icon

Je normálne, že dieťa v dvoch rokoch nevie po slovensky?

Včera o 13:41

Ahojte, len chcem vedieť váš názor. Rodičia obaja slováci, pochádzajúci z maďarskej pohraničnej oblasti žijúci od svojich 20r vo veľkomeste. Otec hovorí slovensky úplne normálne, mama komunikuje slovensky veľmi ťažko, plynule maďarsky. Dieťa nevie vôbec slovensky. Na vyšetrení u lekára s ním nie je možné ani nadviazať kontakt, nespolupracuje, lebo nevie vôbec slovensky. Je to podľa váš štandardné? Ja som si myslela, že deti v týchto rodinách sú bilinguálne. Žijú v Košiciach, nie niekde v Chlmci alebo Dunajskej strede. Staršie dieťa sa naučilo hovoriť slovensky až po nástupe do prípravky, dovtedy doma, nevedelo nič slovensky.
Je toto štandard?

Strana
z5
anonym_b951e7
Dnes o 09:26
@anonym_832ed2

@anonym_b951e7 ved to plati pre akukolvek krajinu... dieta nemusi studovat len v jazyku krajiny v ktorej zije

@anonym_832ed2 Dieta ma ovladat jazyk krajiny v ktorej zije.

sisska96
Dnes o 09:55
@anonym_b951e7

@sisska96 A tvopji rodicia vobec nehovoria po Slovensky?

@anonym_b951e7 hovoria. Prečo by nehovorili ? Ale medzi sebou nie

vevesh
Dnes o 10:59
@anonym_b951e7

@vevesh A inac toto je taky uvitaci Merkelovksy "optimizmus ktory (a teraz to uz vsetci vieme a mame potvrdene), evidentne skrachoval. Europa je za takyto asimilacny prisup ministerstvu skolstva velmi vdacna. Dosledky sa este len dostavia (momentalne sme asi tak na pol ceste).

@anonym_b951e7 no si celkom ty mimo, toto nema s merkelkou nic spolocne...

anonym_0e8a91
Dnes o 11:03

Nie je to nič nezvyčajné. Poznám plno ľudí dospelých, starých, ktorí pochádzajú z južného Slovenska a absolútne nerozumejú po slovensky. Dokonca som v Bratislave dostala otázku, či so mnou môže rozprávať po anglicky. Asi 30 rocna zena. Je to neuveriteľná drzosť. Základný jazyk v slovenských školách by mal byť slovenčina. Mnohi sa tu zavzdušňujú,že ukrajinci neovládajú slovenský jazyk. Čo je smutnejšie neovládajú ho ani mnohi Slováci -ani stará generácia, ani stredná, ani najmladšia.

zazka666
Dnes o 13:00
@anonym_autor

Pre mna je to nepochopitelne. Nakolko ak dieta zije a vyrasta na SLovensku, je pre mna nepochopitelne, aby nevedelo zaklady slovenskeho jazyka a dohovorit sa. Ved stat sa moze hocico. A ze dieta nie je schopne pochopit zakladne veci je cez.

@anonym_autor Čo je nepochopiteľné? Dieťa má dva roky, celý čas je s mamou. Preto sa volá vlastný rodný jazyk aj materský, že je od matky. Tak vie maďarsky. Horšie, akoby vôbec nerozprávala.

euka210
Dnes o 15:03

@anonym_autor tak hovoria s nim po madarsky, nejako to nezmenis, asi tak chcu. Moze to byt divne, ale co uz s tym. V skolke sa nauci.

kiki68
Dnes o 15:09
@anonym_b951e7

@kiki68 Nesuhlasim. Poznam z okolia mojej dcery vela deti, kde sa tlacilo na "materinsky" jazyk. Nie jazyk krajiny v ktorej vyrastaju. Ze akoze skola nauci. Skola nic nenauci a este k tomu treba skolu zvladnut v nematerinskom jazyku (krajiny v ktorej sa vzdelavaju). To je iny zahul. Tie deti odpadaju a koncia bez vzdelania. Ale hlavne ze materinsky jazyk rodicov si udrzali. Ja toto fakt nikdy nepochopim.

@anonym_b951e7 tak to je, nakolko ked nemas dobre vzorce uz to tazko v prejave preucis. Ake maju sance deti Auslanderov, tak je to jednoznacne horsi start. Preto cim skor , idealne od roka do skolky

willacontella
Dnes o 15:27

Vela ludi tu pise ze nasi madari nevedia poriadne po madarsky. Prosim toto naozaj nie je pravda. Ak tu niekto vychodil ZS a gymnazium v madarcine fakt nema v madarsku problem, poznam viacero ludi, ktory chodia na VS do Madarska. 2 rocne dieta bude rozpravat v materskom jazyku ved to je prirodzene. Ak ho chcu naucit slovensky tak nech ho daju do skolky a skoly s vyucovacim jazykom slovenskym a nauci sa. Ak nechcu je to ich vec, ale dieta bude vo velkej nevyhode.

valria
Dnes o 15:39
@willacontella

Vela ludi tu pise ze nasi madari nevedia poriadne po madarsky. Prosim toto naozaj nie je pravda. Ak tu niekto vychodil ZS a gymnazium v madarcine fakt nema v madarsku problem, poznam viacero ludi, ktory chodia na VS do Madarska. 2 rocne dieta bude rozpravat v materskom jazyku ved to je prirodzene. Ak ho chcu naucit slovensky tak nech ho daju do skolky a skoly s vyucovacim jazykom slovenskym a nauci sa. Ak nechcu je to ich vec, ale dieta bude vo velkej nevyhode.

@simca060220
@willacontella Nesúhlasím. Ich maďarčina je taká felvidékčina šmrcnutá s miestnym dialektom a aj angličtinou. Hlavne mládež neovláda ani základný pravopis či čítanie s porozumením. Ale to je taký všeobecný trend.

anonym_b56c7a
Dnes o 17:33
@haley7897

@anonym_autor v akom vztahu si k nim vlastne?

@haley7897 tipujem ze svokra. 🙂 uz tu raz bola velmi podobna tema 🤦🏻‍♀️🙄🤷🏻‍♀️

haley7897
Dnes o 17:35
@anonym_b56c7a

@haley7897 tipujem ze svokra. 🙂 uz tu raz bola velmi podobna tema 🤦🏻‍♀️🙄🤷🏻‍♀️

@anonym_b56c7a jj, neskôr píše, ze ide o mamu jej frajera 🤣🤣🤣

elzu
Dnes o 18:08

Zbytecne drama- žijeme v Německu- znam spoustu rodin v různých konstelacích.
Jednu napr.v konstelaci- doma striktně jen cesky- dite neumělo nemecky ani prd, prislo do jesli- bum- dite se naucilo nemecky- přechází ted z jednoho jazyka do druheho jak potrebuje.

U nas doma- ja cesky/ muz nemecky/ ja s muzem nemecky. Jak se rozhodlo mluvit aktivne dite? Nemecky. Protože neni blbej a vi, ze kdyz se bavim s tatou nemecky, tak proc by se bavil Cesky. Kdyz prijede babicka- rozumi vsemu- odpovi jen nemecky.

Nehrotim. Taky to nehrot. Slovenské instituce uz ho donuti naucit se slovensky.

julish
Dnes o 19:30

@anonym_autor je to uplne normalne u monolingvalneho dietata, nieto este u bilingvalneho. Matka dietata je statocna, ze odolava nazorom ako ten tvoj a dodrziava komunikaciu vo svojom jazyku. Vyplati sa jej to

jablkovastrudla
Dnes o 19:49
@elzu

Zbytecne drama- žijeme v Německu- znam spoustu rodin v různých konstelacích.
Jednu napr.v konstelaci- doma striktně jen cesky- dite neumělo nemecky ani prd, prislo do jesli- bum- dite se naucilo nemecky- přechází ted z jednoho jazyka do druheho jak potrebuje.

U nas doma- ja cesky/ muz nemecky/ ja s muzem nemecky. Jak se rozhodlo mluvit aktivne dite? Nemecky. Protože neni blbej a vi, ze kdyz se bavim s tatou nemecky, tak proc by se bavil Cesky. Kdyz prijede babicka- rozumi vsemu- odpovi jen nemecky.

Nehrotim. Taky to nehrot. Slovenské instituce uz ho donuti naucit se slovensky.

Dievcata co som sa ja napocuvala preco neucim deti po slovensky 😏 zijeme v Irsku a s deckami hovorim iba po slovensky, starsi syn ma 8 a sice mi rozumie, ale po slovensky vie povedat tak dakujem, prosim a este par slov. Mladsi 2 rocny zatial tiez preferuje anglictinu,zopar slov vie po slovensky ale tak 90% jeho reci je anglictina. Ako tie decka donutit?
@elzu u nas tak isto. Ja na syna hovorim iba po slovensky a on mi odpoveda po anglicky. A to mi kazdy hovoril ze sa casom nauci, uz tomu neverim. Ma 8 a chodi do skoly takze anglictina vyhrala.

anonym_59b8de
Dnes o 20:09

@anonym_autor Tá matka má dvojročné dieťa...Ako môže byť tvoja budúca svokra???

anonym_59b8de
Dnes o 20:25
@julish

@anonym_autor je to uplne normalne u monolingvalneho dietata, nieto este u bilingvalneho. Matka dietata je statocna, ze odolava nazorom ako ten tvoj a dodrziava komunikaciu vo svojom jazyku. Vyplati sa jej to

@julish Matka je statočná? Trepeš hlúposti, lebo to dieťa bude v úplnej riti!

kiki68
Dnes o 20:43
@anonym_autor

@fairyy žiaľ nevedel, a preto mal veľký problém sa potom učiť cudzie jazyky. Lebo pre neho bola slovenčina cudzí jazyk a prvé roky sa učil toto. Neovláda žiadny iný jazyk, iba maďarsky a slovensky.

@anonym_autor od 2-6 rokov v skolke sa nauci slovensky. Tohto by som sa vobec nebala. Moj syn ma dominantnu rec nemcinu, potom anglictinu a k tomu ma este slovincinu v skolke ako druhy jazyk a slovencinu ako kuchynsky jazyk so starymi rodicmi. Nema s tym problem. Urcite este pride taliancina o nejake dva roky. V nemcine a anglictine m krasny bezchybny prejav. Ja s nim hovorim anglicky. Nas tiez strasili ako to nebude zvladat a nema problem. Naopak taha deti jazykovo dopredu. A spoluziaka, co ho musel dost tahat v nemcine a kvoli nemu sa naucil dost madarsky, aby mu porozumel. Cize rozumie madarsky vela veci a odpoveda mu iba v nemcine. Ten druhy chlapec to vdaka nemu zmakol na skolu a nemusi do integracnej triedy ( to je ta pre tych, co nemaju dobre recove a one schopnosti)

haley7897
Dnes o 20:45
@jablkovastrudla

Dievcata co som sa ja napocuvala preco neucim deti po slovensky 😏 zijeme v Irsku a s deckami hovorim iba po slovensky, starsi syn ma 8 a sice mi rozumie, ale po slovensky vie povedat tak dakujem, prosim a este par slov. Mladsi 2 rocny zatial tiez preferuje anglictinu,zopar slov vie po slovensky ale tak 90% jeho reci je anglictina. Ako tie decka donutit?
@elzu u nas tak isto. Ja na syna hovorim iba po slovensky a on mi odpoveda po anglicky. A to mi kazdy hovoril ze sa casom nauci, uz tomu neverim. Ma 8 a chodi do skoly takze anglictina vyhrala.

@jablkovastrudla súhlas. Ja obdivujem všetkých rodičov, ktorý učia a používajú doma svoj jazyk ak je iny ako jazyk danej krajiny. U nas bolo jednoduchšie ísť 100% anglicky.

Strana
z5