icon

Je normálne, že dieťa v dvoch rokoch nevie po slovensky?

Včera o 13:41

Ahojte, len chcem vedieť váš názor. Rodičia obaja slováci, pochádzajúci z maďarskej pohraničnej oblasti žijúci od svojich 20r vo veľkomeste. Otec hovorí slovensky úplne normálne, mama komunikuje slovensky veľmi ťažko, plynule maďarsky. Dieťa nevie vôbec slovensky. Na vyšetrení u lekára s ním nie je možné ani nadviazať kontakt, nespolupracuje, lebo nevie vôbec slovensky. Je to podľa váš štandardné? Ja som si myslela, že deti v týchto rodinách sú bilinguálne. Žijú v Košiciach, nie niekde v Chlmci alebo Dunajskej strede. Staršie dieťa sa naučilo hovoriť slovensky až po nástupe do prípravky, dovtedy doma, nevedelo nič slovensky.
Je toto štandard?

Strana
z5
adri266
Včera o 13:43

@anonym_autor Standard to nie je , ale moze sa to stat. Sestrini synovia /zije v UK/ odmietali komunikovat s nou po slovensky, hoci sa s nimi snazila rozpravat tak od mala.

autor
Včera o 13:45
@adri266

@anonym_autor Standard to nie je , ale moze sa to stat. Sestrini synovia /zije v UK/ odmietali komunikovat s nou po slovensky, hoci sa s nimi snazila rozpravat tak od mala.

@adri266 no ale tam by to bolo tak, ze by nevedeli anglicky v UK a prvy krat by sa naucili az po prichode do pripravky. Tu matka zamerne neuci dieta iny jazyk, iba madarsky.

anonym_a0eb88
Včera o 13:46
@adri266

@adri266 porovnávaš neporovnateľné

haley7897
Včera o 13:47

@anonym_autor hlavne to neznie ako tvoj problém 😅
Dieťa bude vždy preferovať ako prvy jazyk rec ktoru ma vo svojom okolí. Hlavne teda rodicia, škola, škôlka. Ak mama hovorí maďarsky, je úplne normálne, ze 2 ročne dieta preferuje maďarčinu. Aspoň vidno ako veľmi sa mu otec venuje... 😁
Ked pojde dieta do školy, veľmi pravdepodobne pomaly zmení svoj "prvy jazyk " na slovenčinu.

haley7897
Včera o 13:49
@adri266

@adri266 úplne normálne. Moje deti tiež komunikujú vyhradne v anglictine. Staršia rozumie a ked treba, vie rozprávať po slovensky. Mladšia rozumie len minimálne.

buffinko
Včera o 13:49
@anonym_autor

@adri266 no ale tam by to bolo tak, ze by nevedeli anglicky v UK a prvy krat by sa naucili az po prichode do pripravky. Tu matka zamerne neuci dieta iny jazyk, iba madarsky.

@anonym_autor zavisi od rodiny. poznam aj aj pristup. niektori vedu deti bilingualne, ini predpokladaju, ze dieta sa nauci casom , v skolke, skole, lebo aj oni sa tak naucili.

autor
Včera o 13:54

Pre mna je to nepochopitelne. Nakolko ak dieta zije a vyrasta na SLovensku, je pre mna nepochopitelne, aby nevedelo zaklady slovenskeho jazyka a dohovorit sa. Ved stat sa moze hocico. A ze dieta nie je schopne pochopit zakladne veci je cez.

anonym_69832b
@anonym_autor

@anonym_autor je to smutné. Bola som teraz nedávno na jednej oslave v okrese Dunajská Streda, ja som Slovenka, ktorá hovorí málo po maďarsky, a veru, mala som problém dorozumieť sa s mladými ľuďmi, ktorí tam boli. Tak som si kládla otázku, či títo ľudia ani nevystrčia päty z okresu DS? Necestujú? Ako sa dohovoria inde na SK? Rozum mi to neberie, že niekto neovláda úradnú reč krajiny, v ktorej žije

anonym_e1e983

@anonym_autor Je to možné aj vtedy, keď je matka rodená Slovenka a po maďarsky vie slabo.Priklad: Dieťa žilo v domácnosti,kde bola matka Slovenka,po maďarsky hovorila slabo.Otec plynulo hovoril po slovensky i po maďarsky , ale v domácnosti žila aj babička, ktorá nehovorila ani nerozumela po slovensky.Z rešpektu k nej sa doma hovorilo po maďarsky a vďaka tomu, kým dieťa nešlo do škôlky, nevedelo po slovensky.Samozrejme , dieťa veľmi rýchlo dohnalo zameškané a v dospelosti slovom i písmom ovláda oba jazyky

anonym_7f7c39
Včera o 13:55

dieta hovori materinskym jazykom, ktory je zrejme aj jediny jazyk, ktorym sa doma hovori. Pojde do skolky, nauci sa. Zatial som nestretla jedineho dospeleho kosickeho Madara, ktory by nevedel komunikovat aj po slovensky. A to poznam aj takych, co chodili do madarskej skolky, ZS aj na gymnazium

autor
Včera o 13:58
@anonym_e1e983

@anonym_autor Je to možné aj vtedy, keď je matka rodená Slovenka a po maďarsky vie slabo.Priklad: Dieťa žilo v domácnosti,kde bola matka Slovenka,po maďarsky hovorila slabo.Otec plynulo hovoril po slovensky i po maďarsky , ale v domácnosti žila aj babička, ktorá nehovorila ani nerozumela po slovensky.Z rešpektu k nej sa doma hovorilo po maďarsky a vďaka tomu, kým dieťa nešlo do škôlky, nevedelo po slovensky.Samozrejme , dieťa veľmi rýchlo dohnalo zameškané a v dospelosti slovom i písmom ovláda oba jazyky

@anonym_e1e983 v domácnosti nežije babička. Otec hovorí plynulo slovensky a matka sa nechce naučiť po slovensky ani za svet. A dieťa učí jedine maďarsky. A dieťa u lekára - ťažko komunikuje, lebo ani matka, ani dieťa nehovoria slovensky.

haley7897
Včera o 13:58
@anonym_autor

Pre mna je to nepochopitelne. Nakolko ak dieta zije a vyrasta na SLovensku, je pre mna nepochopitelne, aby nevedelo zaklady slovenskeho jazyka a dohovorit sa. Ved stat sa moze hocico. A ze dieta nie je schopne pochopit zakladne veci je cez.

@anonym_autor nie, dieťa je schopné pochopiť základné veci, akurát v inom jazyku. S jeho schopnosťou chápať to nemá nič. A v akej situácii očakávaš, ze sa dvojročné dieťa - samotné ocitne, ze by malo nieco "riešiť" a dohovoriť sa? Väčšina slovenských detí sa v dvoch rokoch nedohovori. Plus, dnes fakt nieje problém preložiť si niečo z jedného jazyka do druhého. K lekárovi tiež dieťa nechodí samé. Reálny problém je, ze máš z nejakého dôvodu v zuboch jeho mamu 'madarku ' 😅

anonym_e1e983
Včera o 13:59
@anonym_autor

@anonym_autor Myslím, že v takom útlom veku to nie je žiadna tragédia.Dieta to doženie v škôlke a škole.Samozrejme,za predpokladu, že to budú vzdelávacie zariadenia so slov.vyuc.jazykom

januska12323
Včera o 14:01

Dieťa rozumie rodnému jazyku, ten je pre neho maďarčina. Matka je hlúpa keď so sebou na kontrolu neberie nikoho kto hovorí slovensky. Ale nič z toho nie je tvoj problém.

anonym_e1e983
Včera o 14:04
@anonym_autor

@anonym_e1e983 v domácnosti nežije babička. Otec hovorí plynulo slovensky a matka sa nechce naučiť po slovensky ani za svet. A dieťa učí jedine maďarsky. A dieťa u lekára - ťažko komunikuje, lebo ani matka, ani dieťa nehovoria slovensky.

@anonym_autor Toto bol len príklad, že áno, môže sa stať, že dvojročné dieťa nehovorí po slovensky.V domácnosti,o ktorej píšeš,nie je babka Maďarka, ale je matka

bmuller
Včera o 14:05
@anonym_autor

@anonym_autor ako velmi su vam ti ludia blizki, mate sancu rozhovorom nieco ovplyvnit? Kedze stale je majoritna rec slovenska, ak takto budu pokracovat, dietatu mozu akurat vyrobit problemy do zivota. Na vysokej sme mali spoluziakov madarskej narodnosti, a nemali to lahke 🙄🙈🙊🙉

autor
Včera o 14:05
@januska12323

Dieťa rozumie rodnému jazyku, ten je pre neho maďarčina. Matka je hlúpa keď so sebou na kontrolu neberie nikoho kto hovorí slovensky. Ale nič z toho nie je tvoj problém.

@januska12323 dieťa bolo operované už ako batoľa, u lekárov sú pravidelne, malo by vedieť aspoň základné veci porozumieť, ak nie povedať. Nie nerozumie, nespolupracuje. Naučí sa, keď bude mať 5. Nerozumie deťom na ihrisku, tete v obchode, ani pani v MHD. Nikomu iba mame.

haley7897
Včera o 14:07
@anonym_autor

@januska12323 dieťa bolo operované už ako batoľa, u lekárov sú pravidelne, malo by vedieť aspoň základné veci porozumieť, ak nie povedať. Nie nerozumie, nespolupracuje. Naučí sa, keď bude mať 5. Nerozumie deťom na ihrisku, tete v obchode, ani pani v MHD. Nikomu iba mame.

@anonym_autor v akom vztahu si k nim vlastne?

anonym_e1e983
Včera o 14:08
@anonym_autor

@anonym_autor To, že matka nevie komunikovať v slovenčine,to by som brala ako problém,ale jej problém

anonym_812bbf
Včera o 14:12

odpoved na tvoju otázku: áno, je to normálne. Ak má iny matersky jazyk, ako slovencina, je to normálne a prirodzené !
Ak matka nevie, je to uz iny level ... ak zatial nepotrebovala, tak sa nauci, ked bude musiet .. ale to nebola otazka...
Predpokladám, ze iny jazyk ti nevadi (ked napr. idú k dr. Ukrajinci ...atd.)
V dnesnej dobe, ked napr. my máme zubára Ukrajinca, a vobec ho neni rozumiet, sestricka preklada, ked treba ... ale je dobry profesional, tak neriesim !
Radim Ti to isté ... hlavne mier 🙂

autor
Včera o 14:14
@haley7897

@anonym_autor v akom vztahu si k nim vlastne?

@haley7897 sme v rodinnom vzťahu. A ona tu žije už xy rokov. A nekomunikuje slovensky. Ja viem maďarsky na úrovni B2/C1, C2 určite nie.

klotildabazarik
Včera o 14:19
@anonym_69832b

@anonym_autor je to smutné. Bola som teraz nedávno na jednej oslave v okrese Dunajská Streda, ja som Slovenka, ktorá hovorí málo po maďarsky, a veru, mala som problém dorozumieť sa s mladými ľuďmi, ktorí tam boli. Tak som si kládla otázku, či títo ľudia ani nevystrčia päty z okresu DS? Necestujú? Ako sa dohovoria inde na SK? Rozum mi to neberie, že niekto neovláda úradnú reč krajiny, v ktorej žije

@anonym_69832b nie kam by isli? Do Bratislavy do Slovnaftu tam najskor😂 tam im budu rozumiet

loliki
Včera o 14:27
@anonym_autor

@haley7897 sme v rodinnom vzťahu. A ona tu žije už xy rokov. A nekomunikuje slovensky. Ja viem maďarsky na úrovni B2/C1, C2 určite nie.

@anonym_autor 2 ročné dieťa vyrastá v rodine a naučí sa jazyk, v ktorom doma komunikujú. Čo od neho očakávaš? Choď sa s ním baviť po slovensky, ak je to rodina. Matka učí materinskú reč. V 2 rokoch dieťa neovláda ani tú poriadne. A naučiť sa za 2 roky života 2 jazyky, to nedokáže každý - ani v dospelosti, nie keď má len tie 2 rôčky.

haley7897
Včera o 14:29
@anonym_autor

@anonym_autor 'v rodinnom vztahu' je veľmi vagny pojem. Ale nevadí. Opýtaj sa sama seba, preco ti tak veľmi leží v žalúdku. Sama píšeš, ze staršie dieťa sa v škole slovensky naučilo, nieje dôvod očakávať niečo ine ohľadom mladšieho. Sem si si prišla len po potlapkanie po pleci a odobrenie svojej zášti voči nej.
Každá mama by mala mat nárok vychovávať svoje dieťa vo svojom jazyku. Dvojročné nepotrebuje viesť žiadne konverzácie s cudzími tetami v mhd ci za pokladňou. Co potrebuje je bezvýhradne puto s mamou z toho časom vzíde zdravé sebavedomie a vôľa osamostatniť sa. Potom pokeca aj s tetami v mhd a možno aj s tebou 💁🏽‍♀️

simsalabim
Včera o 14:48
@anonym_autor

@anonym_autor problemom nie je matka, ktora ich "zamerne neuci slovencinu", problemom je to, ze nemaju kontakt so slovencinou. Ten by mohli zabezpecit ini clenovia rodiny. Mame mozes vysvetlit, ze ak bude dieta chodit do slovenskej skoly, to, ze nema so slovencinou kontakt, mu skodi - lebo to naozaj je tak. Mozno by pomohli slovenski kamarati, slovenske materske centrum, slovenske rozpravky... Ale inak si nepomozes.

anonym_b951e7
Včera o 14:49

Nikdy nepochopim rodiny, kde sa nepodporuje znalost jazyka krajiny v ktorej ziju a v ktorej tie deti prakticky vyrastaju.
Mam takych zopar vo svojom okoli a dopadnu na to stale tie deti. Je to smutne.

anonym_9d6a80
Včera o 14:50

@anonym_autor Tipujem že si svokra tej maďarsky hovoriacej matky 😉

autor
Včera o 14:54
@anonym_9d6a80

@anonym_autor Tipujem že si svokra tej maďarsky hovoriacej matky 😉

@anonym_9d6a80 nie, nie som svokra 🙂

anonym_084086
Včera o 15:00

Brat žije v uk. Tam aj dcéru 4 ročnú. Mama a jej rodina rozpráva len anglicky (aj keď je Slovenka). Brat rozpráva na malu len slovensky. Mala slovensky rozumie ale odmieta komunikovať. Rozpráva len anglicky. Keď je na Slovensku a je nutena (babka anglicky nevie) tak povie jedno dve slova slovensky.

autor
Včera o 15:01
@anonym_084086

Brat žije v uk. Tam aj dcéru 4 ročnú. Mama a jej rodina rozpráva len anglicky (aj keď je Slovenka). Brat rozpráva na malu len slovensky. Mala slovensky rozumie ale odmieta komunikovať. Rozpráva len anglicky. Keď je na Slovensku a je nutena (babka anglicky nevie) tak povie jedno dve slova slovensky.

@anonym_084086 ved to je super, hovori danym jazykom, tej krajiny.

Strana
z5