radi, áno, je tichšia ale vie sa aj ozvať ak si to situácia vyžaduje, ale aj doma mi vraví ako jej Kubo, Janík, Ferko (mená vymyslené) lezú na nervy, lebo stále len hučia, stále sa jej niečo pýtajú, vyrušujú ju cez prestávky atď. Takže tu ani tak nejde o dospelých ľudí, ale skôr o to, ako tvoje dieťa vnímajú iné deti. Niektorým to bude určite vadiť a niektorým zase nie. Ale ako bolo spomenuté vyššie, tak ako ty vyžaduješ rešpekt od ostatných, vlastne nie vyžaduješ, zlé slovo, ale bola by si rada, ak by tvoje dieťa rešpektovali, tak by aj tvoje dieťa malo rešpektovať aj deti, ktoré sú iné, ako je tvoj syn.

anonym_eed253
8. máj 2026
@anonym_autor

@beata_k bavime sa o 3 rocnom dietati nie o babatku. Snad nie je divne cakat od skolkarov aby pozdravili to uz kde sme?
Neverim ze si vlastne na strane takych co nevedia co je slusnost. Kym sa to moje dieta nenaucilo tak som ho vzdy upozornila ze treba pozdravit. Ale ked vidim ze niekto dospely pride a nevie pozdravit resp to uz sa bavime o odzdraveni a nevie v tom usmernit ani dieta tak ano to uz je za mna teliatko aj rodic aj dieta sorry.

@anonym_autor ty si niekedy pocula o hanblivych detoch? Asi nie ked mas doma to co mas, ale vedz ze niektore deti sa proste nebavia s nikym cudzim, nie preto ze by boli teliatka, ale su prilis introvertne a nie je to pre ne komfortne, aspon zazial nie. A mozes davat vzorov kolko chces. A teda extremne to uz s tym zdravenim prehanas, a nie je to znak slusnej vychovy ked vzapati tvoje dieta obtazuje druhych. Mozno sa pozdravi, ale robi zase nieco ine nevhodne, tak tu prosim nepoucuj kto je teliatko a kto ma ako vychovavat. Staci respekt k druhym, ku ktoremu by si, mimochodom, mohla viest aj svoje dieta, aby sa ine nemuseli v jeho prizomnosti citit neprijemne…

autor
8. máj 2026
@zuzitko74

Maminka, autorka, poviem ti to takto. Túto otázku si položila preto, lebo si si sama nie si istá, hlodá ti v hlave malý červíček pochybností a chcela si možno, aby ťa ostatné maminky uistili o tom, že je s tvojim dieťatkom všetko v poriadku. A tu si sa dozvedela, že hoci je tvoje dieťa vcelku fajn a môže byť mnohými obľúbené a milované, nemusí to tak byť so všetkými. Pretože deti sú rôzne, majú rôzne povahy a temperament. Netreba to polarizovať do polohy dobrý a zlý, ako to urobili niektoré maminky v diskusii a vôbec sa nečudujem, že ťa tým dostali do defenzívy. Jednoducho, tvoje dieťatko si potrebuje nájsť parťákov s podobnou povahou ako má ono a ty ho zasa potrebuješ postupne naučiť vnímať pocity ľudí okolo seba, aby neprevalcoval okolie svojou nespútanou energiou.

@zuzitko74 za mna boli len silne tie slova ze “neznasam take deti” a este ze moje je “tiche a rozumne”.
Jasne ze ma to zamrzi ked vidim ze syn by sa rad zahral a mame v okoli vacsinu deti ktore su hanblivejsie, tichsie. Mozno by stacilo castejsie stretnut mamu s tiez takym zivim dietatom aby sa syn necitil odstrceny a aby to nebolo stale len ze ja ho usmernujem, ja ho beriem prec , ja ho napominam a stale sa divam na hranice inych deti.
Len mi chyba taky vacsi pokoj na dusi ho chvilku nechat akoby sam sebou no :( ze on je proste fakt take radostne dieta a stale musim iba ze nechaj dievcatlo si teraz chce same stavat z piesku, alebo ze chlapec si chce sam kopat s loptou..lepsie mu je napr s detmi z rodiny ktore su trosku starsie ako s uplne seberovnymi.

anonym_3e937e
8. máj 2026

Myslí si, čo chceš, som matka, ktorá má dieťa s PAS a ak sa niekomu nepozdraví, to neznamená, že je nevychované a myslím, že nemám povinnosť každej cudzej osobe vysvetľovať, že mám dieťa s diagnózou. V rodine tiež máme dieťa, ktoré je hlučné a ten piskľavý hlas toho chlapca je veľmi nepríjemný, skáče po mne ako nejaké zvieratko, piští, veľmi prenikavý hlas ma, robí hluk, hoci rodina vie, aké mám dieťa a ako je pre moje dieťa bolestivé tieto zvuky počúvať, vôbec to nerešpektujú. Nebuď aj ty taká, nikdy nevieš, či práve to hanblivé, citlivé dieťa, ktoré si nazvala teliatkom nemá napr. PAS alebo iné zdravotné komplikácie. Ak si bola slušne vychovaná, tak možno nie teraz, keď má tvoj syn 3 roky ale trocha neskôr, mu skús vysvetliť, že existujú aj deti, ktoré sú iné a keď je rozumný, isto pochopí, ale to najprv ty, ako dospelý človek, by si mala pochopiť, že slušnosť sa nemeria len pozdravom.

autor
8. máj 2026
@anonym_eed253

@anonym_autor ty si niekedy pocula o hanblivych detoch? Asi nie ked mas doma to co mas, ale vedz ze niektore deti sa proste nebavia s nikym cudzim, nie preto ze by boli teliatka, ale su prilis introvertne a nie je to pre ne komfortne, aspon zazial nie. A mozes davat vzorov kolko chces. A teda extremne to uz s tym zdravenim prehanas, a nie je to znak slusnej vychovy ked vzapati tvoje dieta obtazuje druhych. Mozno sa pozdravi, ale robi zase nieco ine nevhodne, tak tu prosim nepoucuj kto je teliatko a kto ma ako vychovavat. Staci respekt k druhym, ku ktoremu by si, mimochodom, mohla viest aj svoje dieta, aby sa ine nemuseli v jeho prizomnosti citit neprijemne…

@anonym_eed253 obtazuju asi take deti co beru inym hracky, co ich biju, vysmievaju sa.
Moj 3 rocny syn nikoho neobtazuje. Nikdy by som nedovolila aby napriklad kvoli nemu isto ine dieta prec z ihriska tak akoze co je zas toto za slova. Ja nic ine nerobim len ucim mojho syna hranice..ale vzdy vznikaju nove situacie. Ale nie je fer aby tu niemto popisoval dieta ze obtazuje ine. Obtazovanie je asi o niecom inom a nie ze zavola ineho chlapca sa hrat.

autor
8. máj 2026
@anonym_3e937e

Myslí si, čo chceš, som matka, ktorá má dieťa s PAS a ak sa niekomu nepozdraví, to neznamená, že je nevychované a myslím, že nemám povinnosť každej cudzej osobe vysvetľovať, že mám dieťa s diagnózou. V rodine tiež máme dieťa, ktoré je hlučné a ten piskľavý hlas toho chlapca je veľmi nepríjemný, skáče po mne ako nejaké zvieratko, piští, veľmi prenikavý hlas ma, robí hluk, hoci rodina vie, aké mám dieťa a ako je pre moje dieťa bolestivé tieto zvuky počúvať, vôbec to nerešpektujú. Nebuď aj ty taká, nikdy nevieš, či práve to hanblivé, citlivé dieťa, ktoré si nazvala teliatkom nemá napr. PAS alebo iné zdravotné komplikácie. Ak si bola slušne vychovaná, tak možno nie teraz, keď má tvoj syn 3 roky ale trocha neskôr, mu skús vysvetliť, že existujú aj deti, ktoré sú iné a keď je rozumný, isto pochopí, ale to najprv ty, ako dospelý človek, by si mala pochopiť, že slušnosť sa nemeria len pozdravom.

@anonym_3e937e ja ale mojmu synovi nedovolim aby po niekom skakal!! A cele s tym pozdravenim tu bolo totalne pretocene.

anonym_3e937e
8. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_3e937e ja ale mojmu synovi nedovolim aby po niekom skakal!! A cele s tym pozdravenim tu bolo totalne pretocene.

@anonym_autor netvrdím o tvojom synovi, že skáče, ja som opisovala dieťa môjho člena rodiny. Ale ako matka z dieťaťom s PAS viem, aké hrozné je pre moje dieťa ak ho napr. niekto volá hrať sa, alebo ak mu naruší jeho hru, ak sa mu zdraví 3x, ak je hlučné. Skôr ide k deťom, ktoré sa ticho hrajú v kúte pieskoviska atď. Skús svoje dieťa vziať na iné ihrisko, možno tam budú deti podobné tvojmu synovi a nájde si kamarátov, ale vážne nemôžeš očakávať od tichých a hanblivých detí, že sa s tvojim synom budú hrať.

anonym_8caf74
8. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_e60e62 lebo aj tela ked vojde do mastale tak zabuci..to si uz niekedy pocula? … mna mama ucila ze ked niekde pridem tak sa mam pozdravit a ucim to aj svoje dieta. A potom su zase osoby ktore su asi nieco viac aby ostatnych pozdravili…ked uz je niekomu tazko pozdravit tak to sme dopadli ako narod..

@anonym_autor keď teľa vojde do maštale,tak zabučí,takže keď vojdem na ihrisko,tak mám pozdraviť?😨

autor
8. máj 2026
@anonym_3e937e

@anonym_autor netvrdím o tvojom synovi, že skáče, ja som opisovala dieťa môjho člena rodiny. Ale ako matka z dieťaťom s PAS viem, aké hrozné je pre moje dieťa ak ho napr. niekto volá hrať sa, alebo ak mu naruší jeho hru, ak sa mu zdraví 3x, ak je hlučné. Skôr ide k deťom, ktoré sa ticho hrajú v kúte pieskoviska atď. Skús svoje dieťa vziať na iné ihrisko, možno tam budú deti podobné tvojmu synovi a nájde si kamarátov, ale vážne nemôžeš očakávať od tichých a hanblivých detí, že sa s tvojim synom budú hrať.

@anonym_3e937e no len to je presne problem ze tu sa moj syn vykresluje ze nerespektuje nikoho ze nema hranice a ze ja ho to neucim.
A ja tu pisem presny opak ze mam pocit ze ho len akoby “hasim” lebo ho stale upozornujem. A pritom su aj situacie ze mi je cudne mu vysvetlobat preco niekto nepozdravi ked to ma byt normalne..alebo ze sa ma hrat sam na ihrisku ked tam chodime vlastne aj kvoli socializacii.
Ja by som uvitala keby sa napriklad stretnem niekedy so situaciou ze rodic trosku posmeli svoje dieta ze chod sa hrat..aby sa moj syn stale necitil ze robi nieco zle.
Proste len namame stastie na take temperamentom podobne deti a bojim sa ze aj v skolke to tak bude.
Ktoreho rodica to nezamrzi ak dieta niekde nezapadne?

autor
8. máj 2026
@anonym_8caf74

@anonym_autor keď teľa vojde do maštale,tak zabučí,takže keď vojdem na ihrisko,tak mám pozdraviť?😨

@anonym_8caf74 nie ty nemusis

anonym_8caf74
8. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_8caf74 nie ty nemusis

@anonym_autor uf,odľahlo mi,zdravíme sa len pri vstupe do obchodu

anonym_3e937e
8. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_3e937e no len to je presne problem ze tu sa moj syn vykresluje ze nerespektuje nikoho ze nema hranice a ze ja ho to neucim.
A ja tu pisem presny opak ze mam pocit ze ho len akoby “hasim” lebo ho stale upozornujem. A pritom su aj situacie ze mi je cudne mu vysvetlobat preco niekto nepozdravi ked to ma byt normalne..alebo ze sa ma hrat sam na ihrisku ked tam chodime vlastne aj kvoli socializacii.
Ja by som uvitala keby sa napriklad stretnem niekedy so situaciou ze rodic trosku posmeli svoje dieta ze chod sa hrat..aby sa moj syn stale necitil ze robi nieco zle.
Proste len namame stastie na take temperamentom podobne deti a bojim sa ze aj v skolke to tak bude.
Ktoreho rodica to nezamrzi ak dieta niekde nezapadne?

@anonym_autor Zamrzí, samozrejme zamrzí, ale zamrzí to napr. aj rodiča, ktorý má presne dieťa opačné tomu tvojmu. Možno práve taký rodič sa pozerá na tvoje dieťa a hovorí si, že aj to jeho mohlo byť odvážnejšie, spoločenský aktívnejšie ale nie je. Tak ako tvoje dieťa je, aké je, tak sú deti, ktoré proste neosmelíš a čo ak napr.taký rodič je už unavený z ospravedlňovania svojho dieťaťa? tiež chce nechať svoje dieťa aby bolo samo sebou, tak ako to chceš aj ty. Ja napr. ak vidím, že môjmu dieťaťu je už veľmi nepríjemné, keď je niekto v jeho osobnom priestore, tak sa ozvem, poviem tomu druhému dieťaťu, že moje dieťa chce byť samo a chce sa hrať samé, že možno neskôr sa pohrajú, snažím svojmu dieťaťu vysvetliť, že je síce ok, ak sa hrá samo, ale že je úplne v poriadku, ak sa nejaké iné dieťa pridá k jeho hre, ale keďže máme ten PAS, nikdy si k sebe nevyberie dieťa, ktoré je hlučné, ktoré ma veľa otázok a ktoré veľa rozpráva. V takejto situácii opäť nastupujem ja, kde preberiem iniciatívu a komunikujem s tým dieťaťom ja, aby to moje videlo, že je to v poriadku, ale skončí to stále rovnako - dcéra mi povie, že chce ísť preč a ideme preč, a nie preto, že mi moje dieťa rozkazuje, ale preto, lebo viem, že jej to nerobí dobre a predsa nikto nebude trápiť vlastné dieťa.
U nás v škôlke bolo dosť živých detí a asi teraz napíšem, čo sa mnohým páčiť nebude, ale práve takéto hlučné deti sú najviac okríkované učiteľkami. Aspoň u nás v škôlke to tak bolo, sama som toho bola svedkom, keď som po moje dieťa chodila po 3-4 hodinách a učiteľky nevedeli, že som už v šatni a všetko počujem. Ale tak netvrdím, že všade je to tak, uvidíš, nepredbiehaj, ale ako som písala, nikdy nevieš, či dané dieťa nemá diagnózu, tak netreba hneď písať, že sú teliatká a ich rodičia ich neučia slušnému správaniu.

anonym_673daf
Včera o 03:25

@anonym_autor presne v škôlke mám takých 23 deti. Presne vidno, ktoré dieťa sa doma iba hrá s telefónom, ktoré ma správny uchop, ktoré sa nevie hrať, atď. Doma mám rada ticho, klud. Je to v poriadku, ak tancuje, je kus hlučne. Treba ho dať na tanečný kruzok, vymýšľať mu primerane aktivity….

anonym_d68e1a
Včera o 04:19

@anonym_autor to jak moj 2 rocny 😁😁

anonym_4dc178
Včera o 05:14

@anonym_autor Nemá adhd, hyperaktivitu...? Menej cukru, viac unaviť...;)

anonym_eed253
Včera o 05:27
@anonym_autor

@anonym_eed253 obtazuju asi take deti co beru inym hracky, co ich biju, vysmievaju sa.
Moj 3 rocny syn nikoho neobtazuje. Nikdy by som nedovolila aby napriklad kvoli nemu isto ine dieta prec z ihriska tak akoze co je zas toto za slova. Ja nic ine nerobim len ucim mojho syna hranice..ale vzdy vznikaju nove situacie. Ale nie je fer aby tu niemto popisoval dieta ze obtazuje ine. Obtazovanie je asi o niecom inom a nie ze zavola ineho chlapca sa hrat.

@anonym_autor pre niekoho moze byt obtazujuce aj to, ze sa nanho ine dieta “nalepi” a stale sa chce hrat. Pochop to uz konecne co ti tu viaceri hovorime. Je super, ze tvoje dieta pozdravi ked pride na ihrisko, ale niekedy treba naucit aj ine hranice, jednoducho ze ak niekto neodzravi tak netreba hucat 3x, alebo ak sa niekto pekne potichu hra, tak ho nebudem rusit. To sa dieta tiez uci a tak ako niektore tazsie zvladnu napriklad ten pozdrav, tak to tvoje ocividne nezvlada ine veci, ktore ho tiez bud naucis, alebo este lepsie naucis ho respektovat, ze ine dieta to ma inak. Chapes, to sa ti tu snazime vysvetlit, ale ty stale dookola obhajujes svoje dieta a svoju pravdu ako to jedine spravne a “cudne” su tie ine deti. No nie, nie su, pretoze tvoj syn ma tiez problem, len opacny.,.

anonym_cb8d5b
Včera o 06:07

Môj syn taký bol. Na ihriská som s ním moc nechodila.Ani nie kvôli nemu, ale preto,že som introvert a necítila som sa tam dobre.V škôlke: Boli učiteĺky, ktoré ho mali radi,ale v každej triede jedna, ktorá mala s ním problém.Také staré panie, ktoré by uvítali tiché dieťa,ktoré bude čušať.Na ich podnet sme navštívili psychologičku.Povedala mi, že sa mám upokojiť, lebo mám šikovné,zdravé dieťa, ktoré je trochu popredu voči rovesníkom a má zvýšenú potrebu emočného cítenia- presne si nepamätám ten výraz ,ale hovorila o tom objímaní a o tom, ako s každým chcel byť kamoš.Ako matku ma bolelo, že si kamaráta nevie nájsť.Prišla škola-vždy patril k najlepším.Vedel najkrajšie a najrýchlejšie čítať, netrápili sme sa s učením, pálilo mu to.Stále sa hlásil, rýchlo reagoval.Na združeniach ho p.učiteĺka chválila za aktivitu ,ale zároveň karhala za vyrušovanie.Musel preto sedieť v prvej lavici a sám. Ale pokrok-našiel si naj kamaráta,s ktorým chodil aj do šk.klubu a poobede von.Našli sa dvaja mudrlanti, mali svoje témy ohĺadom dinosaurov,seriálov vo všetkom šli do hĺbky. Na druhom stupni sa kamarát odsťahoval a bála som sa,že čo bude.Zbytočne.V triede si s viacerými výborne rozumie, je priateĺský,nikdy sa do ziadnej bitky nezapojil,má skôr ochranársky inštinkt.Už nikoho neobjíma.Ani mňa.Fňuk .Má aj super kamoša o rok mladšieho.Čo sa vzťahov týka,žiadny problém.Na hodinách je stále ukecaný,ale podstatne menej ako na prvom stupni.V učení dosť poĺavil,asi od 8.triedy nemal samé 1.Prijímačky sa mu však celkom podarili a od septembra ďalšia etapa pred nami.Nerád spomína na obdobie škôlky.Bolelo ho,ako bol odstrkovaný.Hovorí,že si na nič nepamätá.Viem,že sa toto obdobie len snaží vytesniť.Len ťa chcem povzbudiť.Neboj sa, jeho chovanie sa postupne bude meniť a nájde si niekoho,s kým si bude rozumieť. Priprav sa na šomranie učiteliek,lebo majú väčšinou radi tiché a bezproblémové deti. Motivuj ho k dobrému chovaniu,pred tým,ako idete na ihrisko sa rozprávajte o tom,ako sa bude chovať voči deťom.Neboj, bude sa to zmierňovať a zlešovať.Veĺa sa s ním rozprávaj a ubezoecuj ho,že ho ĺúbišm ale je dôlezité sa naučiť chovať tak,aby sa ho deti nebáli. Utrasie sa to.Teraz nerozumie tomu,čo prekáža iným deťom na jeho chovaní.Ale postupne to pochopí. a najneskôr v puberte sa z neho stane iný človek. 😉

anonym_206a8e
Včera o 06:44

Prečítala som celu diskusiu a presne vidieť po kom to dieťa ma. Po tebe autorka. Tiež nevieš rešpektovať názor iných a pretláčas len ten svoj. To, že niekto napísal, že také deti neznáša možno vyjadril trocha zle, ale pointa bola skôr taká, že neznáša také správanie ľudí. Už to pochop, že tvoje dieťa nie je každému po chuti ako očividne ani tebe nie sú iné deti po chuti, keď ich nazývas teliatka. A áno, je obtazujuce, keď niekto chce mať pokoj a tvoje dieťa okolo neho naskakuje ako opica a hučí mu pri hlave. Ak sa deti hrať s tvojim nechcú, tak nebudú a nikdy ich k tomu nedonútis. Aj svojmu dieťaťu celý život vysvetľujem, že nemusí byt kamarát s každým, ani sa s každým hrať. Úplne si to správanie tvojho dieťaťa viem predstavit a tiež také správanie neznášam a neznášam ho aj na vlastnom dieťati. A to zdravenie na ihrisku bol top. Nie, nikdy som nevidela nikoho zdraviť na ihrisku. Pozdravíme sa, ak si ideme k niekomu sadnúť na lavičku, ale nebude bliakat na cele ihrisko dobrý deň, kde si ta 99% ľudí ani nevšimne lebo si robí svoje, alebo ta vôbec nepočuje, lebo už mu okolo hlavy hučí iné dieťa, ako to tvoje. Proste je taký, zmier sa s tým že dalsie deti také nie sú. A v škôlke to asi problém bude, na to sa tiež príprav s príprav aj jeho.

777januska777
Včera o 06:54

@anonym_autor nečítam komentáre. Len odpoviem tebe autorka. Neboj sa tvoje dieťa si nájde kamarátov. Sú deti a deti. V škôlke a škole je práveže oveľa lepšie ak je dieťa ako tvoje.
Ja nemám tak ukecane deti, ale zas mám divejšie deti. A moje deti sa vedia hrat s rôznymi deťmi a hrávajú sa aj s takými ako tvoje a tak ti poviem, že takéto ukecane pri dobrých kamosoch aj menej rozpravaju. Neboj sa školky ani školy (ihrisko je najmä pod rodičovskom kontrolou), tvoje dieťa si nájde kamarátov, ktorí ho budú brať takého aký je.

777januska777
Včera o 07:01

A ešte som sa vrátila k časti tvojich komentárov. No ja sa tiež nezdravim. Je to ihrisko, pozdravím kamarátky, deti kamošov a to je tak všetko. Ale zas my sme v meste, obec alebo nejaké menšie ihrisko je komunitnejsie a tam to môže prebiehať inak.
Ale zas ako som sa tu kedysi vyjadrovala. Mne pozdrav nepríde ako dôležitý. Spoločensky sa mu dáva podľa mňa väčší význam ako má a zakladame si na ňom zbytočne hodnotenie druhého, ktoré nemá žiadnu výpovednú hodnotu.

janka12335
Včera o 07:09

Aj toto je sucast vychovy - viest ho k tomu, aby sa spraval slusne, nebol hlucny a spraval sa ohladuplne k ostatnym. Niekedy zakrocit milo, chapavo, ak treba, tak aj rozhodne a prisne. Ukricane, hlucne dieta nie je len povaha, je to aj vychova a hranice...