Správne správanie detí: Mali by ďakovať?
Ahojte, zaujíma ma váš názor na danú situáciu. Dnes sme mali návštevu s jedným chlapcom. Chlapec vychovaný, má hranice. Keď som mu pri pomalom odchode chcela dať omaľovánku a nálepky, nepoďakoval. Jeho matka trvala na tom, že ak nepoďakuje, má to vrátiť späť a nič nedostane. Chlapec sa zaťal a ani necekol. Bol odutý, že on to chce, ale nechce poďakovať. Tak nič nedostal. Ja som nerobila nátlak, ani nedohovárala, nechala som to na matke dieťaťa. Ona mu dala ešte čas na rozmyslenie a aj tak nič. Ja si myslím, že správne, že nič nedostal. Otec dieťaťa čistil doma matke žalúdok, že zbytočne dramatizovala a že chlapec je tvrdohlavý po dedkovi, že má jeho povahu. Chlapec má 4 a pol roka. Čo vy na to? Ja s manželom súhlasíme s matkou chlapca.
@anonym_autor 4 a pol roka je stale male dieta. Matka v podstate trvala na tom, aby ju posluchol. "ak nepodakuje, ma to vratit naspat" . Ona mu dala vlastne prikaz, nech podakuje. To nieje o dakovani, ale o kontrole. Ak to bolo ako to popisuje autor prispevku, tak suhlasim s otcom. Uplne zbytocny natlak na dieta.
Si predstavte seba v tej situacii. Ste niekde na firemnej veceri, aj s muzom. Sef vam da darcek, vy poviete, ze je pekny, alebo si ho so zaujmom prezriete a muz zacne do vas, ze "podakuj sa predsa". No nebolo by vam trapne? Ako to ma 4 a pol rocne dieta odnavigovat takuto situaciu ? No jedine tak, ze urobi teatro, alebo sa zduje.
@anonym_autor neviem posudit, lebo nepoznam to dieta, ci inak podakuje alebo v com bol problem. Pri 4r by som to asi tak nehrotila, pri skolakovi by uz som skor trvala na podakovani.
Dobre, ze si sa do toho nemiesala, ona si take musi sama vyriesit.
za mňa príliš dramatické. dieťa sa s najvačšou pravdepodobnosťou iba hanbilo…
u nás by to fungovalo asi tak, že ak by dieťa nechcelo poďakovať, lebo sa zaťalo, asi by som sa spýtala či mám poďakovať za neho ja…
@anonym_autor dieťa v 4 rokoch rozumie co znamená poďakovať, bez ohľadu na to akú má povahu a ci je po dedovi alebo po susedovi. Povaha a slušnosť sú dve rozdielne veci. Nabudúce keď mladý pán odmietne napr
pozdraviť tak otec to tiež ospravedlní tym, že je tvrdohlavý po dedovi? A otec je po kom taky zadubeny? No ale aspon matka je rozumná...
@anonym_autor dieťa v 4 rokoch rozumie co znamená poďakovať, bez ohľadu na to akú má povahu a ci je po dedovi alebo po susedovi. Povaha a slušnosť sú dve rozdielne veci. Nabudúce keď mladý pán odmietne napr
pozdraviť tak otec to tiež ospravedlní tym, že je tvrdohlavý po dedovi? A otec je po kom taky zadubeny? No ale aspon matka je rozumná...
@anonym_9ee6bb ale prave ta povaha castokrat prevalcuje aj “slusnost”, ale to tazko vysvetlit niekomu s tvojim nazorom
Už v tretej diskusii čo tu dnes čítam, že povaha po neviemkom 😀😀 normálne ma to vytočilo 😀
@anonym_9ee6bb trošku paradox komentár o slušnosti zakončiť "príkladne slušným" vyjadrením (A otec je po kom taky zadubeny? No ale aspon matka je rozumná), nemyslíš? 🙂
A veľmi podobný, hoc menej priamy, paradox aj v komentári od @zuzanka.zuzu
Zaujímavé 🙂

Pises, ze chlapec je vychovany, ma hranice. Z jedneho nepodakovanie by som taketo teatro nerobila, ako dieta, ktore to vnima inak ako dospely, by som sa citila ponizene. Byt matkou, poviem "dakujeme" a s dietatom by som to riesila az nasledne v sukromi.