icon

Bábätko odmieta piť mlieko: Čo robiť?

majkaska
30. máj 2026

Ahojte. Hladam mamky čo majú skúsenost s nepitim babatka. Odmieta pit mlieko z prsnika a aj moje odsate z flase. Boli sme v nemocnici s podozrením na abkm, ktorá sa z krvi nepotvrdila. Ale keďže mal ekzem aj hlien v stolici uzavreli to ako mozne. Ja som na diete od mliecneho. Na cas dostal aj neocate. No situácia sa opäť zhoršila. Odmieta pit akéhokoľvek mlieko. Neocate vyvracia hned. Prsník stale odmieta. Z flase potiahne ledva 50ml niekedy aj menej. Nepomohli ani rady ako väčšie rozostupy. Atd. Laktačná u mna bola. Vraj odmieta lebo mam slaby tok. Mlieka odsajem z oboch spolu cca 150ml. Niekedy aj viac. Je to veľmi únavné. Cele dni place. Povedala by som ze mlieko vypije az ked je zufaly. Gastro mame az o dva tyzdne. Neviem ako mu pomôcť. Narodil sa veľký 3800g. Určite potrbuje viac mlieka ako denne vypije. No neviem ho do nho dostat. Neviete poradiť,

Strana
z2
janettdamian
30. máj 2026

Koľko ma dieťa? Kŕmenie lyžičkou, cez striekačku (domerka na lieky taká akoby striekačka), alebo na cievke si vyskúšala? Prisatie je správne?

majkaska
autor
30. máj 2026
@janettdamian

Koľko ma dieťa? Kŕmenie lyžičkou, cez striekačku (domerka na lieky taká akoby striekačka), alebo na cievke si vyskúšala? Prisatie je správne?

@janettdamian prisatie ma zle. Klika aj na prsniku aj na flasi. S cievkou to nejde on je strajkac. Uzdicky strihnutre. Ma 6 tyzdnov. Striekacku neakceptuje vôbec.

anonym_8bf708
30. máj 2026

@majkaska a priberá alebo nie? Môj syn sa tiež narodil s rovnakou váhou a nikdy mi viac ako 60 ml nevypil a mal rozostupy čo 3 hodiny. Jemu to očividne stačilo lebo priberal "tabuľkovo"

anonym_ca529c
30. máj 2026

určite k pediatrovi nech zhodnotí jeho stav. Prevážiť bábo, lebo sa môže stať že začne chudnúť.
Zažila som pri jednej dcére. nie že nepriberala, ona rovno chudla. bolo to zúfalé obdobie - ak keď teraz tiež nie je ľahké ....
Takýto stav máte od narodenia? alebo len zrazu sa stalo.

maryetta
30. máj 2026

Ale ani nepribera? Kaka? Cika?

tuniska_008
30. máj 2026

My sme boli 2 x kvoli nejedeniu a nepriberaniu v nemocnici. Nepomohlo nic, pila malo, nepriberala, plakavala, vsetci na nervy. Ani doktori nevedeli co s tym. Hladali sme milion flias aby sa jej dobre pilo, prsnik sme uplne vzdali. Pomohlo trosku az ked prisli prikrmy, aj to papala malicko. Dako sme skratka prezili.

majkaska
autor
30. máj 2026
@anonym_8bf708

@majkaska a priberá alebo nie? Môj syn sa tiež narodil s rovnakou váhou a nikdy mi viac ako 60 ml nevypil a mal rozostupy čo 3 hodiny. Jemu to očividne stačilo lebo priberal "tabuľkovo"

@anonym_8bf708 pribera slabucko.

majkaska
autor
30. máj 2026
@anonym_ca529c

určite k pediatrovi nech zhodnotí jeho stav. Prevážiť bábo, lebo sa môže stať že začne chudnúť.
Zažila som pri jednej dcére. nie že nepriberala, ona rovno chudla. bolo to zúfalé obdobie - ak keď teraz tiež nie je ľahké ....

@anonym_ca529c ja mám váhu doma . priberá slabsie. Je to na nervy. Ved kým budú prikrmy všetci sa zblaznime ..

majkaska
autor
30. máj 2026
@tuniska_008

My sme boli 2 x kvoli nejedeniu a nepriberaniu v nemocnici. Nepomohlo nic, pila malo, nepriberala, plakavala, vsetci na nervy. Ani doktori nevedeli co s tym. Hladali sme milion flias aby sa jej dobre pilo, prsnik sme uplne vzdali. Pomohlo trosku az ked prisli prikrmy, aj to papala malicko. Dako sme skratka prezili.

@tuniska_008 toho sa aj ja bojím..ze to budeme musieť len prežiť..a cakat na príkrmy..ja zatiaľ odsavam co tiez len do casu pri takej tvorbe.. navyše je stale nepokojný to sa ani neda medzi to ked je stale na rukách.

zuzikak
30. máj 2026

a nahrada materskeho mlieka ? Pediater nepomohol poradit, co by ste mohli skusit dat ? Pripadne akym sposobom a akou flasou ?

anonym_ca529c
30. máj 2026
@majkaska

@anonym_8bf708 pribera slabucko.

@majkaska čo je to slabúčko.
dieťa v tomto veku by malo priberať okolo 150 g/týždeň. pod 100 g je pomerne málo,
ak je to 50g/týždeň rieši sa to väčšinou pridaním UM.
200 g/týždeň je už aj dosť,
nad 250g/týždeň je prírastok na váhe moc veĺký.

lucia147852
30. máj 2026

Poznám ženy, čo dávali kozie umelé. Možno to by bola cesta.

majkaska
autor
30. máj 2026
@zuzikak

a nahrada materskeho mlieka ? Pediater nepomohol poradit, co by ste mohli skusit dat ? Pripadne akym sposobom a akou flasou ?

@zuzikak nepomohol. Ale chystame sa opäť pondelok. Mam si spraviť rezim. No kto nezazil nepochopi ze tu sa o režime neda bavit. Ze mi vypije 90ml a spi nehrozi.

majkaska
autor
30. máj 2026
@anonym_ca529c

@majkaska čo je to slabúčko.
dieťa v tomto veku by malo priberať okolo 150 g/týždeň. pod 100 g je pomerne málo,
ak je to 50g/týždeň rieši sa to väčšinou pridaním UM.
200 g/týždeň je už aj dosť,
nad 250g/týždeň je prírastok na váhe moc veĺký.

@anonym_ca529c priberá tak okolo 100. Aj to ked urobím priemer.

majkaska
autor
30. máj 2026
@anonym_ca529c

@lucia147852 netuším ci problém je v mlieku.

anonym_ca529c
30. máj 2026

100 je ešte OK. ale aj tak by som išla k lekárovi ,alebo pri najbližšej poradni o tomto probléme porozprávať ped.
môže sa stať, že pri príkrmoch to bude rovnako zlé. alebo ešte horšie. Poznám tieto
problémy.
Len ťa upokojím, dieťa vekom sa z toho dostane.

majkaska
autor
30. máj 2026
@anonym_ca529c

100 je ešte OK. ale aj tak by som išla k lekárovi ,alebo pri najbližšej poradni o tomto probléme porozprávať ped.
môže sa stať, že pri príkrmoch to bude rovnako zlé. alebo ešte horšie. Poznám tieto
problémy.

@anonym_ca529c nechce sa mi veriť ze sa toto deje. Nerozumiem tomu. Zo začiatku sa krásne kojil a potom zacal odmietat všetko

majkaska
autor
30. máj 2026
@anonym_ca529c

problémy.

@anonym_ca529c vekom akým. Prvy mi robil podobne scény. Štrajkoval na prsníku pomaly od narodenia. Stalo ma vela usilia a nervov ho tam udržať. Nechcel flasu tiež. Ale tento druhý je ešte väčší extrem.

jeennyv
30. máj 2026

@majkaska skus fakt kozie z lekarne umele pre deti.. u nas jedno babo v rodine toto pilo, proste ani kojit ani nic nepomahalo ale kozie ano, dokonca mam kamosku, co ich rodicia kupili kozy kvoli mlieku, lebo ked boli deti, boli chore ..jasne byvali na dedine, ale kozlie mlieko pomaha

anonym_83d370
30. máj 2026

To ako u nás....od narodenia dcéra píla málo a odmietala akékoľvek mlieko. Začal sa jej vyhadzovať ekzém, boli sme.na gastro, tak v odberoch z krvi nepotvrdili alergiu. Kázali nám skúšať mlieka ktoré jej zachutí. Bolo to strašné, v 3. mesiaci za mesiac pribrala len 100 gramov, ja som bola na prášky, lebo ona na dávku vypila cca 40-50 ml a odmietala ďalej. Ako posledný pokus sme skúsili dojčenecké kozie mlieko a ona začala piť, som mala pocit, že sa stal zázrak. Odvtedy bola na kozom mlieku. Keď sme jej dali okolo 8. mesiaca jogurt, znova ekzém, po roku na alergologii potvrdená ABKM. Doteraz pije kozie mlieko, keď jej dám ochutnať kravské tak odmieta.

majkaska
autor
30. máj 2026
@anonym_83d370

To ako u nás....od narodenia dcéra píla málo a odmietala akékoľvek mlieko. Začal sa jej vyhadzovať ekzém, boli sme.na gastro, tak v odberoch z krvi nepotvrdili alergiu. Kázali nám skúšať mlieka ktoré jej zachutí. Bolo to strašné, v 3. mesiaci za mesiac pribrala len 100 gramov, ja som bola na prášky, lebo ona na dávku vypila cca 40-50 ml a odmietala ďalej. Ako posledný pokus sme skúsili dojčenecké kozie mlieko a ona začala piť, som mala pocit, že sa stal zázrak. Odvtedy bola na kozom mlieku. Keď sme jej dali okolo 8. mesiaca jogurt, znova ekzém, po roku na alergologii potvrdená ABKM. Doteraz pije kozie mlieko, keď jej dám ochutnať kravské tak odmieta.

@anonym_83d370 jemu ekzem zmizol ked som ja vysadila zo stravy mlieko a mliečne..ale aj mojho malo vypije..niekedy mam , šťastie, ze sa prisaje a potaha. Ale som aj tak v strese, z toho ze koľko.

vmatuscinova
30. máj 2026

U nas to bolo najma abkm aj laktoza, zvykol si po par dnoch na nutrilon allergy digestive care, ked pochopil, ze po tomto ho uz brusko neboli, prestal odmietat. Ciastocne cez cievku popri kojeni, zasyti sa aspon trochu viac a treba pracovat na spanku lebo to je na mesiace ked sa nenauci spajat spankovy cyklus. My sme nespali den, noc - mesiace.... Hlavne neries okolie, tazko to niekto pochopi, kto nezazil... toto je tazka situacia a verim, ze robis vsetko ako najlepsie vies a zvladnete to;) kludne napis spravu, prezdielam skusenost, drzte sa

tuniska_008
30. máj 2026
@majkaska

@tuniska_008 toho sa aj ja bojím..ze to budeme musieť len prežiť..a cakat na príkrmy..ja zatiaľ odsavam co tiez len do casu pri takej tvorbe.. navyše je stale nepokojný to sa ani neda medzi to ked je stale na rukách.

@majkaska My sme ju pred kazdym kojenim a po kojeni vazili aby sme.vedeli kolko vypila. Potom som zacala odsavat a krmili sme z flasky. Mlieka som mala plnu chladnicku co som musela vylievat lebo pit to nechcela. Vylucila som vsetko mliecne, laktozu aj bielkovinu kr. mlieka. Nic nepomohlo. Potom sme presli na UM ktorych sme vystriedali niekolko a to nechcela rovnako. Nikto nevedel preco, skusali ju krmit aj sestricky v nemocnici, aj mna poslali od nej domov prec ci neni nervozna zo mna a preto nechce pit a vtedy im vypila este menej. Ale zistili sme, ze sa nevie riadne vykakat a ked mala to plne brusko tak vtedy zjedla najmenej. Zacali sme teda rurkovat pravidelne a vtedy vypila aspon nieco. Z nemocnice nas posielali len s tym, ze to budeme mat tazke. Drzte sa.

tuniska_008
30. máj 2026
@majkaska

@anonym_83d370 jemu ekzem zmizol ked som ja vysadila zo stravy mlieko a mliečne..ale aj mojho malo vypije..niekedy mam , šťastie, ze sa prisaje a potaha. Ale som aj tak v strese, z toho ze koľko.

@majkaska Este dodam ze mi v nemocnici povedali ze ked papa malo.tak ma papat casto, tak som si davala aj v noci budik a kazde 2 hodiny som ju krmila pomaly do 2 rokov a zapisovala si vsetko co zjedla a vypila.

anonym_ca529c
30. máj 2026
@majkaska

@anonym_ca529c vekom akým. Prvy mi robil podobne scény. Štrajkoval na prsníku pomaly od narodenia. Stalo ma vela usilia a nervov ho tam udržať. Nechcel flasu tiež. Ale tento druhý je ešte väčší extrem.

@majkaska puberta

majkaska
autor
30. máj 2026
@tuniska_008

@majkaska My sme ju pred kazdym kojenim a po kojeni vazili aby sme.vedeli kolko vypila. Potom som zacala odsavat a krmili sme z flasky. Mlieka som mala plnu chladnicku co som musela vylievat lebo pit to nechcela. Vylucila som vsetko mliecne, laktozu aj bielkovinu kr. mlieka. Nic nepomohlo. Potom sme presli na UM ktorych sme vystriedali niekolko a to nechcela rovnako. Nikto nevedel preco, skusali ju krmit aj sestricky v nemocnici, aj mna poslali od nej domov prec ci neni nervozna zo mna a preto nechce pit a vtedy im vypila este menej. Ale zistili sme, ze sa nevie riadne vykakat a ked mala to plne brusko tak vtedy zjedla najmenej. Zacali sme teda rurkovat pravidelne a vtedy vypila aspon nieco. Z nemocnice nas posielali len s tym, ze to budeme mat tazke. Drzte sa.

@tuniska_008 presne ako cez kopirak. Ja stále tvrdim ze sa nedokáže dobre prisat ci na prsnik ci na flasu. Saje vzduch. Potom ma plne brusko. Prisaje sa na fľašu alebo prsnik a prva vec začne tlačiť a kakat. Aj na sone bruska povedala ze je plny plynu. Ked dokaka väčšinou sa odpojí.

majkaska
autor
30. máj 2026
@tuniska_008

@majkaska Este dodam ze mi v nemocnici povedali ze ked papa malo.tak ma papat casto, tak som si davala aj v noci budik a kazde 2 hodiny som ju krmila pomaly do 2 rokov a zapisovala si vsetko co zjedla a vypila.

@tuniska_008 do dvoch rokov 🥹 ja verim ze keď prídu prikrmy tak mu aspo trocha zvysim kaloricky prijem. Ale to sú mesiace

janettdamian
30. máj 2026
@majkaska

@tuniska_008 presne ako cez kopirak. Ja stále tvrdim ze sa nedokáže dobre prisat ci na prsnik ci na flasu. Saje vzduch. Potom ma plne brusko. Prisaje sa na fľašu alebo prsnik a prva vec začne tlačiť a kakat. Aj na sone bruska povedala ze je plny plynu. Ked dokaka väčšinou sa odpojí.

@majkaska takéto malé dieťatko má chaos ak sa strieda prsník + fľaša. To sú dve rôzne "techniky" sania. Môjho som začala prikrmovať s fľašou (mala som slabú tvorbu) až okolo 6 mesiacov a vtedy to už nebol problém. Buď kojiť a prikrmovať striekačkou, lyžičkou. Alebo dávať iba odsaté a UM z flaše.

majkaska
autor
30. máj 2026
@janettdamian

@majkaska takéto malé dieťatko má chaos ak sa strieda prsník + fľaša. To sú dve rôzne "techniky" sania. Môjho som začala prikrmovať s fľašou (mala som slabú tvorbu) až okolo 6 mesiacov a vtedy to už nebol problém. Buď kojiť a prikrmovať striekačkou, lyžičkou. Alebo dávať iba odsaté a UM z flaše.

@janettdamian ale strajkujuce dieťa sa neprisava na prsník na poziadanie. Je to nerealne v takom stave akom je. My sa bavime o odmietani kŕmenia v akejkoľvek forme. On vypluva aj zo striekačky... Lyžičkou dokrmit 90ml? Ved vrieska aj zo striekačky ked mu davam kvapky...

majkaska
autor
30. máj 2026
@janettdamian

@janettdamian a ešte aby bol lepsi obraz. Z dna na den sme skončili v nemocnici pre dehydratáciu. A prestala kojit na 5dni. Boli sme zavreti 4 dni v jednej izbe..ostala som s flasou v ruke a neocate mliekom medzi styroma stenami. S papierom kde som pislaa kolko vypil a vazila plienky, odsavala aby som udržala tvorbu a vylievala mlieko do unyvadla. To nebolo len o tom ze mi chýbalo dokrmit 50 ml. Po takejto skúsenosti ostane strach .a ver mi ze ti bude jedno ako to mlieko dostanes do babatka .a to mam teda bohaté skúsenosti s dlhomesacnym strajkom staršieho. Poznám všetky opatrenia. Kŕmenie po cievke.. nosenie.. koza na kožu..atd...ale tu uz ide o viac ako o kojenie.

Strana
z2