Vyžadujú vaše 6 ročné deti aby ste sa s nimi hrali?
Hlavne jedináčikovia ma zaujímajú. Ak sa s nimi hráte , tak ako dlho? Umňa je toto boj , som naňho sama , nikto zamňa domáce práce nespraví kým mu venujem čas pri hre. Máte na to nejaký systém ? Môj by sa najradšej hral celý deň , aj sám koľko krát povie, že “hrať sa je môj život” , samozrejme mu vysvetľujem že mám povinnosti aj ho zapájam , ale nie vždy to ide. Niesom z tých, čo sa idú poskladať z toho keď je niekde prach , alebo keď máme mať na večeru iba párky, ale začal mi dosť vyčítať a vykrikovať , že “ty sa somnou vôbec nehráš!” pretože to nieje pravda , snažím sa mu dať tolko môjho času , koľko mi okolnosti dovoľujú , ale cítim sa posledné mesiace, ze úplne zlyhávam aj ako mama aj ako gazdina a všetko mi padá na hlavu. Chcem sa len inšpirovať… ako to robíte vy ?
Neporadim ja som si nechala dieta aby som sa mu venovala a nie odstrkovala
@anonym_8e6347 trápny nezmyselný komentár 😊 aj to bolelo? Vypotiť niečo také?
Ja to mám. Nie je síce jedináčik ale je najmladší takže starsi už majú svoj svet. To, že sa mu nevenujem, mi vykrikuje pravidelne. Kazdy deň. Tiež som na deti sama. Ale, riešim to tak, že u nás stále niekto je, z jeho rovesníkov alebo behá po vonku. Už sám. Niežby som sa mu nevenovala (pre hejterov), tiež sa spolu hráme, má veľmi rád spoločnske hry alebo karty.
@anonym_autor ak mas moznost, tak skus niekoho zapojit napriklad rodicov, nech sa pridu pohrat.
6rocne dieta nie je rocne, ktore by nedokazalo sa zahrat same. Malovat, kreslit, vymalovanky, poriadok s hrackami v izbe, pozriet 1-2diely rozpravky, kupit knihu, casopis alebo vytlacit rozne jednoduche ulohy ktore si bude robit napr najdi rozdiely, vyfarbi geometricke tvary kazdy inou farbou, bludisko je toho spusta ako zabavit tak velke dieta... Stale sa da najst nieco, treba dieta ucit aj samostatnosti aspon po par minutach zo zaciatku. A pri vacsine toho co som vymenovala vie byt pri tebe zatial co varis, upratujes... A keby mne dieta nieco vykrikovalo normalne by som si s nim sadla a povedala by som mu, ze ja som mama a mamy maju aj povinnosti musia sa starat o to kde byvate aby nebola spina a bacile, musia sa starat o to aby ste mali co jest... So 6rocnym vies krasne komunikovat.
@anonym_autor Ked som potrebovala nieco urobit, tak som to vymyslela tak, aby aj dieta nieco robilo-napr. ja som vysavala, ona utierala prach a brala to vazne, citila sa uz velka, takze sme mali aj zabavu, aj pracu. Samozrejme, ten prach nebol dobre utrety, ale to vobec nebolo dolezite. Velmi rada mi v takom veku pomahala pri vareni-a opat, trvalo to sice ovela dlhsie, ale mali sme aj navarene, aj ona bola zabavena.
Nema nejakeho kamarata, ktoreho by si k vam mohla pozvat aby sa spolu zahrali?
Ja sa teda s mojou 5 rocnou takmer vobec nehram. Vonku sa jej venujem alebo ju viem niekde vziat na rande, kedy sa dohodneme ze ma moju plnu pozornost alebo jej precitam knihu, max spolocensku hru obcas. Ale klasicke hranie veru vobec
6rocne dieta nie je rocne, ktore by nedokazalo sa zahrat same. Malovat, kreslit, vymalovanky, poriadok s hrackami v izbe, pozriet 1-2diely rozpravky, kupit knihu, casopis alebo vytlacit rozne jednoduche ulohy ktore si bude robit napr najdi rozdiely, vyfarbi geometricke tvary kazdy inou farbou, bludisko je toho spusta ako zabavit tak velke dieta... Stale sa da najst nieco, treba dieta ucit aj samostatnosti aspon po par minutach zo zaciatku. A pri vacsine toho co som vymenovala vie byt pri tebe zatial co varis, upratujes... A keby mne dieta nieco vykrikovalo normalne by som si s nim sadla a povedala by som mu, ze ja som mama a mamy maju aj povinnosti musia sa starat o to kde byvate aby nebola spina a bacile, musia sa starat o to aby ste mali co jest... So 6rocnym vies krasne komunikovat.
@anonym_c472ff no kiežby to bolo takto jednoduché 🥲 samozrejme toto všetko robím , časopisy alebo iné zábavno vzdelávacie materiály nakupujem stále keďže je predškolák , aj keď bude mať odklad snažím sa ho pripravovať na to ,že toto bude jeho každodenná rutina, prísť domov a robiť nejaké úlohy.
Chvíľu ho to baví, ako všetko , potom nie. Všetko ho baví 5 minút , umňa nieje ani taký problém vymyslieť tu hru , ale to aby v nej on zotrval a aby sa nasýtil dostatočne mojej pozornosti a aby sme boli všetci spokojní 😃
@anonym_autor Ano vyzaduje a non stop. Je jedinacik a 100% extrovert. Nevie byt sam, nevie sa hrat sam take rolove hry ze auta idu po ceste. Lego, puzzle, kreslenie ho nikdy nebavilo. Pocitacove hry mu nechcem davat. Telku dokaze pozerat mozno 30-60 minut. Potom ho to nudi. Chcem aby si uvedomil ze aj ja mam potreby a dam ich na prve miesto a on sa tomu musi podriadit a tak som ho v poslednej dobe zacala nutit do toho aby sa hral sam. Dokaze to ale najskor somre.
Ked potrebujem nieco urobit, tak to ho kludne nutim do toho aby sa hral sam alebo moze pomahat ak chce. Ked bol mladsi pomahal s nadsenim. Teraz uz menej, ale stale pomaha.
Kolko minut s nim stravis tak ze mu venujes celu svoju pozornost a intenzivne sa hrate?
Ma rad rolove hry? Ak ano, hraj s nim tak ze on rozhoduje o vsetkom napriklad 30 minut. Ale skutocne intenzivne, rob sa ze to zeries a bavi ta to, nech ma on z toho zabavu. Urob dohodu, ze budete hrat co on chce v tom a tom case, na tak dlho ale potom sa bude hrat sam.
@anonym_autor Ano vyzaduje a non stop. Je jedinacik a 100% extrovert. Nevie byt sam, nevie sa hrat sam take rolove hry ze auta idu po ceste. Lego, puzzle, kreslenie ho nikdy nebavilo. Pocitacove hry mu nechcem davat. Telku dokaze pozerat mozno 30-60 minut. Potom ho to nudi. Chcem aby si uvedomil ze aj ja mam potreby a dam ich na prve miesto a on sa tomu musi podriadit a tak som ho v poslednej dobe zacala nutit do toho aby sa hral sam. Dokaze to ale najskor somre.
Ked potrebujem nieco urobit, tak to ho kludne nutim do toho aby sa hral sam alebo moze pomahat ak chce. Ked bol mladsi pomahal s nadsenim. Teraz uz menej, ale stale pomaha.
Kolko minut s nim stravis tak ze mu venujes celu svoju pozornost a intenzivne sa hrate?
Ma rad rolove hry? Ak ano, hraj s nim tak ze on rozhoduje o vsetkom napriklad 30 minut. Ale skutocne intenzivne, rob sa ze to zeries a bavi ta to, nech ma on z toho zabavu. Urob dohodu, ze budete hrat co on chce v tom a tom case, na tak dlho ale potom sa bude hrat sam.
@andreatytler u nás fičí najviac lego alebo podobne skladačky takže je to väčšinou tak, že obaja skladáme niečo (on mi povie čo mám skladať) neviem či sa to berie za úplnú pozornosť, ale okrem Tohoto ho nič moc nebaví, dlhšie ako 5 minút.
Viem že ho baví hra s figúrkami superhrdinov a hra na bojovanie ale toto som zrušila lebo to prešlo už do takého štádia že rozbíjal tie hračky.
Včera sme napríklad skladali dosť dlho , neviem možno aj 45 minút-hodinu takú skladačku , potom sme chceli ísť do ZOO ale ako sme sadli do autá začalo pršať , tak hovorím ,že to nesilme dnes a poďme domov , zajtra ma byť pekne pôjdeme zajtra a on sa rozplakal že ale ty sa somnou nebudeš hrať lebo nikdy sa somnou nehráš. Preto neviem či je to ozaj malo čo mu dávam ze si to ani nevšimne a nepamätá a chcela som počuť , že kolko času denne trávia ine mamičky hrou.
@anonym_autor Ja mám/mala som také isté dieťa chlapca čo vyžadoval stále aby som sa s ním hrala. Tiež som ho zapájala od narodenia do všetkého upratovať variť piecť, rád mi pomáhal no mimo toho stále chcel sa len hrať. Ja sa s ním rada zahrám spoločenské hry, poskladam puzzle alebo lego podľa návodu, no to je všetko. Ja nemám predstavivosť na také rolove hry že vymýšľať a hrať s autami s panáčikmi a podobne. Tak také hry hrá s tatom. Ja na druhej strane ho bravam von, na ihrisko, na výlety, na zmrzlinu. Súrodencov má, no ony sú už väčší pubertiaci a majú svoje záujmy.
Teraz má syn 7 rokov je prvák a teraz vidím že už dokáže aj úplne sám sa zahrať, najviac s legom skladá stavia s panáčikmi vymýšľa príbeh, no už dokáže sa zahrať tak 15-20 minút aj sám. A ja si môžem zatiaľ niečo si spraviť doma.
Mam sedmrocneho jedinacika a tiez vyzaduje aby sme s nim hrali, ci uz ja alebo muz a robili mu spolocnost. A teda my sa mu venujeme dost ale do hry sa musim nutit. Take veci ako ist spolu na vylet, na bike to milujem. Zahram sa s nim karty, spolocenske hry, malujeme spolu, tvorime z plasteliny a pod ale hrat sa s lego panacikmi alebo autodrahou je pre mna skoro ako za trest. Este skladat lego alebo projektovat vlacikovu trat ako tak, ale tie rolove hry do toho sa nutim dietatu pre radost. A to moje dieta chce asistenciu skoro pri vsetkom. Vyzaduje spolocnost pri pisani uloh (tak ale je prvak, tam bez tak este asistenciu treba), pri hrani, chce aby sme sedeli pri nom ked pozera rozpravku...A ked ma do toho caka kopa pradla, uvarit veceru a dalsie veci tak som akurat tak nervozna. Potom mam vycitky, ze sa mu nevenujem, ale objektivne aj ja aj muz so synom travime vela casu. To, ze ma v 40-tke nebavi hrat sa s lego panacikmi zo mna nerobi horsiu matku akou je ta, ktoru to bavi. A neverim ani takej, ktora tvrdi, ze sa s detmi s nadsenim hra stale. Lebo minimalne to nie je u rodica, ktory ma pracu a k tomu zodpovednost za domacnost realne mozne.
Mam sedmrocneho jedinacika a tiez vyzaduje aby sme s nim hrali, ci uz ja alebo muz a robili mu spolocnost. A teda my sa mu venujeme dost ale do hry sa musim nutit. Take veci ako ist spolu na vylet, na bike to milujem. Zahram sa s nim karty, spolocenske hry, malujeme spolu, tvorime z plasteliny a pod ale hrat sa s lego panacikmi alebo autodrahou je pre mna skoro ako za trest. Este skladat lego alebo projektovat vlacikovu trat ako tak, ale tie rolove hry do toho sa nutim dietatu pre radost. A to moje dieta chce asistenciu skoro pri vsetkom. Vyzaduje spolocnost pri pisani uloh (tak ale je prvak, tam bez tak este asistenciu treba), pri hrani, chce aby sme sedeli pri nom ked pozera rozpravku...A ked ma do toho caka kopa pradla, uvarit veceru a dalsie veci tak som akurat tak nervozna. Potom mam vycitky, ze sa mu nevenujem, ale objektivne aj ja aj muz so synom travime vela casu. To, ze ma v 40-tke nebavi hrat sa s lego panacikmi zo mna nerobi horsiu matku akou je ta, ktoru to bavi. A neverim ani takej, ktora tvrdi, ze sa s detmi s nadsenim hra stale. Lebo minimalne to nie je u rodica, ktory ma pracu a k tomu zodpovednost za domacnost realne mozne.
@titla 🙏🏼 bože ďakujem za tento komentár, mám to úplne rovnako! Tiež trpim pri rolových hrách , ja proste neviem čo mám ako útočiaci superhrdina alebo pretekajúce sa auto hovoriť 🤣 minule som čítala, že je veľmi dôležité aby tá hra bavila oboch , ibaže jeho nebavia veci ,ktoré bavia mňa. Tiež sa mu najradšej venujem tak , že chodíme po výletoch alebo na kolobežku atď, ale potom od jeho otca počúvam , že ho zbytočne rozmaznávam. Tak ja už neviem
@anonym_autor no u nas rivnako. 6.rokov, jedináčik. Hranie je len rolová hra - pre neho. Vsetko ostatné je len vata 🤣
U nás sa hráme na kozmonautov, skúmame nové planéty, hľadáme poklady, krotíme dinosaury.
Ja nemám skrotenú ani kuchyňu s obedom. V hlave dumam, kedy som naposledy umývala podlahu, robím si zoznam do roboty a nákupný. Ničnestíham. Ale pohrať sa musíme, lebo hysák. Hrám sa ja a aj manžel.
Áno bavilo by ma to, keby všetko okolo bolo urobené a nečakalo by ma to. Taká nedobrovoľná prokrestinácia. A nebudem klamať, čakala som, ze v tomto veku sa uz tie rolové hry vyhrá v školke. Doma síce budem prítomná, no pohrá sa aj sám. Nie,na vsetko nas potrebuje. Aj na tie rozprávky, akurat pokreslí si sám.
Nepamatám si ze by som toto vyžadovala ja od našich. Aj sme sa o tom presne bavili, hrala som sa sama, aj muž. Ktovie čím to je.
Ale teda min hodina denne musí byť. Akoze vzdy je vsetko málo a tvári sa ublížene sj po 4.hodinách
@andreatytler u nás fičí najviac lego alebo podobne skladačky takže je to väčšinou tak, že obaja skladáme niečo (on mi povie čo mám skladať) neviem či sa to berie za úplnú pozornosť, ale okrem Tohoto ho nič moc nebaví, dlhšie ako 5 minút.
Viem že ho baví hra s figúrkami superhrdinov a hra na bojovanie ale toto som zrušila lebo to prešlo už do takého štádia že rozbíjal tie hračky.
Včera sme napríklad skladali dosť dlho , neviem možno aj 45 minút-hodinu takú skladačku , potom sme chceli ísť do ZOO ale ako sme sadli do autá začalo pršať , tak hovorím ,že to nesilme dnes a poďme domov , zajtra ma byť pekne pôjdeme zajtra a on sa rozplakal že ale ty sa somnou nebudeš hrať lebo nikdy sa somnou nehráš. Preto neviem či je to ozaj malo čo mu dávam ze si to ani nevšimne a nepamätá a chcela som počuť , že kolko času denne trávia ine mamičky hrou.
@anonym_autor "Včera sme skladali dosť dlho... aj 45 minút-hodinu takú skladačku , potom sme chceli ísť do ZOO ale ako sme sadli do autá začalo pršať , tak hovorím ,že to nesilme... a on sa rozplakal že ale ty sa somnou nebudeš hrať lebo nikdy sa somnou nehráš."
No normalne by som 6 rocnemu povedala: akoze nikdy? Pred cestou sme si skladali skoro hodinu Tvoju skladacku. Teraz zial prsi, takze ideme domov, ja si potrebujem/chcem robit to a to, Ty zatial mozes to alebo to. A absolutne by som nemala nejake vycitky. Ved dieta nie je stred vesmiru - ono sa realne musi naucit fungovat v urcitom systeme. Tych systemov v zivote bude mat niekolko (rodina, skola, kolektiv, partia, praca, dalsia rodina...). A momentalne ten jeho system je aktualne rodina. Ci uz to je ja-mama (vy) alebo ja-mama-oco-5surodencov.
@anonym_c472ff no kiežby to bolo takto jednoduché 🥲 samozrejme toto všetko robím , časopisy alebo iné zábavno vzdelávacie materiály nakupujem stále keďže je predškolák , aj keď bude mať odklad snažím sa ho pripravovať na to ,že toto bude jeho každodenná rutina, prísť domov a robiť nejaké úlohy.
Chvíľu ho to baví, ako všetko , potom nie. Všetko ho baví 5 minút , umňa nieje ani taký problém vymyslieť tu hru , ale to aby v nej on zotrval a aby sa nasýtil dostatočne mojej pozornosti a aby sme boli všetci spokojní 😃
@anonym_autor Ja ti poradim nebrat si jeho slova k srdcu. Z toho,co pises sa mu az nadmieru venujes. Ved su rodicia,ktori sa nehraju s detmi,ak tak,len obcas. Robis vsetko spravne a on skusa tvoje hranice. V tomto veku deti kadeco povedia. Ale ver tomu,ze ked bude starsi,velmi dobre si bude pamatat,ze si sa s nim hravala. Aj on musi pochopit,ze rodic ma aj ine povinnosti a tak mu to aj vysvetluj. Nech sa chvilu zahra sam,ty si porobis alebo oddychnes a potom sa budes s nim hrat. To sa musi naucit aj do zivota,ze nebudu vsetci podla neho skakat. Nijako mu neublizis,ak ho odmietnes a vysvetlis. Casom sa nauci.
@anonym_autor Dllho som sa s nimi hravala.. vzdy minimalne hodinu. Syn sa s nami hraval do cca 13 rokov a dcera ma 14 a stale so mnou rafa travi cas, uz to nie je hranie, samozrejme, ale rada so mnou nataca videa, ci chce blbnut, prip.dake tie tanceky, obcas spolocenske hry a niekedy spolu citame.
@anonym_autor ano, v takom veku, aj 9r povie, ze sa mam ist s nim hrat...a pritom su traja, pohrali by sa aj spolu 🤦♀️ vysvetlit mu, ze nemozes sa s nim hrat cely den. Daj casovy limit.
@anonym_autor
Tie rolove hry su v podstate urcita filialna terapia. Nechas dieta rozhodovat ako sa budete hrat a pritom tu hru sledujes. Dieta ti tym vie povedat vela o tom ako sa citi. To ze chce hracky rozbijat moze byt preto ze potlaca hnev. Skus si to odsledovat ze tie hry su ine podla toho co sa odohralo pred tym. Napriklad ste mali rano hadku, tak sa to zarucene bude odzrkadlovat v tej hre. Ale treba stanovit dietatu limity a jeden je ten ze hracky sa nenicia.
Moj sa tak dokaze hrat hodiny a nepotrebuje ani panacikov. Staci dva prsty ako nohy. A najhorsie je ze ak sa mu nieco zapaci, tak musime opakovat tu istu scenku znovu z znovu. On to ma vsetko v rezii a vymysla pribeh a co kto povie, ja sa len veziem. Niekedy zasnem ze co vsetko navymysla. Ale po 20 minutach mam dost. Moje dieta je velmi tvrdohlave, samostatne a vodcovsky typ. Rad rozhoduje. Zial pocas dna musi dost vela pocuvat, tak si to kompenzuje touto hrou, kedy rozhoduje o vsetkom.
@anonym_autor Inac presne ako cez kopirak ta scena v aute, kedy musis zrusit plany a on zahlasi ze sa s nim nikdy nehras aj ked si s nim stravila hodinu hry. Vobec nemaj vycitky. Hras sa viac nez dost.
Ja sa snazim mu davat domace prace aby pochopil ze nie je stred vesmiru a ze musi pracovat pre dobro nas vsetkych. A tiez ho nutim sa hrat sam lebo ja si potrebujem oddychnut, alebo preto lebo ma to nebavi. Proste aby mu bolo jasne ze musi brat ohlad na moje potreby.
Dámy ďakujem Vám za príjemnú rozumnú a kludnú debatu ❤️ odľahlo mi , že v tom niesom sama a určite vyskúšam všetko , čo ste mi poradili 😊 držím nám všetkým palce 😃
@andreatytler
@euka210
@anonym_d4f7ee
@marca12
@anonym_552aba
@adrianap83
@titla
Je to normalne ze sa chce s tebou hrat , a ked tu citam ze niektore sa s detmi nehraju - je mi luto tych deti . Uprimne .
Janko , spravim veceru a zahrame sa … ked mi pomozes budeme sa dlhsie hrat .
Janko , vyvesam pradlo ,ked pomozes o to dlhsie sa budeme hrat ….
Moja bude mat 8r a neviem si predstavit nehrat sa s nou.
Kazdy den aspon 30 min nejaka spolocenska hra .
Nemusia to byt hodiny , to sa ani neda .
Som s nou sama , ale aj tak to dame , spolocny cas je vzacny pre deti .Aj premna osobne , rada s nou hram hry .
@anonym_8e6347 wow, ty si super, ale preco sa tym chvalis pod anonymom? 😀😀 Autorka tebe len toľko, ze ja mam 8 ročného. A ano, tiez sa chce so mnou hrávať a ano, tiez ho brutálne odstrkujem 🤣. Vysvetlím mu, ze mam aj povinnosti, niekedy ho tiez zapojím nech sa po prvé zabaví a po druhé naučí sa aspoň zakladne veci keby sa mal o seba postarať niekedy sam. Je to uplne normalne. Naopak mamičky ako tato, ktora ma pocit, ze je dokonalá ked sa neustále s dieťaťom hra, v nom vobec nevyvíja fantáziu. Deti sa musia hrat aj samé. By si sa čudovala co vsetko potom vymyslia v tym ich hlavičkach 🙂. Za mna to robis super, nenechaj si to hlavne znechutiť anonymnymi MK mamičkami 🙂.