icon

Emočné situácie bez plaču

lylyjana
22. jún 2026

Ahojte. Som dost emotivna uz od detstva a potrebovala by som lepsie ovladat svoje pocity. Chcela by som vediet ako zvladate vy situacie aby ste sa nerozrevali? Momentalne najviac riesim ako zvladnem napr rozlucka so skolkou, posledny den skolky, prvy den skoly,…mne proste pride luto, ze ako ten cas bezi.
Vidim, ze niektorymi ludmi take veci ani nehnu, ja placem uz len pri predstave, ze sa to bude diat a neviem ako zvladnem samotnu udalost…

anonym_9dca0c
22. jún 2026

@lylyjana 🫂

anonym_b90fb7
22. jún 2026

@lylyjana ja placem furt, staci pozerat stare fotky deti. Nepotlacam to nijako, naco. Som to ja a je mi jedno co si kto mysli.

anonym_6f7ab2
22. jún 2026

A to si predstav, že príde prvé vysvedčenie, prvá trojka, prvá pätka, prvá poznámka, prvé rodičovské, prvá škola v prírode, prvý lyžiarsky, prvá pusa, prvá frajerka/frajer, prijímačky na strednú, prvý deň na strednej, maturita, stužková, prijímačky na VŠ, prvý deň na VŠ, imatrikulácia, prvá chatovica, izbovica, výťahovica, lámavica, krúžkovica, prvý sex, druhý sex, štátnice, promócie, zásnuby, odchod z domu, prvé dieťa, druhé dieťa, jeho prvý zúbok.. jeho rozlúčka zo škôlkou, posledný deň škôlky, prvý deň školy...

zuzu11166
22. jún 2026

@lylyjana ja som asi docela "zaujimavy pripad"😊
V mladosti ma nic nerozhodilo,este aj ked sme pozerali dojimavy film s bratom,on reval a vravel mi ze som "bezcitna"😁
Ked som bola tehotna,vtedy som zrazu bola citlivka....vraveli mi ze su to tehu hormony,ktore prejdu
No nepresli😊zostalo mi to,odkedy som mamou a to mam len jedinu dceru,ktora mala vcera 15 a zajtra ma rozlucku so skolou,a ja riesim dilemu,ci sa mam vobec namalovat😆,lebo viem na betón,ze budem revať

luccija
22. jún 2026

@lylyjana nijako...utriem si slzy hrca v krku povolí a ide sa ďalej.U nás aj riaditeľka plakala pri príhovore nie je sa za čo hanbiť.Nosim slnečné okuliare😉

anonym_f99414
22. jún 2026

@lylyjana užívaj magnézium citrát s B6. Si v deficite minerálov a vitamínov úzkosti sa zhoršujú hlavne po pôrode a vekom, môžu sa ti slabo vstrebávať živiny, alebo máš zle zloženú stravu... Skús pridať do stravy probiotické nepasterizované potraviny podporia vstrebávanie.

anonym_251c60
22. jún 2026

tak to ženy revete ozaj pre všetko. že kvôli filmu, alebo rozlúčke s mš, zš????? Také hlúposti neprežívam. 😘

anonym_57fd51
22. jún 2026

Tiež je dcera predškoláčka a ked recitovala basničky, ktoré mali pri rozlucke mi bolo do placu. Myslím, že každá ma emocie iné a mne natom nepríde nič zvlástne 🙂

anonym_05086f
22. jún 2026
@anonym_251c60

tak to ženy revete ozaj pre všetko. že kvôli filmu, alebo rozlúčke s mš, zš????? Také hlúposti neprežívam. 😘

@anonym_251c60 kvôli rozlúčke s mš a zš nie, hocijaký film tiež nie, Titanic so mnou ani nepohne ale keď na konci filmu zomiera Marley tak vždy, mala som podobného psa, bolo ho treba uspať lebo bol nevyliečiteľne chorý, hoci sú to roky toto neustojím bez plaču

anonym_6fd282
22. jún 2026

@lylyjana ja revem furt , nech reve každý kto potrebuje revat. Plač je emócia rovnaká ako smiech a smútok. Zaujímavé že ľudia neriešia že sa stále smejú napr alebo že majú stále radosť. Emócia ako emócia. Netreba sa im brániť. Citlivá žena je oveľa krajšia ako chlapica čo dokáže chlapa zavesiť na háčik. Citlivosť k matkám patrí. Veď tá láska je tak silná že sa čudujem že to niekoho ešte prekvapuje ...

anonym_f99414
22. jún 2026
@anonym_6fd282

@lylyjana ja revem furt , nech reve každý kto potrebuje revat. Plač je emócia rovnaká ako smiech a smútok. Zaujímavé že ľudia neriešia že sa stále smejú napr alebo že majú stále radosť. Emócia ako emócia. Netreba sa im brániť. Citlivá žena je oveľa krajšia ako chlapica čo dokáže chlapa zavesiť na háčik. Citlivosť k matkám patrí. Veď tá láska je tak silná že sa čudujem že to niekoho ešte prekvapuje ...

@anonym_6fd282 mala by si vedieť, že smiech lieči a naopak pretrvávajúce úzkosti, chronický stres.. spôsobujú psychické problémy depresie.. a je veľký rozdiel medzi citlivosťou a labilnosťou. Psychické zdravie je často ignorované pričom si treba uvedomiť, že psychika je rovnako dôležitá ako fyzické zdravie a navzájom sa ovplyvňujú, možno preto končí veľa ľudí na antidepresívach.

anonym_6fd282
22. jún 2026
@anonym_f99414

@anonym_6fd282 mala by si vedieť, že smiech lieči a naopak pretrvávajúce úzkosti, chronický stres.. spôsobujú psychické problémy depresie.. a je veľký rozdiel medzi citlivosťou a labilnosťou. Psychické zdravie je často ignorované pričom si treba uvedomiť, že psychika je rovnako dôležitá ako fyzické zdravie a navzájom sa ovplyvňujú, možno preto končí veľa ľudí na antidepresívach.

@anonym_f99414 áno je lepšie zadržiavať v sebe emócie, to človeku určite viac uľaví

anonym_f99414
22. jún 2026
@anonym_6fd282

@anonym_f99414 áno je lepšie zadržiavať v sebe emócie, to človeku určite viac uľaví

@anonym_6fd282 kde píšem o zadržiavaní emócií ?

anonym_6fd282
22. jún 2026
@anonym_f99414

@anonym_6fd282 kde píšem o zadržiavaní emócií ?

@anonym_f99414 ja sa vyjadrujem k žene čo píše že plače lebo dieťa ide do MŠ a podobne. Nevidím náznak labilnosti. Vidím citlivú , milujúcu matku a píšem jej aby si dovolila poplakat. Celé .

anonym_b65a42
22. jún 2026

Sme ludia... kazdy mame city niekde uplne inde. Kazdopadne film ma do teraz rozplakal iba jeden. Nape milujem dunaj ale este som pri nom nerevala. A neviem ci ozaj alebo iba obrazne, co som parkrat postrehla ze zeny pri tom plakali.
Ale rozlucka so skolkou... alebo nejake tie vynimocne udalosti vedia dojat.

anonym_def02c
Autor odpoveď zmazal
anonym_f99414
22. jún 2026
@anonym_6fd282

@anonym_f99414 ja sa vyjadrujem k žene čo píše že plače lebo dieťa ide do MŠ a podobne. Nevidím náznak labilnosti. Vidím citlivú , milujúcu matku a píšem jej aby si dovolila poplakat. Celé .

@anonym_6fd282 čítaj pozornejšie autorka píše, že má problémy s emóciami od detstva... a plače len pri predstave...
" ja revem furt " nie je citlivosť, ale prejav emočnej nestability.

anonym_6fd282
22. jún 2026
@anonym_f99414

@anonym_6fd282 čítaj pozornejšie autorka píše, že má problémy s emóciami od detstva... a plače len pri predstave...
" ja revem furt " nie je citlivosť, ale prejav emočnej nestability.

@anonym_f99414 a to je akože nestabilna za to že je viac citlivá? Aj ja som moc citlivá ale keď príde problém mám síl toľko že by jeden nechápal...

anonym_f99414
22. jún 2026
@anonym_6fd282

@anonym_f99414 a to je akože nestabilna za to že je viac citlivá? Aj ja som moc citlivá ale keď príde problém mám síl toľko že by jeden nechápal...

@anonym_6fd282 nikde nepíšem, že autorka je nestabilná.
Reagovala som na tvoj príspevok, že " reveš furt " to je emočná nestabilnosť a porovnávať, že smiech a plač sú rovnaké emócie je totálna hlúposť.

anonym_6fd282
22. jún 2026
@anonym_f99414

Reagovala som na tvoj príspevok, že " reveš furt " to je emočná nestabilnosť a porovnávať, že smiech a plač sú rovnaké emócie je totálna hlúposť.

@anonym_f99414 každá emócia sa prejavuje inak ale emócia ako emócia. Chcela som povzbudiť že je to ok. Niekto plače viac iný menej

anonym_f99414
22. jún 2026
@anonym_6fd282

@anonym_f99414 každá emócia sa prejavuje inak ale emócia ako emócia. Chcela som povzbudiť že je to ok. Niekto plače viac iný menej

@anonym_6fd282 👍

anonym_1477d1
22. jún 2026

@lylyjana pomáha mi joga a meditácia, v zmysle naučiť sa vypnúť svoje myšlienky, sústrediť sa na prítomnosť a svoje okolie. A tiež možno to vyznie divne - pravidelne otužovanie v studenej sprche, vode. Tam sa akoby zrovnam a upokojim emócie (dlhodobejšie).
Inak neplačeš už aj kvôli tomu, že opäť plačeš? Môže byt, že si citlivejšia, ale zároveň niekde hlbšie si to nechceš dovoliť, stresujes sa tým a tým pádom môžeš byt ešte viac rozrušená. Pozri, je veľa ľudí, ktorí na podobnych akciách plaču. Mne to príde normálne, že 2-3 maminy utieraju slzy. No a? Myslím, že nikomu to nevadí.

anonym_1477d1
22. jún 2026
@anonym_f99414

@anonym_f99414 z časti s tebou aj súhlasím, že to, že máme emócie, neznamená, že ich vieme aj uniesť a dobre spracovať. Každá emócia je však signál, informácia nášho tela, o tom čo prežívame. Ci je však niekto labilny, ťažko povedať (ak by plakal aj pri malých podnetoch a narúša mu to vzťahy, asi áno, ak je to však film, rozlúčka), niekto môže prežívať silnejšie hrdosť, nostalgiu, uvedomovanie si straty, konca.. takže toto “skoro furt” nie je celkom dostatočná informácia. Lepšie by bolo vedieť pri čom sa to deje.

lylyjana
autor
22. jún 2026

Labilna nie som, to som si ista :D viem udrzat chladnu hlavu v roznych situaciach. Mna len vzdy hrozne dojmu nejake take rodinne a pekne udalosti, momenty, hlavme ked si uvedomim, ze aka som vdacna za tych ludi, ze ake mam stastie, ze ich mam vo svojom zivote, alebo ze ako ten cas bezi, ze to moje prvorodene babo uz bude skolak, alebo ked mu vypadol prvy zub. Pri druhom mi to uz bolo jedno, to som neplakala :D
Dakujem za rady, snad nieco pomoze.

olivieraa
22. jún 2026
@lylyjana

Labilna nie som, to som si ista :D viem udrzat chladnu hlavu v roznych situaciach. Mna len vzdy hrozne dojmu nejake take rodinne a pekne udalosti, momenty, hlavme ked si uvedomim, ze aka som vdacna za tych ludi, ze ake mam stastie, ze ich mam vo svojom zivote, alebo ze ako ten cas bezi, ze to moje prvorodene babo uz bude skolak, alebo ked mu vypadol prvy zub. Pri druhom mi to uz bolo jedno, to som neplakala :D

@lylyjana moje prvorodene ide od septembra do skolky, uz teraz mam slzy v ociach ked si to predstavim… ja neviem, ako zvladnen ten den🥲

lylyjana
autor
23. jún 2026
@lylyjana

@lylyjana pri druhom zube, nie pri druhom dietati 😅 tam to budem tiez isto prezivat

anonym_f81fea
23. jún 2026

@lylyjana
V reálnom živote nedokážem plakať, aj keď by sa mi uľavilo, ale nad knihou, alebo pri filmoch mi tečú potoky sĺz aj keď ich čítam a sledujem opakovane. Jediná situácia, kedy mi slzy vytrysknú je na Vianoce na polnočnej omši, keď začne orgán hrať Tichú noc.
Slzy sú očistou duše, uvoľňujú emočné napätie, preto sa im nebráň.