Je normálne, že dieťa v dvoch rokoch nevie po slovensky?
Ahojte, len chcem vedieť váš názor. Rodičia obaja slováci, pochádzajúci z maďarskej pohraničnej oblasti žijúci od svojich 20r vo veľkomeste. Otec hovorí slovensky úplne normálne, mama komunikuje slovensky veľmi ťažko, plynule maďarsky. Dieťa nevie vôbec slovensky. Na vyšetrení u lekára s ním nie je možné ani nadviazať kontakt, nespolupracuje, lebo nevie vôbec slovensky. Je to podľa váš štandardné? Ja som si myslela, že deti v týchto rodinách sú bilinguálne. Žijú v Košiciach, nie niekde v Chlmci alebo Dunajskej strede. Staršie dieťa sa naučilo hovoriť slovensky až po nástupe do prípravky, dovtedy doma, nevedelo nič slovensky.
Je toto štandard?
@vevesh A inac toto je taky uvitaci Merkelovksy "optimizmus ktory (a teraz to uz vsetci vieme a mame potvrdene), evidentne skrachoval. Europa je za takyto asimilacny prisup ministerstvu skolstva velmi vdacna. Dosledky sa este len dostavia (momentalne sme asi tak na pol ceste).
@anonym_b951e7 no si celkom ty mimo, toto nema s merkelkou nic spolocne...
Nie je to nič nezvyčajné. Poznám plno ľudí dospelých, starých, ktorí pochádzajú z južného Slovenska a absolútne nerozumejú po slovensky. Dokonca som v Bratislave dostala otázku, či so mnou môže rozprávať po anglicky. Asi 30 rocna zena. Je to neuveriteľná drzosť. Základný jazyk v slovenských školách by mal byť slovenčina. Mnohi sa tu zavzdušňujú,že ukrajinci neovládajú slovenský jazyk. Čo je smutnejšie neovládajú ho ani mnohi Slováci -ani stará generácia, ani stredná, ani najmladšia.
Pre mna je to nepochopitelne. Nakolko ak dieta zije a vyrasta na SLovensku, je pre mna nepochopitelne, aby nevedelo zaklady slovenskeho jazyka a dohovorit sa. Ved stat sa moze hocico. A ze dieta nie je schopne pochopit zakladne veci je cez.
@anonym_autor Čo je nepochopiteľné? Dieťa má dva roky, celý čas je s mamou. Preto sa volá vlastný rodný jazyk aj materský, že je od matky. Tak vie maďarsky. Horšie, akoby vôbec nerozprávala.
@anonym_autor tak hovoria s nim po madarsky, nejako to nezmenis, asi tak chcu. Moze to byt divne, ale co uz s tym. V skolke sa nauci.
@kiki68 Nesuhlasim. Poznam z okolia mojej dcery vela deti, kde sa tlacilo na "materinsky" jazyk. Nie jazyk krajiny v ktorej vyrastaju. Ze akoze skola nauci. Skola nic nenauci a este k tomu treba skolu zvladnut v nematerinskom jazyku (krajiny v ktorej sa vzdelavaju). To je iny zahul. Tie deti odpadaju a koncia bez vzdelania. Ale hlavne ze materinsky jazyk rodicov si udrzali. Ja toto fakt nikdy nepochopim.
@anonym_b951e7 tak to je, nakolko ked nemas dobre vzorce uz to tazko v prejave preucis. Ake maju sance deti Auslanderov, tak je to jednoznacne horsi start. Preto cim skor , idealne od roka do skolky
Vela ludi tu pise ze nasi madari nevedia poriadne po madarsky. Prosim toto naozaj nie je pravda. Ak tu niekto vychodil ZS a gymnazium v madarcine fakt nema v madarsku problem, poznam viacero ludi, ktory chodia na VS do Madarska. 2 rocne dieta bude rozpravat v materskom jazyku ved to je prirodzene. Ak ho chcu naucit slovensky tak nech ho daju do skolky a skoly s vyucovacim jazykom slovenskym a nauci sa. Ak nechcu je to ich vec, ale dieta bude vo velkej nevyhode.
Vela ludi tu pise ze nasi madari nevedia poriadne po madarsky. Prosim toto naozaj nie je pravda. Ak tu niekto vychodil ZS a gymnazium v madarcine fakt nema v madarsku problem, poznam viacero ludi, ktory chodia na VS do Madarska. 2 rocne dieta bude rozpravat v materskom jazyku ved to je prirodzene. Ak ho chcu naucit slovensky tak nech ho daju do skolky a skoly s vyucovacim jazykom slovenskym a nauci sa. Ak nechcu je to ich vec, ale dieta bude vo velkej nevyhode.
@simca060220
@willacontella Nesúhlasím. Ich maďarčina je taká felvidékčina šmrcnutá s miestnym dialektom a aj angličtinou. Hlavne mládež neovláda ani základný pravopis či čítanie s porozumením. Ale to je taký všeobecný trend.
@anonym_autor v akom vztahu si k nim vlastne?
@haley7897 tipujem ze svokra. 🙂 uz tu raz bola velmi podobna tema 🤦🏻♀️🙄🤷🏻♀️
Zbytecne drama- žijeme v Německu- znam spoustu rodin v různých konstelacích.
Jednu napr.v konstelaci- doma striktně jen cesky- dite neumělo nemecky ani prd, prislo do jesli- bum- dite se naucilo nemecky- přechází ted z jednoho jazyka do druheho jak potrebuje.
U nas doma- ja cesky/ muz nemecky/ ja s muzem nemecky. Jak se rozhodlo mluvit aktivne dite? Nemecky. Protože neni blbej a vi, ze kdyz se bavim s tatou nemecky, tak proc by se bavil Cesky. Kdyz prijede babicka- rozumi vsemu- odpovi jen nemecky.
Nehrotim. Taky to nehrot. Slovenské instituce uz ho donuti naucit se slovensky.
@anonym_autor je to uplne normalne u monolingvalneho dietata, nieto este u bilingvalneho. Matka dietata je statocna, ze odolava nazorom ako ten tvoj a dodrziava komunikaciu vo svojom jazyku. Vyplati sa jej to
Zbytecne drama- žijeme v Německu- znam spoustu rodin v různých konstelacích.
Jednu napr.v konstelaci- doma striktně jen cesky- dite neumělo nemecky ani prd, prislo do jesli- bum- dite se naucilo nemecky- přechází ted z jednoho jazyka do druheho jak potrebuje.
U nas doma- ja cesky/ muz nemecky/ ja s muzem nemecky. Jak se rozhodlo mluvit aktivne dite? Nemecky. Protože neni blbej a vi, ze kdyz se bavim s tatou nemecky, tak proc by se bavil Cesky. Kdyz prijede babicka- rozumi vsemu- odpovi jen nemecky.
Nehrotim. Taky to nehrot. Slovenské instituce uz ho donuti naucit se slovensky.
Dievcata co som sa ja napocuvala preco neucim deti po slovensky 😏 zijeme v Irsku a s deckami hovorim iba po slovensky, starsi syn ma 8 a sice mi rozumie, ale po slovensky vie povedat tak dakujem, prosim a este par slov. Mladsi 2 rocny zatial tiez preferuje anglictinu,zopar slov vie po slovensky ale tak 90% jeho reci je anglictina. Ako tie decka donutit?
@elzu u nas tak isto. Ja na syna hovorim iba po slovensky a on mi odpoveda po anglicky. A to mi kazdy hovoril ze sa casom nauci, uz tomu neverim. Ma 8 a chodi do skoly takze anglictina vyhrala.
@anonym_autor Tá matka má dvojročné dieťa...Ako môže byť tvoja budúca svokra???
@anonym_autor je to uplne normalne u monolingvalneho dietata, nieto este u bilingvalneho. Matka dietata je statocna, ze odolava nazorom ako ten tvoj a dodrziava komunikaciu vo svojom jazyku. Vyplati sa jej to
@julish Matka je statočná? Trepeš hlúposti, lebo to dieťa bude v úplnej riti!
@fairyy žiaľ nevedel, a preto mal veľký problém sa potom učiť cudzie jazyky. Lebo pre neho bola slovenčina cudzí jazyk a prvé roky sa učil toto. Neovláda žiadny iný jazyk, iba maďarsky a slovensky.
@anonym_autor od 2-6 rokov v skolke sa nauci slovensky. Tohto by som sa vobec nebala. Moj syn ma dominantnu rec nemcinu, potom anglictinu a k tomu ma este slovincinu v skolke ako druhy jazyk a slovencinu ako kuchynsky jazyk so starymi rodicmi. Nema s tym problem. Urcite este pride taliancina o nejake dva roky. V nemcine a anglictine m krasny bezchybny prejav. Ja s nim hovorim anglicky. Nas tiez strasili ako to nebude zvladat a nema problem. Naopak taha deti jazykovo dopredu. A spoluziaka, co ho musel dost tahat v nemcine a kvoli nemu sa naucil dost madarsky, aby mu porozumel. Cize rozumie madarsky vela veci a odpoveda mu iba v nemcine. Ten druhy chlapec to vdaka nemu zmakol na skolu a nemusi do integracnej triedy ( to je ta pre tych, co nemaju dobre recove a one schopnosti)
Dievcata co som sa ja napocuvala preco neucim deti po slovensky 😏 zijeme v Irsku a s deckami hovorim iba po slovensky, starsi syn ma 8 a sice mi rozumie, ale po slovensky vie povedat tak dakujem, prosim a este par slov. Mladsi 2 rocny zatial tiez preferuje anglictinu,zopar slov vie po slovensky ale tak 90% jeho reci je anglictina. Ako tie decka donutit?
@elzu u nas tak isto. Ja na syna hovorim iba po slovensky a on mi odpoveda po anglicky. A to mi kazdy hovoril ze sa casom nauci, uz tomu neverim. Ma 8 a chodi do skoly takze anglictina vyhrala.
@jablkovastrudla súhlas. Ja obdivujem všetkých rodičov, ktorý učia a používajú doma svoj jazyk ak je iny ako jazyk danej krajiny. U nas bolo jednoduchšie ísť 100% anglicky.

@anonym_b951e7 ved to plati pre akukolvek krajinu... dieta nemusi studovat len v jazyku krajiny v ktorej zije
@anonym_832ed2 Dieta ma ovladat jazyk krajiny v ktorej zije.