Voláte deťom, keď sú na víkend preč?
Ahojte, chcem sa opytat na vas nazor, lebo neviem, ci len zbytocne premyslam 🙂
Sestre som na vikend zobrala deti, lebo isla s manzelom na wellness/pobyt, aby si oddychli a uzili cas spolu. Dohodli sme sa tak, sama som sa ponukla, lebo moj syn si s bratrancami super rozumie a pekne sa spolu prehraju 🙂
Len ma trochu prekvapilo, ze sa za cely vikend skoro vobec neozvala. Nevola detom, nepise, nepýta sa ako sa maju… a mne to pride trochu zvlastne. Na jednej strane chapem, ze si chce uzit klud bez deti, na druhej strane ja by som asi aj tak aspon napisala alebo zavolala.
Mne ked dieta napr. prespava u svokrovcov, vzdy mu volam, resp. im, ci je vsetko v pohode, ci zvladaju. A popravde mne to dieta aj chyba.
tie matky co musia vzdy dieta kontrolovat. sa volaju helikopterove. ze sa chcu pocut s dietatom. je vyhovorka. prisli by na to ze dietatu je bez nich dobre. sok. to nedopustia.
Som divná ak mi príde ako moja povinnosť rodiča zavolať dieťaťu každý večer? Ci je u babky, na výlete alebo kdekoľvek. Teda...deti vždy volali mne, nikdy sme sa na tom ani nijako jedohadovali ale proste nám to takto prišlo prirodzené, vie, že ja som doma a keď má práve čas tak mi niekedy na 5, niekedy na 15 minút zavolá, porozpráva ako sa má, povieme si dobrú noc a koniec. Ale nevolať by mi prišlo nepríjemné, veď stále je to moje dieťa a chcem vedieť, ako sa má. Samozrejme nie vyvolávanie a vypisovanie každých 15 minút, len nech napíše, že došlo na miesto a potom večer zavolá.
@anonym_autor nezalezi ani od veku, ani od ničoho, ponúkla si sa, chce si oddychnuť. Dôveruje ti, a keby sa niečo stalo voláš ty. Preboha.. 😱🫣🫣🫣😅 ja tiež nevolám deťom, keď su u otca.
Budem rozprávať z pozície dieťaťa, mám 19, a s rodičmi sme sa na tom nedohadovali nikdy, no vždy na každom výlete, u babky alebo kdekoľvek preč som bola, mi bolo absolútne prirodzené, že som vždy večer volala rodičom. Cez deň som im z výletu poslala nejakú fotku, ak som bola u babky tak vtedy nie samozrejme, len nejaké pamiatky alebo fotky s kamoškami a tak, čo práve robíme. Už od mala som vždy brala ako samozrejmosť, že im večer pri volaní poviem ako sa mám, čo ske robili atď, a robím to aj teraz na internáte. Keď si spomeniem na školské výlety na strednej, snáď každý spolužiak takto večer volal s rodičmi, a dobrovoľne.
No neviem...možno som ja divná ale keby sa mi rodičia týždeň neozvú asi by som sa na nich celkom hnevala...
tie matky co musia vzdy dieta kontrolovat. sa volaju helikopterove. ze sa chcu pocut s dietatom. je vyhovorka. prisli by na to ze dietatu je bez nich dobre. sok. to nedopustia.
@anonym_2ed0b3 presne mužova ex toto robila vkuse… milión pusiniek a ako ho lubi, ako jej chyba a podobne, potom maly nechcel s otcom byt a ona sa tvárila ako ten lepší rodič… no a potom prišla puberta, ale to je už iný príbeh.
@anonym_91cf93 hovoríš podľa seba. a niekto to má úplne inak… ak budeš mať dieťa, bude dobré ak budeš brať ohľad aj na neho 😏
Babke, sestre som napísala ako sa vyspali , čo plánujú
Volať sme nevolali. Dávam priestor každému, kto má čas s našimi deťmi.
Nie som extra naviazaná, deti tiež nie, tak zdravo
Určite by neplakali a nepýtali sa od nikoho domov
Ale nevolame. Pošlú mi fotky , kde boli , čo boli ja dám reakciu ❣️ a ideme ďalej
Čiže nie, extra sa nezaujímam, porozprávajú mi ,keď sa vrátia z prázdnin
Dcéra má epilepsiu , každý kto ju má na spánok vie, že som k dispozícii okamžite a sú poučení, čo robiť
Som divná ak mi príde ako moja povinnosť rodiča zavolať dieťaťu každý večer? Ci je u babky, na výlete alebo kdekoľvek. Teda...deti vždy volali mne, nikdy sme sa na tom ani nijako jedohadovali ale proste nám to takto prišlo prirodzené, vie, že ja som doma a keď má práve čas tak mi niekedy na 5, niekedy na 15 minút zavolá, porozpráva ako sa má, povieme si dobrú noc a koniec. Ale nevolať by mi prišlo nepríjemné, veď stále je to moje dieťa a chcem vedieť, ako sa má. Samozrejme nie vyvolávanie a vypisovanie každých 15 minút, len nech napíše, že došlo na miesto a potom večer zavolá.
@amalka07 nie je to nič zlé, keď vám to tak vyhovuje...ale rozhodne to nie je povinnosť, veľmi záleží od dieťaťa, že ako takéto odlúčenie a následný kontakt znáša, ako hovorím v tomto veku sme sa tomu po prvých skúsenostiach vyhýbali, so staršími už to bolo iné
@anonym_7ce01f presne preto som zakázala rodičom volať, keď som bola s 8rocnymi deťmi na sústredení. Volali/písali mne, ja som ich informovala, ale nepotrebovala som, aby mi večer začali plakať všetci.
@tilly ano ja to viem tiez zo skusenosti, v jednom pripade to matka nezvladla a prisla si po dieta 🙈
@anonym_autor ja by som isto zavolala a chcela ich aj pocut...
Budem rozprávať z pozície dieťaťa, mám 19, a s rodičmi sme sa na tom nedohadovali nikdy, no vždy na každom výlete, u babky alebo kdekoľvek preč som bola, mi bolo absolútne prirodzené, že som vždy večer volala rodičom. Cez deň som im z výletu poslala nejakú fotku, ak som bola u babky tak vtedy nie samozrejme, len nejaké pamiatky alebo fotky s kamoškami a tak, čo práve robíme. Už od mala som vždy brala ako samozrejmosť, že im večer pri volaní poviem ako sa mám, čo ske robili atď, a robím to aj teraz na internáte. Keď si spomeniem na školské výlety na strednej, snáď každý spolužiak takto večer volal s rodičmi, a dobrovoľne.
No neviem...možno som ja divná ale keby sa mi rodičia týždeň neozvú asi by som sa na nich celkom hnevala...
@anonym_91cf93 ako 5 ročná si sa fotila a posielala fotky domov rodičom? Stredoškolský výlet je niečo úplne iné..
Mám dospelú dcéru, býva u priateľa. Asi 1x týždenne si cenkneme, dakedy príde prespať na jednu noc. A s mojimi rodičmi mám ešte menej kontakt. Asi 1-2x mesacne telefonujeme, vidíme sa 3-4x do roka.🤷♀️ v lete ich pôjdem pozrieť.😂 🙈 (bývame od seba do 50km, moja dcéra býva v obci, kde pracujem).
@anonym_autor a čo sa týka školskych výletov a školy v prírode , všetkými desiatimi som za pravidlá , že žiadne volanie , ani kontakt
Ja mám znevýhodnenú dcéru zdravotne a aj epilepsiu
Máme tak úžasný tím učiteľov a riaditeľa , že ju berú všade, sú poučení , čo robiť , nevylučuju ju
Ale! Keby si to na plecia nebrali, pol slova zlého povedať nemôžem .
A presto všetko nie som mama, ktorá vyvoláva a zaujíma sa . Rešpektujem pravidlá školy, že sa hodinky a telefóny neberú.
Veď keď by mi to nevyhovovalo , nedávam ju tam
A tiež , keby mám dieťa , ktoré viem , že bezo mňa nevydrží a plakalo by im tam každú noc, tak počkam rok , dva a nedám ho tam
Ja by som ti ako sestre zavolala, či všetko ok.....také malé deti by telefón u sestry nemali, čiže by som im priamo nevolala, iba ak by som ich pred spaním napr.cgcela počuť s povedať ",dobrú noc"
Neviem prečo tu riešime školské výlety, či starší vek detí, keď autorka jasné písala, že sú ešte maličkí.
Do školy v prírode som nevolala, jednak sa nedalo,lebo sme si odsúhlasili, že mobily mať nebudú a ani učiteľovi, lebo keby mu volal vkuse niekto, nemal by na deti čas. Čiže sme čakali....a vždy večer učitelia poslali nejaké foto,čo deti robili. Videla som na fotke, že sú ok,tak som bola spokojná. A teraz väčšie deti mi samé napíšu, som ok, reso.nieco podobné.
Ja nevolam. Nechcem aby synovi prišlo ľúto a už vôbec nie na noc pred spaním. Podľa mňa sa ozvala či je všetko ok odpísala si že áno tak už viac nepíše. Veď sa popýta keď pre nich prídu ako ste sa mali a či poslúchali 🙂
@anonym_91cf93 hovoríš podľa seba. a niekto to má úplne inak… ak budeš mať dieťa, bude dobré ak budeš brať ohľad aj na neho 😏
@biba_18 nechápem tú poznámku ale dobre... Aši si si chcela rýpnuť ako vždy a do mladých sa dobre rýpe
@anonym_91cf93 ako 5 ročná si sa fotila a posielala fotky domov rodičom? Stredoškolský výlet je niečo úplne iné..
@anonym_dbd60f ako 5 ročná som nemala mobil ani nechodila na výlety bez rodičov, neviem kde si si ty toto odvodila z kontextu mojej správy, treba čítať s porozumením. Keď som ja mala 5 bola úplne iná doba ako je dnes, nikto v rodine ešte nemal ani dotykový mobil. Čo si teda chcela povedať touto svojou poznámkou?
@anonym_dbd60f ako 5 ročná som nemala mobil ani nechodila na výlety bez rodičov, neviem kde si si ty toto odvodila z kontextu mojej správy, treba čítať s porozumením. Keď som ja mala 5 bola úplne iná doba ako je dnes, nikto v rodine ešte nemal ani dotykový mobil. Čo si teda chcela povedať touto svojou poznámkou?
@anonym_91cf93 Preto som sa aj čudovala... čo som tým chcela povedať je to, že autorka má deti práve v tomto veku (5-7) a teda aj komentáre o tom aká je naša skúsenosť s tým volať/nevolať smerujú k deťom v tomto veku a treba to brať do úvahy
Buď rada, že Ti dôveruje. Osobne by ma aj mrzelo, keby volajú. Akoby sa báli, že sa o deti nepostaram. Nerieš...
@anonym_91cf93 ja nerozumiem tvojej reakcii - je jedno či je niekto starý či mladý, platí to všeobecne - mala by si pozerať na to čo chce aj ten druhý vo vzťahu… čiže vo vzťahu rodič dieťa by mal rodič pozerať aj na dieťa… o tom bol môj príspevok, nie o rýpaní, nebolo to nič na čo by si mala reagovať podráždene…
@anonym_91cf93 ze by si mala najprv rozmyslat. a az potom reagovat.
@anonym_autor tiez si myslim, že ti veľmi dôveruje.
Možno:
- nechce deti rozcitit keď zavolá
- možno nechce aby si sa cítila zle, aby to nevyzeralo, že ti nedôveruje a budeš to brat ako kontrolu
- možno si chcela užiť víkend naozaj bez deti 🙂
- ale poznam aj takú, ktorej je jedno celý týždeň keď nema deti a neozve sa nikdy
Ty asi poznáš svoju sestru najlepsie a vies do akej skupinky patrí 🙂
@anonym_91cf93 ja nerozumiem tvojej reakcii - je jedno či je niekto starý či mladý, platí to všeobecne - mala by si pozerať na to čo chce aj ten druhý vo vzťahu… čiže vo vzťahu rodič dieťa by mal rodič pozerať aj na dieťa… o tom bol môj príspevok, nie o rýpaní, nebolo to nič na čo by si mala reagovať podráždene…
@biba_18 ja ale nechápem načo si vo svojej odpovedi smerovala, čo bolo na mojej odpovedi zlé?
@anonym_91cf93 ze by si mala najprv rozmyslat. a az potom reagovat.
@anonym_2ed0b3 😂😂😂 ženy, to fakt sa tu vyvršujete na 19 ročnej babe? Veď zbiera životné skúsenosti, napísala niečo aj z pohľadu dieťaťa, nie len rodiča, veď buďme vďační aj za tento pohľad, je to iná generácia ako my, aspoň vidíme aj iný uhol pohľadu. Ona nemá skúsenosti ako rodič, ale ani my rodičia nemáme skúsenosti ako deti v tejto modernej dobe, ona však má.
@anonym_91cf93 ja som predsa nepísala o tom, že je na tvojom postoji niečo zlé. iba že to nie je univerzálne - niektoré deti nechcú kontrolu zo strany rodičov, alebo nepotrebujú taký kontakt 🤷♀️
@anonym_2ed0b3 😂😂😂 ženy, to fakt sa tu vyvršujete na 19 ročnej babe? Veď zbiera životné skúsenosti, napísala niečo aj z pohľadu dieťaťa, nie len rodiča, veď buďme vďační aj za tento pohľad, je to iná generácia ako my, aspoň vidíme aj iný uhol pohľadu. Ona nemá skúsenosti ako rodič, ale ani my rodičia nemáme skúsenosti ako deti v tejto modernej dobe, ona však má.
@amalka07 ma 19. a reaguje ako keby mala na vsetko odpoved. prave preto by mala viac rozmyslat. a ty tiez skor pises ako rozmyslas. nikto sa nevyvrsuje. ja určite nie.
@amalka07 veď, nazbiera ☺️ napr. že s dospelými sa nemôže baviť ako s kamoškami zo školy…
@anonym_2ed0b3 ja tomu hovorím že človek povie čo mu vánok do hlavy priveje 🤷♀️ poznám veľa takých ľudí…
@biba_18 ja ako rodič chápem tvoj postoj, ale v dnešnej dobe sa obávam, že naopak práve v dnešnej dobe riadiť sa dieťaťom je dvojsečná zbraň. Pretože o kontrolu budú mať záujem deti, ktoré ju ani nepotrebujú a sú samé o sebe zodpovedné, tí, ktorí by ju ale naopak ozaj potrebovali budú výrazne bojovať proti tomu a sťažovať sa, ako veľmi ich rodičia kontrolujú. Preto som vždy radšej za kontrolu, ale samozrejme s mierou. Tak ale to už je iná téma ako sa autorka pýtala no...
@anonym_2ed0b3 práve si urazila už aj mňa, v absolútne inej téme a len preto, že som sa zastala baby, s ktorou nesúhlasíš, a tak ako aj biba potom, poznámka o tom ako sa baví s dospelými bola pri nej trochu strela mimo, aj ona je dospelá, a chcela povedať svoj názor, ako to vidí ona, nevidím nič, čo by bolo na jej názoru zlé. A že sa sama seba potom zastala? To je v dnešnej dobe skôr obdivuhodné, mohla to urobiť aj inak, to áno, ale netvárme sa, že my reagujeme vždy tak, ako by to bolo podľa správnej slušnosti

My ked ideme s manzelom na vikend niekam bez maleho tak ano zavolame 2 x denne . Nie na kontrolu ani ci je vsetko ok ( lebo viem ze je ) ale len tak, lebo sa chceme pocut 🙂