icon

Cestovanie s dojčatami: Je správne brať ich na dovolenku?

Dnes o 05:59

Ahojte, viete mi prosim vysvetlit jednu vec, pretoze jej nerozumiem. Ja som s mojou malou cakala do 4 rokov, kym sme s nou sli na dovolenku lietadlom. Aj kvoli tomu, ze z dovolenky by sme nic moc nemali, aj kvoli jej bezpecnosti, aj kvoli tomu ze by si aj tak nic nepamatala ale hlavne kvoli ohladuplnosti k ostatnym. Vcera sme sa vratili z dovolenky s manzelom, bol to takmer 4h let. Cely let, od nastupu do lietadla az po vystupenie, tam neskutocne plakalo, doslova az škriekalo male, mozno 4 mesacne dieta. Nepomohli ani sluchadla s ANC, ani štuple do usi, bolo to na nevydrzanie. Matka s otcom nervozna a pasazieri vratane letusiek otraveni, nahnevani, tie pohlady, ked vystupovali nikdy nezabudnem a myslim, ze ani rodicia😀 viete mi teda prosim vysvetlit, preco su niektori rodicia takto sebecki a nevedia pockat? Ked som ja s manzelom vedela a nebola to katastrofa.. a komentare ze mozno cestuju za rodinou - da sa to vyriesit tym, ze prispejete na letenky a pridu za vami. Naozaj si nemyslim, ze je toto potrebné. Ja mam rada deti a sama mam vlastne, ale ta bezocivost druhych ma vytaca. A nie, nie je to o tom aby matka sedela doma, ale daju sa spoznavat okolite miesta, kde je klima, aj mikroby babatku viacmenej zname. Ale toto? Predstavuje to rizika jednak pre babo, a po druhe diskomfort pre spolucestujucich. Napiste mi svoje nazory, ale prosim slusne, nech to je normalna diskusia. Som otvorena aj inym nazorom😇 pekny den a vela pevnych nervov.

biba_18
Dnes o 09:06
@michaelam2

@biba_18 vies ako to je, niekomu vadia placuce deti, niekomu obezny spolucestujuci co zabera aj dalsie sedadlo, niekomu hlasne sluchadla, niekomu kaslanie/kychanie, mlaskanie….ale to vsetko proste k cestovaniu patri.

@michaelam2 toto ma vždy zaujímalo ako sa to rieši - ak je niekto obézny a "zaberá" aj vedľajšie sedadlo ... 😒

michaelam2
Dnes o 09:11
@biba_18

@michaelam2 toto ma vždy zaujímalo ako sa to rieši - ak je niekto obézny a "zaberá" aj vedľajšie sedadlo ... 😒

@biba_18 zial nijako, a toto mne osobne teda hrozne vadi. Ale citala som, ze nejaka spolocnost uz zavadza ze si taky clovek bude musiet kupit dve sedadla.

katarinaba
Dnes o 09:16
@anonym_autor

@vladi4444 samozrejme ak je to diagnoza, ja to plne respektujem a prajem vam, aby dcerka bola cim skor v poriadku😇 mne skor slo o to, ak idu rodicia s malymi detickami vyslovene uzivat si dovolenku, a nevedia trosku zo svojho komfortu opustit, aby pockali par rockov, na ukor komfortu druhych ludi🥹 vela rodicov nevie odhadnut svoje dieta, a ak dietatko place pritom je aj najedene, prebalene etc, asi chyba bude inde ( mozno bolest v uskach a podobne ). Pekny den🥰

@anonym_autor ja sa opytam takto - preco nevies ty upustit zo svojho komfortu a vydrzat 3 hodiny a potom uz budu vsetci spokojni? Cakat mam naco? O rok uz tu byt nemusim. O rok mozem byt leziaca, mozes stratit pracu, prijem a na dovolnku nemat. Preco mam cakat? Aby si ty nahodou nemusela tolerovat placuce dieta? Zijem tu a teraz. Kym mozem, tak vyuzijrm cas, peniaze, zdravie, lebo o rok nic z toho mat nemusim. Porozmyslaj aj nad tymto. Ludia aj deti mozu mat diagnozy a prave teraz maju poslednu sancu nieco zazit, vidiet.
Tiez mozem povedat - chces kludnu cestu? Kup si vladtne lietadlo, chod vlastnym autom. Alebo najlepsie - ostan ty sediet doma a nechaj cestovanie ludom, ktorym deti neprekazaju. A budes mat uplny klud, ziadne placuce deti, ziadne problemy v hoteli, ziadny diskomfort.
Zi a nechaj zit.

anonym_ea1ffd
Dnes o 09:20

Tak vzdy budu dva tabory (ako vo vsetkom)…. Mne napr.placuce deti v hromadnej doprave ani v restauraciach nevadia. A uz vobec nie, ked ide o niekolko mesacne babatka… druha vec je pre mna zdravotne riziko v lietadlach ( klima, bacile, tlak na usi-ale v tomto sa ja trosku Monk)…

biba_18
Dnes o 09:22
@anonym_ea1ffd

Tak vzdy budu dva tabory (ako vo vsetkom)…. Mne napr.placuce deti v hromadnej doprave ani v restauraciach nevadia. A uz vobec nie, ked ide o niekolko mesacne babatka… druha vec je pre mna zdravotne riziko v lietadlach ( klima, bacile, tlak na usi-ale v tomto sa ja trosku Monk)…

@anonym_ea1ffd ani mne nevadia... ja len úprimne nerozumiem rodičom že s tak malými deťmi cestujú 😒

anonym_ea1ffd
Dnes o 09:26
@biba_18

@anonym_ea1ffd ani mne nevadia... ja len úprimne nerozumiem rodičom že s tak malými deťmi cestujú 😒

@biba_18 toto ja vobec neanalyzujem, ze preco. Lebo chcu, lebo musia? Ako bolo spomenute, zijeme tu a teraz. A to pisem ako clovek, ktory zobral starsieho syna do lietadla ked mal 6 rokov (skor som si netrufala). Mladsi lieta od 3 rokov a lietanie miluje… a u neho som sa velmi bala, ze ako to bude prvy let. A vysmiaty bol ako leco celu cestu 🤣 dnes ma 6 a vacsinou do pol hodky zalomi, ci je let cez alebo cez noc 🤷‍♀️
Ale nesudim rodicov, ktori idu na dovolenku skor, s mladsimi detmi

biba_18
Dnes o 09:27
@anonym_ea1ffd

@biba_18 toto ja vobec neanalyzujem, ze preco. Lebo chcu, lebo musia? Ako bolo spomenute, zijeme tu a teraz. A to pisem ako clovek, ktory zobral starsieho syna do lietadla ked mal 6 rokov (skor som si netrufala). Mladsi lieta od 3 rokov a lietanie miluje… a u neho som sa velmi bala, ze ako to bude prvy let. A vysmiaty bol ako leco celu cestu 🤣 dnes ma 6 a vacsinou do pol hodky zalomi, ci je let cez alebo cez noc 🤷‍♀️
Ale nesudim rodicov, ktori idu na dovolenku skor, s mladsimi detmi

@anonym_ea1ffd znova - nesúdim. iba im nerozumiem ...

anonym_ea1ffd
Dnes o 09:32
@biba_18

@anonym_ea1ffd znova - nesúdim. iba im nerozumiem ...

@biba_18 to je v poriadku. Ja tiez mnohym veciam nerozumiem a tak to ma byt 🙂 nemozme predsa rozumiet vsetkemu

marsmykkok
Dnes o 09:42

@anonym_autor Lebo niektorí rodičia keby hlúposť kvitla tak sú samá ruža... Zažila som 2 decká okolo 2 ročné na ceste do Grécka-našťastie len 2 hodinový let čo sa na konci cesty od plaču komplet pogrcali, keby napríklad je horšie počasie a ideme dlhšie tak to nie je sranda, môžu aj skolabovať. Tam nejde len o spolucestujúcich ktorý sú fuk niektorým takýmto rodičom ale aj o zdravie toho dieťaťa...

anonym_f760ab
Dnes o 09:42

@anonym_autor pytas sa ci je to spravne. Spravne je to co vyhovuje danej rodine. To, ze ty to mas inac neznamena, ze oni spravili zle

anonym_3fdc02
Dnes o 10:29

@anonym_autor uplne suhlasim. Niekto si rok setri na dovolenku, aby potom tyzden pocuval skriekajuce decka. Lebo vyhorena matka na tretej retazovej maaterskej si potrebovala nieco dokazovat

katkazatka
Dnes o 10:36

Autorka súhlasím s tebou. Tiež nerozumiem tomu načo sa s tak malými deťmi trepu na koniec sveta lietadlom. Uz keď silou mocou musia to malé dieťa prevlakovať ako mačku, tak nech idú niekde blízko do Čiech, alebo k moru do Chorvátska, kde môžu ísť svojím autom a nech tam vreštia všetci aj päť hodín v kuse. Tomu dieťaťu je úplne jedno kde sa nachádza, matka si absolútne neoddýchne a jej jedno či je pri mori, alebo kdekoľvek na svete. Asi chodia na dovolenku len kvôli tomu aby mohli známým povedať, že boli sme pri mori. A je úplne chutné, keď obťažujú vrieskaním polovicu lietadla. Minulý rok sme mali takých expertov, za mnou bolo dieťa asi päťročné a sedemročné. Celú cestu vrieskali, jačali, kňučali a bili sa. Už som na nich skrikla aj ja. Keď sa nevedia chovať, nech ich neberú. Ja viem, že je to únavné pre to dieťa, ale ja som si tú cestu takisto zaplatila a chcem mať svoj komfort . Letecké spoločnosti by mohli zaviesť oddelenie pre malé deti, nech sa tam zavrú a škriekajú si celú cestu a neobťažujú ostatných cestujúcich.

anonym_e11767
Dnes o 10:40
@anonym_3fdc02

@anonym_autor uplne suhlasim. Niekto si rok setri na dovolenku, aby potom tyzden pocuval skriekajuce decka. Lebo vyhorena matka na tretej retazovej maaterskej si potrebovala nieco dokazovat

@anonym_3fdc02 dokazovat? A co si matka dokaze tym letom a ze ide rodina na dovolenku? Mas to nejake popletene. Ci ty mas len bejaku frustraciu? Aj ta rodina si moze setrit cely rok na dovolenku ako ty. Aj oni chcu mat pekny zazitok pri mori ako ty. Tak preco by si mali odopierat? Lebo ty nieco egoisticky chces, tak ona si musi dokazovat. Ved chod aj ty na dovolenku do chorvatska lietadlom a nemusis si dokazovat, ze pojdes lietadlom do inej destinacie. To si teraz maju vsetci rodicia s detmi od huby odtrhnut ci co? Lebo deti ludom vadia pomaly uz vsade. Len teraz ide leto tak su temou dovolenky. Po zbytok roka budes chciet mat klud v obchode, v kaviarni, v restike, na ulici, vo vlastnom dome ci byte a tak dalej.

anonym_5e5e59
Dnes o 10:47
@anonym_3fdc02

@anonym_3fdc02 najlepsie by bolo aby deti mali aj zakazane vobec vychadzat z domu ze? 😀 aby nahodou nejakej frustrovanej zenskej nevadili

katarinaba
Dnes o 10:47
@anonym_e11767

@anonym_3fdc02 dokazovat? A co si matka dokaze tym letom a ze ide rodina na dovolenku? Mas to nejake popletene. Ci ty mas len bejaku frustraciu? Aj ta rodina si moze setrit cely rok na dovolenku ako ty. Aj oni chcu mat pekny zazitok pri mori ako ty. Tak preco by si mali odopierat? Lebo ty nieco egoisticky chces, tak ona si musi dokazovat. Ved chod aj ty na dovolenku do chorvatska lietadlom a nemusis si dokazovat, ze pojdes lietadlom do inej destinacie. To si teraz maju vsetci rodicia s detmi od huby odtrhnut ci co? Lebo deti ludom vadia pomaly uz vsade. Len teraz ide leto tak su temou dovolenky. Po zbytok roka budes chciet mat klud v obchode, v kaviarni, v restike, na ulici, vo vlastnom dome ci byte a tak dalej.

@anonym_e11767 tak toto je trefne - presne, tiez zacinam mat dojem, ze deti prekazaju uz vsade. Na dovolenku nie, na kupalisko nie, do restauracie nie, do nakupneho centra nie. Uz pomaly vadi, ze pridu deti na ihrisko.

guudy
Dnes o 10:49

Uprimne? Zazila som na nasich cestach vyrazne viac problemovych dospelych ako deti 🙂
Vracajuceho dospelaka, babku s traviacimi problemami, ze to bolo citit na 4 rady (Trump style), dokonca si bola zapalit cigu na wc, ozratych ludi. Pan sedel priamo za mnou a tak strasne krical, ze som ho po pol hodine slusne poprosila, aby bol tichsie, lebo ma uz seriozne bolela hlava.
Tolerantna som ale ku vsetkym cestujucim bez ohladu na vek….pokial na mna niekto nie je agresivny napr.

ivaaa1
Dnes o 10:51

Išli sme s polročnou k moru a bola to naša najpohodovejšia dovolenka. Po ceste som ju 2xnakojila, inak celú cestu nocou prespala. Celý týždeň sa čľapkala s nami v teplom mori, spala lepšie ako doma, nikoho neobťažovala svojim plačom, lebo bola spokojná😊 Ale samozrejme každá matka si vie odhadnúť svoje dieťa, ak vieš, že by si bola na prášky celú dovolenku, tak to určite nemá zmysel.

domiklik
Dnes o 10:53
@biba_18

sú takí ľudia, no ... oni sa nebudú obmedzovať ... aj tuto na MK som sa s tým stretla, že dovolenka s malým dieťaťom je niečo super ...

@biba_18 ved aj je.... Pre mňa najkrajšia dovolenka s deťmi keď ešte 2 krát za deň spali v kočíku na pláži

domiklik
Dnes o 10:57

@anonym_autor chartrove lety a economy class a ono by si to chcelo vyberať spolucestujúcich 😃 nabudúce odporúčam cestu autom, vlastne kúpe alebo priváte jet na aby ta náhodou niekto nevyrusoval.

andrejka2424
Dnes o 11:32

Tie krátke lety sa dá vydržať čokoľvek. Veď ani v buse, či vlaku si spolucestujúcich nevyberiem. Ale idem hľadať cielene už len hotely pre dospelých, hoc ich cestovky veľa neponúkajú a ak , tak sú drahé ,alebo na odľahlom mieste. Uvrieskané a rozmaznané deti- nie bábätká sme mali takmer všade a už je to naozaj otravné ísť z dovolenky ohučaný, vyčerpaný a nevyspatý.

anonym_345092
Dnes o 11:46

@anonym_autor suhlasim, mne hrozne vadia vrieskajuce decka kdekolvek. V lietadle, na exkurzii, v jaskyni, v hoteli, na plazi

akvi
Dnes o 12:04

Hodnotit to podla mna nikomu neprinalezi, nevieme, preco s malym babatkom cestovali tak dlhy let. Kazdopadne, uplne chapem, ze sa nad tym pozastavujes, lebo ja si tiez myslim, ze vela ludi proste len kasle na okolie a absolutne im nedochadza. Ja rozumiem argumentom, ze aj matky s malymi detmi maju pravo na dovolenku. Kde je ale pravo tych ostatnych na nerusenu cestu? Casto je to naozaj len o tom, ze rodicia s malymi detmi nepojdu na dovolenku, kde sa leti 5 hodin. Ale pojdu niekam blizsie svojim autom a nikoho tym nebudu rusit. Moje decko bolo extra narocne, ked bolo male a my sme napriklad neboli kvoli tomu 2 roky v restauracii.. Jednak preto, ze by sme si to ani my neuzili, jednak preto, ze sme nechceli obtazovat okolie. Nik nie je predsa povinny pocuvat nase uvrestane batola.. Cele je to o vzajomnej ohladuplnosti, ktora bohuzial vela ludom chyba. A myslim si, ze kazdy raz dojde do fazy, ked bude rad, ze ho ziadne decka nerusia a ja som rada, ze konecne existuju hotely cisto pre dospelych a mozno raz budu existovat aj take lety. A nie je to absolutne z dovodu, ze clovek je proti matkam s detmi. Je to presne opacne, aj matka s detmi si obcas chce oddychnut od deti. Aj bezny clovek oceni, ak ma na dovolenke klud, preto je na dovolenke..

tiezjedna
Dnes o 12:13

@anonym_autor pre mňa sú otravnejšie práve tie 3-4-5 ročné, ktoré pochodujú po lietadle a očakávajú, že sa každý s nimi bude hrať. Takže asi tak.

anonym_495b80
Dnes o 12:19

Mne deti nevadia, mne vadia ich rodicia, ktori si ich nevedia ukontrolovat. Bud niekam s dietatom idem, ale potom sa mu venujem (zabavim, ukludnim), alebo dieta ignorujem a zostavam s dietatom doma.

michaela329
Dnes o 12:21

Boli sme s dobrými kamarátmi a ich 4m bábätkom autom na dovolenku a bolo to super, malá si to pamätať nebude - ale oni áno. My sa tiež chystáme tento rok, malý bude mať 18 mesiacov vtedy a je mi jedno, že si to pamätať nebude - lebo v danej chvíli si to užije a my s ním. V tejto dobe sa lamentuje ako málo sa rodia deti, ako málo žien chce mať deti a potom si človek číta podobné príspevky, že by mal radšej sedieť doma - aspoň do 4 rokov jeho veku. Aby náhodou niekoho neobťažoval. Je úplne jedno, či pojdu tie rodiny k moru, na hory, do hnusného predraženého aquaparku - vždy sa tam nájde niekto, komu bude nervózne dieťa vadiť...a možno o tom založí diskusiu

anonym_3fdc02
Dnes o 13:46
@anonym_e11767

@anonym_e11767 prave trafena hus zagagala..ty si isto presne jedna z tych materi, ktorej decko preskiera pol dovolenky, otravuje tym vsetkych naokolo, ale ty mas "pekny zazitok". A pocitam, ze si doma uz aspon 6ty rok. Takze jediny ,kto to ma popletene, budes ty 🙂

anonym_3fdc02
Dnes o 13:49
@anonym_5e5e59

@anonym_3fdc02 najlepsie by bolo aby deti mali aj zakazane vobec vychadzat z domu ze? 😀 aby nahodou nejakej frustrovanej zenskej nevadili

@anonym_5e5e59 treba vediet svoje decko a svoje moznosti kriticky zhodnotit. A nemysliet si, ake je to moje decko uzasne zlaticko. No ne, neni 🤣

anonym_2c33ab
Dnes o 13:57

Neberte to vôbec osobne. Aj my, ktorým nevychované vrieskajúce deti na dovolenke prekážajú vieme o čom to je. Len časom- keď deti odrastú časť ĺudí obťažuje krik cudzích detí. Pri vlastných to rodič vníma trochu inak. Akurát, že nie každý ide vedome druhým kaziť oddych .Niekto je dosť trpezivý a empatický a buď cestuje, keď vie,že sú deti pokojné, alebo počká pár rokov , kým sa naučia slušne správať. Zbytok si bude musieť zvyknúť, že na ich paviánov občas niekto škaredo pozrie, alebo utrúsi poznámku. Vám je to väčšinou aj tak jedno , tak vás tento typ diskusie určite neodradí a naďalej budete sebeckí. Tu niet víťazov .

mandzula
Dnes o 14:24
@anonym_2c33ab

Neberte to vôbec osobne. Aj my, ktorým nevychované vrieskajúce deti na dovolenke prekážajú vieme o čom to je. Len časom- keď deti odrastú časť ĺudí obťažuje krik cudzích detí. Pri vlastných to rodič vníma trochu inak. Akurát, že nie každý ide vedome druhým kaziť oddych .Niekto je dosť trpezivý a empatický a buď cestuje, keď vie,že sú deti pokojné, alebo počká pár rokov , kým sa naučia slušne správať. Zbytok si bude musieť zvyknúť, že na ich paviánov občas niekto škaredo pozrie, alebo utrúsi poznámku. Vám je to väčšinou aj tak jedno , tak vás tento typ diskusie určite neodradí a naďalej budete sebeckí. Tu niet víťazov .

@anonym_2c33ab Trefne zhrnute😊

klotildabazarik
Dnes o 14:33

@anonym_autor mozno preto ze za infanta neplatia😂 každopádne ano ked si spravia decko nech s nim sedia doma