icon

Cestovanie s dojčatami: Je správne brať ich na dovolenku?

Dnes o 05:59

Ahojte, viete mi prosim vysvetlit jednu vec, pretoze jej nerozumiem. Ja som s mojou malou cakala do 4 rokov, kym sme s nou sli na dovolenku lietadlom. Aj kvoli tomu, ze z dovolenky by sme nic moc nemali, aj kvoli jej bezpecnosti, aj kvoli tomu ze by si aj tak nic nepamatala ale hlavne kvoli ohladuplnosti k ostatnym. Vcera sme sa vratili z dovolenky s manzelom, bol to takmer 4h let. Cely let, od nastupu do lietadla az po vystupenie, tam neskutocne plakalo, doslova az škriekalo male, mozno 4 mesacne dieta. Nepomohli ani sluchadla s ANC, ani štuple do usi, bolo to na nevydrzanie. Matka s otcom nervozna a pasazieri vratane letusiek otraveni, nahnevani, tie pohlady, ked vystupovali nikdy nezabudnem a myslim, ze ani rodicia😀 viete mi teda prosim vysvetlit, preco su niektori rodicia takto sebecki a nevedia pockat? Ked som ja s manzelom vedela a nebola to katastrofa.. a komentare ze mozno cestuju za rodinou - da sa to vyriesit tym, ze prispejete na letenky a pridu za vami. Naozaj si nemyslim, ze je toto potrebné. Ja mam rada deti a sama mam vlastne, ale ta bezocivost druhych ma vytaca. A nie, nie je to o tom aby matka sedela doma, ale daju sa spoznavat okolite miesta, kde je klima, aj mikroby babatku viacmenej zname. Ale toto? Predstavuje to rizika jednak pre babo, a po druhe diskomfort pre spolucestujucich. Napiste mi svoje nazory, ale prosim slusne, nech to je normalna diskusia. Som otvorena aj inym nazorom😇 pekny den a vela pevnych nervov.

mandzula
Dnes o 07:31
@vladi4444

Ešte sa vyjadrím aj ako špeciálny pedagog k pobytu k moru, keď hovoríte ako z toho dieťa nič nema - pobyt pri mori ma úžasné stimulačné účinky, piesok, more a biely šum. Taktilne podnety, zvukové a vizuálne. Veľmi sa odporúča na podporu CNS, celkového vývoja aj u deti s postihnutím. Ci tie tiež nemajú nikdy právo chodiť lietadlom,? Tie deti môžu vrieskat aj 10 ročné lebo to nechápu. Pokiaľ doktor uzná, že dieťa lietať môže, rodicia majú s nim byť celý život doma? Nie ja nebudem tieto názory akceptovať, aj keď som sama letela 4 hodky a za mnou vrieskajuce dieťa. Lobujte za adults only lety a hotovo. 🙂

@vladi4444 V poriadku, no more je dostupne aj autom. Nemusim dieta trepat do lietadla a riskovat, ze celu cestu preplace.

janinah
Dnes o 07:38
@vladi4444

Ešte sa vyjadrím aj ako špeciálny pedagog k pobytu k moru, keď hovoríte ako z toho dieťa nič nema - pobyt pri mori ma úžasné stimulačné účinky, piesok, more a biely šum. Taktilne podnety, zvukové a vizuálne. Veľmi sa odporúča na podporu CNS, celkového vývoja aj u deti s postihnutím. Ci tie tiež nemajú nikdy právo chodiť lietadlom,? Tie deti môžu vrieskat aj 10 ročné lebo to nechápu. Pokiaľ doktor uzná, že dieťa lietať môže, rodicia majú s nim byť celý život doma? Nie ja nebudem tieto názory akceptovať, aj keď som sama letela 4 hodky a za mnou vrieskajuce dieťa. Lobujte za adults only lety a hotovo. 🙂

@vladi4444 biely šum? Tak možno ak najdu opustenu plaž,teraz na plažach hudba,krik,animatori,lopty lietaju okolo hlavy...

michaelam2
Dnes o 07:49
@biba_18

@michaelam2 aj to je individuálne ... ale tiež si myslím že ak by ste na tej dovolenke neboli, nič by sa nestalo a užili by ste si aj babkinu záhradu 😉

@biba_18 ale preco by sme nemali ist?? Lebo niekto cely zivot sedi doma tak teraz rodiny s detmi tiez maju sediet doma? No nie, boli sme uz dvakrat a bolo to skvele a tesime sa na dalsiu dovolenku.

biba_18
Dnes o 07:54
@michaelam2

@biba_18 ale preco by sme nemali ist?? Lebo niekto cely zivot sedi doma tak teraz rodiny s detmi tiez maju sediet doma? No nie, boli sme uz dvakrat a bolo to skvele a tesime sa na dalsiu dovolenku.

@michaelam2 veď ja ti predsa nevravím že nemáš nikam chodiť. veď choď ... ale proste ľudia by ocenili ak by ich deti v lietadle neobťažovali, no ...

katarinaba
Dnes o 07:55

Ako moze niekto let povazovat za oddych? Ved to je len cesta, po ktorej je viac clovek dolamany ako po 5 hodinovej ture v Tatrach. Dovolenka zacina prichodom na izbu v hoteli a konci jej opustenim. Vsetko ostatne je len presun, zhon, nepohodlie. Ak chcete dovolenku uz od letiska, kupte si sukromny triskac.
Ja nemam problem s detmi na palube. Ano niektore placu a niekore nie. Mne vadia dospeli. Od tych by uz clovek cakal, ze sa budu kontrolovat, ale to co pravidelne zazivam - ozranov, buranov, zenske co mi neustale kopu do sedadla. Ludi, co hned po vzlete potrebuju na zachod, neustale vyberaju batozinu. Potom cestujuce skupiny - vsetci sa zrazu musia prist rozpravat a preberat temy o nesmrtelnosti chrusta, zastupia celu ulicku, ze ani clovek na zachod neprejde. Toto vam nevadi? Zrazu kazda spite, oddychujete, relaxujete?
Plne usta tolerantnosti smerom od rodicov malych deti, ale kde je vasa tolerantnost?
Vy si sedte doma, ostatnych nechajte nech si ziju a cestuju. Kto ste, aby ste urcovali co sa ma a nema, kedy maju zacat deli lietat a dokedy maju sediet doma na zadku?
Nic lepsie s tak malym dietatom ako dovolenka pri mori nepoznam. O co je to ine ako doma? Ja vam poviem o co - v hoteli mam upratane, navarene, ciste uteraky. Nemusim behat okolo domacnosti. Dieta robi presne to iste co aj doma - je, prdi a spi. Cim mensie dieta, tym lepsia dovolenka. Az to ma tri az 5 rokov - to je peklo. Potom to opat nabera tie spravne grady.

mandzula
Dnes o 07:59
@katarinaba

Ako moze niekto let povazovat za oddych? Ved to je len cesta, po ktorej je viac clovek dolamany ako po 5 hodinovej ture v Tatrach. Dovolenka zacina prichodom na izbu v hoteli a konci jej opustenim. Vsetko ostatne je len presun, zhon, nepohodlie. Ak chcete dovolenku uz od letiska, kupte si sukromny triskac.
Ja nemam problem s detmi na palube. Ano niektore placu a niekore nie. Mne vadia dospeli. Od tych by uz clovek cakal, ze sa budu kontrolovat, ale to co pravidelne zazivam - ozranov, buranov, zenske co mi neustale kopu do sedadla. Ludi, co hned po vzlete potrebuju na zachod, neustale vyberaju batozinu. Potom cestujuce skupiny - vsetci sa zrazu musia prist rozpravat a preberat temy o nesmrtelnosti chrusta, zastupia celu ulicku, ze ani clovek na zachod neprejde. Toto vam nevadi? Zrazu kazda spite, oddychujete, relaxujete?
Plne usta tolerantnosti smerom od rodicov malych deti, ale kde je vasa tolerantnost?
Vy si sedte doma, ostatnych nechajte nech si ziju a cestuju. Kto ste, aby ste urcovali co sa ma a nema, kedy maju zacat deli lietat a dokedy maju sediet doma na zadku?
Nic lepsie s tak malym dietatom ako dovolenka pri mori nepoznam. O co je to ine ako doma? Ja vam poviem o co - v hoteli mam upratane, navarene, ciste uteraky. Nemusim behat okolo domacnosti. Dieta robi presne to iste co aj doma - je, prdi a spi. Cim mensie dieta, tym lepsia dovolenka. Az to ma tri az 5 rokov - to je peklo. Potom to opat nabera tie spravne grady.

@katarinaba No nie, v cene a case dovolenky je zapocitany aj ten let a aj ten chcem prezit v pokoji. A presne preto, ze som unavena uz aj z cesty, nechcem ju mat "obohatenu" este aj vreskom. Viem, ze aktualne to, bohuzial, inak nejde, len pretrpiet aj tie deti, no prijemne to rozhodne nie je.

janinah
Dnes o 08:03
@katarinaba

@katarinaba ja k tym zachodom...starších mužov by som neodsudzovala,prostata je prostata...ale inak suhlasim,ta premavka po lietadle je neunosna

katarinaba
Dnes o 08:05
@mandzula

@katarinaba No nie, v cene a case dovolenky je zapocitany aj ten let a aj ten chcem prezit v pokoji. A presne preto, ze som unavena uz aj z cesty, nechcem ju mat "obohatenu" este aj vreskom. Viem, ze aktualne to, bohuzial, inak nejde, len pretrpiet aj tie deti, no prijemne to rozhodne nie je.

@mandzula ja niekde pisem, ze to nie je v cene dovolenky? Ja pisem, kedy skutocna dovolenka zacina a konci. Je to hromadna doprava, tak s nepohodlim treba proste pocitat. A daju sa kupit aj stuple do usi, ak uz tak velmi by to prekazalo.
No darmo, vsetko je to o tolerancii - preco oni maju byt tolerantni ku mne? Preco by som ja nemala byt tolerantna k nim? Uhol pohladu. Mne teda placuce deti dovolenku nepokazia.

mandzula
Dnes o 08:11
@katarinaba

@mandzula ja niekde pisem, ze to nie je v cene dovolenky? Ja pisem, kedy skutocna dovolenka zacina a konci. Je to hromadna doprava, tak s nepohodlim treba proste pocitat. A daju sa kupit aj stuple do usi, ak uz tak velmi by to prekazalo.
No darmo, vsetko je to o tolerancii - preco oni maju byt tolerantni ku mne? Preco by som ja nemala byt tolerantna k nim? Uhol pohladu. Mne teda placuce deti dovolenku nepokazia.

@katarinaba Pre mna zas dovolenka zacina na letisku, je to uhol pohladu. Ja som k ostatnym maximalne tolerantna, nevrieskam, nevystrajam, nepijem alkohol, nekopem do sedadla, proste nic, a to prave preto, ze si uvedomujem, ze nenam sukromny let. A takto by to mali vnimat aj rodicia deti, ak netusia, ako to tie deti zvladnu. Rovnako, ako ty mne odporucas stuple, odporucim ich aj ja tebe, plus klapky na oci, ak ti vadia debaty inych ludi a ze behaju na wecko.

katarinaba
Dnes o 08:12
@janinah

@katarinaba ja k tym zachodom...starších mužov by som neodsudzovala,prostata je prostata...ale inak suhlasim,ta premavka po lietadle je neunosna

@janinah vies, keby to boli dvaja, traja, ale zrazu je tam sora ludi ako na banany za komunistov. Ja to chapem, aj starsie zeny, moja mama tiez casto chodi na zachod - ale ona vie, kedy a kolko ma pit, aby vydrzala. Lenze akonahle sa vypne signal priputajte sa, zrazu polovica lietadla vstane. A tie skupiny - to je to najhorsie, radsej dve vrieskajuce deti za mnou, ako vedla skupina dospelakov, ktori tliachali tri hodiny na letisku, a celu cestu postavaju okolo dvoch kamaratov a rehocu sa, kricia, prekrikuju jeden druheho, tu drgnu, tam drgnu, tu sa opieraju o moje sedadlo, potom sa natlacia na mna, lebo niekto potrebuje prejst - su to dospeli ludia, ktori o dve hodiny budu v hoteli opat spolu. Ale tak, musim to respektovat.

anonym_c35603
Dnes o 08:13
@abbey1

@vladi4444 Zažili sme let s dieťaťom s postihnutím. Bohužiaľ, mal sedadlo rovno za mojou dcérou. Bol to des, na ktorý nezabudneme do konca života. Už pri nastúpení vkuse dieťa sadalo si a vstávali tak, že sa držalo sedadlá pred sebou a treoalo nim. Pri štartovanie lietadla začalo peklo. Chlapec začal neskutočne vrieskat ako zviera na bitúnku. Hlavu si grurskal o okienko lietadla. V živote som také zvuky nepočula a už ani nechcem počuť. Vydržali sme to par minút a išli sme za letuškou, aby nás presadila.
Mali sme šťastie a usadila nás v prednej časti lietadla, kde i tak bolo toho chlapca počuť.
Pasažieri sa obzerali, netušili, čo sa deje. Trvalo to skoro celý let a mne bolo úprimne ľúto všetkých ľudí, ktorí museli zostať sedieť okolo nich a ešte viac toho úbohé ho chlapca.
Poviem ti úprimne, že nám bolo zle pri spomienke na to ešte niekoľko dní.
Nie, toto nie je nikto povinný zažiť a strpieť v lietadle, v hoteli.
Ak rodičia deti s diagnózami majú mať určitú súdnosť s ohľadom na ich vlastne deti, ale i ľudí okolo seba.

@abbey1 možno išli na liečebný pobyt s autistickym synom s mentálnom retardaciou a takéto pobyty sú v zahraničí a inak ako lietadlom sa nedalo. Sú tie delfinoterapie pre autistov pri mori. Takto im škrieka celý deň a možno aj v noci a vy ste to nevedeli vydržať pár hodín v lietadle. Teda, chceli mu možno nejaké terapie zaplatiť, aby to už nerobil. Trocha tolerancie ku postihnutým ľuďom by bolo treba.

katarinaba
Dnes o 08:14
@mandzula

@katarinaba Pre mna zas dovolenka zacina na letisku, je to uhol pohladu. Ja som k ostatnym maximalne tolerantna, nevrieskam, nevystrajam, nepijem alkohol, nekopem do sedadla, proste nic, a to prave preto, ze si uvedomujem, ze nenam sukromny let. A takto by to mali vnimat aj rodicia deti, ak netusia, ako to tie deti zvladnu. Rovnako, ako ty mne odporucas stuple, odporucim ich aj ja tebe, plus klapky na oci, ak ti vadia debaty inych ludi a ze behaju na wecko.

@mandzula to, ze mi nieco vadi, neznamena, ze to netolerujem. A v tom je rozdiel medzi tebou a mnou. Ja sa otocim druhym smerom a hotovo. Nezazeram, nevrazam pomyselne noziky niekomu do chrbta.

mandzula
Dnes o 08:15
@anonym_c35603

@abbey1 možno išli na liečebný pobyt s autistickym synom s mentálnom retardaciou a takéto pobyty sú v zahraničí a inak ako lietadlom sa nedalo. Sú tie delfinoterapie pre autistov pri mori. Takto im škrieka celý deň a možno aj v noci a vy ste to nevedeli vydržať pár hodín v lietadle. Teda, chceli mu možno nejaké terapie zaplatiť, aby to už nerobil. Trocha tolerancie ku postihnutým ľuďom by bolo treba.

@anonym_c35603 Nuz, ja mam speci dieta a vzdy som sa snazila, aby to ostatni nemuseli pocitovat, lebo je to moj problem, nie ich.

nekonecna_katastrofa
Dnes o 08:16

To dietatko mohlo uz x krat cestu zvladnut bez problemov a bum, teraz to nevyslo. Ja som sice s tak malymi detmi necestovala, ale mam skusenost z minuleho roka so sebou. Uz som predtym letela, problem som nemala. Cesta na dovolenku v pohode. Cesta spat katastrofa pre mna. Ja som bola nervozna, nesvoja, som ale dospela, tak som sa zregulovat vedela. Toto kludne moze byt pripad urevaneho dietatka, ktore xy krat cestu zvladlo a teraz zial nie. Ja chapem, ze je to otravne, ale tak zial stava sa. Alebo si myslite, ze ti rodicia aj ked vedeli, ze ich dieta prereve 4h v lietadle, na tu dovolenku sli? Vyclenme vsetky male deti, vyclenme vsetkych chorych, postihnutych, starych, aby nam nahodou nepokazili let lietadlom, veceru v restauracii atd. Nech sedia pekne doma na zadku.

abbey1
Dnes o 08:16
@anonym_c35603

@anonym_c35603 Nie, nedokázali sme to vydržať. Keď vám niekto vkuse trieska do sedadla a vieska ako úbohé zviera pri porážke, vydržať sa to nedá.
Tolerancia má byť obojstranná. Ak už musia takúto cestu podstúpiť, treba zvážiť sedaciu. To dieťa trpeli, teieskalo si hlavu o okno, stenu lietadla, o sedačku.
Nie, s týmto toleranciu nemám a môžete mi tu vypisovať, čo len chcete.

katarinaba
Dnes o 08:17
@anonym_c35603

@anonym_c35603 toleranciu? nebudme naivne - ich tolerancia sa konci tam, kde zacina ich diskomfort. Toleruju chore deti - v prispevkoch na MK. To maju plne reci toho, ako drzia palce, praju vela stastia, sil a zdravia. Ale ak uz take dieta ich obtazuje, tak rodicia by sa mali uvedomit, ze s postihnutymi detmi sa necestuje, ze take deti zavadzaju, obtazuju, vyrusuju.

abbey1
Dnes o 08:17
@mandzula

@anonym_c35603 Nuz, ja mam speci dieta a vzdy som sa snazila, aby to ostatni nemuseli pocitovat, lebo je to moj problem, nie ich.

@mandzula Ďakujem, že to niekto chápe.

mandzula
Dnes o 08:18
@katarinaba

@mandzula to, ze mi nieco vadi, neznamena, ze to netolerujem. A v tom je rozdiel medzi tebou a mnou. Ja sa otocim druhym smerom a hotovo. Nezazeram, nevrazam pomyselne noziky niekomu do chrbta.

@katarinaba A ja kde pisem, ze zazeram a vrazam noziky? Nikomu nedam pocitit, ze mi to vadi. A nakoniec, co ine mi ostava, ako to tolerovat? Je tu temu o vrestiacich detoch, tak do nech prispievam svojim nazorom, ze mi vadia a zneprijemnuju cestu, to je proste fakt a nebudem sa tvarit, ze som stastim bez seba, lebo je to teraz moderne.

abbey1
Dnes o 08:21
@katarinaba

@anonym_c35603 toleranciu? nebudme naivne - ich tolerancia sa konci tam, kde zacina ich diskomfort. Toleruju chore deti - v prispevkoch na MK. To maju plne reci toho, ako drzia palce, praju vela stastia, sil a zdravia. Ale ak uz take dieta ich obtazuje, tak rodicia by sa mali uvedomit, ze s postihnutymi detmi sa necestuje, ze take deti zavadzaju, obtazuju, vyrusuju.

@katarinaba Prepáč, ale nevieš, o čom píšeš. Ver, že toto by si v lietadle zažiť nechcela. Sama mám 'ibe' dieťa, aj veľa skúseností i s atustickymi deťmi. Ale všetko má svoje hranice. Reaguje s v tejto téme veľmi agresívne a podráždeno.
Mam už niečo nalietané, mnohé jacusce deti a pripitych cestujúcich sme mlčky predýchali, ale toto bol neskutočný des. Pre všetkých v tom lietadle a i pre to dieťa.

katusik456
Dnes o 08:38
@ivicatolic

@anonym_autor a ja s tebou úplne súhlasím a dávam 👍, ja by som to dala i do cestného poriadku lietadla, preprava tak malých osôb iba zo závažných dôvodov!!!!

@ivicatolic 😂😂😂 toto by nikdy neprešlo, diskriminácia istej skupiny ľudí na základe veku? Dosť odvážny hlúpy názor, asi si na mamickovskom fóre, ale detičky už nemáš však?

mandzula
Dnes o 08:44
@katusik456

@ivicatolic 😂😂😂 toto by nikdy neprešlo, diskriminácia istej skupiny ľudí na základe veku? Dosť odvážny hlúpy názor, asi si na mamickovskom fóre, ale detičky už nemáš však?

@katusik456 A co take adults only hotely bezne v zahranici? Ja dieta mam a dufam, ze to dorazi aj k nam.

autor
Dnes o 08:45
@vladi4444

Dievčatá, letela som 2x s ročnou dcérkou, teraz s mladšou pred tým so staršou. K moru na dovolenku, na koľko to majú ako ozdravny pobyt, mladšia ma diagnózu a 2 operaciecza sebou, pobyt pri mori mal skvelé účinky na dýchacie cesty a ekzem . Naschvál sme vybrali krajinu tak do hodiny a pol - 2 letom. Jednu cestu zvládla, druhu občas porevala. Možno by bolo fajn, sa pozrieť na to aj takto. My sme deti nebrali k moru kvôli nám ale kvôli nim, a oba razy to veľmi pomohlo. 🙂 A moje deti revali len občas a kratko, ale dopredu to nevie nikto predpovedať. Ja si myslím, že Vás do toho nič, jednoducho to treba akceptovať, máte právo na adults only hotely, možno to tak bude aj s letmi.

@vladi4444 samozrejme ak je to diagnoza, ja to plne respektujem a prajem vam, aby dcerka bola cim skor v poriadku😇 mne skor slo o to, ak idu rodicia s malymi detickami vyslovene uzivat si dovolenku, a nevedia trosku zo svojho komfortu opustit, aby pockali par rockov, na ukor komfortu druhych ludi🥹 vela rodicov nevie odhadnut svoje dieta, a ak dietatko place pritom je aj najedene, prebalene etc, asi chyba bude inde ( mozno bolest v uskach a podobne ). Pekny den🥰

anonym_c35603
Dnes o 08:50
@mandzula

@mandzula neviem o tom, že pri autistickom škriekani sa stačí " snažiť". Možno máš nejaké zatiaľ nepatentovany spôsob jednania s agresívnym autistom, alebo agresívnym retardovaným človekom. Prosím, podeľ sa s nami, čo robiť na palube lietadla pri napríklad autistickom amoku? Vopred vďaka, zachránila si nás. 🫶

mandzula
Dnes o 08:52
@anonym_c35603

@mandzula neviem o tom, že pri autistickom škriekani sa stačí " snažiť". Možno máš nejaké zatiaľ nepatentovany spôsob jednania s agresívnym autistom, alebo agresívnym retardovaným človekom. Prosím, podeľ sa s nami, čo robiť na palube lietadla pri napríklad autistickom amoku? Vopred vďaka, zachránila si nás. 🫶

@anonym_c35603 Mam PAS dieta, este nieco?

anonym_c35603
Dnes o 08:56
@mandzula

@anonym_c35603 Mam PAS dieta, este nieco?

@mandzula no jasné, poprosím presný popis ako " sa snažiť" pri autistickom amoku o komfort pre cestujúcich na palube lietadla. Vďaka za odpoveď. 🫶💞

mandzula
Dnes o 08:57
@anonym_c35603

@mandzula no jasné, poprosím presný popis ako " sa snažiť" pri autistickom amoku o komfort pre cestujúcich na palube lietadla. Vďaka za odpoveď. 🫶💞

@anonym_c35603 Nebudem ta tu presviedcat, ako to mam, je mi fuk, co si myslis. A len tak mimochodom, preco o tomto pises prave mne? Ja som tu postihnute deti v lietadle nespominala.

kiki68
Dnes o 09:00

@anonym_autor tak to byva skoro kazdy let jedno take dieta, normalka. Ja som cakala do necelych 2 rokov a nepipol, nikto nevedel, ze tam je dieta, za to tam ukrutne stekal maly psik v taske cele dve hodiny letu. Dalsi let zase ukrutne stekali opiti nemcuri, deti boli paradoxne ticho, nas bol 5 hodin ticho a 3 prespal. Tak ja som kojila a teda mala som nadrove zbrane v talone 😂 Kojila som nejaky cas a tym padom to regulovalo tlak v usiach. Ale nase deti du kazdy mesiac zvyknute 400km v aute. Cize pre ne a to druhe ma iba rok je to signal, ze sedis a drzis hubu, idealne spis. Vela ludi nechodi dlhe trasy a ked letia je to pre vsetkych nova situacia.

kiki68
Dnes o 09:02

Inak raz som zazila na easyjet ciganov, co leteli z UK, ludia zlati, hocico mozete doniest do lietadla, toto bude neprekonatelne 😂

michaelam2
Dnes o 09:04
@biba_18

@michaelam2 veď ja ti predsa nevravím že nemáš nikam chodiť. veď choď ... ale proste ľudia by ocenili ak by ich deti v lietadle neobťažovali, no ...

@biba_18 vies ako to je, niekomu vadia placuce deti, niekomu obezny spolucestujuci co zabera aj dalsie sedadlo, niekomu hlasne sluchadla, niekomu kaslanie/kychanie, mlaskanie….ale to vsetko proste k cestovaniu patri.

biba_18
Dnes o 09:04
@anonym_c35603

@anonym_c35603 snažiť sa môžeš aj tak, že do lietadla nenastúpiš. si myslím 😒