Rituály trojročnej dcéry: je to normálne?
Ahojte maminky, idem si pre radu.
Dcérka (3r) má vlastné rituály. Vôbec neviem posúdiť či je to normálne a bežné alebo nie nakoľko nemám v blízkom okolí žiadne iné malé deti a tak netuším ako sa ,,majú" správať.
Všade má potrebu chodiť zamnou po byte a chytá paniku keď odchádzam do inej miestnosti a ona má pocit že ma nestíha dobehnúť, je to dosť vyčerpávajúce lebo niekedy potrebujem rýchlo ísť inde a začne kričať. Mlieko jej z linky nemôžem podať ale musí si ho vziať sama, ak zabudnem a podám jej ho už sa to akoby nedá odčiniť lebo aj keď ho vrátim naspäť nech si ho teda vezme sama tak jačí.Každeho kto je na návsteve, musí vyprevadiť štýlom, že ho vytlačí z dverí a povie: už choď. Gombíky na výťahu alebo klímu musí zapínať zásadne ona ak na to náhodou zabudnem a šťuknem to veľmi sa vyzúri. Keď sme s ňou naraz viacerí, narokuje si kto má čo pre ňu spravoť. Napríklad ocko ju chcel vložiť do auta ale ona chce aby ju tam dala maminka a napriek neustálemu vysvetľovaniu že mi je ťažká na dvíhanie sa toho dožaduje. Je toho o dosť viac ale teraz si nespomeniem. Celkovo od jej prvých aktívnych chvíľ mi vždy pripadala ako náročné dieťa. A teraz tá otázka, je len náročnejšie dieťa a je to bežné a robili podobné veci aj vaše deti alebo Vám to pripadá zvláštne?
@anonym_autor Uplne bezne spravanie 3 rocneho dietata 😁.
Mam dva kusy uz v puberte, ale plbolo to podobne 😁. Teeaz si vravim, zlate obdobie tkz.detskeho vzdoru 😁.
@pentium3_net prepac, ak som sa ta to uz pytala, ale kedy si potom v detstve prestala mat tieto zachvaty?
Čítanie podobných diskusii u mňa fungujú ako spoĺahlivá antikoncepcia. Rovnako ako momenty, keď to vidím naživo. 😂
@anonym_2e1571 ja zase rozmýšľam nad tým,že prečo ja a sestra sme toto nerobili,ani iné deti v našej rodine.....
@anonym_2e1571 ja zase rozmýšľam nad tým,že prečo ja a sestra sme toto nerobili,ani iné deti v našej rodine.....
@anonym_5c6856 Lebo si možno nemala rešpektujúcu výchovu. Ja na toto nemám trpezlivosť a nervy. Moje dieťa to rýchlo pochopilo. Stačil pohĺad . Nikdy sa mi nikde nehodil o zem, nekričal po mne a nekopol mňa, manžela,ani nikoho iného. Vie, že nie znamená nie. Jedináčik, ale bežne nedostal, čo si zmyslel a kedy si zmyslel a nikdy sme doma neskákali a nerobili, čo on rozkázal. A to je už dospelý pomaly.
@anonym_8038bf všetko. Rituály sú typické pre autistov. Ťažko si zvykajú na niečo iné (napr. výmena rodiča pri nakladaní do auta). A následný neskutočný plač, keď nie je tak ako má byť. Chorobná závislosť ma matke. Tiež som nemohla nikde odísť, inak neskutočný plač. Takéto dieťa neutíši nič, iba sa prispôsobiť
@anonym_dd6ca0 Ano, su, ale nemusi to byt zrovna autizmus, aj my mame ritualy ako ludstvo, lebo sa nam lahsie funguje.
Nas starsi tiez maval hysaky, ked chfel neico spravit a spravil to niekto iny alebo tazko znasal zmeny, mysel.to vediet nejaky cas dopredu. Nema autizmus, ma mierne adhd a teraz ako deciatakovu nam potvrdili vysoke IQ. Vzdy kladol ine otazky ako ostatne deti. Kamoskina dcera tiez zschavty revu - dovod, co im povedali, ked bola este skolkarka, ze ma rozdiel medzi skutocnym a mentalnym vekom a ono ten rozpor jej sposobuje tieto prejavy. Teraz je z nej velka sikovna slecna,
Dcera si staala do radu a neznasala, ked sme to nechtiwc zhodili a potom to muselo byt postavene presne tak, ako to mala. Nemame to potvrdene, ale u nej by som skor tipovala, ze ma nejakeho aspergera ( ja to tipujem aj u muza, jej otca, su tam urcite prejavy, so spycholgovkou sme sa bavili, ale to by muselo byt ine vysetrenie, aby sa to u nich potvrdilo ci vyvratilo) . Dcera bola najskor odlud, deti macimalne poxorovala, ale cim je starsia, tym viac sa bavi s dievcatami, je skor intorvert - to aj o sebe vravi.
ahojko mam 2 takéto deti, obe maju PAS, maju vysoke IQ ale PAS tam je. odporucam nieco si o tom precitat nastavit sa na tento rezim a následne ked zistis ze to zabera zvazit diagnostiku ci je to naozaj PAS a nastavit liecbu. drzim palčeky s hladanim moznosti ako dobre fungovat
Ziadne polavovanie z narokov sa nekona - raz ked ju naklada otec a robi sceny lebo maminka, tym viac nehrozi, ze ju ide nakladat maminka, pretoze pre nu je to signal ze ano, cirkus ma svoj vyznam a efekt.
A to s tymi navstevami ako riesite? To ju ozaj nechas stale vsetky navstevy vyprevadit ze ich vystrci z dveri a povie "uz chod"? Predtym povies kamoske/znamej, ze viesco, ona Ta musi vystrcit zdveri a poslat prec, lebo inak sa bude hnevat? Neviem si to predstavit, ako toto u Vas funguje, ak hovoris ze takto musi "vyprevadzat" kazdu navstevu. (Kazdu navstevu = Tvoje slova)
@anonym_8038bf všetko. Rituály sú typické pre autistov. Ťažko si zvykajú na niečo iné (napr. výmena rodiča pri nakladaní do auta). A následný neskutočný plač, keď nie je tak ako má byť. Chorobná závislosť ma matke. Tiež som nemohla nikde odísť, inak neskutočný plač. Takéto dieťa neutíši nič, iba sa prispôsobiť
@anonym_dd6ca0 ale toto robia aj normo deti. Z jedneho prispevku nedokazes jednoznacne urcit, ci prave toto dieta ma alebo nema pas. Pre dany vek su toto typicke prejavy obdobis vzdoru.
Kedysi poslúchali deti rodičov. Dnes poslúchajú rodičia svoje deti.
@anonym_dd6ca0 až tak pravdu nemáš. máme autistku, závislá na otcovi, ale do práce môže krásne chodiť. a to je ona ozaj ťažký prípad.
@anonym_b17109 tak keď mas autistku, tak určite vieš, že každé dieťa je iné špecifické. To, že ty si mohla chodiť bez problémov do prace, neznamená, že ostatní mozu tiež. To čo niektorému autistovi vadí, druhému nemusí
@anonym_c75f73 dlhodobo mi to tak pripadá len ako vravím ja to nemám vôbec s čím porovnať lebo iné deti nepoznám. Aj PAS mi už napadlo ale ona komunikuje krásne až nadpriemerne. Ukladá síce tie hračky do radu neustále ale dokáže ich aj normálne používať a hrať sa. Nevšimla som si že by mala nejaký problém s porozumením.
@anonym_autor syn ma nadpriemerne IQ a verbalne napreduje pred spoluziakmi, je aj na intelektualne rozhovory. Napriklad ked mal necele dva roky cital vsetky pismenka a cisla do 20. Je to spektrum. Kazdy je iny..
@anonym_dd6ca0 ale toto robia aj normo deti. Z jedneho prispevku nedokazes jednoznacne urcit, ci prave toto dieta ma alebo nema pas. Pre dany vek su toto typicke prejavy obdobis vzdoru.
@anonym_8038bf a ja som niekde určila? Vy naozaj neviete čítať s porozumením? Písala som, že sú toto autistické prejavy. Nie, že to dieťa ke autista
@anonym_b17109 tak keď mas autistku, tak určite vieš, že každé dieťa je iné špecifické. To, že ty si mohla chodiť bez problémov do prace, neznamená, že ostatní mozu tiež. To čo niektorému autistovi vadí, druhému nemusí
@anonym_dd6ca0 nepochopila si.
@anonym_5c6856 Lebo si možno nemala rešpektujúcu výchovu. Ja na toto nemám trpezlivosť a nervy. Moje dieťa to rýchlo pochopilo. Stačil pohĺad . Nikdy sa mi nikde nehodil o zem, nekričal po mne a nekopol mňa, manžela,ani nikoho iného. Vie, že nie znamená nie. Jedináčik, ale bežne nedostal, čo si zmyslel a kedy si zmyslel a nikdy sme doma neskákali a nerobili, čo on rozkázal. A to je už dospelý pomaly.
@anonym_2e1571 takže tvoje dieťa nemá rešpektujúcu výchovu?
@anonym_13e8bf áno veľakrát ho kopla keď ju tam dával. Napriek tomu že to malo dôsledok kopla ho vždy zas. Čo by si ty robila?
@anonym_autor nechala ju vyliezť do autá tak aby sa popálila. Potom by som jej keď soplave povedala, že ocino ju nevyloží, lebo kope
@anonym_autor toto absolútne nie je normálne. Jedine ak ma nejakú diagnózu, tak ok. Mám dve deti, ale takto mi po hlave neskákali ani keď boli menšie. Je treba rešpektovať detské potreby, no netreba zabúdať na tie svoje…
Ako matka viacero deti-nie nie je to normalne. A posudit to vies uz aj ty sama-inac by si tu nepisala.
Skus jej urcit hranice. Jedno je obdobie vzdoru. A skusa vsetko mozne.
Ine je nejaka diagnoza.
@anonym_661866 nepamatas sa, kedy uz prestali taketo zachvaty?
@reela okolo 6 rokov sa to ukludnilo ale obcas aj vo vyssom veku to mala, aj v 12/13 rokovch mala jeden brutalny, dodnes si to pamatam
@anonym_autor treba vylúčiť diagnózu a keď je zdravá tak sa postaviť tomu, kde chyba. A teda niekde vo výchove, pretože ak to nie je diagnózou, tak s vami len cvičí.
Berieme do úvahy PAS. To, že pekne komunikuje je v poriadku, autisti nemajú všetky znaky prítomné. Kľudne môže byt komunikatívna, nadpriemerne inteligentná ale ma xy inych PAS znakov. A opačne, iné dieťa s PAS môže byť neverbálne, mať problém so socializaciou ale netrvá na žiadnych rituáloch, nemá záchvaty zúrivosti, nemá vyberovost v jedle... Proste každý autista je iný a nie je kľúč, že toto ma každý z nich...
Ďakujem za odpovede ženy prešla som si všetky. Ako som písala, hranice má nastavené - nereflektuje na to absolútne vôbec už od malinka. Skúšala som už na ňu takmer všetko. Neprišla žiadna odozva ani zmena k lepšiemu. Uvidím ako to bude v škôlke a ak sa to stále nikam nepohne budem to riešiť.
Čítanie podobných diskusii u mňa fungujú ako spoĺahlivá antikoncepcia. Rovnako ako momenty, keď to vidím naživo. 😂
@anonym_2e1571 táto odpoveď ma pobavila a úplne chápem, ja si popravde tiež nedokážem predstaviť že by som mala ešte ďalšie dietko a bolo by takéto isté pretože je to naozaj neskutočne náročné
Moja má už skoro 4 a tiež mi je stále v pätách aleze stále 🤣.Idem po hrebeň ide zamnou,idem zhasnúť svetlo ide zamnou , atď 🤣. Samozrejme na záchode nikdy niesom sama🤣.Tiež jej niekedy môžem rozbaliť keksik ja ale ak to mala v pláne ona a spravila som to ja ...katastrofa .Často čítam rôzne diskusie a vidím že niesom vtom sama a ani ty nie 🙂
Tiež máme niečo podobné a nemyslim si že je to rozmaznávanie alebo zametanie
dieťa si proste uvedomuje že može rozhodnút o niektorých veciach
proste od narodenia ako rodičia určujeme čo kde kedy ako …. proste aj dieta chce niečo ,, rozhodnút,,
ale u nás su nastavené hranice žiadne fyzické útoky voči nám proste ho chytíme a čakáme kým to prejde alebo proste kriči
pozri profil elipredeti je to super vysvetlené ako a čo máš povedať ak náhodou zmačkneš napriklad gombik vo výtahu….
Máme doma podobne dieťa. Detský autizmus vylúčili, na prípadnú rediagnostiku s podozrením na Aspergera máme prísť až po nástupe do školy. Okrem spomenutého ma naše dieťa ďalšie specifika. Ono na diagnostiku Aspergera je skoro. Nám psychologická povedala, že tie rituály znamenajú pre dieťa aj bezpečie. My veľa vysvetľujeme, že rôzni ľudia robia rôzne veci a je to síce ine, ale je to v poriadku. No u nás zatiaľ mala odozva. Časom sa to zlepšuje, ale zmeny si odplace, odzuri. A niektoré veci ako napr. to, že mu môže umyť vlasy len manžel a ja môžem strihať nechty, mu neberieme.
Máme doma podobne dieťa. Detský autizmus vylúčili, na prípadnú rediagnostiku s podozrením na Aspergera máme prísť až po nástupe do školy. Okrem spomenutého ma naše dieťa ďalšie specifika. Ono na diagnostiku Aspergera je skoro. Nám psychologická povedala, že tie rituály znamenajú pre dieťa aj bezpečie. My veľa vysvetľujeme, že rôzni ľudia robia rôzne veci a je to síce ine, ale je to v poriadku. No u nás zatiaľ mala odozva. Časom sa to zlepšuje, ale zmeny si odplace, odzuri. A niektoré veci ako napr. to, že mu môže umyť vlasy len manžel a ja môžem strihať nechty, mu neberieme.
@minesasubu ja sledujem veľmi veľa takýchto profilov práve aby som vedela ako sa zachovať v tých situáciách správne no ona mi na to nereflektuje proste nepomáha to nech jej povieme a urobíme čokoľvek tak tieto záchvaty zúrivosti prídu a sú rovnaké.
@anonym_0983c5 ešte keď si spomínala umývanie hlavy s tým máme naozaj veľký problém. Ako úplne malinkej jej to nevadilo no časom začalo a vždy je to neskutočný boj. Skúsili sme všetky možné metódy ako jej ju zmyť všetky jej vadia a nikdy si to nenechá dobrovoľne. To znamená že žiaľ hlavu musíme zmyť vždy totálne nasilu. Aj keď sa predtým dohodneme že ju ideme umývať a že si ju nechá opláchnuť tak akonáhle k tomu dôjde ona je kompletne v tranze vreští a nedá sa s ňou ani pohnúť. Z každého umývania hlavy už mám dopredu stres lebo viem čo príde.
Áno takto to aj ja uplatňujem že nepodstatné veci neriešim iba to čo mi naozaj vadí alebo čím by si mohla ublížiť z toho neupustím a od vecí týkajúcich sa hygieny samozrejme. Do auta si vie vliezť aj sama ale v týchto horúčavách sa furt popáli na tých platových a kovových častiach takže ju vkladáme my momentálne. Ale ona toto má pri všetkom že si určuje kto to má pre ňu spraviť. Kto jej ma vlasy účesať, podať jej niečo, vyzuť ju, utreiť zadok a pod
@anonym_autor Pokiaľ to ozaj nie je žiadna diagnóza ( dúfam), tak tá by teda videla...To ako kde sme, 3 ročná s vami zametá? Čo bude o 3 -5 -10 a viac rokov? Od tohto ste rodičia, aby ste ju vychovávali, nie ona vás preboha. Mne by to párkrát skúsila urobiť, a jacat, vrieskať, tak by som jej na to vrieskanie dala aj dôvod, normálne zopár výchovných, myslím, že toto by si zapamätala. Inak vám prerastie cez hlavu

Moja sestra takto 'cvicila' s rodicmi pred vyse 30rokmi, v dospelosti jej zistili Aspergera. U nej v detstve ked nieco bolo inak ako chcela, dokazala mat zachvat placu aj hodinu, bolo to naozaj strasne. Hlavne ked rodicia nevedeli, ze je na spektre, mysleli si, ze s nimi len cvici a oni nechceli ustupit
@anonym_661866 nepamatas sa, kedy uz prestali taketo zachvaty?