icon

Rituály trojročnej dcéry: je to normálne?

12. aug 2026

Ahojte maminky, idem si pre radu.
Dcérka (3r) má vlastné rituály. Vôbec neviem posúdiť či je to normálne a bežné alebo nie nakoľko nemám v blízkom okolí žiadne iné malé deti a tak netuším ako sa ,,majú" správať.
Všade má potrebu chodiť zamnou po byte a chytá paniku keď odchádzam do inej miestnosti a ona má pocit že ma nestíha dobehnúť, je to dosť vyčerpávajúce lebo niekedy potrebujem rýchlo ísť inde a začne kričať. Mlieko jej z linky nemôžem podať ale musí si ho vziať sama, ak zabudnem a podám jej ho už sa to akoby nedá odčiniť lebo aj keď ho vrátim naspäť nech si ho teda vezme sama tak jačí.Každeho kto je na návsteve, musí vyprevadiť štýlom, že ho vytlačí z dverí a povie: už choď. Gombíky na výťahu alebo klímu musí zapínať zásadne ona ak na to náhodou zabudnem a šťuknem to veľmi sa vyzúri. Keď sme s ňou naraz viacerí, narokuje si kto má čo pre ňu spravoť. Napríklad ocko ju chcel vložiť do auta ale ona chce aby ju tam dala maminka a napriek neustálemu vysvetľovaniu že mi je ťažká na dvíhanie sa toho dožaduje. Je toho o dosť viac ale teraz si nespomeniem. Celkovo od jej prvých aktívnych chvíľ mi vždy pripadala ako náročné dieťa. A teraz tá otázka, je len náročnejšie dieťa a je to bežné a robili podobné veci aj vaše deti alebo Vám to pripadá zvláštne?

Strana
z3
autor
12. aug 2026
@anonym_1e2856

@anonym_autor Pokiaľ to ozaj nie je žiadna diagnóza ( dúfam), tak tá by teda videla...To ako kde sme, 3 ročná s vami zametá? Čo bude o 3 -5 -10 a viac rokov? Od tohto ste rodičia, aby ste ju vychovávali, nie ona vás preboha. Mne by to párkrát skúsila urobiť, a jacat, vrieskať, tak by som jej na to vrieskanie dala aj dôvod, normálne zopár výchovných, myslím, že toto by si zapamätala. Inak vám prerastie cez hlavu

@anonym_1e2856 áno už aj nám rupli nervy no vôbec si to nezapamatala a bolo to vlastne ešte horšie. Na tieto jej rituály a amoky jednoducho nefunguje nič ani po dobrotky ani po zlotky ani vysvetľovať proste nič.. ja sa skôr naozaj už začínam obávať že za tým bude niečo viac než to že my sme vlastne absolútne neschopní celá rodina vychovať jedno dieťa

anonym_471c01
12. aug 2026
@anonym_d0cf3c

Kedysi poslúchali deti rodičov. Dnes poslúchajú rodičia svoje deti.

@anonym_d0cf3c Deti nemôžu poslúchať, sú to osobnosti s vlastným názorom, ktorý treba rešpektovať. Deti rešpektovať nemusia nič, majú totiž z toho traumy do dospelosti🤦🤭

anonym_0983c5
12. aug 2026
@anonym_autor

@minesasubu ja sledujem veľmi veľa takýchto profilov práve aby som vedela ako sa zachovať v tých situáciách správne no ona mi na to nereflektuje proste nepomáha to nech jej povieme a urobíme čokoľvek tak tieto záchvaty zúrivosti prídu a sú rovnaké.
@anonym_0983c5 ešte keď si spomínala umývanie hlavy s tým máme naozaj veľký problém. Ako úplne malinkej jej to nevadilo no časom začalo a vždy je to neskutočný boj. Skúsili sme všetky možné metódy ako jej ju zmyť všetky jej vadia a nikdy si to nenechá dobrovoľne. To znamená že žiaľ hlavu musíme zmyť vždy totálne nasilu. Aj keď sa predtým dohodneme že ju ideme umývať a že si ju nechá opláchnuť tak akonáhle k tomu dôjde ona je kompletne v tranze vreští a nedá sa s ňou ani pohnúť. Z každého umývania hlavy už mám dopredu stres lebo viem čo príde.

@anonym_autor muž jej neskúšal umývať? Ja som na to nemala trpezlivosť takú ako môj muž. Zo 4krat si to odplakalo dieťa a potom už bol pokoj. Lenže keď som prednedávnom skúsila ja, tak to bolo veľmi zle. Takže umýva len muž. Voda nesmie ísť do očí, musí byť po ruke uterák ak by kvapka kvapla dakde kde nemám hlava v záklone a obľúbeným pohárikom sa naberá voda. Plus muž tu vodu dáva rukou akoby prec od uši....no ja to nedávam takto. Ale tiež to bolo ok až dakedy okolo 3,5 roka. A teraz v 5 rokoch už zvlada aj jemne frkance vody v bazéne na tvári. Tak možno raz aj pri umývaní hlavy.
Je skvelé, že to máš všetko navnímané a snažíš sa vám pomôcť. Skús pozrieť filialnu terapiu. Ja skúšam, keďže už ja prestávam zvladat miestami svoje emócie a celkovo reakcie dieťaťa. A chcem pomôcť aj dieťaťu. Mňa nikto neučil ako zvládať emócie a ťažko sa mi to učí aj moje dieťa.

evkatk
13. aug 2026

To správanie je typické pre autizmus - asperger. Veď 2,5 ročné dieťa už plne rešpektuje požiadavky dospelých a správa sa na úrovni. Na všetkom sa s ním dá dohodnúť, pokiaľ nemá veľmi zanedbanú výchovu (všetko povolené). Podobne sa správala k cudzím aj dcéra známych, no nie z dôvodu autizmu, ale z rozmaznanosti. Robila to (a ešte aj iné hlúposti) dovtedy, kým jej rodičov neprešla trpezlivosť. Pri každom takom nevhodnom správaní, dostala silnú facku na líce, až jej opuchlo. Veľmi rýchlo sa potom znormalizovala.

andreatytler
13. aug 2026

@anonym_autor Myslim ze vela deti v tom veku ma velmi silnu potrebu kontrolovat svoj zivot. Mam dieta ktore je od narodenia velmi samostatne a tvrdohlave, ale zaroven sa s nim dalo dohodnut ze ak som mu dala padny dovod, ktory on uznal za spravny tak nemal problem urobit to com som chcela. Teraz ma 6 a stale je to narocne, lebo stale vsetko chce robit po svojom, ale zaroven dokaze vsetko vysvetlit preco na tom trva. Napriklad: tieto nohavice nemam rad, lebo mi padaju na zadku ked si sadnem na zem. Chciet tlacit gombiky vytahu chce snad kazde jedno dieta a ked ho stlacis ty, tak sa to neda vratit spat a si to ty kto da vytah do pohybu, tak chapem ze ho to nastve. Aj banan nakrajany na kusky sa uz neda spojit, ale ten priklad s podanim mlieka, to mi pride nieco viac ako snaha ovladat svoj zivot. To je uz ritual.

anonym_d0cf3c
Autor odpoveď zmazal
anonym_f490ff
13. aug 2026

Tak vladne dieta, vy dospelaci pocuvate a plnine vsetko tak ako dieta chce 🤷‍♀️

anonym_c0ec8a
26. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_c75f73 dlhodobo mi to tak pripadá len ako vravím ja to nemám vôbec s čím porovnať lebo iné deti nepoznám. Aj PAS mi už napadlo ale ona komunikuje krásne až nadpriemerne. Ukladá síce tie hračky do radu neustále ale dokáže ich aj normálne používať a hrať sa. Nevšimla som si že by mala nejaký problém s porozumením.

@anonym_autor nadpriemerne dobra komunikacia + ukladanie hraciek do radu, no zaroven aj hrat sa s nimi a schopnost sambolickej hry + ritualy (potreba kontroly) a naslwdne amiky = krasny obraz mladej Aspergerky 🙂

Strana
z3