icon

Rituály trojročnej dcéry: je to normálne?

12. aug 2026

Ahojte maminky, idem si pre radu.
Dcérka (3r) má vlastné rituály. Vôbec neviem posúdiť či je to normálne a bežné alebo nie nakoľko nemám v blízkom okolí žiadne iné malé deti a tak netuším ako sa ,,majú" správať.
Všade má potrebu chodiť zamnou po byte a chytá paniku keď odchádzam do inej miestnosti a ona má pocit že ma nestíha dobehnúť, je to dosť vyčerpávajúce lebo niekedy potrebujem rýchlo ísť inde a začne kričať. Mlieko jej z linky nemôžem podať ale musí si ho vziať sama, ak zabudnem a podám jej ho už sa to akoby nedá odčiniť lebo aj keď ho vrátim naspäť nech si ho teda vezme sama tak jačí.Každeho kto je na návsteve, musí vyprevadiť štýlom, že ho vytlačí z dverí a povie: už choď. Gombíky na výťahu alebo klímu musí zapínať zásadne ona ak na to náhodou zabudnem a šťuknem to veľmi sa vyzúri. Keď sme s ňou naraz viacerí, narokuje si kto má čo pre ňu spravoť. Napríklad ocko ju chcel vložiť do auta ale ona chce aby ju tam dala maminka a napriek neustálemu vysvetľovaniu že mi je ťažká na dvíhanie sa toho dožaduje. Je toho o dosť viac ale teraz si nespomeniem. Celkovo od jej prvých aktívnych chvíľ mi vždy pripadala ako náročné dieťa. A teraz tá otázka, je len náročnejšie dieťa a je to bežné a robili podobné veci aj vaše deti alebo Vám to pripadá zvláštne?

Strana
z3
amonet
12. aug 2026

skusila si uz nakrajat banan alebo jablko ked chcela cely?😂 nasa ma 5 a ešte to nie uplne prešlo, skor som si nato zvykla😂

anonym_13e8bf
12. aug 2026

A vy jej vždy vyhoviete ? Raz keď je ťažká tak ju bude do autá dávať otec nie mama
Jednoducho to bude akceptovať a hotovo. Sú veci ktoré musí akceptovať, to je výchova

anonym_961bbb
12. aug 2026

Nie je to ok, pokiaľ sa nejedná o nejakú diagnózu...inak s vami len zametá a ak to tak necháš, bude horšie

amonet
12. aug 2026

a aby som teda doplnila ano je to normalne spravanie dietata ktore objavilo svoje vlastne ja a potrebuje mat aspon nad niecim vo svojom minizivote kontrolu. uz je na vas ako si to ukocirujete. ja som nastavila hranice v dolezitych veciach ohrozujucich zivot alebo zdravie. v nepodstatnych veciach ako kto zapne klimu sa jej nato realne spytam a podla toho riesim. cim viac moznosti rozhodnut ma tym lahsie posluchne ked fakt treba. ale teda ja vychovavam plnohodnotneho jedinca nie poslusne zvieratko🤷‍♀️ btw do toho auta si uz nevyleze sama?

anonym_32d0b0
12. aug 2026

Má 3, čo bude keď bude chodiť do mš? Bude s tebou zametať kazdé ráno pri odchode a každé poobedie po príchode? Kto bude skákať v mš tak ako slečinka píska?
Tu treba rázne nastaviť hranice a zdržať sa ich

autor
12. aug 2026
@anonym_13e8bf

A vy jej vždy vyhoviete ? Raz keď je ťažká tak ju bude do autá dávať otec nie mama
Jednoducho to bude akceptovať a hotovo. Sú veci ktoré musí akceptovať, to je výchova

@anonym_13e8bf áno napokon ju tam vždy dá otec takže nenecháme úplne so sebou mávať ale vždy dostane neskutočný záchvat zlosti kope ho a tak ďalej. Aj keď vie ako to dopadne aj tak zakaždým urobí znovu to isté.

anonym_28e52e
12. aug 2026

@anonym_autor Nič zvláštne, jednoducho s vami odmalička zametá. Chýba jej určenie hraníc

autor
12. aug 2026
@amonet

skusila si uz nakrajat banan alebo jablko ked chcela cely?😂 nasa ma 5 a ešte to nie uplne prešlo, skor som si nato zvykla😂

@amonet jemine banán jej nakrájať zásadne nesmiem😄

anonym_13e8bf
12. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_13e8bf áno napokon ju tam vždy dá otec takže nenecháme úplne so sebou mávať ale vždy dostane neskutočný záchvat zlosti kope ho a tak ďalej. Aj keď vie ako to dopadne aj tak zakaždým urobí znovu to isté.

@anonym_autor kope otca? A ty čo? Akože slečna si robí čo chce a zametá s vami jedna radosť

autor
12. aug 2026
@amonet

a aby som teda doplnila ano je to normalne spravanie dietata ktore objavilo svoje vlastne ja a potrebuje mat aspon nad niecim vo svojom minizivote kontrolu. uz je na vas ako si to ukocirujete. ja som nastavila hranice v dolezitych veciach ohrozujucich zivot alebo zdravie. v nepodstatnych veciach ako kto zapne klimu sa jej nato realne spytam a podla toho riesim. cim viac moznosti rozhodnut ma tym lahsie posluchne ked fakt treba. ale teda ja vychovavam plnohodnotneho jedinca nie poslusne zvieratko🤷‍♀️ btw do toho auta si uz nevyleze sama?

Áno takto to aj ja uplatňujem že nepodstatné veci neriešim iba to čo mi naozaj vadí alebo čím by si mohla ublížiť z toho neupustím a od vecí týkajúcich sa hygieny samozrejme. Do auta si vie vliezť aj sama ale v týchto horúčavách sa furt popáli na tých platových a kovových častiach takže ju vkladáme my momentálne. Ale ona toto má pri všetkom že si určuje kto to má pre ňu spraviť. Kto jej ma vlasy účesať, podať jej niečo, vyzuť ju, utreiť zadok a pod

anonym_e586ec
12. aug 2026

Nieco z toho by som akceptovala vramci obdobia "Ja" nieco z toho absolutne vobec zase treba viest aj k slusnosti a nastavit hranice.

autor
12. aug 2026
@anonym_32d0b0

Má 3, čo bude keď bude chodiť do mš? Bude s tebou zametať kazdé ráno pri odchode a každé poobedie po príchode? Kto bude skákať v mš tak ako slečinka píska?
Tu treba rázne nastaviť hranice a zdržať sa ich

@anonym_32d0b0 snažím sa držať hranice no je to veľakrát úplne bez odozvy. Ona vie že činy budú mať následok no napriek tomu to spraví zas

autor
12. aug 2026
@anonym_13e8bf

@anonym_autor kope otca? A ty čo? Akože slečna si robí čo chce a zametá s vami jedna radosť

@anonym_13e8bf áno veľakrát ho kopla keď ju tam dával. Napriek tomu že to malo dôsledok kopla ho vždy zas. Čo by si ty robila?

anonym_c75f73
12. aug 2026

@anonym_autor intuicia neklame, ak sa ti zda ze je to mimo normalu tak je. Syn ma PAS. Vzdy sa to nejako zacne. V 3 rokoch sa to tazko odhaduje. Bohuzial okolie si mysli ze decko je rozmaznane a zle vychovane a automaticky hodi vinu na neschopnych rodicov. Ak sa tito nebude zdat este v 4 rokoch uz by som to riesila s DR.

autor
12. aug 2026
@anonym_c75f73

@anonym_autor intuicia neklame, ak sa ti zda ze je to mimo normalu tak je. Syn ma PAS. Vzdy sa to nejako zacne. V 3 rokoch sa to tazko odhaduje. Bohuzial okolie si mysli ze decko je rozmaznane a zle vychovane a automaticky hodi vinu na neschopnych rodicov. Ak sa tito nebude zdat este v 4 rokoch uz by som to riesila s DR.

@anonym_c75f73 dlhodobo mi to tak pripadá len ako vravím ja to nemám vôbec s čím porovnať lebo iné deti nepoznám. Aj PAS mi už napadlo ale ona komunikuje krásne až nadpriemerne. Ukladá síce tie hračky do radu neustále ale dokáže ich aj normálne používať a hrať sa. Nevšimla som si že by mala nejaký problém s porozumením.

anonym_dd6ca0
12. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor za mňa sú to žiaľ autistické prejavy. A to ti píšem ako matka autistického dieťaťa

jeennyv
12. aug 2026

Za mna je to bezne, deti maju niektore taketo manie, ze ja chcem otvarat byt, nosit kluce zapinat to hento tamto, nakrajane tak nie inak, ked nie je po nom hysak..treba nastavit hranice nejake…

zmrzlinka8
12. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_32d0b0 snažím sa držať hranice no je to veľakrát úplne bez odozvy. Ona vie že činy budú mať následok no napriek tomu to spraví zas

@anonym_autor tie hranice sa nastavujú na začiatku a konzistentne, nie po nejakom čase, ked ste ju nechali rozkazovať vám. Teraz to bude ťažké, ale aj tak ich musíte nastaviť a držať

jeennyv
12. aug 2026

Nic v zlom , chapem, ze niekto ma dieta pas atd chore takto… ale co tie deti vystrajaju lebo im rodicia nedaju hranice, ved skoro kazde, ked vidim ako sa spravaju je potom autista… vacsina je tou nevychovou dnesnou….resp to respektujucou vychovou

anonym_8038bf
12. aug 2026
@anonym_dd6ca0

@anonym_autor za mňa sú to žiaľ autistické prejavy. A to ti píšem ako matka autistického dieťaťa

@anonym_dd6ca0 co z tohto je autisticky prejav?

anonym_661866
12. aug 2026

Moja sestra takto 'cvicila' s rodicmi pred vyse 30rokmi, v dospelosti jej zistili Aspergera. U nej v detstve ked nieco bolo inak ako chcela, dokazala mat zachvat placu aj hodinu, bolo to naozaj strasne. Hlavne ked rodicia nevedeli, ze je na spektre, mysleli si, ze s nimi len cvici a oni nechceli ustupit

anonym_b17109
12. aug 2026

Ako PAs to vôbec nevyzerá. Keby som ti požičala moje dieťa s PAs ešte len to by si bola v koncoch - to je úplne o niečom inom.
Vôbec si nemyslím žeby toto bola nejaká diagnóza. Slečna chce aby sa všetko robilo ako ona povie čo v mš bude asi problém.

ankare
12. aug 2026

@anonym_autor Je to normálne dieťa.

anonym_dd6ca0
12. aug 2026
@anonym_8038bf

@anonym_dd6ca0 co z tohto je autisticky prejav?

@anonym_8038bf všetko. Rituály sú typické pre autistov. Ťažko si zvykajú na niečo iné (napr. výmena rodiča pri nakladaní do auta). A následný neskutočný plač, keď nie je tak ako má byť. Chorobná závislosť ma matke. Tiež som nemohla nikde odísť, inak neskutočný plač. Takéto dieťa neutíši nič, iba sa prispôsobiť

anonym_649cb7
12. aug 2026

@anonym_autor je to vyvíjajúca sa nervová sústava, postupne bude záchvatov ubúdať. Hlavne nevypeniť. Vraj pomáha popisovať čo vidíš, napr. Vidím že kričíš, asi sa hneváš. Keď sa dohneváš, môžeme sa porozprávať, prečo nemáš rada nakrájaný banán. Ale to je level budha na druhú, ja som toto nikdy nedokázala, bola som rada že ovládnem sama seba a nevybuchnem, len to nechám plynúť.

anonym_b17109
12. aug 2026
@anonym_dd6ca0

@anonym_8038bf všetko. Rituály sú typické pre autistov. Ťažko si zvykajú na niečo iné (napr. výmena rodiča pri nakladaní do auta). A následný neskutočný plač, keď nie je tak ako má byť. Chorobná závislosť ma matke. Tiež som nemohla nikde odísť, inak neskutočný plač. Takéto dieťa neutíši nič, iba sa prispôsobiť

@anonym_dd6ca0 až tak pravdu nemáš. máme autistku, závislá na otcovi, ale do práce môže krásne chodiť. a to je ona ozaj ťažký prípad.

pentium3_net
Autor odpoveď zmazal
anonym_9a7e43
12. aug 2026

Toto môže a nemusí byť PAS.
Moji PAS mali/majú presne to isté. Ale poznám normo deti, čo to robili. Alebo s ADHD.
Inak aspergeri komunikujú často skoro a veľmi dobre. A vedia aj imitovať bežné hry.

anonym_bed39c
12. aug 2026

@anonym_autor podľa mňa to nie sú rituály ani diagnóza ale klasické 3-ročné dieťa skúšajúce hranice a chcejúce pri istých činnostiach samostatnosť. Je len na vás, ako to ukočírujete. Sú takéto príznaky aj ju autistických detí ale samostatne to čo popisuješ robia bežne aj deti presne v tomto veku. Jednoducho skúšajú hranice rodiča a protestujú keď je proti ich vôli. Keby to robí 7-ročné dieťa, tal je to už trochu o inom.

anonym_2e1571
12. aug 2026

Čítanie podobných diskusii u mňa fungujú ako spoĺahlivá antikoncepcia. Rovnako ako momenty, keď to vidím naživo. 😂

Strana
z3